De plusklas hanteert hier een IQ van 130 of hoger... Kom je daarvoor niet in aanmerking dan is er levelwerk in de klas.
Precies! Het gaat om werkhouding. Daarbij is naast het lesmateriaal, dus ook de leerkracht erg belangrijk. En de houding van ouders thuis. Dus niet zien als iets extra's, leuk voor erbij, 'bezigjeodstherapie'. Het is niet iets dat mag, en niet erg als het niet af is of wordt afgeraffeld. Het is voor deze kinderen juíst dat verrijkingswerk waarbij ze beoordeeld moeten worden op hun werkhouding (inzet, doorzettingsvermogen etc.) Liefst dus met een cijfer op het rapport erbij. Als kinderen merken dat het een extraatje is waarvoor ze (ook weer!) niet echt hun best hoeven te doen, dan kun je het beter laten. Anders is het effect juist averechts.
Dat vind ik echt apart. Dat is officieel hoogbegaafd, terwijl er genoeg "gewoon" slimme kinderen zijn die ook niet genoeg uitdaging in gewoon werk of levelwerk vinden.
Dat vinden wij ook...echt heel jammer. Juist kinderen met een IQ tussen 120-130 worden hier de dupe van. Echt veel slimmer dan de rest van de klas, maar weinig mogelijkheden voor hen...
Klopt. Vind het echt niet gepast. Als je tussen de 120-130 zit dan heb je echt niet genoeg aan het standaard werk. Zo rigide ook. Alsof je met 129 veel minder intelligent bent dan met 130
Hier is pluswerk ook echt gericht op leren leren en daarin ook zelfvertrouwen krijgen. Mijn dochter had wat dat betreft geen zelfvertrouwen, was erg bang iets niet te kunnen en als het na 1 poging niet ging zoals ze had bedacht, wilde ze er niks meer van weten - zo heeft ze bv heel lang niet getekend, want een zeemeermin tekenen was niet meteen gelukt. Met het pluswerk heeft ze daar zoveel van geleerd! Echt leren leren, leren doorzetten, leren dat je juist veel leert als iets niet meteen lukt etc. Het afgelopen jaar bestond vooral uit pluswerk en nu gaat er een heel zelfverzekerd kind naar groep 3 na de zomer, echt anders dan een jaar geleden.
Maar hoe weet je eigenlijk dat niet voldoende uitdaging uit het gewone werk? Bij een kind dat zich verveelt of misdraagt oid is dat misschien snel duidelijk. Maar bij mijn dochtertje heb ik het idee dat ze er wel degelijk moeite voor moet doen om de goede resultaten te behalen en ze klaagt dan ook nooit over verveling oid.
Op hun vorige school was een voorwaarde voor de plusklas dat je overwegend A/I had op alle vlakken én een goede werkhouding. Tja, had je een iq boven de 130 en geen juiste werkhouding en/of ondanks je hoge intelligentie een leerstoornis als dyslexie waardoor je nooit over A/I voor kon halen, dan was het jammer joh. Die plusklas was vooral gevuld met ijverige bijen die slimmer waren dan gemiddeld. Juist die problemen als leren leren of aan je werkhouding enzo werden dus amper behandeld. Heb meerdere keren gevraagd om de doelstelling van die plusklas en de werkmethode, maar meer dan ‘ik zal het je laten weten’ heb ik niet gehoord.
Ik heb mijn dochter gevraagd hoe ze het vond op school, ze vond het altijd makkelijk. En ik heb gevraagd wat ze dan deed als ze eerder klaar was, dan mochten ze dus lezen. Toen met de juf gepraat en toen is ze getoetst en overal had ze hoge scores, toen mocht ze meedoen met het plusklasje (zonnegroepje heette dat geloof ik) in de klas. Doordat er genoeg 'slimme' kinderen in de klas zaten (maar ook niet hoogbegaafd) gingen ze niet naar een klasje buiten de klas.
Mijn dochter zit al vanaf groep 3 in de plus klas en vanaf groep 6 krijgt ze extra vak (Spaans). Ze zit nu in groep 7. Voorlopig advies vwo. Ze scoort op alles ruim boven de A, verveeld zich dood en verveeld zich dus in de klas. sociaal emotioneel is het echt nog een 10 jarige die het toch moet opnemen tegen 11/13 jarige uit haar klas. Daarin merk je wel verschil kwa leeftijd. Ze gaat volgend jaar naar groep 8 en blijft op woensdag in de plus klas. Ze Is is echt opgebloeid daar. Ze doen presentaties, groepsopdrachten (leren samen werken) en moeten echt nadenken en problemen oplossen en dingen bedenken. Bijv laatst eigen bedrijfje verzinnen met groepje van 3/4 Kids. wat wil je verkopen, wat kost inkoop, maken en wat is de winst Wat kost personeel etc en wat houdt je uiteindelijk over. Best pittige opdracht maar ze vond het geweldig . Ook product bedenken wat de wereld kan verbeteren (bijv lucht zuiverende lantaarnpaal, kraan die water geeft op ingestelde temp etc) en daarvan presentatie geven voor groot publiek (meerdere scholen doen hier aan mee met hun plus klas )
Ik denk dat het ook erg per school verschilt wat ze een plusklas noemen, wat een levelwerkgroepje, wie gewoon individueel levelwerk krijgt en wat de eisen zijn. Ook hoe ze er invulling aan geven en wat het niveau er van is.
Helemaal mee eens. Mijn dochter kreeg voor dit extra werk ook een apart rapport. En daarin werd ook ingegaan op werkhouding tijdens de ‘talenturen’ en planning. Haar planning was dus af en toe niet optimaal. Ze heeft ook een fase gehad in groep 8 dat ze niet meer wilde. Maar we hebben dit besproken met haar en gevraagd wat ze dan van plan was te gaan doen als ze tijd over had. Dat wist ze niet. Wij hebben toen aangegeven dat als ze zelf met een goed plan kwam, ze uit talent mocht. Ik wilde echt dat ze leerde dat gaan zitten niksen op school geen optie was. Uiteindelijk is ze ook in talent gebleven. Nu heeft ze de brugklas achter de rug. En zelfs planning doet ze echt heel goed. Ze vroeg op een gegeven moment om een notitieboekje. Ze was helemaal blij, omdat ze dat zomaar kreeg. Toen ik vroeg wat ze er mee ging doen, zei ze dat ze daar haar weekplanning voor huiswerk in ging zetten. (Echt totaal anders dan mijn oudste dochter die we daarin behoorlijk moeten begeleiden.)
sorry maar de kinderen die verrijking krijgen krijgen die niet omdat ze om dat werk vragen of in de klas lijken alsof ze zich vervelen. OOK niet omdat de ouders dat met de juf even regelen(ja sommige ouders vragen mij vaak hoe ik dat geregeld heb. ik heb t niet gedaan). toets scores en t verdere onderzoek bepaalt het voornamelijk. En het kind moet het ook leuk vinden. een vriendin van mijn zoon kan wel nr plusgroep maar ze wilt het zelf niet. waarom moet ik moeilijker werk doen ipv mijn eigen; vind ze, zei haar moeder. En ze haalt nog steeds hoge scores. met de rekentijgers doet ze wel graag mee. dat vind ze leuk. plusboeken krijgen hebben 'eisen' vanuit de methode zelf. methode toets bepaalt ook 3 verschillende levels in het gewone boek. in plusboek heb je ook weer 2-3 niveaus. 6 dus bij elkaar. daarna pas andere middelen. vorig jaar zijn we verhuisd en volgens de nieuwe juf hoefde zoon geen verrijking(na ander half maand) hij moest ook juist nog wat inhalen etc... Mijn zoon is extreem verlegen. dus durft niet zomaar iets te doen of te vragen. durft ook niet te praten met de juf. hij was blij omdat hij nu(na jaren dus) met alle kinderen mocht, instructie lessen mee doen ipv apart ergens zitten met eigen werk. 1 maand later kregen we te horen dat hij verrijking moest, en elke maand steeds op hoger en hoger niveau. Ik vroeg aan de juf wat er gebeurde. hoe dat bepaald werd. ze heeft me uitgelegd. toets scores lieten zien dat hij verrijking moest hebben. ze bepaalde het dus niet eens met iq scores, onderzoek verslagen etc. puur via zijn werk in de klas. en zijn reacties tijdens les op de moeilijkere vragen. Maar goed, als de juf nooit op hoger niveau les geeft gewoon om af en toe te kijken of een paar kindjes daarvan juist wakker worden...scores dus en onderzoek verslagen op een bepaalde mate, maar vooral opvallende reacties tijdens lessen en werkniveau. mijn zoon vraagt er niet om maar vind het altijd wel leuker dan zijn klaswerk.
Ja verschilt enorm! Hier stelt het (helaas) weinig voor en is de begeleiding ruimschoots slecht te noemen. Dan liever wat extra werk in de klas.
bij kleuters is het misschien anders. als je al kunt lezen schrijven rekenen krijg je automatisch verrijking. cito scores tellen helemaal niet volgens mij bij zo een kind. bij kleuters dus scores tellen weinig. maar de juf's mening telt. ze moet het echt zien. bij alle juffen zo heb ik het idee. bij elke juf geldt dat de juf het zelf moest zien. Dat kost tijd omdat zoontje erg verlegen is.
Hier doen ze er binnen de klas wat mee. Er zijn wel een stuk of 5 kinderen uit de klas wat meer uitdaging nodig hebben, dus dan is het makkelijker te realiseren. Mijn dochter krijgt bijv wiskunde aangeboden terwijl andere kinderen (extra) rekenles krijgen. Nou moet ik zeggen dat mijn dochter wel degelijk vervelend wordt als ze niet uitgedaagd wordt, dus misschien niet helemaal een goed vergelijk, maar dat wil niet zeggen dat een kind wat zich makkelijker voegt het minder nodig heeft. Er wordt gelukkig niet de nadruk gelegd op meer/beter, iedereen heeft zn eigen taak in de klas, welk niveau dan ook.
Oh en bij de kleuters heeft ze bijv een eigen boek geschreven en getekend. Hebben ze ook laten inbinden enzo, mocht ze bij alle groepen haar verhaal gaan voorlezen (presenteren) was echt heel leuk Of ze mocht een dansles voorbereiden en geven aan de klas. Nu maakt ze vaak de brieven van de activiteiten van de klas waarbij de ouders uitgenodigd worden. Dus hier wordt het in mijn beleving goed opgepakt, ook al vanaf het begin zeg maar.
Ik heb het na 1 of 2 maanden groep 3 bij de juf aangekaart, omdat er toen nog niet getoetst was maar dochter het allemaal wel makkelijk vond. Ik weet niet op welke momenten ze toetsen maar dat wilde ik dus niet gaan afwachten. Door mij zijn ze gaan toetsen en ermee aan de slag gegaan.