Gezocht: oppasouder voor als de leerkracht ziek is

Discussion in 'Films, televisie en nieuws' started by Zonnestralen, Oct 22, 2018.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Amberxx

    Amberxx VIP lid

    Nov 6, 2013
    5,036
    5,251
    113
    Als er zo'n enorm aan docenten is moeten scholen eens kritisch kijken naar hoe ze het onderwijs hebben geregeld. Er zijn tal.van scholen waar ze niet meer (volledig) klassikaal lesgeven. Maar waar kinderen een grotendeels individueel lesprogramma hebben. Dat ze ook deels los van de docent kunnen volgen.

    Of scholen waar ze op de basisschool al het aanpakken zoals op de middelbare (dus kinderen wisselen tussen lokalen waar verschillende docenten bepaalde vakken geven).

    Ook weet ik dat er al een paar scholen zijn waar iedere kind zelf zijn vakanties en vrije dagen kan inplannen. Het gewone rooster is volledig losgelaten. En ook de begin en eindtijd staan niet vast (kind moet wel gewoon vast aantal uren draaien per week).

    Het traditionele onderwijs is aan wat vernieuwing toe...

    En mijn kinderen gaan ook mee naar huis. Een ouder is absoluut niet bevoegd om op te letten! Heeft waarschijnlijk geen vog. En ik onderneem zelf wel wat educatiefs of geef dan thuis de les (ben ik zo klaar met individuele aandacht en geen klasgenoten).
     
    Syane and bosi333 like this.
  2. Youtan

    Youtan VIP lid

    Jun 9, 2015
    6,506
    4,344
    113
    Female
    Persoonlijk zou ik nooit solliciteren op zo’n school. Één van de grootste voordelen van het onderwijs zijn toch wel mijn vakanties! Die zou ik nooit op willen geven. (Ik zie hier ook geen voordelen voir het lerarentekort in hoor, volgens mij heb je dan juist meer leraren nodig om alle vakanties van de leerkrachten op te vangen)
     
    puzzelstukje likes this.
  3. littlemunchkin

    littlemunchkin Fanatiek lid

    May 12, 2015
    1,811
    1,004
    113
    Denk idd dat het huidige onderwijs wel wat vernieuwing kan gebruiken. Maar dat zie je ook wel door de toename in verschillende soorten onderwijs de afgelopen 20 jaar. Montessori, Dalton, Jenaplan, Vrije school... dat zijn er nog maar een paar. En dan heb je nog losse systemen binnen regulier onderwijs, zoals Da Vinci of juist hele methoden voor bepaalde vakken.
    Er is dus wel vraag naar.

    Ik mag overigens wel hopen dat ze een beetje kritisch zijn met wie ze als oppasouders accepteren. VOG is ook zo aangevraagd dus dat lijkt me geen probleem. En ik las dat ze met 3 voor een klas zouden staan en dat ze bij de leraren konden aankloppen als leerlingen vragen hadden over de lesstof.
     
  4. Amberxx

    Amberxx VIP lid

    Nov 6, 2013
    5,036
    5,251
    113
    Zo werkt het dus niet. Leraren hebben net zoveel uren vakantie als op reguliere scholen! Het aantal lesuren is namelijk gelijk. Alleen ook docenten mogen het zelf inplannen (net als alle andere mensen met banen). Ik ken namelijk genoeg docenten die juist wel eens buiten het drukke en dure schoolvakanties vrij willen. En die ook gewoon weg willen of een vrije dag. En dat is nu veel lastiger.

    Het voordeel van scholen waar vaste! docenten lesgeven aan verschillende groepen en leerlingen meer zelfsturend zijn is groot voor scholen.
     
    Syane likes this.
  5. Amberxx

    Amberxx VIP lid

    Nov 6, 2013
    5,036
    5,251
    113
    Ik vraag mij trouwens af waar ze 3!! Ouders vandaan halen die zomaar oproepbaar zijn en de hele of halve dag kunnen blijven. De gemiddelde ouder heeft een eigen leven met een baan en andere afspraken of bezigheden. En waar laten die ouders jongere broers en zusjes? Ook mee naar school?
     
  6. Youtan

    Youtan VIP lid

    Jun 9, 2015
    6,506
    4,344
    113
    Female
    Maar die docenten moeten dan toch vervangen worden door andere docenten? Want de kinderen hebben variabel vakantie, dus die zijn niet tegelijkertijd met de docenten/leerkrachten vrij ... ik neem voor het gemak aan dat de kerstvakantie vast is, dan is dat dun standaard 10 extra weken opvang van de kinderen. Op een school met 16 klassen is dat alweer 4 fte aan personeel en dat kost dan weer zo’n € 300.000 aan extra personeelskosten.
     
    puzzelstukje likes this.
  7. Amberxx

    Amberxx VIP lid

    Nov 6, 2013
    5,036
    5,251
    113
    Dit soort scholen heeft kinderen die ieder een eigen lesprogramma hebben. Dus ze hebben niet continue een docent nodig. Dat er soms wat minder zijn maakt dus niet uit. Er zijn ook scholen waar ze de vaste klas niet meer hebben maar waar kinderen lessen krijgen in groepjes per vak van hetzelfde niveau.

    En als docententeam stem je natuurlijk af wie wanneer vakantie heeft. Net als ieder ander bedrijf moet er voldoende bezetting zijn. Ik zie geen verschil met andere medewerkers. Maar er zijn scholen waar de zowel leerlingen als docenten zelf vakantie of vrije dagen inplannen. Daar is geen sprake van extra docenten.
     
  8. dds

    dds Fanatiek lid

    Jan 1, 2009
    3,936
    752
    113
    Leerkracht
    Drenthe
    Heb je het over basisonderwijs of voortgezet?
    Kan je een locatie noemen?
     
  9. Lisa280887

    Lisa280887 Niet meer actief

    Oh man. Ik ben het ermee eens dat het traditionele onderwijs aan vernieuwing toe is hoor. Maar de kinderen/ouders zelf hun vakantie laten indelen lijkt mij zo onhandig!

    Niet eens voor mijn eigen vakanties, maar om de werkdruk. Je houdt alle kinderen in de gaten en zodra alle kinderen op een apart lijntje gaan leren, geeft dat meer werk. Je hebt ineens veel meer dingen om in de gaten te houden. Heeft iedereen die ene toets al gemaakt? Dat is nu al een gedoe in een griepperiode als je moet toetsen. Om een voorbeeld te noemen.

    Buiten het hoogseizoen om op vakantie gaan lijkt mij wel fijn overigens. Scheelt bakken met geld! Voor ouders maar ook voor leerkrachten. Maar ik heb toch liever de ‘vastgezette’ vakanties.
     
  10. tuc

    tuc Niet meer actief

    Eens! Heel onrustig ook voor sommige kinderen
     
    Lisa280887 and littlemunchkin like this.
  11. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    Apr 22, 2017
    12,673
    8,417
    113
    Female
    Als ieder een eigen tempo heeft kom je bijna niet onder tablets uit. Samen leren en dat sociale deel gaat dan omlaag vrees ik. Via een waarschuwingsoverzicht zou je wel moeten kunnen zien wie er achter begint te lopen en meer hulp nodig heeft.

    Aan de ene kant zie ik wel voordelen voor de cognitieve ontwikkeling als kinderen zonder rem door kunnen leren. Zonder obstakel gelijk verder kunnen zonder dat ze geremt worden door het tempo van anderen of dingen die overlegt moeten worden.

    Aan de andere kant gaat het wel ten koste van het leren meegaan in de bestaande structuur en de sociale aspecten van het leren.
     
  12. Lisa280887

    Lisa280887 Niet meer actief

    Met tablets werken is heel fijn! Maar inderdaad, andere vaardigheden gaan wel omlaag. Plus: met de tablets kunnen kinderen ook ‘gokken’. Als het ene antwoord fout is, is het automatisch het andere antwoord. Hoeven ze het niet eens te begrijpen om het uiteindelijk goed te hebben. Je kan wel zien hoevaak een kind ‘gegokt’ heeft ed maar toch.

    En inderdaad het sociale stukje. Als iedereen maar voor zichzelf bezig is: wat doe je dan aan groepsvorming?
     
  13. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,861
    19,268
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Ook als je kinderen allemaal een eigen leerlijn geeft, zit je met een tekort aan docenten. Of denk je dat een leraar dan ineens wel 50 kinderen onder haar hoede kan hebben?

    Individueel werken betekent echt niet dat kinderen geen begeleiding en uitleg nodig hebben! Ik denk zelfs dat er bij zo'n individueel systeem eerder méér leerkrachten nodig zijn, dan minder!
     
    Manque, Youtan, dds and 5 others like this.
  14. Syane

    Syane VIP lid

    Aug 21, 2013
    12,296
    11,902
    113
    Toch wel typisch... Amber noemt voorbeelden van scholen waar ze deze systemen met succes hanteren. En ipv hierop door te vragen en open vragen te stellen of positief te reageren is de meerderheid van de reacties negatief en vooringenomen.
    Op deze manier zal er nooit die broodnodige verandering in het onderwijs qua instelling en denkwijze plaatsvinden.
     
  15. Youtan

    Youtan VIP lid

    Jun 9, 2015
    6,506
    4,344
    113
    Female
    Maar ... ik heb gezocht op internet en ik kan de scholen die dit hanteren niet vinden... Er zijn wel plannen voor en voor geweest en er zijn een paar scholen waar ze ‘vrij’ zijn in de vakanties op een, maar dit zijn volgens mij nog proeven. Desalniettemin zou het mijn keus gewoon echt niet zijn. Ik ben echt te gehecht aan mijn vaste vakanties, ja duurder, maar ik heb wel 12 weken dus ik klaag niet! :)

    https://www.intermediair.nl/beroepen-functies/onderwijs/het-einde-van-die-eindeloze-zomervakantie?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
     
    littlemunchkin and Zonnestralen like this.
  16. esklessebes

    esklessebes VIP lid

    Mar 23, 2014
    7,054
    3,698
    113
    Denk niet dat veel mensen blij zijn als ik dit ga zeggen maar is het niet een idee om ook leerkrachten 5@6 wkn vakantie te geven ipv de 12.
    6 weken langer iemand voor de klas per jaar per leerkracht dat zijn heel wat leerkrachten.

    En dan de vakanties zelf in te delen zowel voor leerlingen als leerkrachten.

    Voel je niet aangesproken, het was maar een idee ik krijg ook maar 5 wkn vakantie in principe:)
     
    Syane, pietje1987 and flipflop like this.
  17. Lisa280887

    Lisa280887 Niet meer actief

    Ik begrijp je idee wel hoor. Het is weleens uitgerekend dat fulltime leerkrachten net zoveel uur werken als een ‘gewone’ fulltimer in een jaar. Ook met de vakanties. Komt mede door alle overuren die we draaien. Technisch gezien dus geen overuren, maar uren die wij alvast maken om de vakantie te compenseren.

    Ook hebben wij niet altijd vakantie wanneer de kinderen dit hebben. Ik zit zeker niet stil in de vakanties als het om werk gaat. Het is voor mij ook een tijd van bijwerken en voorbereiden van een nieuwe periode.
     
  18. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,861
    19,268
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    #38 tupp, Oct 28, 2018
    Last edited: Oct 28, 2018
    Op papier klopt dat niet helemaal. Een fulltimer moet 1659 uur op jaarbasis maken. Als je dat zou delen door 47 werkweken, is dat 35 uur per week. In het bedrijfsleven werken fulltimers (zonder overwerk) tussen de 36 en 40 uur per week,
    Ik werk meer uren dan wat op papier staat. In principe zou je dat gewoon niet moeten doen. Als taken te veel tijd kosten, moet je ze afstoten. Of ervoor gecompenseerd worden. Dat gebeurt in het onderwijs niet. Maar dat geldt ook voor veel andere sectoren. Er is dus een flink verschil tussen ‘op papier’ en ‘de werkelijkheid’. Maar dat geldt voor veel werknemer buiten het onderwijs ook.

    De berekening in het onderwijs is trouwens officieel 1659 uur per jaar, verdeeld over 41,5 werkweken. Dat is 40 uur per week. Er zijn weken dat je meer uren maakt (oudergesprekken e.d.) maar die moet je zelf compenseren door dan in andere werkweken eerder naar huis te gaan.

    Voor deze oplossing geldt ook dat ik benieuwd ben naar de praktische uitvoering. Op papier klopt het; kinderen evenveel uren naar school, maar leerkrachten langer. Met flexibele vakanties kun je dan inderdaad met minder personen, meer groepen bemensen. Bijkomend voordeel: als je zorgt dat je de taken niet uitbreidt, wordt de werkbelasting ook beter verdeeld en zou de werkdruk dus omlaag moeten gaan. Al vrees ik dat dat stukje door toegenomen administratie teniet wordt gedaan. Je moet dan toch gaan bijhouden wie wanneer op vakantie is en welke opdrachten kinderen wel / niet moeten doen. Dat is prima te doen hoor, maar uiteindelijk blijft dan denk ik de werkdruk redelijk gelijk.

    Financieel is het niet duurder of goedkoper dan meer personeel aannemen. Want die extra uren moeten betaald worden. Maar aangezien op dit moment het vinden van personeel een groter probleem is dan de betaling, moet dat wel in orde komen. Al vraag ik me af of er misschien ook mensen zijn die dan het onderwijs de rug toe gaan keren. Als de vakanties eraf gaan, kun je net zo goed in het bedrijfsleven gaan werken. Dus misschien kost het uiteindelijk wel personeel. Maar als je de huidige personele bezetting houdt, krijg je dus op die manier per FTE 16 x 40 = 640 uur wint op jaarbasis. Per 2,5 FTE win je daarmee een fulltime leerkracht. Op onze school hebben we geloof ik 11 of 12 FTE. Dat zou dus minstens 4 fulltime banen invullen, met behoud van hetzelfde personeel. Als we niet oppassen krijgen we een leraren overschot.

    Het is wel goed om over dit soort dingen na te denken. Er moet echt iets gaan gebeuren. Deze situatie is niet houdbaar. Toch voelt het voor mij een beetje als ‘ver van mijn bed’. Misschien een beetje een passieve houding... sorry. Maar dat gevoel heb ik vaker met beleid. Ik vind het als theoretische oefening best geinig om mee te denken hoor. Maar uiteindelijk zijn dit keuzes die gemaakt worden door de overheid, PO-raad, vakbonden, besturen... Ik ben maar gewoon ‘het voetvolk’. Geef me een groep kinderen en laat mij maar lekker lesgeven. Dat is de baan die ik gekozen wordt en waar ik van geniet. Val me niet lastig met zaken waar ze HRM, accountants en politici voor hebben uitgevonden. Laat hun lekker de dingen doen waar zij blijkbaar lol in hebben. Ik neem aan dat zij geen zin hebben om voor de klas te komen staan en 32 koters in het gareel te houden.
     
    Roanna, Spoetnik, Daniellexxx and 3 others like this.
  19. Lisa280887

    Lisa280887 Niet meer actief

    Ja 40 uur per week. Maar in de praktijk maak ik vaak 45-50 uur per week. Eerder naar huis gaan is er meestal niet bij, aangezien je toch moet doen wat je moet doen. Als ik het laat liggen heb ik mijzelf daar de volgende dag mee. Vooral in periodes waarin je veel vergaderingen/werkgroepen hebt. Dan besteed je meer tijd aan dat en blijft werk van de klas liggen. Dat moet je ook een keertje doen. Ik werk liever niet thuis omdat ik wel die balans wil houden, werk en privé. Alleen in de vakanties werk ik thuis.
    Plus: ik kan niet om bijvoorbeeld 1 uur naar huis gaan en de uren een andere keer inhalen. Want wie is er dan bij de kinderen?

    Taken die veel tijd kosten kan ik niet zomaar afstoten. Ik denk nu vooral aan de werkgroepen. Sint moet nou eenmaal georganiseerd worden en ook de Koningsspelen moeten geregeld worden. Bijvoorbeeld. Als je het afstoot, komt deze taak dus op de schouders van anderen. Die het ook net zo druk hebben. Bij ons wordt de verdeling qua uren werkgroepen wel goed verdeeld.

    Maargoed. Ik ben overigens wel van mening dat bepaalde sectoren meer vakantie/ vrije dagen verdienen dan ze nu krijgen.

    Zelf ben ik heel benieuwd naar het continuerooster. Wij zijn nu als school aan het orienteren en voor mijn gevoel zou dat een hoop schelen. Wij willen eventueel het 5-gelijke-dagen-model aanhouden. Elke dag tot 2 uur de kinderen. Daarna heb je als leerkracht dus meer dan een uur zelf de tijd voor je werkzaamheden. De werkzaamheden blijven gelijk maar je hebt meer tijd om het te doen. Ben benieuwd of dit in de praktijk ook zo werkt.
     
  20. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,861
    19,268
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Ik snap je hoor Lisa, ik ben zelf ook juf. En ik maak ook te veel uren. Maar ik ben de laatste jaren meer gaan accepteren dat dat voor een deel ook mijn keuze is. Mijn keuze omdat ik nu eenmaal dit beroep wil uitoefenen. Maar ook mijn keuze omdat ik in bepaalde dingen gewoon meer tijd en energie wil steken dan er officieel beschikbaar is.

    Maar ik beperk het tegenwoordig wel. Ik doe de dingen die ècht moeten. En ik doe dingen die ik leuk vind. Dingen die moeten maar voor mijn gevoel weinig bijdragen aan beter onderwijs, doe ik zo minimaal en beknopt mogelijk om zoveel mogelijk tijd over te houden voor dingen die wel bijdragen aan méér welbevinden voor de kinderen en beter onderwijs. Soms kom ik dan nog tijd te kort. En dan moet ik dus bepaalde dingen toch maar schrappen en minder uitgebreid doen. Aangezien het juist de administratieve kant is die echt verplicht is, betekent dat best wel eens dat ik lessen minder goed voorbereid dan ik zou willen. Tja, gelukkig heb ik inmiddels 15 jaar ervaring en zijn er nog maar weinig dingen die ik echt fout doe. We hebben methodes en bij gebrek aan tijd kun je daar volledig op terug vallen. Zijn dat de beste lessen? Absoluut niet! Was er meer uit te halen geweest? Zeker weten! Maar ik ben er klaar mee om me over de kop te werken en met schuldig te gaan zitten voelen omdat ik gewoon het werk doe en de uren maakt waarvoor ik betaalt wordt

    Als ik ergens erg enthousiast over ben, doe ik het toch. Maar dan zie ik het als een vorm van vrijwilligerswerk of hobby of persoonlijke ontwikkeling en niet als overwerk. In ieder geval iets wat mijn keuze is. Dan voelt het al minder als werkdruk. Dat zijn dingen waar ik tijdens het voorbereiden vaak al plezier van heb en tijdens de uitvoering nog meer omdat ik kinderen die genieten, groeiend leren. In de praktijk betekent dat soms dat ik een fantastisch lesidee heb, maar geen werktijd heb om het uit te werken. En als het dan thuis ook druk is en ik dus ook daar even niet de tijd / energie heb om ermee aan de slag te gaan, krijgen de kinderen gewoon een methodeles. Ik geef best leuk les, dus voor de kinderen is het heus geen ramp. De leerdoelen halen ze daar ook wel mee. Al zouden ze van die fantastisch uitgewerkte, vakoverstijgende, projectmatige lessenserie vast meer opgestoken hebben. En een andere keer heb ik die tijd en energie wel en dan krijgen mijn leerlingen dus een fantastisch extraatje. Zomaar, gratis cadeautje van mij.

    Voor de uren die we nu krijgen, mogen de overheid en de maatschappij gewoon redelijk standaard lessen verwachten. Dat is gewoon gedegen onderwijs en af en toe een feestje en niet te veel extra’s. Willen ze de garantie van excellentie, dan moeten ze daarin investeren. En tot die tijd zijn al die geweldig uitgewerkte projecten en bijzondere leesvormen die bedacht en uitgevoerd worden, gewoon fantastische cadeaus van betrokken mensen aan hun leerlingen. En zie het dan ook zo, in plaats van dat als werkdruk te ervaren. Daar wordt je zelf ook gelukkiger van.
     
    Roanna, Spoetnik and Daniellexxx like this.

Share This Page