onverklaarbare onrust (mogelijk FASD)

Discussie in 'Aangeboren afwijkingen' gestart door mamiek, 3 okt 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mamiek

    mamiek Actief lid

    25 feb 2016
    448
    7
    18
    Deutschland
    Hallo,

    Wij hebben een pleegzoon thuis, het gaat om een baby van inmiddels 10 maanden oud. Hij was 6 maanden toen hij bij ons kwam. Daarvoor heeft hij 6 maanden in een crisisgezin gewoond.
    (tiener) moeder heeft haar zoon achter gelaten nadat hij een week oud was in een moederkind tehuis.
    Moeder heeft diagnose FAS en bordeline. Verder is er niks bekend over moeder, ook niet over de zwangerschap. Dit maakt het voor ons wel erg lastig om te kijken waar zijn gedrag vandaan komt.

    Op het eerste gezicht oogt de kleine man gezond, hij is lang, iets wat dun, maar lengte gewicht is prima in verhouding. Hij eet / drinkt goed. Hij is 10 maand en kan al zelfstandig lopen! Hij stond al met 6 maand in de box en met 8 maanden liep hij alleen rondom de tafel en in de box (hield zich dan vast aan de tafel of de box).

    Rechtop zitten kan hij ook prima, draaien, buikligging etc is ook allemaal goed.
    Wat ons opvalt bij de kleine man,
    Hij heeft een bepaalde onrust is zich die wij niet herkennen vanuit onze ander kinderen. Toen hij nog niet kn staan zat hij veel op handen en knieën (kruiphouding) en schommelde zo veel heen weer, toen hij kon zitten deed hij het heen en weer schommelen in de kinderstoel. En sinds hij kan staan springt hij de box door, hij houdt zich dan aan de spijlen en springt op en neer, echt mega wild! Hij maakt hierbij vreemde geluiden, ik kan ze het beste omschrijven als Keel geluiden (schrapend/ kreunend geluid). De kleine man is snel in paniek, bijv als je de stofzuiger aan zet, dan gilt hij echt alles bij elkaar.

    Stil zitten kan hij ook niet, op schoot zitten is er niet bij,Hij kan ook heel slecht tegen veranderingen. Dagjes weg, of even op visite bij iemand zorgt voor veel onrust bij de kleine man.

    Hij reageert niet alleen mentaal op veranderingen, maar ook krijgt ook eczeem of perst letterlijk uit angst zijn luier vol.

    Hij had in het begin heel erg extreem last van scheidingsangst, zodra we de kamer uit liepen was het drama, dit gaat nu steeds beter. Er zijn nu momenten dat hij in de box kan zitten in de huiskamer, terwijl ik even naar de wc kan. (dit was echt een drama) of ik loop snel even naar de wasruimte en het lukt nu ook om zelfs even een wasje op te hangen terwijl hij in de box speelt.

    Zijn grote motoriek verloopt goed, zoals gezegd, hij loopt al. kon snel zitten en ook staan.
    Zijn fijne / kleine motoriek daarentegen niet. Hij kan niet zelf een broodje eten, (als je hem een stukje in de hand heeft doet hij er niks mee, hij verpulverd het) ook de fles pakken en zelf naar de mond brengen lukt hem niet, hij kan vanuit zit stand helemaal niet zelf drinken. Een fles oppakken doet hij ook niet. hij kijkt er naar en brengt af en toe zijn mond er naar toe, maar daar is het mee gezegd. Als ik hem in bed leg en hem dan een fles in de hand geeft, dan lukt het hem nu sinds kort om deze leeg te drinken. Maar als hij door een beweging uit zijn mond valt, dan lukt het hem niet om deze weer naar de mond te brengen.

    Hij reageert wel op zijn naam en lacht ook naar ons. Zoekt wel contact.

    We zaten eerst namelijk te denken aan autisme , maar gezien hij wel contact legt met zijn medemens is dit nu niet het eerste waar wij aan denken.
    Zijn crisisopvang moeder gaf aan dat ze vermoedde dat zijn moeder alcohol gebruikt heeft tijdens de zwangerschap, jeugdzorg zegt moeder te kennen en verdenkt moeder hier niet van. toch stond het , zo zagen wij later, in de overdracht van kinderarts tot kinderarts. " vermoedens van FAS, omdat moeder mogelijk alcohol gebruikt kan hebben" ook deze overdracht is geschreven op basis van vermoedens van de crisis moeder. Het is dus erg lastig...

    De kleine is overigens niet te vroeg geboren en zat ook niet zwaar onder geboorte gewicht, er zijn ook geen problemen met voeden, zoals zuigreflex, bekend bij de kleine, dit zijn vaak wel veel voorkomende symptomen bij FAS.

    het is een heel verhaal, maar zijn er moeders hier, die dit gedrag herkennen?
    het kan natuurlijk ook allemaal te maken hebben met zijn voor geschiedenis, ondanks dat hij zo klein is kan hij toch wel wat mee gekregen hebben van de wisselingen, eventuele stressige zwangerschap etc.
    wie oh wie herkend dit?
     
  2. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    6.847
    3.610
    113
    Vrouw
    Thuis
    Totaal ander verhaal, maar wel herkenning.

    Mijn zoons hebben een genetische afwijking die tot psychiatrische aandoeningen kan leiden.

    Bij mijn jongste zoon wisten we dit vanaf de geboorte en hebben we al zijn gedrag onder een vergrootglas gelegd.

    Precies zoals jij probeerden we al zijn gedrag in een vakje te plaatsen.

    Maar, kinderen zo jong zijn nog moeilijk te diagnostiseren. Daarvoor is de wetenschap nog niet zover. Extremen uitgezonderd, zullen kinderartsen afwachten en het kind ondersteunen met vroege interventie voor de diagnose van bijvoorbeeld autisme te stellen.

    Dus het enige wat je kan doen is een goed contact hebben met de kinderarts, en zo te horen hebben jullie dat al, het kind ondersteunen in zijn ontwikkeling en afwachten.

    Het klinkt alsof je zoontje al veel te veel heeft moeten meemaken, veel sterkte met hem te helpen herstellen.
     
    Paardenbloem, mamiek en jolien 1986 vinden dit leuk.
  3. mamiek

    mamiek Actief lid

    25 feb 2016
    448
    7
    18
    Deutschland
    dankje wel! Klopt helemaal wat je zegt!
    ik vind het soms zo moeilijk en tegelijkertijd zo sneu voor de kleine man.
    Het is soms ook echt een stoorzender in huis, de andere kinderen kunnen er heftig op reageren. En dat maakt het lastig.
    Het klopt dat we goed contact hebben met specialisten, als er 1 ding goed geregeld is hier in Duitsland is het de zorg rondom kinderen (althans dat is onze ervaring) elk kind heeft een kinderarts vanaf zijn geboorte en dat is heel erg fijn! deze arts staat direct in contact met een specialist, ook erg fijn!

    bedankt voor je reactie!
     
  4. jolien 1986

    jolien 1986 Niet meer actief

    Wat Berthe zegt je wil eigenlijk diagnose die vaak lastig te stellen is.

    Ik werk als fysiotherapeut in de gehandicaptenzorg. Ik behandel eigenlijk vooral gericht op de hulpvraag. (want tja een aandoening /syndroom zelf kan ik niet weg toveren)

    ontwikkelingsachterstand op de motoriek is te oefen en trainen, net als onderzoek naar de prikkelverweking. Waar komt de beweegdrang vandaan? Welke prikkels vind je zoon vervelend waardoor een dagje uit niet goed verloopt Wat heeft hij nodig om te kunnen reguleren.


    Als ik je verhaal lees vraag ik mij nog af of naast misschien alcohol ook drugs of medicatie gebruik nog schade hebben meegebracht.
    In hoeverre is er sprake van een goede hechting? Hij is. Al best vaak van omgeving gewisseld in korte tijd.
     
    mamiek vindt dit leuk.
  5. mamiek

    mamiek Actief lid

    25 feb 2016
    448
    7
    18
    Deutschland

    Dankje, ik herken me in hetgeen wat je schrijft, mijn man en ik werken beide in de hulpverlening en zijn ook bekend met gedrag problematiek en mensen met een verstandelijke beperking en alles wat er bij komt kijken.

    Wat je aangeeft is ook precies wat we willen, duidelijk in kaart brengen waar het weg komt en wanneer het verergert en vanuit daar kijken wat dan wel haalbaar is. Denken in mogelijkheden.
    wat je aangeeft mbt drugs is een vraag die bij ons ook speelt. helaas is het erg moeilijk om de moeder hierin te peilen, gezien ze , vanwege haar diagnose erg verschillend kan zijn in haar reactie.

    Ze heeft haar zoon ook al maanden niet meer gezien.

    De kleine jongen is inderdaad 2 keer verhuisd, erg sneu he? Ik ben wel blij dat hij vanaf zijn eerste week tot aan zijn 6e maand in hetzelfde gezin heeft gewoond. maar goed, 6 maanden is ook voldoende om te hechten welke nu dus verstoord is doordat hij bij ons is gekomen, hier houden we ook zeker rekening mee.

    nogmaals bedankt :)
     
  6. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.136
    1.058
    113
    Ik herken wel wat dingen in je post, van mijn oudste (het is een groot misverstand dat een kind geen autisme zou kunnen hebben als het wel contact zoekt, lacht en reageert op zijn naam! Mijn zoon was juist als baby heel erg op mensen gericht en is nu nog behoorlijk 'sociaal', ondanks dat hij ernstig autistisch is).

    Maar idd op deze jonge leeftijd en met deze voorgeschiedenis zal het onmogelijk (en onwenselijk) zijn om nu al etiketjes te plakken, de verdere ontwikkeling zal moeten uitwijzen welke kant het op gaat en of diagnose mogelijk/wenselijk is.

    Je zou wel gericht kunnen (laten) kijken naar gedrag/symptomen die je ziet, waarvan je denkt dat hij (of jullie als gezin) last van heeft of achterloopt. Dus voor de fijne motoriek een fysiotherapeut (en dan eigenlijk het liefst eentje die een Sensorisch-integratie(SI)-aantekening heeft, want gezien je beschrijving hoe hij reageert op prikkels moet er bijna wel bijna een prikkelverwerkingsprobleem liggen. Ergotherapeuten zijn ook nog wel eens gespecialiseerd in SI-problematiek). Laat prikkelverwerking in kaart brengen en kijk waar je kind overprikkeld van wordt en waar het juist rustig van wordt, zodat je aanpak/activiteiten op aan kunt passen. Ik heb bijvoorbeeld moeten leren dat mijn zoon zachte aanrakingen als onaangenaam (tot zelfs pijnlijk!) ervaart en ik dus niet moest aaien, kusjes geven e.d. Maar ik moest hem juist heel stevig vastpakken en altijd stevig aanraken met veel (diepe) druk, want dat vond hij fijn. En zo zijn er nog wel legio andere tips die ik kreeg mbt prikkelverwerking. Er ging echt een wereld voor me open...

    Veel succes!
     
    Hobbelpaardje, mamiek en Paardenbloem vinden dit leuk.
  7. Huis van Puck

    Huis van Puck Fanatiek lid

    30 jul 2010
    1.414
    52
    48
    Hoi, lastig want ik heb hier geen ervaring mee.
    Wel wil ik je laten weten dat mijn zoon van 1 nu net rond de tafel stapt. Nog niet loopt en al zijn eten verpulverd. Hij drinkt liggend in de box zijn fles want als hij zit valt hij uiteraard nog achterover bij het drinken.
    Ook hij kan niet alleen zijn in de box, net zoals mijn oudste dat niet kon. (Mijn middelste speelde uren) .

    Mijn zoontje gilt alles bij elkaar, uit aandacht, plezier en als hij zn zin niet krijgt.
    Ook pakt hij zelf zijn fles nog niet, ik heb nu een difrax fles met open verbinding in het midden. Die pakt gemakkelijk vast.
    Ik ben deze week op het cb geweest en hij ontwikkelt zich volkomen normaal. Ik zie zelf ook niks geks aan hem omdat ik veel terug zie van mijn andere kinderen.

    Ik wil alleen maar aangeven dat ieder kind op zijn eigen tempo ontwikkeld en de dingen die jij aangeeft, vind ik niet vreemd en kan ook bij een volkomen gezonde baby passen. Het is nog maar een baby van 10 maanden.
    De mijne wordt over 3 weken 1 jaar maar ook hij is nog gewoon n baby.
    In spijkerbroek lijkt t heel wat maar in boxpakje nog o zo klein..
     
    hummeltje5 en mamiek vinden dit leuk.
  8. NafNaf

    NafNaf Fanatiek lid

    5 feb 2015
    1.258
    55
    48
    NULL
    NULL
    Ik herken in wat je beschrijft uitingen van prikkelgevoeligheid, snel overprikkeld zijn. Lastig is dat best hoge prikkelgevoeligheid deel uitmaakt van best een aantal diagnoses: autisme, ad(h)d, maar ook hoogbegaafdheid. Maar er kan ook heel goed 'niets' aan de hand zijn, kinderen kunnen ook 'gewoon' heel prikkelgevoelig zijn. Ik lees veel dingen die onze kinderen ook deden en doen, maar bij hen zijn dat soort kenmerken mettertijd allemaal verdwenen.
    Wat wel is gebleven, is de gevoeligheid en de intensiteit waarmee ze alles beleven. Ze hebben nog steeds bovengemiddeld slaap nodig en we moeten zorgen dat we voldoende rust inbouwen.
     
    Hobbelpaardje en mamiek vinden dit leuk.
  9. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.690
    14.044
    113
    Prikkels doen wij hier rustig aan, we hebben niet direct reden tot zorg maar een dag winkelen doe je haar geen plezier mee en onszelf in de nacht ook niet. Overigens kan ik zelf ook slecht tegen mensen massa's, ik hou van rust, overzicht en ruimte om me heen. Ik kan haar wel verblijden met bos of elke andere vorm van natuur. Dus als we iets druks gedaan hebben wandelen we vaak nog ff door t park, even bijtanken. Ik heb hier ook een stuiterbal overigens maar ze geniet van muziek, ze hoeft maar twee tonen te horen en ze staat al te dansen en daar kan ze dan ook echt dr ei in kwijt, dus ik probeer het gestuiter zo veel mogelijk kwijt te krijgen in dansen en dat blijkt tot dusver een goede uitlaatklep.
     
  10. mapepejo

    mapepejo Fanatiek lid

    27 aug 2014
    1.584
    530
    113
    Hier ook zo!
     

Deel Deze Pagina