Moeders van kinderen met karakter...help mij!

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door podiki25, 30 jul 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. podiki25

    podiki25 Fanatiek lid

    18 mei 2012
    3.897
    124
    63
    Tandheelkunde
    Barcelona
    Moeders van kinderen met karakter...help mij!

    Help. Mijn lief jongetje is in een monstertje veranderd. Hij is 5 en weer overal antwoord op.

    Even een situatieschets: het was altijd een lief, stil, gehoorzaam ventje. In de klas is het een voorbeeldig kind als ik de juffen mag geloven. Is helemaal geen wildebras, houdt niet van balletje trappen of fietsen of lopen maar wel van knutselen, tekenen, etc. Hij heeft een fantasierijk spel en bouwt graag met lego en allerhande speelgoed hele steden na. Hij is ook erg introvert.

    Maar thuis of bij oppasoma is het dagelijks grapjes uithalen, lelijke woorden herhalen die hij ergens gehoord heeft, voortdurend uitdagen (lees: tig keer van tafel gaan tijdens het eten, zus pesten, beginnen gillen zonder reden, ...). Als ik er rustig iets van zeg, dan aapt hij me na of herhaalt alles wat ik zeg op een spottende toon. Als ik boos wordt, wordt hij ook boos. En als ik niet toegeef of hem terecht wijs of dreig met “dan maar geen ijsje na het eten” dan durft hij zelfs mij eens een duw (niet hard) te geven. Daarna ik nog bozen, hij huilen, naar de kamer sturen, hij verder huilen. Daarna gaat het meestal zo: na een paar minuten komt hij mij een tekening brengen van een wenend of boos gezichtje. Hij rent snel weg maar legt de tekening naast mij op de grond. Dan ga ik achter hem aan, praat rustig met hem, probeer er uit te krijgen waarom hij zo boos wordt, etc. Vaak lukt het wel, blijkt een beetje jaloezie naar kleine zus toe te zijn of boosheid om een kleinigheidje. We proberen het uit te praten, hij belooft het niet meer te doen, maar de volgende dag is het weer zo. En mijn geduld is op.

    Wie o wie heeft de gouden tip of wie zegt mij “this too shall pass”...
     
  2. Biny

    Biny VIP lid

    10 feb 2011
    17.556
    5.653
    113
    Vrouw
    Het lijkt nu een beetje alsof je er elke keer intrapt met die tekeningen....

    Hij maakt een tekening aan en jij loopt achter zijn kony aan om het goed te maken....


    Het zou andersom moeten werken...
    Een 5 jarige die zo brutaal is dat hij je duwt?!!
    Ben je wel consequent en sta je wel echt op je strepen?
     
    Patri1982 en Evanesco vinden dit leuk.
  3. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier ben ik bij dit soort gedrag wat consequenter denk ik - ga er maar eens over nadenken en als je dat gedaan hebt, kom je je excuses aanbieden.
    Verder is mijn oudste op school echt voorbeeldig, ik heb eens gevraagd waarom ze thuis dan zo brutaal is soms, en we kwamen samen tot de conclusie dat ze houdt van de regels en het ritme op school. Dus thuis hebben we nu een vrij vaste dagindeling, nu weet ze echt precies wanneer we samen een spelletje gaan doen, wanneer ze even zelf moet spelen, wanneer we opruimen, eten etc etc. Plus ze weet wat de consequenties zijn als ze brutaal doet of bv niet opruimt - ze is een stúk rustiger nu én vooral ook vrolijker, tevredener en gaat ‘s avonds beter slapen.
     
    Patri1982, Zonnestralen en HappyRabbits vinden dit leuk.
  4. Elsa86

    Elsa86 VIP lid

    30 jun 2014
    6.569
    3.507
    113
    Het lijkt alsof ik mijn verhaal lees. Alleen is mijn dochter geen 5, maar 3. Maar honds brutaal.

    Geen tips dus helaas, maar ik lees zeker mee.
     
  5. Eva2011

    Eva2011 Niet meer actief

    This too shall pass... ;)


    Misschien kan je wanneer je hem naar zijn kamer stuurt hem vertellen dat hij terug mag komen wanneer hij gekalmeerd is en zijn excuses aan wil bieden.
    De tekening accepteren en achter hem aanrennen is niet de juiste manier lijkt me. Zo bevestig je hem juist in zijn verkeerde gedrag.

    Maak je verwachtingen duidelijk voorafgaand aan het eten bijvoorbeeld: "we gaan nu eten, en iedereen blijft zitten tot we klaar zijn. Doe je dit niet, dan geen ijsje" etc.
    Of: " je gaat nu naar je kamer om even na te denken over wat je net hebt gedaan (bijv mama duwen) en als je klaar bent om sorry te zeggen mag je naar beneden komen"

    Die van mij (7) wil nog wel eens een driftbui gooien met slaan en schoppen en alles erbij, en ik leg de bal tegenwoordig bij hem. Is hij rustig, dan mag hij terugkomen om zijn excuses aan te bieden. Hoe langer hij blijft krijsen, hoe langer hij in de time out blijft. De eerste keer duurde het ruim een half uur, tegenwoordig (drie/vier keer later) gaat het al een stuk beter.
     
  6. Tienn

    Tienn Niet meer actief

    Je schrijft dat hij wat jaloers is op zijn zusje, krijgt hij genoeg 1 op 1 aandacht?
    Wat betreft het eten, misschien kun je het anders brengen. Dus ‘je mag best een ijsje na het eten, maar eten (dus ook het ijsje in dit geval) doen we aan tafel’. Hiermee geef je hem een keuze.
    Na-apen is lastig..misschien kun je hem zelf een keer na-apen en kijken hoe vervelend hij dat vindt. Geen ervaring mee.
    Ik zou ook niet achter hem aanlopen maar hem naar jou toe laten komen, en ook benoemen dat je het goed van hem vindt dat hij naar je toekomt. Vanuit daar verder praten.

    Is het misschien verveling van de vakantie? Of is het al langer zo? In het geval van verveling, hier gebruik ik de verveelpot.

    Maar mijn bijna 5-jarige is een gemakkelijk kind, vandaar dat dit prima werkt.
     
  7. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.295
    10.265
    113
    Consequent zijn en duidelijk. Geef inderdaad vantevoren verwachtingen.
    Bespreek gevoels niet alleen van hem maar ook van je zelf. Wanneer je me duwt maak je mij... boos/verdrietig.

    Wanneer hij van tafel gaat is hij dus klaar met eten en zou ik het bordje weghalen en ook geen toetje geven. Na het toetje blijft iedereen zitten.

    Piepen/boos zijn kan in de gang of op zijn kamer. Je kan hem zeggen dat hij daar naar toe gaat en jij hem roept of aangeven dat hij mag komen wanneer hij weet wat er mis ging of waarom hij even de rust moest zoeken.

    Ik zou niet achter hem aanlopen, je geeft hem alle touwtjes in handen, zo lang ik maar een tekening maak komt mama mij troosten.

    Kun je hem positief betrekken door bijvoorbeeld met sommige dingen te laten helpen, koken, tafel dekken, afhalen, helpen met de vaatwasser etc.

    Geef gedurende de dag complimenten wanneer iets goed gaat, helpt zijn zusje of ruimt zelf wat op etc. Extra knuffel of kusje wil hier echt helpen.bij een compliment lijkt hij nog groter dan hij al is.

    Voor de vakantie heeft hij een lijstje gemaakt met dingen wat hij graag zou willen doen, tent maken, picknicken, museum, fietsen, wandelen etc

    Mocht hij zich echt elke dag vervelen zou je een dag indeling kunnen doen, samen ontbijten, samen wandelen /boodschap, jij speelt met de jongste en de oudste speelt zelf. Samen boterham eten, misschien doet de jongste nog een slaapje en kun je met de oudste spelen. Daarna nog even zelf spelen zo dat je kan koken. Samen eten en savonds nog even spelen en voorlezen.

    Beetje meer ritme in de dag, wij gaan na het ontbijt lekker wandelen (ik wil
    10.000 stappen per dag zetten en onze knul oefent met wandelen voor de vakantie in oostenrijk)

    Wanneer onze knul brutaler/bozig is mist hij uitdaging, ik help hem dan op gang en ga ik daarna wat voor me zelf doen er naast of loop er regelmatig langs.

    (Ps het warme weer helpt ook niet)
     
  8. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.696
    4.304
    113
    noord holland
    Bij na-apen is het wel echt de reactie die je geeft wat het in stand houdt. Niet reageren, hoe moeilijk ook, werkt het beste. En als je het negeert gaan ze in eerste instantie ook eerst nóg meer hun best doen, het is echt doorzetten :(.
     
  9. mamabeertje

    mamabeertje Fanatiek lid

    9 sep 2015
    1.618
    349
    83
    Hier hetzelfde. Mijn.dochter is ook 3
    Ik dacht vanavond nog: geen idee wat ik er mee aan moet. Op dit moment doe ik het in elk geval verkeerd.
     
  10. Elsa86

    Elsa86 VIP lid

    30 jun 2014
    6.569
    3.507
    113
    Ik heb haar vanavond voor het eerst in haar korte leventje voor straf eerder naar bed gebracht dan haar jongere zusjes.

    Ze luistert helemaal nergens naar. Ze slaat en trapt haar zusje en trekt haar in de haren. Ze schreeuwt en roept dan boos 'nou ben je stom'.

    Vanmiddag vroeg ze of ze op de tablet mocht. Van mij mocht dat maar ze moest nog heel even wachten. Bleef maar door vragen. Uiteindelijk pakte ze hem voordat ik zei dat het mocht. Dus ik achter haar aan, smijt ze zo die tablet van zich af. Nou toen mocht ze dus niet meer op de tablet.

    Ik doe geregeld dingen met haar samen, maar ze wordt woest als haar zusje een keer mag. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

    En ze kan ook zo lief zijn en dan vraag ik me echt af wat er in dat koppie rondgaat.
     
  11. Patri1982

    Patri1982 Fanatiek lid

    5 feb 2011
    1.118
    266
    83
    Vrouw
    Werken en moeder zijn.
    Ik zet ze in de hoek. Zijn kamer is gewoon te leuk met al dat speelgoed. En zoals andere hierboven hebben gezegd, wees consequent en duidelijk. Hij houdt op of anders zet ik hem in de hoek. Het is zijn keuze en zijn probleem. Niet de mijne. En dat werkt echt goed. Ze weten nu onderhand wel dat het ook geen zin heeft om uit de hoek weg te lopen want dan moeten ze terug en begint de tijd opnieuw. Voor elk jaar 1 minuut.
    Met het eten, van mij moet hij niet zijn bord op eten. Ik ga diensttijd niet aan want dat wint hij. En zijn toetje krijgt hij altijd. Dat hoort bij de maaltijd. Maar hij krijgt niks anders te eten. Dus ook geen boterham. Hij heeft wel eens de neiging om na dat hij naar bed is gegaan te komen met het verhaal dat hij trek heeft. Ja, jammer jongen. Dan had je je bord moeten opeten. (Als hij dat wel heeft gedaan en weer teek heeft dan krijgt hij wel een cracker of zo).
    En wat betreft ritme, ja dat is oom zeker een goed idee. Ze weten waar ze aan toe zijn en dat is gewoon prettig.
    Ik vond de tip van ook 1 op 1 aandacht ook heel goed. Het is fijn om niet alleen maar negatief met elkaar omgaan. Mijn dochtertje bijvoorbeeld vindt het prachtig om mee te gaan naar de stad. Lekker met mama shoppen. Zoontje wilt liever met mij Lego spelen of naar de speeltuin gaan. Perfect! En nu met de kleinste er bij is het wel belangrijk dat ze die aandacht krijgen. Succes! Laat je weten als je iets probeert? Oh, en geef niet te snel op, kies een methode en blijf er bij. Ik had overigens veel aan de methode van Jo Frost.
    This too shall pas!
     
  12. Jillzz

    Jillzz Fanatiek lid

    17 aug 2015
    2.126
    405
    83
    Ik ben even benieuwd hoe je dat gedaan hebt, die vaste dagindeling invoeren. Onze oudste zou er ook erg baat bij hebben denk ik. Maar ik vind het erg moeilijk bepalen hoe de dag precies gaat verlopen. Door onregelmatig werk is elke week sowieso anders, maar als ik vrij ben loopt het ook gewoon hoe het loopt. Dus heb je concrete tips?
     
  13. podiki25

    podiki25 Fanatiek lid

    18 mei 2012
    3.897
    124
    63
    Tandheelkunde
    Barcelona
    Hey iedereen,


    Bedankt voor de goeie tips allemaal.

    Wat aandacht betreft denk ik dat het wel goed zit. Alhoewel echt enkel met hem alleen weg gaan bijna niet mogelijk is. Ik moet van maandag tot vrijdag van 7 tot 17.45u werken met 1.5 uur pauze. Ik ben dus al weg als hij wakker wordt en ben pas om 18u thuis. Papa is pas om 19u thuis. In het weekend doen we dingen samen met het gezin.


    Hij speelt heel graag met zijn zus maar als hij ziet dat zus wél iets goed doet (zoals eten, zich zelf aankleden, tanden poetsen, ...) dan roept hij “Stomme (naam zus)” en dit wel een paar keer per dag dus. Vandaar dat ik denk dat het jaloezie is. Ze strijden ook graag met elkaar om de eerste te zijn in alles; eerst in de auto, eerst aangekleed, eerst in de douche, ... En ik mag nu nog 100 keer zeggen dat het niet belangrijk is om te winnen (“de tweede is de beste”, “de laatsten zullen de eersten zijn”, ...) het helpt niet veel. Wenen of boos worden als zus eerst is...


    Echt 1 op 1 aandacht is erg moeilijk. Mijn jongste doet al sinds haar 1.5 jr geen slaapje meer overdag. Zij is nu 3 en hij 5 en ze wilt alles samen met haar broer doen.


    Eten is hier een strijd al wil ik het niet. We hebben al geprobeerd om zijn bord weg te nemen maar dan zegt hij altijd “neeeee, ik wil verder eten”. Geef je het hem terug doet hij het 1 min goed en dan begint het weer... Tja, ik zal het wel niet goed doen of niet consequent genoeg zijn. Het helpt ook niet dat we als ouders hier beiden anders in staan. Voor mij is het belangrijk netjes te leren eten, goed te zitten op je stoel, etc. Papa is daar wat toegeeflijker in en zegt er niets van dus daar kunnen we aan werken.


    Straffen doe ik door op de gang te zetten of in de studeerkamer maar de helft van de tijd is dat ook niets want hij stribbelt tegen en loopt weg, begint te huilen, wil daar dus niet blijven en ik heb hem al tig keer uitgelegd hoe het werkt maar ik moet hem echt naar daar drágen, hem tegenhouden, de deur dichttrekken (gaat als een bezetene aan de deurknop trekken) en dat vond ik toch écht niets. Het maakt hem alleen maar hysterischer. Pfffft. Iemand tips?


    Het was voor de vakantie ook al zo hoor. Ik denk niet dat het uit verveling is. Ze gaan elke dag naar de grootouders en die hebben een zwembad in de tuin waar ze samen vaak in spelen. Opa is echt 100% van de tijd met hen bezig. En in het weekend zijn we óf op een camping, óf ergens anders heen met hen.


    Positief betrekken in het huishouden probeer ik te doen. Hij mag af en toe mee koken en we dekken samen de tafel en ruimen samen af. Vaatwasser laden niet maar dat kan ik wel eens proberen. Hij mag mee helpen schoonmaken en doet dat graag. Zichzelf aankleden of uitkleden dan weer he-le-maal niet. Dat is altijd een strijd. Dat moet ik altijd 10 keer herhalen. En hij maakt er altijd een drama van, wil dat ik hem help (vooral met de schoenen bijvoorbeeld want wil geen moeite doen). Dan ziet hij dat zijn zus van 3 zich al helemaal uit- of aangekleed heeft en dan wordt hij boos natuurlijk.


    Dat competitieve komt denk ik als compensatie van op school. De juf vertelde me namelijk tijdens het persoonlijke gesprek dat hij op school heel erg rustig is. Niet graag met de bal speelt of loopt of wilde spelletjes doet. Hij zit vaak met een vriendje in de zandbak of in het speelhuisje. Maar als ze spelletjes doen met de klas wint hij natuurlijk nooit. Want het is een dromertje. Ze zei me dat die drang om te winnen kan komen omdat hij op school duidelijk ziet dat hij niet de sterkste/snelste is. Toen ik hem eens vroeg waarom hij altijd wil winnen (zonder dat hij wist van het gesprek met zijn juf) begon hij tranen met tuiten te huilen en zei dat hij op school nooit kon winnen en dat zijn vriendjes allemaal sneller/sterker waren. Hij bevestigde dus wat die juf al eerder gezegd had. Het probleem is dat hij een echt dromertje is. Andere kinderen zijn al lang 20 meter verder voor hij door heeft dat hij moet lopen.... Maar of dat nu echt alleen de reden is weet ik niet.


    Ja inderdaad, die tekeningen accepteren ga ik niet meer doen. Hij moet zelf durven komen praten.


    Wat tot nu toe werkt tot 3 tellen: “Ik tel tot 3 en als je dan niet begint xxxxx dan krijg je geen xxxx (verhaaltje voor slapen, toetje). Dat werkt tot nu toe wel. Maar vind ik ook niet leuk want zo ben ik de hele tijd aan het dreigen.

    Het lijkt hier wel of ik een duiveltje heb maar dat is het niet hoor. Hij is erg lief eigenlijk en een knuffelkont ook. Kusjes en knuffels geven, lekker bij papa en mama gaan liggen, graag op schoot zitten... Hij is ook best verantwoordelijk: zal nooit rennen op straat, zal in de speeltuin altijd op zus letten, gaat geen confrontatie aan met andere kinderen die bijvoorbeeld iets afpakken van hem maar zal mij komen halen. Het is absoluut geen haantje de voorste. Maar dat disciplineren en motiveren gaat zo slecht tegenwoordig. Dan verandert mijn engeltje ineens naar een duiveltje.


    Oh ja, wat is een “verveelbak”?
     
  14. podiki25

    podiki25 Fanatiek lid

    18 mei 2012
    3.897
    124
    63
    Tandheelkunde
    Barcelona
    Die dagindeling is misschien nog wel iets. Maar probleem is dat oppasoma's zich er ook aan moeten houden... hoe ga ik dat voor elkaar krijgen?
     
  15. Biny

    Biny VIP lid

    10 feb 2011
    17.556
    5.653
    113
    Vrouw
    Het voorbeeld van het eten...

    Hoe vaak geef je zijn bord dan weer terug..?
    Je gaat toch niet 3x ofzo zn bord weghalen en weer 3x terug geven...?

    Je kan m 1x terug geven... eet ie dan weer niet haal je t geqoon weg en blijft het weg
     
  16. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.295
    10.265
    113
    Zoals mijn voorganger schreef het bord zet je 1 keer weg en daarna blijft het weg. Maak er geen spelletje van.

    Een dagritme kun je zo strak en los maken zoals nodig is. Misschien niet eens nodig om alles strak vast te zetten. Bij ons is het voldoende om vantevoren aan te geven wat we gaan doen. Na het ontbijt gaan we wandelen/boodschap. Hij weet dat voor we gaan de haren doen, schoenen aantrekken en de tandenpoetsen.
    Op de terugweg kun je aangeven we gaan zo wat drinken en daarna ga je zelf spelen en ik ga... (opruimen, stofzuigen etc)
    Tijdens het spelen geef ik aan dat we zo een boterham gaan eten en voor de middag weer het zelfde, eerst aangeven en daarna doen. Natuurlijk ook ruimte voor eigen inbreng zoals naar de speeltuin of het bos.
     
  17. Zohra

    Zohra Fanatiek lid

    20 mei 2015
    2.005
    322
    83
    Met het eten kun je een zandloper gebruiken, er zit er vaak wel een op je telefoon. Dat Is duidelijk: als het zand op is Is het klaar met eten en ga je afruimen. Zo kan hij goed zien hoeveel tijd hij nog heeft.
    Hij zal je wel een keer uittesten waarschijnlijk , dus dan moet je ook echt zijn bord weghalen en niet meer teruggeven. Waarbij je zegt dat je het jammer voor hem vindt en dat hij het morgen nog een keer kan proberen.
     
    Uuz vindt dit leuk.
  18. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Lastige situatie zo @podiki25 ! Ik ga hier een beetje een ander geluid geven, laat me beginnen met te zeggen dat ik niet oordeel over mensen die net anders aanpakken, maar dit is mijn visie op de situatie.

    Ten eerste wil ik zeggen dat ik het prachtig vind van je zoontje dat hij z’n emoties op papier probeert te zetten en zo een opening creëert om hier met jou over te praten. Dat hij je dit geeft en wegloopt, toont dat hij hier heel veel behoefte aan heeft, maar dit niet zo goed durft/kan. Wat een fantastische oplossing voor een 5-jarige!
    Ik zou dit dus zeker niet afblokken of negeren, ik zou hier juist op verder gaan.

    Wat je nu doet, met hem gaan praten na de crisis, vind ik al fantastisch. Elke crisis is een leermoment, zowel voor jou als voor hem.

    Nu is de bedoeling natuurlijk om dergelijke crisissen zoveel mogelijk te voorkomen. In mijn ogen doe je dat niet door te zorgen dat hij bang is voor de consequenties, maar door de oorzaak van de crisis aan te pakken. Waarom gedraagt hij zich met momenten zo? En zo’n gesprek naar aanleiding van die tekening is een prima aanleiding om daarachter te komen.

    Ik denk dat je al een aantal heel waardevolle dingen weet over wat er achter je zoontje z’n gedrag zit. Zijn frustraties op school (want allemaal goed en wel dat hij daar ‘flink’ is, maar blijkbaar is dat ‘flink’ zijn vooral een uiting van zich minder voelen dan de andere kindjes), zijn jaloezie naar z’n zusje, ...

    Probeer de volgende keer eens met hem terug te keren naar het laatste moment dat alles goed ging, dat hij zich goed voelde, voor de crisis. Stel als het ware een nauwkeurige tijdlijn op door hem te laten vertellen en zelf vragen te stellen (Hoe voelde je je toen? En wat gebeurde er toen? Welk gevoel had je daarbij? Toen werd je boos he?). Vermijd het stellen van te open vragen, die zijn te moeilijk om te beantwoorden, ook de waarom vraag is heel erg moeilijk, dat weten ze vaak zelf niet.

    Eens jullie allebei een duidelijk beeld hebben van wat er precies gebeurd is, probeer je samen een oplossing te vinden. Zijn ongewenste gedrag is een reactie op stress die hij ervaart, het bestraffen van dat gedrag leidt alleen tot meer stress en vervolgens meer ongewenst gedrag. Wat jullie zouden moeten vinden, is een manier om zijn stress te verminderen die voor jullie allemaal werkbaar is. Wat dat is, dat hangt heel erg af van kind tot kind.

    Ik denk bij jouw zoontje bijvoorbeeld aan een emotie-schriften waarin hij kan tekenen hoe hij zich voelt. Als hij er klaar voor is kan hij die tekening dan komen bespreken met jou of je man.
     
    kleinepien en Mop81 vinden dit leuk.
  19. Kat1981

    Kat1981 Fanatiek lid

    7 dec 2009
    1.915
    1.667
    113
    Geschiedenisactrice in een museum
    Brabant
    #19 Kat1981, 1 aug 2018
    Laatst bewerkt: 1 aug 2018
    Ik lees dat ik niet de enige ben die het echt heel knap van hem vind dat hij zijn emoties zo op papier kan zetten. Dit is echt een perfecte tool om verder in zijn gedrag op in te gaan.
    En ik vind het wèl goed dat je dit aangrijpt om met hem een gesprekje aan te gaan. Kind is pas vijf, het feit dat ie een opening zoekt om met een voor hem lastige situatie op te gaan is reteknap.

    Je kind kan dus al benoemen wat hij voelt? Mooi. Zal ik eens een methode geven die bij ons heel goed werkt? Mijn dochter is ook vijf, en hiermee wordt ze heel rustig als ze boos is, of verdrietig of bang. Wij noemen het "een kastje in je hoofd"
    Voorbeeld van wat er een tijd geleden gebeurde. Dochter weigerde te gaan slapen, en was al een tijdje rond aan het spoken. En stik, stik vervelend.

    "Nee! Ik ga niet slapen! NOOIT MEER!"
    "Nooit meer? Maar je vind het zo fijn om lekker uitgerust wakker te worden."
    "Nee!"
    "Goh...dat is jammer. En ik had zo veel zin in een leuke dag morgen."
    "Ik niet!"
    "Nee? Dus dan ben je morgen de hele dag moe?"
    "Ja."
    "En chagerijnig, omdat je zo moe bent."
    "Mm hmm."
    "En dan ben ik ook moe, natuurlijk. Omdat ik nu ook weinig slaap als jij zo rondspookt.gaan we morgen de hele tijd op elkaar mopperen? He, wat ongezellig. Ik had zoveel zin om morgen fijn een spelletje met je te gaan doen."
    "....."
    "Of rolschaatsen, ofzo, maar ja, daar moet je energie voor hebben."
    "Ik wil ook...maar ik kan echt niet slapen mam. Ik...ik ben bang."
    "Bang? Ik dacht dat je boos was. Je was zo tegen me aan het schreeuwen."
    "Nee mama, ik ben zo bang. Ik wil geen boze dromen meer hebben."

    Aha. Ze is dus bang. Nu ze haar gevoel benoemd heeft, en ook waarom ze dat gevoel heeft, kan ik daar iets mee.

    "H, ik ga je helpen met bang zijn. Zal ik je iets vertellen? Een geheimpje?"
    "Ja? Wat dan?"
    "Alle mensen, groot en klein, hebben een kastje in hun hoofd. Niet echt natuurlijk, maar zo voelt het af en toe. Kastjes hebben laatjes. En soms zitten de laatjes een beetje vol, en moeten ze opgeruimd worden. Net als bij een echt kastje. En weet je wat het leuke is?"
    "Nee?"
    "Kindjes hebben een speciaal kastje! Een leuk kastje! Een pret kastje! Een kastje vol leuke dingen. Herinneringen, gevoelens. En al die dingen zitten in de laatjes. En kun je af en toe eens bekijken, als je aan je kastje denkt. Maar soms komen er ook minder leuke dingen in de laatjes. Weet je wat dat betekend?"
    "Nee."
    "Dat betekend dat je er over moet praten. Anders wordt je kastje te vol, dan heb je grote mensen nodig. In dit geval je mama of papa. Maar het mag ook een oma zijn. Of een vriendinnetje of vriendje. Net aan wie jij iets wil vertellen. Zullen we het eens proberen?"
    "Eh...oke..."
    "Goed. Doe je ogen eens dicht. Nee, echt dicht doen. Zo ja. Zie je jouw kastje?"
    "Ja."
    "Wil je me vertellen hoe die eruit ziet?"
    "Mam, het is gewoon een kast."
    "Ja, slimmerik, maar hoe ziet die eruit? Groot? Klein? Veel laatjes?welke kleur??"
    "Niet zo groot. Vijf laatjes. Allemaal andere kleuren."
    "Oke, alleen laatjes? Of kan er ook nog iets hangen ofzo?"
    "Alleen laatjes"

    Ik ben dus gedetailleerd bezig, doordat ze zich op die kast aan het concentreren is, probeer ik haar fantasie te prikkelen. Zo verschuift de focus op de angst zich naar iets anders, namelijk de kast. Tussendoor opent ze haar ogen, maar doet ze ze uit zichzelf weer dicht omdat ze de kast voor zich probeert te halen.

    "Goed. In welk laatje zit het bang zijn?"
    "De driede"
    "Het derde laatje? Welke kleur heeft het laatje?"
    "Rood"
    "Durf je die open te doen, en te kijken? Je hoeft nog niks anders te doen.
    "Ja"
    "Maak hem maar open dan. Kijk, zo."

    Ik doe alsof ik een laatje open schuif.

    "Nee! De mijne heeft een sleutel nodig."
    "Ook goed. Maak hem maar open, en kijk maar eens wat er inzit."

    Ze begint controle te krijgen over haar situatie, madam bepaald namelijk zelf hoe haar laatje open gaat. Dit is goed!

    "Hoe ziet het bang zijn eruit?"
    "Eh...een prikkelbal. Met stekels!"
    "He, die willen we niet in jouw kastje he? Weg ermee."


    Ach, man komt thuis van een dagje pretpark. Ik zal de rest straks posten, mocht je geinteresseerd zijn.
     
    kleinepien en Pinkie88 vinden dit leuk.
  20. Kat1981

    Kat1981 Fanatiek lid

    7 dec 2009
    1.915
    1.667
    113
    Geschiedenisactrice in een museum
    Brabant
    En weer verder. De stekelbal moet dus uit het kastje en plaats maken voor fijne dingen. Hoe gaan we dat doen?
    "Enig idee, H?"
    "Ja. Weggooien! Zullen we dat doen?"
    "Samen of jij alleen?"
    "Euh..alleen."
    "Oke. Wil je nog iets zeggen tegen het bang zijn?"
    "Ja. Niet meer terugkomen he. Jouw plaats is is vol."
    "Goed gezegd, nou, gooi hem maar ver weg. Is ie zwaar?"
    "Ja. Ik moet het met twee handen weggooien."
    "OhOh, waar heb je die weggegooid?"
    "Honderdduizend miljoen ver weg."
    "Dat lijkt me ver genoeg. Hee H, je hebt nu een leeg laatje. Wil je daar iets anders instoppen? Je mag nu ruilen voor iets leuks."
    "Oooooh! Naar oma rolschaatsen, morgen! Nee, ik weet het! Toen ik vloog!"

    (Tijdens het stoeien had ik haar een paar keer op het grote bed gesmeten. We stoeien, voor de buitenwereld dan soms, wel eens een beetje ruw, wat we beiden heerlijk vinden.)

    "Oke, dus het bang zijn, dat rode stekelding wat jijzelf heel ver hebt weggegooid, is nu weg en heeft plek gemaakt voor een leuke gedachte. Kun je vertellen hoe die eruit ziet? Doe je ogen nog maar een keer dicht."
    "Roze, en zacht, net een suikerspin, maar plakt niet in mijn haar. En glitter. Heel veel."
    "Nou, H. Doe je laatje maar open, stop het fijn iets erin, sluit het laatje maar, en dan mag je er naar kijken, zo vaak als je wil."

    De dame is gaan slapen, en oefent nu regelmatig als ze verdrietig, bang of boos is met haar kastje. Ze heeft het zelfs haar poppen geleerd.:D

    Wat heel belangrijk is, en heel goed bij mijn dochter werkt:
    -probeer dit op een rustig moment. Niet als jullie midden in de sores zitten.
    -beeld samen de handelingen uit
    -laat je kind zelf beschrijven hoe dingen eruit zien bij hem/haar. Leg ze geen woorden in de mond. Lekker laten vertellen.


    Ts, ik hoop werkelijk dat je hier iets aan hebt. Het is een heel verhaal, sorry daarvoor.:D
     
    kleinepien en owly vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina