Slimme kleuters

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door owly, 21 jun 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.496
    4.332
    113
    Vrouw
    Als ik dit allemaal lees dan denk ik dat wij toch echt wel geluk hebben met ‘onze’ basisschool. Die kijken echt wel per kleuter wat ze kunnen en krijgen ook veel al aangeboden. Ze hebben ook best een strak schema elke dag en een planbord. Alle kinderen weten nav hun kaartje op het planbord wat er die dag van ze verwacht wordt.

    Mijn dochter is net 6, zit eind groep 2 en leest op AVI 2 niveau (eind groep 3 niveau) en doet rekensommen + en - tot 20. Ze mocht naar het plusklasje, maar dat wilde ze niet, want ze wil gewoon spelen. Prima. Maar ze krijgt wel leeswerkjes en mag rekenen op de computer. Haar Cito was erg goed gemaakt (nog geen uitslag maar vorige keer een 1 en een 2) en voor volgend jaar was/werd al een ‘slimmere kindjes’ schifting gemaakt. Ik hoef hier op school echt nergens achter aan te zitten. Mijn dochter zit hier goed, maar ik denk wel dat als je op deze school zit en je bent langzamer of benedengemiddeld, dat je niet goed zit op deze school. Ze zijn wel erg pretentieus/streberig.
     
  2. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.496
    4.332
    113
    Vrouw
    Herkenbaar van dat tekenen :) mijn dochter kon al erg vroeg leuk tekenen (Ik had geen idee, dacht dat dat normaal was) maar in groep 1 ging ze ook opeens krassen. Haar meester had dit gelukkig snel door, omdat ze ‘per ongeluk’ ook weleens hele leuke dingen tekende of kleide.
     
  3. zigzag

    zigzag Fanatiek lid

    21 okt 2015
    1.970
    686
    113
    Vrouw
    #83 zigzag, 27 jun 2018
    Laatst bewerkt: 27 jun 2018
    En dit is nu precies waar ik op gehoopt had voor mijn zoontje.. maar de juf kan dat niet helaas. Het zit er niet in lijkt het.
    Hier ook herkenning wat betreft het opstandige gedrag (@Jaimio ).. gevolgd door veel verdriet/huilbuien.. en vervolgens weer een poging van zijn kant om zich aan te passen (kribbelen, expres letters fout zeggen, geen volzinnen meer praten(?!!)) en dan komen we weer uit bij het opstandige. Zo draait hij rond in cirkels en dat is gewoon heel sneu om te zien en ook onnodig want het is echt niet zo dat er een heel trucjes register opengetrokken moet worden.. wat simpele aanpassingen - reageer eens positief als hij af en toe een rekenwerkje wil doen i.p.v. nee dat hoef jij nog niet en hem een touwtje en wat kralen te geven ( :rolleyes: ) puur gezien zijn leeftijd - zou al behoorlijk schelen.
     
  4. maliro

    maliro Niet meer actief


    Jeetje zelfde school als mijn dochter? :roflmao:
    Ze hebben een Leonardo-afdeling en daar zijn ze zeg maar heel trots op
     
    Youtan vindt dit leuk.
  5. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.138
    8.869
    113
    Hier precies zo. (Zij het dan dat de jongste iets eerder 6 is geworden, maar ze had qua leeftijd evengoed in de kleuterklas horen te zitten.)
     
  6. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Op zich is dat niet raar, zo’n leonardo afdeling kost erg veel geld en extra tijd. Er is super veel vraag naar en erg weinig aanbod. Q zit sinds 1,5 maand in zo’n leonardo klas en geloof me, ik heb nog van niemand gehoord dat dit de eerste keuze voor hun kind is.
     
  7. tuc

    tuc Niet meer actief

    Ik denk niet dat ze het bedoeld hoe jij het opvat. Maar hier in een naastgelegen dorp is een school die op de site en in de schoolgids uitvoerig bespreekt hoe men met het hoogbegaafde kind om gaat en welke voorzieningen ze hebben etc.
    Toen een vriendin van me daar ter plekke vroeg wat ze deden voor kinderen die niet zo goed mee konden komen was het stil.
    Dat is best erg zeg maar.
     
  8. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Dat is inderdaad erg raar. Deze school waar de leonardo klassen zijn staat juist in een wijk met veel mensen met een niet Nederlandse moedertaal (probeer het zo netjes mogelijk te omschrijven). Ondanks het moeilijk is door de grote verschillen wordt juist geprobeerd zo veel mogelijk samen te doen. Wanneer ik verwacht dat mijn kind moeilijker mee kan nemen zou ik niet voor de school kiezen die jij beschrijft @tuc.
     
    tuc vindt dit leuk.
  9. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.321
    10.286
    113
    Lees nu over de plusklas, hoe vaak is dat dan in de week of elke dagen een deel van de dag?
    Ik vraag me dan af wat ze dan extra doen. Hoe ze het aanpakken. En vanaf welke groep.
     
  10. tuc

    tuc Niet meer actief

    Hier is er voor groep 1/2 een plusklas op maandagochtend.
    Voor groep 3- 5 dinsdagochtend en 6-8 dinsdagmiddag.
     
  11. maliro

    maliro Niet meer actief

    Ik bedoelde het anders. Leonardo en hb'ers zijn wel een beetje het paradepaardje zeg maar.
     
  12. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.659
    823
    113
    Vrouw
    Als het goed is leren ze in zo’n plusklas zoveel meer dan wat proefjes doen wat het misschien alleen lijkt. Dingen als leren plannen, leren eerst denken dan doen, stappenplannen volgen, (durven) leren van je fouten, samenwerken, kritisch over je eigen rol nadenken etc.
    Als het een goede plusklas is heeft het heel andere doelstellingen dan wat ze leren van een middagje een museum bezoeken.
     
    owly vindt dit leuk.
  13. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.321
    10.286
    113
    Dat was snel. Wat doen ze dan bijvoorbeeld anders bij de kleuters dat ze ook uit de klas gehaald moeten worden. Bij de midden en bovenbouw snap ik dat nog wel.:)
     
  14. tuc

    tuc Niet meer actief

    Nou we zullen het komend schooljaar gaan ervaren met onze jongste. Maar zoals de juf het nu uitlegde krijgen ze wat uitdagende opdrachten. Zeker voor de kinderen die kunnen lezen is leren dat de "p" van poes is niet zo boeiend;)
    In de klas is er al een eigen werkboekje maar tijdens de plus uren kunnen ze dat met een klein groepje nog specifieker aanpakken. Maar buiten moeilijkere werkjes krijgen ze ook speciale opdrachten die ze samen moeten oplossen. Vooral het samen werken en oplossingen verzinnen is makkelijker te begeleiden in een klein groepje dan klassikaal. De juffen zelf doen dat uiteraard ook verschillende keren in de week,maar deze juf heeft weer hele andere ideeën en opdrachten.
     
    owly en Roanna vinden dit leuk.
  15. Roanna

    Roanna Bekend lid

    24 aug 2015
    880
    395
    63
    Ik zou er niet blij mee zijn als mijn zoon echt leeswerk en rekenwerk zou krijgen... Daarin loopt hij vanzelf al voor, dan heb je toch wel dat je stof van volgende jaren weghaalt en dat je steeds minder aansluiting hebt met de klas (dus steeds meer een eigen programma nodig heeft)?
    Natuurlijk moet school het ook niet tegenwerken/verbieden oid als een kind er vanzelf mee komt, maar om dit nu planmatig aan te bieden lijkt mij geen goed idee.

    Extra uitdaging moet m.i. de breedte en de diepte ingaan. Dus wat iemand anders beschreef over een plusklas: een probleem inbrengen en dat oplossen.
     
  16. Roanna

    Roanna Bekend lid

    24 aug 2015
    880
    395
    63
    Vervelend hoor, vooral dat het gedrag zich vooral thuis uit... Zou je op school niet kunnen vragen of ze een IQ-test laten doen? dan hebben zij (en jij!) meer zicht op wat hij kan en nodig heeft.

    Over dat rekenwerk: daar ben ik zelf dus niet echt voor zoals ik al schreef hierboven. En wat ik me dan ook afvraag: hoe komt je zoon erbij dat hij wil rekenen? Wat vraagt hij dan aan de juf? Als een kind opeens een som 'ontdekt' en daarmee bij de juf komt, kan ik me niet voorstellen dat de juf daar negatief op reageert. Maar ik snap wel dat ze niet allerlei rekenwerk aan gaan bieden. Kun je niet in het verlengde daarvan iets afspreken met de juf? Dus geen rekenwerkjes, maar smartgames om hem z'n uitdaging te bieden.

    Verder helpt het voor je zoon misschien om hem uit te leggen dat het niet alleen leren is als je iets op papier of van papier doet (zoals broertje van mijn man dacht en diep teleurgesteld thuiskwam toen hij voor het eerst naar school ging), maar ook dat je door dingen samen doen van alles leert, en door puzzels etc. Jij kent je zoontje natuurlijk het beste, maar bij de mijne weet ik precies wat hij zou kunnen leren in een kleuterklas (los van het cognitieve zeg maar). En dat snapt hij ook heel goed.
     
  17. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.321
    10.286
    113
    Ben heel benieuwd hoe het na de vakantie gaat. Weet je al groot het groepje gaat worden? Fijn dat ze actief bezig zijn!
     
  18. tuc

    tuc Niet meer actief

    4 kindjes. Ja super fijn. Al had ik geen idee dat dit nodig was. Ik vond hem niet zo'n hoogvlieger op dat gebied. Was mij tenminste niet zo opgevallen:oops:
     
  19. mapepejo

    mapepejo Fanatiek lid

    27 aug 2014
    1.593
    541
    113
    Wij hebben op school ook het DHH. Wellicht nog een tip:
    Wij werken o.a. met "slimme" kleuters met diverse Smart Games.

    Spelenderwijs toch extra uitdagend materiaal. Uitdaging op ruimtelijk inzicht, strategisch denken en redeneren. Ook leren omgaan met tegenslagen en trainen van doorzettingsvermogen.
    Soms werken ze alleen, maar ook vaak samen. Zodat ze met- en van elkaar kunnen leren. Dan komen ook de aspecten van 'samenwerken en communiceren' naar voren.
     
    Roanna vindt dit leuk.
  20. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.321
    10.286
    113
    Hahaha heb je in de omgeving meer van ongeveer dezelfde leeftijd?

    Krijg nu ook pas het besef dat wat hij doet al heel knap is. Natuurlijk weet ik dat je leert lezen in de groep 3 maar meer andere dingen zoals vragen aan of het gaat wanneer je de avond er voor vertelde dat je hoofdpijn had of niet zo lekker was. Nummer naar nummer maak hij tot en met 30. (Cijfertekening) het gaat juist om die kleine dingen, per ding lijkt het misschien niet zo bijzonder maar allemaal samen wel.
     

Deel Deze Pagina