Ik snap de redenatie niet achter ‘meer loon helpt niet’. Veel organisaties willen wel meer ‘handjes aan het bed’, en hebben tientallen vacatures uitstaan, maar er komen geen (geschikte) sollicitanten. Was laatst nog op het nieuws, er staan een paar honderd duizend vacatures open! En als je wil dat mensen kiezen voor de zorg (en blijven in de zorg!!), dan helpt een passende waardering zeker weten wel hoor! Dat is een heel simpele regel, die opgaat voor iedere bedrijfstak.
Natuurlijk wil ik leuk verdienen maar mijn prioriteit is toch echt de mensen en voor hun zorgen. Ik heb echt veel plezier in mijn werk en doe het met liefde. Ik zou echter graag zien dat er eerst geïnvesteerd werd in extra handen aan bed. Hoe het nu gaat kan echt niet Collega's tegen overspannen aan ( ik heb zelf net op tijd ingegrepen) Cliënten die 1 op 1 aandacht nodig hebben en dit nauwelijks krijgen omdat je gewoon rete druk bent. Hierdoor ontstaat meer onbegrip en meer agressie. Nee dat loon is voor mij niet zaligmakend , had het iets beter gekund? Absoluut Maar nogmaals je gaat niet de zorg in omdat je een grootverdiener wilt zijn. Je gaat de zorg in omdat je wat voor een ander wilt betekenen.
Ik vind dat een beetje La La Land hoor. Wat is er mis met werken omdat je geld wil verdienen? Als je niks meer kreeg voor je werk, dan komt morgen 80% van je collega’s niet meer opdagen hoor. En terecht. Waarom zou hard werken niet mogen lonen? Het is bovendien een bewezen effectieve maatregel. Meer loon, meer mensen die dat werk kiezen. Staan er op jouw werk geen onvervulde vacatures uit, voor die meer handen die jullie nodig hebben?
Ik heb zowel ervaring met werken binnen zorg als onderwijs. Niet in de genoemde beroepsgroepen, maar wel inhoudelijk genoeg om er een goed beeld van te hebben. 1. Lonen zijn in beide sectoren prima. 2. Werkdruk is in beide sectoren te hoog. 3. Persoonlijk ervaar ik de werkdruk in de zorg als hoger, vanwege het hebben van veel minder vakantie en daardoor minder tijd om bij te tanken. Ook inhoudelijk vind ik de zorg zwaarder. Complexere problematiek en grotere verantwoordelijkheid. 4. Er moet naar beide sectoren meer geld met als doel meer handen en om minder regeldruk te realiseren. 5. Desondanks vind ik sinds kort dat de lonen in beide sectoren toch omhoog moeten. Waarom? Om de beroepen weer aantrekkelijk te maken en de vele onvervulde vacatures weer te gaan vullen. Meer loon zal uiteindelijk stimuleren om mensen zich te laten omscholen of om jonge mensen te lokken voor het beroep. Ik vraag mij alleen af of dit betaalbaar is. Zelf ga ik weg bij mijn huidige werkgever omdat ik dankzij het tekort in de zorg als zzp-er een drie keer zo hoog bruto-uurloon kan verdienen bij de concurrent. Meer loon stimuleert mij wel. Ik hou van mijn werk, ik help mensen graag, maar ik werk ook voor het geld. Ik kan mij niet voorstellen dat ik daar zo uitzonderlijk in ben.
Er staan genoeg vacatures open Maar er komt bijna niemand op omdat het niet aantrekkelijk is om te werken in de zorg. Zal deels ook aan het loon liggen. Maar hoe de zorg tegenwoordig in het nieuws komt werkt ook niet mee. En nogmaals ik benoem ook dat meer loon best leuk zou zijn. Maar daar word de werkdruk echt niet minder om. Laat ze eerst daar maar eens wat aan doen voordat mijn collega's allemaal thuis zitten met een burnout
Ja als verpleegkundige moeten wij meer eisen voor meer salaris. Waarom: omdat wij dat verdienen. - we hebben verantwoordelijkheid voor mensen levens - we moeten beslissingen nemen die heel moeilijk kunnen zijn. - er is onderbezetting waardoor je meer overuren maakt. Want een verpleegkundige zorgt voor de mens en voelt zich gauw schuldig. - we moeten intake, gesprekken voeren met artsen, met zorgverzekeraars om de tafel, bemiddelen. - coördinatie en contuiteit van zorg waarborgen - verpleegkundige handelingen uitvoeren - lichamelijk zware arbeid verrichten - geestelijk alles moeten incasseren en anticiperen. - nachtdiensten, avonddiensten feestdagem draaien. - coördineren van een caseload van soms 30 cliënten - coachen van ongeveer 20-30 collega's - managerstaken uitvoeren omdat er bezuinigt is op de manager. - verpleegplannen maken en zorgen dat die correct worden uit gevoerd. Daarnaast hebben we allemaal een goede opleiding gehad. Zowel mbo als hbo. Als ik kijk hoeveel iemand verdient die HEAO heeft gedaan, dan is ons loontje niks.
Ik denk dat als je het loon omhoog gooit, er misschien meer mensen over de streep getrokken worden om in de zorg te gaan werken. Het is toch bizar dat ik minder verdien dan een vriendin, ongeschoold in een distributiecentrum (En dat zit ik al bijna aan mijn top van mijn salarisschaal). Maar vooral ook meer handen aan bed, niet het maar altijd doorrennen om iedereen op tijd klaar te hebben, alle medicatie uit te delen enz. Veel managers zijn de laatste jaren weggegaan, nu is veel zelfsturend. Je moet bepaalde taken doen die voorheen hbo geschoolde mensen deden (ik ben mbo). Die extra taken komen vaak boven op je gewone zorguren omdat er gewoon weg geen personeel is dus je doet en en.
Ik werk al een hele tijd in de thuiszorg en heb eigenlijk weinig te klagen. Voor mijn 16 uur werken vind ik niet dat ik slecht verdien ja ik moet avonden, weekenden en feestdagen werken maar ik heb wel 7 weken vakantie per jaar en kan die ook gewoon opnemen. Personeelstekort is er ook zeker maar ze zijn volop aan het veranderen om mensen te werven en dat gaat erg goed. Veel vrouwen die graag de zorg in willen maar geen opleiding hebben voorheen konden ze bij ons dan niet aan de slag en nu wel. Sinds oktober zijn ze gestart met praktijkgericht leren waarop je niet meer verplicht elke week 1 dag op school zit. Op locatie worden lessen gegeven en wordt je begeleid en zo kan je een geldig diploma halen. Eerst werden er ongeveer 100 mensen per jaar opgeleid bij ons nu willen ze naar 200 gaan. Overuren heb ik ook genoeg maar ik werk alleen extra als ik kan en wil en voor de rest heb ik een vast rooster wat ik met mijn collega's samen gemaakt hebt super fijn. Zelfsturend zijn wij geweest maar dat is niet ideaal wij hebben gewoon weer een zorgmanager (de beste die je kan wensen zeer betrokken en slaat spijkers met koppen. Wij zoeken nog personeel dus heeft iemand zin om de thuiszorg in te gaan
Ik denk dat het ook een groot deel ligt aan het imago wat de zorg heeft. Daarom kiezen veel mensen niet voor de zorg. En ja dat is ook een deel loon ( al blijf ik er bij dat ik niet extreem onderbetaald ben, salaris is prima) maar ook de werkdruk, de " vieze" klussen, de onregelmatigheid en werken met de feestdagen, weinig vrij zijn.Ik werk zelf als vpk in de wijk, thuiszorg dus. Dit is totaal niet in trek bij jonge studenten want niet interessant genoeg, suf, geen actie etc. Dus de meesten gaan naar het zh. @Pantoffelheldin ik begrijp je helemaal!
Ik zou best meer salaris willen, vind ik vooral een teken dat m'n beroep gewaardeerd wordt. Als ik soms zie wat andere op HBO niveau betaald krijgen terwijl ik verantwoordelijk ben voor het leven van patiëntjes (werk met de allerkleinste). Het is zo moeilijk om echt te staken in de zorg dat het lekker makkelijk is om dat uit te buiten, want ze staken toch niet. Mensen in de zorg voelen zich vaak veel te verantwoordelijk. Kijk maar naar de meeste antwoorden, liever meer personeel want dan kan ik m'n werk beter doen. Dat alleen getuigd al van een giga inzet wat wat mij betreft beter beloond mag worden. Uiteindelijk is het ook gewoon werk.
Mn oudste dochter (15) is dit jaar begonnen met MBO Verpleegkunde. Ik ga haar dit topic maar niet laten lezen
Helemaal mee eens! En wat nog iemand zei over kerst etc. Ik vind het geweldig mooie dagen om te werken maar ik had ook graag thuis aan de ontbijttafel gezeten.
Welke organisatie werk jij? Ik ben me serieus aan het oriënteren op een andere baan zonder nachten want die vind ik vreselijk. En met de huidige bezetting moet ik bijna de helft van m'n aantal diensten nachten draaien. Je mag me ook pb'en
mijn man heeft jaren lang als verpleegkundige gewerkt binnen een bepaalde organisatie, hij werkte 28/32 uur qua contract maar dit werden er steeds meer, sinds 2 jaar is daar het zelfsturend team geintroduceert en dat liep voor geen meter, het bestond uit een team van 10 man, 5 daarvan waren boven de 50 die onregelmatigheid mogen weigeren ook de weekenden mogen dan geweigerd worden, wat ze alle 5 deden, 1 had een burn-out en 1 was alleenstaand moeder en kon in de avonden en nachten geen oppas regelen en kon alleen de weekenden hier en daar wel wat betekenen wat inhield dat veel op mijn man en 2 andere collega's aan kwam qua avonden nachten en weekenden. ook was er altijd bereikbare achterwacht waardoor hij na zijn avonddienst soms nog een hele nacht er achter aan deed, door het zelfsturende werd er ook niet meer goed mee gedacht, wanneer je zei deze dag wil ik graag vrij houden of kunnen we ruilen? dan word het zo'n jij wou dit niet dus ik doe dat niet voor jou. hij was echt super druk met die baan en moest er naast nog veel in zijn vrije tijd voor doen. dat vond ik qua wat ze allemaal extra moeten doen dat er wel meer salaris tegen over mocht staan of de werkdruk verlagen door meer mensen aan te nemen, want er kwam steeds meer werk bij, meer administratie wat ook zelf in eigen tijd moet gebeuren en pompen aan en af melden en ophalen of wegbrengen allemaal in eigen tijd wat niet geschreven mag worden, hij werkt nu sinds een paar maanden bij een nieuwe werkgever, als een organisatie personeel te kort komt kunnen ze die werkgever op de hoogte stellen en mijn man alle openstaande diensten uit verschillende woonplaatsen onder ogen krijgt waardoor hij zelf steeds kan plannen welke dienst op welke dag uit zou komen. Soort van zZper voor een bedrijf ofzo denk ik dat het het beste mee te vergelijken valt hierdoor is zijn werkdruk enorm verminderd waardoor het hem veel meer rust geeft waardoor het salaris toch wel weer aantrekkelijk is voor het geen dat hij doet. En... een auto van de zaak, ook ideaal nu heb ik altijd een auto bij de deur. Win win situatie haha
Ik zou graag in de zorg willen werken, maar het slechte salaris en ook de onregelmatige uren houden me tegen. Mijn man werkt in de zorg en beide veel werken voor weinig zie ik niet zitten. Ik werk nu in het bedrijfsleven en zou er financieel echt teveel op achteruit gaan. Al hoop ik ooit vrijwilliger in de zorg te kunnen worden als de kinderen allemaal naar het voortgezet onderwijs gaan en ik wat meer uren kan (en wil!) werken. Maar als carriereswitch zie ik het nu absoluut niet zitten helaas.
Super leuk dat ze de opleiding doet het is en blijft een geweldig beroep!! Ik kan echt geen nadelen van mijn werk noemen hoor ik vind het echt super leuk en werk met heel veel plezier. Ik werk al 11 jaar nu in de thuiszorg en ik ben nog nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan. Het is elke dag weer een uitdaging en afwachten wat er op je pad komt. Hele heftige oproepen van een kwestie leven of dood maar ook een oproep of ik een fles allesreiniger mee wil nemen als ik zorg kom verlenen haha Helaas bezorgen wij niet
Ze staat nog aan t begin natuurlijk en is nog heel enthousiast. Ik hoop ook dat ze t echt blijft. Het is idd een heel mooi beroep en ik denk dat mn dochter er zeker geschikt voor is.
Ben wel benieuwd waar in de zorg je 7 weken vakantie per jaar hebt? Ik mag al blij zijn met 5 weken, en dan in de zomervakantie ook nog het eerste of laatste weekend van je vakantie werken terwijl voorheen die altijd vrij was, maar ja anders krijgen ze het rooster niet rond.... En ja ik werk al jaren in de zorg en doe het met veel liefde, maar vind wel dat de werkdruk omlaag moet en het salaris omhoog. Je wilt niet weten wat we bij ons op afdeling, een verpleeghuis, af en toe voor taal naar ons toe krijgen van cliënten en familie! De beschuldiging van mishandelingen krijgen we elke dienst te horen en nee dat doen we niet, net zoals ieder zijn we respectvol en krijgen mensen de zorg die ze nodig hebben. Alleen vaak wat langer wachten omdat we met te weinig personeel zijn
Juist ik ben net de na ruim 8 jaar de thuiszorg uitgegaan en weer intramuraal gegaan. Thuiszorg is super leuk en daar ligt echt mijn hart, maar zoveel redenen om er weg te gaan.