H&M komt belofte van leefbaar inkomen kledingmakers niet na

Discussion in 'Films, televisie en nieuws' started by Zonnestralen, Sep 24, 2018.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    Apr 22, 2017
    12,653
    8,394
    113
    Female
    https://www.nu.nl/ondernemen/5477915/hm-komt-belofte-van-leefbaar-inkomen-kledingmakers-niet-na.html?redirect=1

    Winkelketen H&M zou in de afgelopen vijf jaar onvoldoende hebben gedaan om arbeidsomstandigheden te verbeteren en lonen te verhogen, zoals het bedrijf had beloofd. Dat stelt de internationale organisatie Schone Kleren Campagne op basis van onderzoek onder werknemers in Bulgarije, Turkije, India en Cambodja.

    Volgens het rapport leven veel werknemers onder de armoedegrens en maken ze te veel uren. Die combinatie leidt volgens de Schone Kleren Campagne tot ondervoeding, oververmoeidheid en flauwvallen op de werkvloer.

    "De lonen liggen zo laag dat we overuren moeten maken om in onze basisbehoeften te voorzien", zegt één van de geïnterviewde werknemers uit India. De lonen die de winkelketen in India betaalt, bedragen volgens het onderzoek slechts 35 procent van wat in dat land geldt als een leefbaar loon.


    In Bulgarije en Turkije ligt het salaris in verhouding nog lager. H&M-arbeiders verdienen daar respectievelijk 9 en 29 procent van het Europese minimum, ver onder de armoedegrens. Geen van de Bulgaarse respondenten verdient het wettelijk minimumloon.

    Het 'goede voorbeeld' laat op zich wachten
    In 2013 beloofde de modeketen nog toe te werken naar een leefbaar inkomen voor zo'n 850.000 textielarbeiders van het bedrijf. Het concern streeft ernaar dit doel eind 2018 te bereiken.

    "We geloven dat de loonontwikkeling achterblijft in sommige landen. We gaan dus actie ondernemen en hopen hiermee de rest van de industrie aan te sporen om ons voorbeeld te volgen", stelde H&M toen in een verklaring.
     
  2. bosi333

    bosi333 VIP lid

    Aug 1, 2006
    37,272
    6,801
    113
  3. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    Apr 22, 2017
    12,653
    8,394
    113
    Female
    Ja inderdaad. Maar ik hoorde regelmatig dan h&m het wel goed zou doen. Blijkbaar is dat onzin.
     
  4. sleutelbloem

    sleutelbloem Bekend lid

    Sep 10, 2018
    940
    1,039
    93
    ik las pas de zin: Als jij er niet voor betaald, betaald een ander daar duur voor.....

    Toen dacht ik: ja, daar zit zeker wel wat in.

    Wil overigens niet zeggen dat dure kledingmerken wel netjes de lonen betalen, maar als de prijs heel laag is, kun je er eigenlijk per definitie al donder op zeggen dat voor de productie ervan onderbetaald wordt.
     
  5. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    Aug 10, 2016
    10,468
    11,976
    113
    Female
    Noord Brabant
    Nou inderdaad, ze hebben een aantal jaar best goed te boek gestaan in de rapporten. In verhouding tot andere. Dat was voor mij een reden bijvoorbeeld wel bij H&M te kopen.

    Hopelijk worden ze nu flink op de vingers getikt.
     
    fafa likes this.
  6. itakepictures

    itakepictures Niet meer actief

    Klopt, als kleding goedkoop is betaald iemand anders daar de prijs voor.

    Het is lastig om te bepalen want nou wel en niet duurzaam is qua kleding, maar het boek Dit is neen goede gids is wel een fijne handleiding.

    H&M doet ook aan 'Green washing'. Dus met een klein deel van de collectie dat wel """duurzaam""" is een goede indruk maken, terwijl de overige 99% van het assortiment dat niet is. Aan de buitenkant een lekker groen image presenteren (want dat verkoopt), maar tegelijkertijd van binnenuit niets doen om de kledingindustrie te veranderen.
     
  7. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    Apr 22, 2017
    12,653
    8,394
    113
    Female
    Ik heb even rondgekeken bij schonekleren. En ik vind het wel opvallend dat er wat goedkope winkels tussen zitten die wel hun steun betuigd hebben over het verhogen van het minimumloon naar Bangladesh. Ik ben wel benieuwd wat het gaat doen voor de prijzen hier in de winkels en de werkgelegenheid daar. Bedrijven die de werknemers in het buitenland hebben zijn denk ik (ik heb mij niet in economie verdiept) ook niet erg goed voor onze economie. Maar wat zouden de prijzen zijn als alles bijvoorbeeld in Nederland gemaakt zou worden? En wat zou dat doen met de armere landen?
     
  8. Amberxx

    Amberxx VIP lid

    Nov 6, 2013
    5,025
    5,240
    113
    H&M is goedkope rommel. Kwalitatief vaak erg slecht en weinig pasvorm. Het blijft ook niet lang goed. Ik koop er zelden tot nooit.

    En als het niets kost moeten ze ergens op besparen. Dat zie je aan het materiaal en onderbetaalde krachten. Wellicht werken er ook kinderen. Zou mij niets verbazen in die landen.
     
  9. femkes

    femkes VIP lid

    Jul 24, 2007
    9,088
    10,382
    113
    Ik hoor veel dat goedkope kleding betekent dat de werknemer er onder lijdt, maar dat is echt te kort door de bocht. Veel goedkopere grotere ketens zijn hier wel mee bezig terwijl duurdere ketens doen alsof hun neus bloedt. Benetton en Nike zijn bijvoorbeeld berucht bericht en bepaald niet goedkoop.
    Dat neemt niet weg dat ik dit erg slecht nieuws vind, ik koop wel degrdege makkelijker H&M omdat ze erom bekend staan meer moeite te doen en vind dit best schokkend.
     
    littlemunchkin and Huismuisie like this.
  10. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    Aug 10, 2016
    10,468
    11,976
    113
    Female
    Noord Brabant
    #10 Huismuisie, Sep 25, 2018
    Last edited: Sep 25, 2018
    Nou H&M was dus een van de grote producenten die een aantal jaar geleden ale arbeiders in 3de wereldlanden toegang gaf tot zorg en onderwijs. Zo konden de kinderen van de arbeiders naar school en kreeg het hele gezin een zorgverzekering. Dat was voor mij een reden om dus wel bij H&M te kopen en bijvoorbeeld veel minder bij HEMA.

    Ik let wel nog op welke lijnen ik koop. Ik heb een stapeltje merino wollen truien. Niet heel goedkoop maar ze gaan al 3 jaar mee en zien er nog mooi uit. Aan de andere kant ook wat zijden bloesjes en die koop ik dus echt nooit meer. Die stof is heel beroerd.

    Pasvorm voor volwassenen valt me soms ook flink tegen maar voor kinderen valt het heel netjes wat betreft truitjes. En toen mijn zoontje nog klein was ook de broekjes en rompers.
    Inmiddels heb ik wat meer te besteden dan 3 jaar geleden dus zou eerder voor andere merken kiezen.

    Het is overigens niet dat dure kleding onder betere omstandigheden is geproduceerd. Sterker nog veel kleding die in Italië wordt gemaakt, wordt onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd. Ook de grote mode merken produceren in bangladesh e.d.
    Een aantal jaar geleden was er een hele hoop ophef over merken zoals Hugo Boss dat er nog veel teveel chemicaliën in de stoffen zaten.

    Wil je er graag op letten dan kan je kleding kopen die GOTS gecertificeerd is of een Oko-tex 100 standaard. Overigens is Oko-tex 100.
     
  11. Lisanne1811

    Lisanne1811 Fanatiek lid

    Dec 2, 2016
    3,701
    4,591
    113
    Wie dit interessant vind kan the true coat wel kijken, docu op Netflix. Ik snap überhaupt niet dat mensen nog in winkels als h&m winkelen, er is al zoveel over bekend en blijkbaar dringt het niet door bij mensen.
     
  12. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,847
    19,216
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Nou ja "al zoveel over bekend" valt toch tegen omdat het ongelooflijk moeilijk is om informatie te krijgen. De ketens beweren zelf dat ze nauwelijks zicht hebben op de productieketen. Waar of niet waar... maar als de winkels het zelf al niet (willen) weten, hoe moet die info dan bij klanten terecht komen?

    Het is niet zo dat ik niet op zoek ga naar informatie. Ik kocht juìst geregeld bij H&M omdat die nog iets beter bekend stond. Kijk maar op een site als "rank a brand". Daar scoren ze toch nog een C. Net als C&A, WE en Zeeman. Geen hele hoge scores, maar er zijn maar weinig kledingzaken die wel A of B scoren. En dat zijn dan weer merken die mij niks zeggen. In alle eerlijkheid: ik wil kleding wel gewoon in de stad kunnen kopen en kunnen passen. Maar ik laat dus wel bewust merken zoals Primark, s.Oliver, Coolcat e.d. links liggen.

    Ik denk dat het bij veel mensen geen onwil is. Maar het is niet mogelijk om zelf uit te zoeken hoe de keten in elkaar zit. Dus moet je op een gegeven moment toch vertrouwen op partijen die daar meer inzicht in hebben.
    De enige andere optie is zelf katoen gaan verbouwen en een schaap nemen. Maar ik geloof niet dat dat 'm gaat worden.

    Overigens: je hebt het over "winkels als H&M"; als jij meer info hebt dan lees ik het graag. Welke ketens zijn dan wel (redelijk) goed om (kinder-)kleding te halen?
     
  13. Lisanne1811

    Lisanne1811 Fanatiek lid

    Dec 2, 2016
    3,701
    4,591
    113
    Ik zie nu dat er the true coat stond in mijn berichtje, dat moet the true cost zijn. Ik denk eerlijk gezegd dat het vaak wel onwil is van mensen. Ik ken er genoeg die het weten en die zeggen dat het ze niet interesseert en dan weer tassenvol bij de Primark gaan kopen.

    Qua kleding: kinderkleding koop ik tweedehands. Ik woon in een klein dorp en hier in de buurt zijn al meerdere kringloopwinkels en dan is er ook nog marktplaats. Ze groeien er snel uit dus ik vind het dan zonde om er veel geld aan uit te geven en er wordt zoveel kleding weggegooid dat ik het belangrijk vind om het te hergebruiken. Als je wel nieuwe kleding wilt kun je hier kijken voor een overzicht: https://www.moedersminimalisme.nl/top-5-fairtrade-kinderkledingwebshops/

    Voor volwassenen kun je zoeken op fairtrade kleding, dan vind je genoeg. Hier twee linkjes, daar staan verschillende merken:
    https://ecogoodies.nl/categorie/duurzame-mode/fairtrade-kleding/
    https://growthinkers.nl/duurzame-kledingmerken/

    Ik ken ken rank a brand inderdaad. Daar heeft h&m het c label. Niet enorm slecht, maar ook niet geweldig. Het nadeel met deze modeketens is dat ze fastfashion promoten. Er zijn veel collecties in een jaar en de kleding is goedkoop, waardoor mensen gestimuleerd worden om kleding als wegwerpproduct te zien dat vaak vervangen moet worden. Er zijn zoveel mensen die elke maand kleding kopen wat ik echt absurd vind. Kleding die gedoneerd wordt belandt in derdewereldlanden op een hoop en zorgt ervoor dat lokale naaiateliers failliet gaan, dit ontneemt dus mensen hun kans op een baan en is funest voor de economie van toch al arme landen. Voorzover ik weet wordt dat niet gemeten bij rankabrand, maar het speelt een grote rol bij de vervuiling.
     
  14. femkes

    femkes VIP lid

    Jul 24, 2007
    9,088
    10,382
    113
    Ik heb binnen je bovenste link bij alle webshops gezocht naar kleding voor mijn oudste en kom uit op voldoende joggingbroeken en effen longsleeves en T-shirts, maar geen enkele jeans, laat staan een gekleurde jeans, en 4 tops waarvan 1 zijn smaak. Daarmee kan ik mijn zoon niet kleden. Daarnaast zijn de tweedehands mogelijkheden erg beperkt omdat jongens op die leeftijd hun kleren gewoon verslijten. Toen hij (en zijn broertje ook) klein was droeg hij bijna alleen kleding die zijn neefjes al gedragen hadden, een deel daarvan is bij nog 4 kinderen gebruikt, maar vanaf maat 104-110 lukt dat echt niet meer omdat ze minder hard groeien en nog steeds ruig spelen. Dus voor mini lukt het prima om leuke kleding tweedehands of derdehands te krijgen of fairtrade /groen te kopen (hoewel dat bij maat 92 ook al duidelijk lastiger wordt), maar voor de jongens niet.

    Ik ben het wel met je eens dat het goed zou zijn om wat kritisch op je aankopen te zijn. Ik heb voor mini van 3 nichtjes kleding liggen en leg alleen in de kast wat ik leuk vindt. Daardoor kon ik een zak vol kleding aan mijn broer teruggeven en nog 1 zak wegdoen in de kledingcontainer en verzuipt mini nog steeds in de kleren. Ik koop voor haar dus echt bijna niks, hoe moeilijk ik dat ook soms vind, want er is zoveel leuks. Ik heb alleen een broek erbij gekocht omdat mijn mini nogal van de broeken is en haar nichtjes veel minder. Dus daarin greep ik van de week mis en dat is niet handig.
     
  15. Lisanne1811

    Lisanne1811 Fanatiek lid

    Dec 2, 2016
    3,701
    4,591
    113
    Oh wat jammer dat je niets kon vinden. Ik ben zelf niet zo thuis in die merken omdat ik hier twee meiden van 10 en 13 heb inmiddels. Ik veroordeel trouwens niemand die iets nieuws koopt bij een niet fairtrade merk hoor :) zo wil ik ook weer niet overkomen. Maar stel dat ik niets zou kunnen vinden tweedehands of hij deze merken, dan zou ik denk ik voor biologisch katoen kiezen van een andere winkel. Niemand zit te wachten op een zoektocht van dagen om de juiste kleding te vinden.
     
  16. fafa

    fafa Niet meer actief

    En ik hoorde weer van iemand, die in zo'n derdewereldland werkt, dat ze daar een keer een stop hadden gezet op de invoer van tweedehands europese kleding om de lokale handel meer kans te geven. Maar wat bleek? Mensen waren woest! Die lokale naaiateliers produceerden veel slechtere kwaliteit dan de tweedehands h&mmetjes uit Europa. Die wilden ze dus gewoon terug... Tsja, wat doe je dan?

    Ik bedoel maar, het is allemaal zo ondoorzichtig. En de theorie lijkt zo mooi, maar het is altijd complexer dan je denkt.

    (Overigens is deze post niet om mijn eigen consumptiegedrag goed te praten, want zo'n 95% van de kleding van mij en de kinderen is tweedehands)
     
    Lisanne1811 likes this.
  17. Lisanne1811

    Lisanne1811 Fanatiek lid

    Dec 2, 2016
    3,701
    4,591
    113
    Ik denk dat er nog genoeg kleding over is om alle derdewereldlanden van kleding te voorzien als wij geen nieuwe kleding meer kopen :) maar interessant van die kennis van jou, ik heb dat nog nooit eerder gehoord. Ben benieuwd hoe dat in andere landen gaat.
     
  18. Maan14

    Maan14 Niet meer actief


    De kleding in een kleding container die bij winkels etc staan komen niet eens meteen in derde wereldlanden terecht..... Je heb bedrijven in Nederland waar het heen gebracht word die wassen het en. Sorteren het halen de merk en goeden kleding er uit dat word in Nederland verkocht daar naar word het gesorteerd en dan pas verdeeld. Een vriendin van mij werkt in een sorteer bedrijf.
     
  19. Lisanne1811

    Lisanne1811 Fanatiek lid

    Dec 2, 2016
    3,701
    4,591
    113
    Ja weet ik :) maar naar die landen gaat natuurlijk kleding vanuit de hele westerse wereld.
     
  20. Maan14

    Maan14 Niet meer actief

    Ja, ik koop vaak in het winkeltje van het sorteerbedrijf. Ze hebben er vooral merk spullen omdat ze die uit sorteren soms met kaartje er nog aan. Vind het persoonlijk dan verspilling in een winkel iets nieuws te kopen.
     
    Zonnestralen and Lisanne1811 like this.

Share This Page