Ik koop zelden tot nooit iets met zo'n sticker er op en als ik het koop dan kijk ik eerst naar de datum. Als ik zie dat het die dag of de volgende dag op moet dan koop ik het bij voorbaat al niet. Dan leg ik nog liever een paar euro meer neer voor een '' verse '' versie dan dat ik iets moet eten wat bijna over de datum is.
Zo denk ik er ook over, ik besef me dat van wat ik weg gooi een klein gezin wekelijks kan eten, maar ik gooi het weg met een reden. Dat ik het niet vertrouw om veilig te eten, wil het niet op mijn geweten hebben het weg te geven en dan later te horen krijgen dat anderen er ziek van zijn geworden. Het kan voorkomen worden door alles op te maken, maar wij houden van variatie dus vaak gaat dan niet alles op. De enige houdbaarheidsdatum waar ik me niet zo druk om kan maken is die op gedroogte kruiden.
Ik ben (helaas) ook het type dat continu de datum controleert en als het het (bijna) over datum gaat niet durf te eten. En dus maar weg gooi. Waarom ik dit doe? Omdat ik enorm last heb van emetofobie (overgeeffobie). Vind het ook enorm zonde maar ik durf het risico gewoon niet te lopen. Ik ben ook altijd wantrouwend bij anderen. Stel dat zij het niet zo nauw nemen met de datum
Ik denk dus precies contra. Als er staat dat het morgen niet meer houdbaar is waarom zou het vandaag dan nog wel goed zijn, wat kan er in die 24 uur veranderen. Dus vandaar gaat hier bijna alles 2 dagen voor de datum de prullenbak in.
Hopelijk denk je er een volgende keer beter over na dan. Wat in je hoofd zit kun je door gewoonte ook veranderen. Toch zonde als er heel veel weggaat.
Dan kun je alles wel direct na aankoop weggooien, want als het 2 dagen voor de datum niet goed meer is is het 4 dagen voor die datum misschien ook wel niet.
Ik gooi nooit wat weg, ik vind dat hartstikke zonde. Maar eigenlijk gaan de verse producten altijd op voor de datum, de winkels zijn elke dag open en zitten in de buurt. Dus ik koop gewoon niet te veel in één keer. Bij pasta, suiker ed kijk ik nooit naar de datum.
Nee sorry, dit zit er al mijn hele leven in en dit zie ik niet zo snel ( helemaal niet ) veranderen. Ik ben er gewoon erg op gefocust.
Ik vertrouw volledig op mijn zintuigen en kijk meestal niet eens naar de datum. Sowieso zijn veel datums tenminste houdbaar tot en is het meestal langer houdbaar. Het scheelt trouwens wel dat ik geen dierlijke producten eet hoor, bij vlees zou ik er meer op letten als ik dat zou eten.
Ja tuurlijk mag je dat vragen. Ik vind dat gewoon een fijner idee. Mijn man is de vuilnisbak hier in huis en is er alleen maar blij mee.
Hier ook, geen haar op mijn hoofd die iets over de datum koopt omdat het met korting is. En lekker het achterste pakje vleeswaren weg graaien omdat daar de houdbaarheidsdatum vaak het langste bij is of eerst verschillende verpakkingen pakken en gaan kijken welke het langste nog goed is.
Je kunt ook wat handiger boodschappen doen. Gerechten kiezen waarbij je dezelfde verse ingrediënten gebruikt enzo, zodat alles gewoon op tijd op gaat. Maar echt, als je een keer (of meerdere keren) een hele nacht boven de pot hebt gehangen omdat je iets verkeerd hebt ingeschat, dan kijk je de volgende keer wel uit. De laatste keer was ik ziek van een vegetarische kant-en-klare salade van de AH. 1 dag over de datum. Niks geks aan te zien of te ruiken, de bak stond niet bol of wat dan ook. Kotsen tot er alleen nog gal uit kwam. En toen nog wat.
Slimmer boodschappen doen is sowieso verstandig Na een voedselvergiftiging ben je natuurlijk voorzichtiger, maar je gezonde verstand gebruiken is ook altijd slim Cola die een maand over de datum is (of zelfs 2 dagen voor de datum loop je niks van op)
Oh nee, dat ben ik volkomen met je eens. Bloem of soeppoeder, dat soort dingen, wil ik ook nog wel eens na de THT gebruiken. Maar daarbij is het onderscheid tussen THT en TGT belangrijk.
Bij vlees let ik wel goed op. Maar soms als het 1 dag later is ruik ik gewoon. Het is nu ook weer niet zo dat het klokslag 00:00 ineens bedorven is. De houdbaarheidsdatum is een datum waarbij de fabrikant de versheid kan garanderen. Maar moet eerlijk zeggen dat als ik verse worst koop of gehakt dan vindt ik de kleur van het vlees op de laatste dag wel erg grauw en eet ik dat echt niet hoor.
Maar dan heb je toch niks 'ervaren', dat stukje bedoelde ik. Anyway, frisdrank kun je 2 jaar over datum ook nog steeds drinken. Dan zit er ws alleen wat minder prik in. THT betekend alleen dat ze de smaak niet meer 100% garanderen. Niet dat het dan bedorven is. Sommige dingen kunnen niet/nauwelijks bederven. En appelsap kun je trouwens zeker 3-4 dagen na openen drinken als je het in de koelkast bewaard. Als het niet meer goed is kun je dat ook goed zien. Dan staat het pak bol en zit er prik in. Omdat het dan is gaan gisten. Eigelijk is het dan gewoon appelcider geworden, maar dat terzijde.
Rijst en pasta wat al gekookt is, zijn de grootste risico's voor voedselvergiftiging. Dat moet je zelf dus max 2 dagen in de koelkast bewaren, en ergens anders (wat je niet kan controleren) liever vermijden. Dat is ook waar mensen op all-inclusive vakanties en in het buitenland etc het vaakst voedselvergiftiging van krijgen. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/bacillus-cereus.aspx
Bedankt voor de tip. Maar dat zat er dus niet eens in Het was zo'n groene salade met tomaat en komkommer.