Daarin wordt gezegd ik vind t vreselijk. Niet dat t vreselijk is of dat de mensen die t vieren vreselijk vinden. Ik vind roze vreselijk, wil dat dan zeggem dat ik alle mensen die van roze houden vreselijk vind? Tuurlijk niet. Ik vind dat maar heb daarmee geen enkele veroordelingen over andere. Maar om alle gelovige als tere zieltjes te benoemen spreek je wel degelijk een veroordeling over een groep mensen uit.
Met iets walgelijk vinden (het gaat dus om een feest) doe je dat imo wel. Je veroordeeld de mensen die dat "walgelijke" feest vieren. Maar net als in een ander topic wordt er meteen beledigd gereageerd als het om het geloof gaat (ik vind het nl wel serieus zielig dat kinderen op zondag niet buiten mogen spelen) maar andersom mag je iemands gebruiken/tradities dus walgelijk vinden? Dat vind ik heel raar.
Qua christendom komt het van Allerheiligen(1 nov). Daar komt ook de huidige naam Halloween vandaan( All hallows eve, avond voor 1 nov dus). Allerzielen(2 nov), een dag later is haast weer eigenlijk wat we als naam kennen dia de muertos(dag van de doden). Het heeft dus eigenlijk allemaal met de doden eren te maken en werkelijk geen drol met de duivel.
Ik vind het grappig dat mensen staan te trappelen om Halloween hier in te voeren, maar als het gaat om andere feesten dan zijn de Nederlandse identiteit en tradities ineens superbelangrijk. Als puber vond ik het heel leuk om met Halloween in mn gothic-jurk rond te lopen, toen was het nog apart om aan Halloween te doen. Maar in onze wijk is het nu echt massaal geworden, een optocht met allemaal horrorclowns, ook te eng voor kleine kinderen. Nou ja, voor mij is dan de charme eraf. Ik zet wat pompoenen in de tuin en de kinderen zetten wat plastic spinnen in de hoeken van de kamer. Van mij hoeft dit feest dan weer niet aan de Nederlandse tradities te worden toegevoegd. Overigens kent het feest ook katholieke roots als Allerheiligen en een paar dagen later Allerzielen. Ik vind persoonlijk Allerzielen dan mooier, dat je stilstaat bij alle overledenen die dichtbij je stonden.
Ik het christendom wordt het eren van de doden verboden, het heeft ook totaal niets met het christendom te maken. Het Allerheiligen is ook niet van het christendom, maar van de roomse.
Mee eens en ik vind het eigenlijk ook niet leuk dat ze er op school aandacht aan besteden. Veel kleuters vonden het vorig jaar spannend of zelfs echt eng.
Dat was ook PRECIES mijn gedachte: als het om Zwarte Piet gaat is het schreeuwen 'om onze Nederlandse cultuur en tradities', maar deze feestdag die hier totaal geen traditie heeft word ineens omarmd. Nouja, laat maar zien hoe serieus we het allemaal moeten nemen denk ik dan Ik vind het nogsteeds lastig om al die horror rondom halloween te begrijpen en dat je daar je kinderen bewust aan blootstelt. Dat je verkleden en schminken leuk vind snap ik allemaal, maar je kind verkleed als horrorclown met een mes over straat sturen vind ik best heftig eigenlijk.
Ja, de christenen hebben heidense feesten overgenomen om de overgang van het heidendom naar het christendom gemakkelijker te mensen en minder weerstand te hebben van de heidenen. Ze hebben dus bewust de data van heidense feesten uitgekozen voor hun eigen feesten. De tradities worden daardoor ook gemengd. De kelten (maar ook andere europeanen) hadden 8 jaarfeesten. Samhain (Halloween) was er één van en dat is Allerzielen/Allerheiligen geworden en in het Engels All Hallows Eve/Halloween. Allerzielen en allerheiligen werd eerst op 13 mei gevierd, maar ze hebben in de 9e eeuw de datum aangepast naar 1 en 2 november. In die tijd kwamen de christelijke zendelingen naar Ierland en Groot-Brittanië en hebben de tradities zich vermengd. De Paus besloot om de datum aan te passen. Van oorsprong was Samhain een oogstfeest en geloofden de kelten dat de deur naar de onderwereld open stond, waardoor de zielen van de doden naar de aarde konden komen, maar ook andere wezens zoals feeën maar ook slechte wezens. Ze gaven feestmalen waar ook plek was voor de overledenen, maar wilden zich beschermen tegen slechte wezens en demonen. Hier komt waarschijnlijk de traditie van het enge verkleden vandaan (net zoals met oud en nieuw vuurwerk om boze geesten te verjagen). Waarom de christenen van nu er moeite mee hebben weet ik niet, ik denk de link met het heidense. Maar als ze dan consequent willen zijn zetten ze ook geen kerstboom in huis met kerst. Bij andere feesten zijn de tradities ook vermengd, twee voorbeelden: Yule, het midwinterfeest op 21 december werd vermengd met kerstmis. Daarom hebben we nu met kerst voor een deel de christelijke tradities en voor een deel nog de oude heidense tradities zoals de kerstman (komt van de god wodan/odin, waar sinterklaas ook vandaan komt) en de kerstboom en de lichtjes. Pasen stamt af van een lentefeest op 21 maart. Dat feest was vernoemd naar de Godin Ostara/Eastra. Drie keer raden waar de naam Easter vandaan komt En daarvan kennen we ook de paaseieren, palm paastak, paashaas.
huh... ik heb dat nooit helemaal gesnapt; maar Katholieken zijn toch óók christenen? Zij vallen toch óók onder het christendom??? Of bedoel je met 'de roomse' niet de Rooms Katholieken??
Katholieken vallen inderdaad onder het Christendom. Protestant en Katholiek zijn de 2 grootste stromingen die veel gemeen hebben maar ook zeker veel verschillen. Zo hebben de Katholieken Heiligen en de protestanten niet. Etc etc.
Dat is ook christendom... het christendom bestaat uit een hele berg verschillende takken, maar allemaal geloven ze in de bijbel en dat jesus hun komt redden etc. Het christendom is een stuk breder dan de protestantse, hervormde, of gereformeerde kerk hoor.. daar hoort ook de katholieke, rooms katholieke, orthodox katholieke kerk etc bij. Er zijn honderden denominaties en allemaal stammen ze uiteindelijk van hetzelfde af en hebben ze dezelfde basis, geloven ze (grofweg) hetzelfde, gebruiken ze dezelfde bijbel, etc etc... alleen hoe ze vinden dat hun geloof beleid moet worden is een tikkeltje anders dan de volgende.
Ik vind Samhain heel mooi. Het einde van de oogstperiode, het begin van het nieuwe jaar (volgens de Kelten). Daarbij is de grens tussen aarde en geestenwereld heel dun en worden er offers gegeven (snoep) en je versiert alles om de geesten rustig en de slechte geesten op afstand te houden. En waarom niet zelf wegjagen met iets engs? Ik vind het leuk, maar het wordt hier niet echt gevierd
Mijn beste vriendin van vroeger was wiccan en zij wilde altijd een hele toestand maken van All Hallows Eve. Ik vond het wel leuk Ze wist er ook veel vanaf, had altijd wel iets moois te vertellen, maakte er echt een feestje van. Ze had dan hele mooie kleren aan en deed iets met kaarsjes en spreuken en dingen verbranden (kan het niet zo goed meer navertellen, ik heb niet echt goed opgelet) en daarna gingen we een griezelfilm kijken en winegums eten in de vorm van wormen en tomatensap drinken en heel veel eyeliner opdoen en buiten in het donker rondsluipen en mensen de stuipen op het lijf jagen. Dat waren echt hele leuke avonden.
Ze gebruiken niet allemaal dezelfde Bijbel. Sommige stromingen hebben boeken toegevoegd of weggelaten. Maar verder klopt het wat je zegt, ze geloven allemaal in God en in Jezus.
Wat ik ooit heb meegekregen op mijn fanatiek christelijke school is dat het inderdaad gaat om de slechte wezens die door de deur kunnen komen.. dat je je hart openstelt voor de duivel als je eraan mee doet. Bij de kerk bij onze school werd een gebedsavond gehouden zodat we konden bidden tijdens Halloween en daardoor de duivel niet door die poort kon komen. Er zijn trouwens ook genoeg christenen die geen kerstboom in huis willen hoor.
Ik bedoel idd dd protestants christelijken ja. Daar heeft het niets mee te maken en die hebben er alleen maar een afkeer van.
Halloween heeft hier wel traditie. De traditie van de kelten heb ik net al opgeschreven in een post. Toen is het verchristelijkt en ook hier overgenomen. Maar de Saksen hadden begin oktober een oogst/offer/dodenfeest waarbij de doden feestelijk begraven werden. Ook in Scandinavië werd er in de herfst een offerfeest gevierd. De Germaanse volken hielden 'dingvergaderingen'. Het woord 'ding' is oudnoors, maar dit waren volksvergaderingen waar recht gesproken werd. Deze waren gekoppeld aan offerfeesten. Een van die offerfeesten/vergaderingen vond plaats in oktober. Deze vergaderingen en feesten werden gehouden door de Franken, Angelsaksen en de Friezen. Er is dus eeuwenlange traditie rondom halloween of vergelijkbare feesten in Nederland. Waarom zeg je dat iets hier geen traditie heeft terwijl je het niet eens onderzocht hebt?
Ze gebruiken zeker niet allemaal dezelfde bijbel en ook geloven ze lang niet allemaal hetzelfde. Daar zijn juist grote verschillen in, waardoor er dus zoveel steomingen zijn.