Ehhh ik verdien in de zorg meer dan dat ik straks als leraar ga verdienen hoor? En dan heb ik de onregelmatigheidstoeslag nog niet eens meegerekend.
En toch lees ik in elke discussie weer diezelfde reacties: wij uit de zorg verdienen minder en hebben ook hoge werkdruk. Maar we zeuren niet hoor! Met alle respect: ik heb diep respect voor mensen die in de zorg werken! Jullie verdienen zeker meer waardering dan jullie nu krijgen. Maar zeg niet dat de zorg niet klaagt, want dat gebeurt wel.
De zorg zou niet alleen moeten klagen omdat ze te weinig verdienen, maar vooral omdat de zorg niks meer mag kosten en de cliënten daaronder lijden. Ook een gevalletje werkdruk: je ziet dat er meer nodig is, maar je moet snelsnel verder, of iemand moet snelsnel naar een minder zorgintensieve afdeling.
Ik snap wel je punt, maar tot hoever ga je? Door deze acties raak je zoveel ouders die acuut opvang problemen hebben. Daarnaast vind ik dat er echt al redelijk goed naar jullie geluisterd is. Het draagvlak voor jullie acties zijn jullie kwijt. De werkdruk in de zorg is pas schrikbarend hoog. Alleen deze mensen staken niet....want als zij dat zouden doen zouden mensen geen zorg meer krijgen, dan kunnen er zelfs mensen dood gaan. En mijn man is militair, op defensie is zoveel bezuinigd. Zij hebben niet eens meer genoeg onderdelen, moeten zelf kleding aanschaffen, en pang pang zeggen omdat de kogels op waren. Zij mogen niet eens staken, dit is wettelijk vastgelegd.
Waarom altijd dat vergelijken met andere beroepsgroepen? Appels met peren vergelijken. Hier ook een defensieman in huis en weet dondersgoed hoe het werkt. De ene leerkracht staakt, de andere niet. Maar onze intentie is hetzelfde: het beste voor de kinderen! En dus ook voor hun en onze toekomst. Ik heb de vorige keer niet gestaakt, omdat ik vind dat de kinderen al genoeg de dupe zijn. Onze school was gewoon open. Dat er dingen mis zijn is zeker waar en daar moet iets aan gedaan worden. Leerkrachten hebben alle toekomstige beroepen in hun klas zitten. Maar zoals het nu gaat, zullen veel kinderen minder goed opgeleid worden dan dat ze kunnen. Lerarentekort en passend onderwijs zijn hier grote boosdoeners van. Daar moet den haag iets mee! Werkdruk is ook een grote boosdoener. Maar eerlijk is eerlijk: werkdruk ligt bij velen ook aan dat wat directies/besturen opleggen. Bij ons is er inmiddels heel veel aangepast en is de werkdruk aanzienlijk verbeterd! Ook door dat extra geld dat we hebben gekregen.
Ik ben absoluut voor stakingsrecht. Ook voor de leraren. Ben het wel met sommigen eens dat de leraren totaal niet te zien waren en zeker niet op alle stakingsdagen met borden met teksten in de lucht stonden. Thuis blijven is wat mij betreft geen staken maar verzuimen! En ook ben ik het eens dat je met 8% erbij echt gewoon niet te klagen hebt. Wij hebben het er niet bij gekregen hoor en denk niet dat de leraren met onze werkdruk willen ruilen. Dus ik ben voor het stakingsrecht, ook van de leraren. Maar staak je, ga dan ook echt de straat op. En weet na een loonsverhoging van 8% ook je grens en ga weer aan het werk. Als het dan nog om werkdruk te doen is voer dan met z'n allen bepaalde taken niet meer uit en maak dat aan heel Nederland kenbaar.
Gister voor het eerst meegelopen met een leraar uit groep 8. Half 8 aanwezig, de hele dag lesgeven en GEEN pauze, want ja ook op het plein moet je aanwezig zijn. Brood eten tussendoor en na twee uur, wanneer de bel gaat heb je een kwartiertje thee of koffie pauze. Daarna gaat het voorbereiden van de volgende dag, invoeren van gegevens, jeetje ik heb me daar echt op verkeken zeg! Wat zijn de programma's van tegenwoordig uitgebreid en heerlijk om mee te werken, maar nog steeds suuuper veel werk! Ik was er pas 5 uur vandaan en dit was een rustige dag
Oprechte belangstelling hier, maar welke gegevens moet je dan invoeren? Geen pauze lijkt me wel overkomelijk, je loopt toch op het plein, misschien je mindset veranderen en dat zien als pauze? Ik denk dat dat misschien ook wel komt als je het vaker doet, dan zijn de indrukken van al die blije schreeuwende kinderen je gewoon geworden
Erkenning en begrip van mijn kant heb je! Niet dat ik sta te wachten op de volgende staking (of studiedag of andere extra vrije dagen voor de kinderen) maar ik snap goed waar jullie het voor doen. Ik vind het onderwijs voor mijn kinderen heel belangrijk, en snap niet waarom daar niet meer in wordt geïnvesteerd. En voor de azijnpissers. Ja zorg is ook belangrijk. En daar is de werkdruk ook te hoog. En het salaris te laag.
Het probleem is dat er niet voldoende geld beschikbaar is om en de zorg en het onderwijs voldoende te helpen. Waarom zijn degenen die de zorg belangrijker vinden dan azijnpissers? Omdat ze het niet eens zijn met jou?
Ik vind geen pauze wel degelijk kwalijk. Ja, dat heb ik ook wel eens, als ik lang bij een bevalling zit ga ik ook niet uitgebreid mijn salade zitten eten, maar dat neemt niet weg dat van 7.30-14.00 zonder pauze niet de bedoeling is. De tijd op het plein als pauze zien lijkt me niet verstandig. Daar krijg je van dat soort situaties van als waar laatst een topic over was: dat de juffen ineens een kind kwijt zijn.
Er zijn verschillende vormen van het continu rooster, een er van is dat leerkrachten tussen de middag geen pauze hebben. Maar ik heb begrepen dat leerkrachten tekenen voor toestemming, dus ze zijn van te voren allemaal op de hoogte geweest. En daarnaast wil je niet weten hoe vaak wij op het kinderdagverblijf pas om half 3 pauze hebben en ook wij zijn dan om half 8 begonnen.
Wat mij het meeste zorgen baart, is dat onze invalpool al sinds de start van het schooljaar leeg is. Er staan zelfs nog een aantal vacatures open. Er is niemand beschikbaar om (langdurige) ziekte of zwangerschapsverlof op te vangen, de meeste parttimers werken ook al (bijna) fulltime. Ik houd mijn hart vast...
Alle toets gegevens moeten handmatig van systeem naar systeem over worden gezet. Daarnaast moet je werkpakketten uitzetten. Je hebt zorgkindjes, de gemiddelde leerling en de meerkunners (om even van drie groepen te spreken). Voor alle kinderen een eigen aanbod klaarzetten voor de volgende dag. Ook moet je bij elke les een leerdoel hebben (nooit geweten) en ook deze moet je weer evalueren en noteren i n een systeem. Gister waren ze bezig met de doe dagen van het middelbare onderwijs, welke leerling wil op welke school kijken. Brieven sturen naar ouders, aanmeldingen verzamelen e.d. Allemaal dingen die zo vanzelfsprekend zijn dat ze gebeuren, maar zo ontzettend veel tijd kosten.
Dat je er van op de hoogte bent, betekend niet dat het fijn is. Je moet wel, anders kan je toch niet aan het werk? En ook op het KDV vind ik het niet normaal dat je pas om half 3 pauze hebt. In de zorg, waar ik vandaan kom, had ik ook geen pauze. Maar konden we wel met de clienten thee drinken, toch anders dan 100 rennende schoolkinderen op het plein.