In bijna alle hazelnootpasta's zitten toxische stoffen die kankerverwekkend zijn en schadelijk zijn voor de mannelijke vruchtbaarheid. Baby's en peuters lopen het grootste risico. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop, dat 25 soorten 'choco' onder de loep nam. https://www.test-aankoop.be/gezond/voeding/voedselveiligheid-en-additieven/nieuws/choco-bevat-schadelijk-stoffen Ik wist wel dat het niet gezond was, maar dit... echt geen broodbeleg voor peuters en kleuters (laat staan baby's).
Ik kan geen lijstje vinden met de chocopasta's die géén schadelijke stoffen bevatten. Kun jij dat vinden?
Dit is het lijstje op basis van kwaliteit: https://www.test-aankoop.be/gezond/voeding/voeding-en-voedingssupplementen/test/koopwijzer-hazelnootpasta/resultaten Geen één product is dus 'goed', maar de bovenste rijen zijn van 'gemiddelde kwaliteit', terwijl de onderste merken ronduit 'slecht' zijn.
Vind ik ook nergens, je kan ze wel vergelijken maar dan staat er niks bij over juist die stoffen waar het artikel over gaat. Edit; ooh toch wel iets gevonden, maar in de layout erg onduidelijk dus ik kan nog niks met de info...
Maar de titel doet vermoeden dat er in elk geval chocopasta's zijn die geen toxische stoffen bevatten, of klopt dat dus niet?
Tja. Ik vind dit soort dingen zonder context altijd een beetje nietszeggend. Er zitten dus schadelijke stoffen in. Maar in welke hoeveelheden zijn die schadelijk? Bij 1 broodje per week? 3? 5? Een hele pot? Dat lijkt me vooral belangrijk om te weten, voordat iedereen hysterisch gaat lopen doen over de gevaren van een pot chocopasta...
Klopt. Ik denk ook dat er niets mis is met af en toe een broodje chocopasta. In een gezond, gevarieerd dieet kan zo'n broodje natuurlijk geen kwaad. Ik denk dat men alleen niet beseft wat erin zit, en dat maakt deze test wel duidelijk.
'3-MCPD en glycidylesters (GE) zijn zulke schadelijke stoffen, en komen voor in geraffineerde plantaardige oliën en vetten.' Dan mag je er dus vanuit gaan dat de toegevoegde vetten de boosdoener zijn? Dat zou dus betekenen dat deze stoffen in alle producten zitten die geraffineerde plantaardige oliën en vetten bevatten. Om over margarine, frituurvet, bakboter etc nog maar niet te spreken.
Gevonden, Balade is volgens het lijstje het enige merk dat de twee stoffen niet bevat. Wel gemiddeld, want smaak speelt ook nog mee... het is dus minder lekker.
Klopt, het zit in heel veel ander voedsel. Daarover zegt Test-Aankoop: Jens Van Herp van Test-Aankoop: "Net daarom heeft Europa vastgelegd hoeveel glycidol er in ons voedsel mag zitten. Maar we weten niet hoeveel een gewone persoon er elke dag van mag eten om niet schadelijk te zijn. Wat een veilige drempel is voor glycidyl-esters, is gewoon nooit wetenschappelijk onderzocht. Daarom vinden wij het onaanvaardbaar dat het aanwezig is in ons voedsel." Dat de hoeveelheid glycidyl-esters die in de onderzochte potten choco teruggevonden werd, telkens onder de wettelijke limiet lag, doet volgens Test-Aankoop niets ter zake. Want we wéten niet of je toch niet te veel van die giftige stof binnenkrijgt, als je onder de limiet blijft. M.a.w., er is veel onduidelijkheid.