Whaha ach is misschien instinctief. Ligt miaschoen eraan waar onze verre voorouders zijn opgegroeid? Haha nee geen idee. Moet wel zeggen dat ikzelf ook nooit echt een vleeseter ben geweest. Hij zag mij ook wel regelmatig het vlees doorschuiven naar m'n vriend. 1 minuscuul stukje vet er in en ik hoefde het niet meer bweighh
Correct. En dat is naar mijn mening niet oké. Eerlijkheid over je product brengt je naar mijn mening verder dan liegen. En dat weet ik niet waarom... Ik begrijp überhaupt niet waarom dieren soms zo cru behandeld worden. Zoals kippen. Levens geplukt worden aan de poten hangend. why.. Nee geen idee..
Hier geen bont, geen wol (vind het vreeeeeselijk kriebelen), geen dons. Zelf geen leren schoenen, maar mijn man wel. Leren jassen of tassen, hoe mooi soms ook, komen hier ook niet in huis. Ben in groep 7 eens met school naar een nertsenfokkerij geweest. Om te janken. Dat beeld en het verhaal dat verteld werd vergeet ik nooit meer.
Er is in Nederland een verbod op het fokken van pelsdieren. Dit betekent dat ze ergens de komende jaren moeten sluiten. Alleen dat is enkel in Nederland. Ik weet dat zij hun ‘product’ sowieso al naar het buitenland exporteerden en dat geldt voor de meeste fokkerijen in Nederland. De nertsen worden gebruikt voor bont, maar ook voor ingrediënten van make-up, nepwimpers etc. Zolang daar de vraag blijft bestaan, zullen de nertsen gefokt blijven worden. Helaas gebeurt het dan ook in landen, waar de omstandigheden nog meer schrijnend zijn en er veel minder controle op is zoals nu in Nederland. Ik vind zelf dat je ergens moet beginnen als je dit wilt aanpakken en dat dit geen reden is dat ze moeten blijven bestaan in Nederland. Het is hopen dat er steeds meer landen komen die een verbod gaan instellen, want dan zal het uiteindelijk inderdaad overal illegaal worden.
Nou helemaal eens met jullie allemaal hoor! Sowieso geen gefokte pelzen. Maar dan ook mijn toevoeging dat ”hier” vrij dichtbij die poolcirkel de cultuur heel anders is. Er is een grote jachtkultuur die zorgt voor vlees voor sommige families een hele winter. En ja, die dierenvellen worden dan ook gebruikt. Vaak ter decoratie. Maar ik ben 100% voor. De jacht is restrictief en gecontrolleerd. Er wordt van te voren bepaald welke diersoorten hoeveel geschoten mogen worden - zodat ze dus voortbestaan maar niet overbevolken. En alles wordt gebruikt - wat betekent dat er nauwelijks import van vlees is. Want ’s winters eet men het geschoten wild en ’s zomers redden ze het met (vaak heel lokaal gehouden) slacht van boerderijdieren. Nog steeds dus geen gefokte pelsdieren alleen voor jassen.
Vooral blouses, maar ook hemdjes en twee jurkjes. Het is een hele mooie, gladde en lichte stof, wat heel fijn aanvoelt op je huid. Vooral ik de zomer prettig, omdat het niet zweterig is. Ik was het gewoon in de machine op het handwasprogramma en strijken is altijd vreselijk .
Hier wordt ook heel veel gejaagd, en eveneens zoals in jouw post, gecontroleerd, en het gevangen wild wordt verdeeld en geconsumeerd. Daar heb ik ook absoluut geen problemen mee. Ik zal er zelf niet aan meedoen, en je zult bij mij geen gewei of vacht aan de muur zien hangen want ik vind het geen porum, maar het gebruik van bijprodukten, ook van de vleesindustrie, vind ik persoonlijk geen probleem. Het fokken van nertsen/chinchilla's etc., louter voor de pels, vind ik wreed en hier in ons relatief milde klimaat onnodig (en zoals al eerder gezegd, nog niet eens mooi ook).
Helemaal mee eens @Whysteria! Ik vind t ook méga lelijk! Maar vind dat dus allemaal wel weer prima. Is natuurlijk ook niet vergelijkbaar met dieren fokken voor een bontmuts. Vind ik in ieder geval niet
Alles waar massaproductie aan te pas komt is dieronvriendelijk en verwerkingsprocessen zijn milieuonvriendelijk. Wat je ook doet het zal ergens in het proces slecht zijn voor mens of dier of het milieu.
Nee. Geen bont hier. Vind het ook super lelijk. Dus ook geen jassen met nepbont eraan. Ook geen leren riemen. Draag nooit een riem. En mijn man heeft een stoffen riem. Dan wel weer leren schoenen En we eten ook vlees
Ik kocht 3 jaar geleden bij de h&m een vestje en op het labeltje stond ‘angora wol’ heb het teruggestuurd met de mededeling dat ik niks hoef van doodgeknuppelde beetjes. Jaar erna waren dezelfde vestjes er weer, maar toen geen angora meer gelukkig Bont vind ik niet kunnen en hetzelfde als make up dat op dieren worst getest....is toch totaal niet meer nodig in deze tijd.
Er bestaat ook diervriendelijke zijde voor de liefhebbers https://www.dierbewustleven.info/kleding/zijde/
Volgens mij klopt dat niet hoor. Looierijen kopen huiden op van de slachterijen, verwerken deze en verkopen ze aan de leerfabrieken (vanuit NL meestal export). De huiden komen (ook?) van de slachtkoeien. Ik heb dit proces een paar keer zelf gezien en gevolgd, hier in Nederland in ieder geval.
Nee dat geloof ik niet. De extreme 'consumisme' waarin we nu leven is feitelijk heel nieuw, het bestaat net 50-60jaar. We zitten nog lang niet op de top, economie is nu te gericht op de groei. En economie kan enkel groei als er elk jaar meer wordt verkocht dan jaar ervoor. En elk trend dat belandt in de massaproductie tbv grote groepen mensen wordt uiteindelijk dier- en/of milieuonvriendelijk. Dat is onotkoombaar. Mijn hoop ligt in het razende tempo waarin de technologie zich nu ontwikkeld. Dat is het enige dat kan bijdragen dat onze kinderen of hun kinderen een generatie worden die heel anders in het leven staan.
Zo beschrijft Patrick Sűskind het ambachtelijke leeglopen in Het Parfum. Ik denk niet dat veel producenten zich hier nog aan zullen wagen...
Dit is eigenlijk de manier van leven wat ik het liefst heb. Niks vega/vegan obv voorgefabriceerde winkelspullen (waar je je afvraag hoe en waarvan het gemaakt is), maar leven samen met de natuur. Toen de balans tussen mens en natuur nog intact was en toen we alleen datgene gebruikten wat we nodig hadden, was er ook geen grote overlast.
Het zal vast wel eens zo gaan maar veel leer komt inderdaad uit India van koeien die alleen geslacht worden voor het leer (zoals iemand hier al schreef). Vroeger was het denk ik veel diervriendelijker, lokaler en ook een stuk duurder. Je had 1 of 2 paar leren schoenen die een schoenmaker maakte van Nederlands leer. Een wollen trui van lokaal wol. Nu moet alles goedkoop, aan beide zijden. De producent wil meer winst en de consument wil een goedkoop product. Ik eet vlees, koop leer, dons, kasjmier en wol omdat ik dat fijne producten vind maar ik hou niet van overvloed, ik geloof in consuminderen en koesteren wat je hebt. Ik ben gek op hele dure tassen en daarbij kan je vaak iets makkelijker achterhalen waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd is maar echt goed bezig ben ik dus zeker niet.
Omdat we ook echt focussen op de term leer wordt er heel veel goedkoop leer gebruik van slechte kwaliteit. Split leder bijvoorbeeld, daarbij is het leer dus dun omdat het in lagen gesplit wordt. Vaak worden er ook minder mooie delen van de koe gebruikt. Goede kwaliteit leer is erg duur en zwaar. The birth of modern luxury is wel een leuk boek over de nepperij in de luxe industrie.