@Pimpelmeesje ik ben ook gek op fantasy, maar kan maar niet door het eerste deel van Eragon heenkomen. Heel veel fantasy zijn tween series, zoals Twilight, Divergent, Delirium. Wel vermakelijk, maar niet echt legendarisch ofzo, snap je wat ik bedoel? Behalve Harry Potter natuurlijk. Lees je ook Robin Hobb? Daar kan ik ook niet in komen. Als een fan dit leest, met welk boek kan ik het best beginnen? Verder houd ik ook van sci-fi, maar daar ken ik weinig goede boeken van, behalve de comics van Dr. Who. Hitchhiker's guide to the galaxy is natuurlijk wel briljant! Heeft iemand nog tips voor dit genre?
Reiziger serie van Diana Gabaldon Harry Potter Aardkinderen serie van Jean Auel Alles van Harlan Coben
Misschien dat ik je vraag verkeerd opvat maar als iemand vraagt, wat moet je nou echt gelezen hebben? Denk ik eerder aan echt klassiekers die hun stempel gezet hebben, of belangrijke non fictie boeken. Maar geen romans met een leuk verhaal en verder niks. Dat gezegd hebbende denk ik dan qua klassiekers aan bijv Stoner - John Williams Dat boek is me jaren bij gebleven The Color Purple - Alicia Walker Wel in het Engels dan, anders gaat de essentie verloren vanwege het taalgebruik van het hoofdpersonage 1984 - George Orwell Spreekt voor zich hoop ik En van de non fictie What Technology Wants - Kevin Kelly Dit boek gaat over de rol van techniek nu en de toekomst. Technologie als verlengdstuk van onszelf. Hoe afhankelijk zijn we van techniek en zijn we niet altijd afhankelijk als je bedenkt dat een schep ook 'techniek' is? Filosofisch dus. Maar ook een heel verhaal over hoe van jagers-verzamelaars hier zijn beland etc. Waanzinnig interessant. Zen and the Art of Motercycling, auteur ben ik even kwijt. Gaat over een vader en zoon die gaan motorrijden maar is een heel filosofisch diepgaand boek. Meerdere keren lezen is wel aan te raden. - In Naam van God - Karen Armstrong Een boek over de relatie tussen geweld en religie en de rol van geweld in de samenleving in algemene zin. Dit boek levert enorm veel inzichten op en zeker in deze tijd ontzettend belangrijk en verhelderend. Ik vind dat iedereen het gelezen zou moeten hebben. - Het Zijn Net Mensen - Joris Luijendijk Heel belangrijk boek over de rol van de media, hoe journalisten werken als ze verslag leggen, hoe dingen soms overkomen maar in het echt anders liggen. Hij schrijft over de tijd dat hij zelf Midden Oosten correspondent was. Ook echt een 'moet je gelezen' hebben. Om te snappen wat je ziet op het journaal iedere avond. Zelf nog op mijn 'te lezen' lijstje: Homo Deus en Sapiens, beide van Yuval Noah Harari Gaan beiden over onze ontwikkeling als mensheid. Onze evolutie, wat er allemaal een rol heeft gespeeld. Religie, anthropologie, politiek etc.
The Expanse serie van James S.A. Corey! Ik weet niet of die ook vertaald is in het Nederlands en hoe die dan heet. Maar wat een verhaal zeg![
Ik vat de vraag op als: van welk boek vind je dat anderen het ook gelezen zouden moeten hebben, wat heeft een blijvende indruk gemaakt. De meeste zogenaamde klassiekers vallen daar bij mij niet onder, maar bijvoorbeeld 'De regenboog heeft maar acht kleuren' wél, ook al zou je kunnen zeggen dat het zomaar een jeugdroman is met een mooi verhaal. Maar ik denk echt dat de wereld beter zou worden als iedereen het zou lezen. En Harry Potter is zó bepalend geweest voor mijn visie op fantasie, humor en wat te doen in tijden van stress (namelijk Harry Potter lezen en bedenken hoe dat in Nederland allemaal geregeld is), dat gun ik iedereen.
Oh, en Het Diner van Herman Koch vond ik ook goed. Liet me ook wel nadenken over wat ik in een zelfde situatie zou doen...
Oh ja, en De wereld van Sofie van Jostein Gaarder. Ik kom met allemaal Oh ja’tjes, misschien moet ik iets langer nadenken voor ik op “plaats reactie” druk .
Ja ik merkte al aan de antwoorden dat iedereen de vraag anders opvat. Daarom heb ik ook even erbij gezet hoe ik die opvat. Ter verduidelijking waarom ik die lijst dan opnoem.
En in de non-fictie categorie: Europe and the People Without History - Eric Wolf @iMoeder ik denk dat wel (bijna) alle klassiekers bijzondere verhalen zijn, maar niet alle bijzondere verhalen per se klassiekers. Harry Potter is natuurlijk geen literatuur (en ook nog eens een kindrrboek), maar wel meer dan gewoon een leuk verhaal.
Jaa ik weet niet. Ik vind Harry Potter echt geweldig hoor, ben zelf ook fan. Maar echt heel super diepgaand vind ik die niet. Het is een leuk verhaal, waar ook een aantal thema's in terug komen. Er zit zeker een dieper verhaal in, maar niet heel diep. Als je snapt wat ik bedoel. Of neem bijv een klassieker als Anna Karenina. Mooi verhaal hoor, en zeker een ervaring om te lezen. Maar om nou te zeggen, die moet je echt gelezen hebben.. mwah. Jouw non fictie tip (heb em even opgezocht) klinkt ook interessant.