Vraag aan huisartsen..

Discussie in 'De lounge' gestart door bunchy, 16 okt 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. taliaa

    taliaa VIP lid

    2 mrt 2007
    16.045
    2.181
    113
    Brabant
    Ik kan er niks aan doen, maar moest er wel stiekem om grinnikken.
    Zou ideaal zijn... Werkdruk? Doe gewoon minder


    Leerkracht: kijk de helft na, en geef de andere helft les. En begin pas om 10:00

    Verpleegkundige: neem gewoon meer tijd voor je patient en de laatste 10 van de dag zijn voor morgen.

    Politieagent: ga gewoon niet op gevaarlijke meldingen af.

    Helaasjepindakaasje.. zo werkt het niet.


    Ik ben trouwens súpertevreden over onze ha-en. Hebben altijd tijd, lopen nooit uit en denken goed mee.
     
    Blijdorp, Roanna, Angel1980 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  2. Lumiere

    Lumiere Fanatiek lid

    11 dec 2012
    3.622
    593
    113
    doktersassistente
    Brabant
    Ik zit hier even naar onze spreekuren te kijken (komt nu even niet zo drukdrukdruk over, een huisartsassistente die op ZP zit onder werktijd :p maar hoera het kan een keertje, de telefoon is vanmiddag al wel 4x gegaan vanaf 12.30 haha)

    Wij hebben 3 spreekuren op een dag, 8.20-10.20, 13.30 - 14.50 en 16u-16.50. Daartussenin visites soms 6 per dag waarvan sommige "terminale" visites waarvoor veel moet worden geregeld, recepten doorsturen, overlegjes en grote overleggen met andere zorgverleners, post lezen, telefonisch spreekuur, overleg met specialisten, overdracht. Plus dat er vrijwel dagelijks nog patiënten voor-tussen-na het spreekuur worden geschoven die toch nog dezelfde dag gezien moeten worden. En nog moet je wel eens mensen teleurstellen die niet zo spoed zijn maar ivm werk bv nog hadden willen komen.

    Als alle consulten hier 15min zouden zijn dan zouden we 's avonds ook nog een spreekuur kunnen doen van 18-21u. Toch hebben wij gemiddeld aantal patiënten.
    Er zijn natuurlijk zeker wel consulten die binnen 5min klaar zijn, maar er zijn er ook die beduidend langer duren dan was afgesproken. Denk aan het deurklinkfenomeen (met de deurklink in de handen nog een andere klacht aankaarten)

    Ik merk bij ons dat de administratieve rompslomp inderdaad veel tijd in beslag neemt, ondanks assistentes/praktijkondersteuners.
     
    Angel1980 vindt dit leuk.
  3. Lumiere

    Lumiere Fanatiek lid

    11 dec 2012
    3.622
    593
    113
    doktersassistente
    Brabant
    Mijn eigen huisarts kijkt ook niet op een minuut meer of minder, met als gevolg dat de wachttijd altijd minstens 30 min is, record dat ik in de wachtkamer heb zitten wachten is 1 uur en 10 minuten. Waarbij er dus GEEN sprake was van spoedgeval tussendoor (althans niet aangekondigd).
     
  4. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.610
    2.403
    113
    Ik wil hier nog wel een ander geluid aan toevoegen. (Beetje laat misschien )
    minder patiënten kan wel degelijk per uur. In een achterstandswijk gebeurt dit standaard omdat hier consulten sowieso langer duren en de ha ook meer betaald krijgt per patiënt per consult. Zoals eerder al genoemd door iemand anders krijgt een arts ook per ingeschreven patiënt een vast bedrag per jaar. Het is inderdaad zo dat de werkdruk niet lager wordt door minder patiënten per uur te zien, aangezien patiënten wanneer ze eenmaal ingeschreven zijn natuurlijk wel gewoon een afspraak willen kunnen maken. Dan heb je enerzijds als arts de optie om niet te veel patiënten in je praktijk aan te nemen, maar dit gaat misschien niet overal (dat stuk weet ik niet precies). Andere optie is om nog een extra arts als ZZper in dienst te nemen om te zorgen dat alle patiënten wel gezien kunnen worden. Dit kost de praktijk eigenaar (arts) dus wel geld, maar is zeker een optie. Effectief verdient de praktijk eigenaar (arts) dus gewoon minder dan per jaar, maar dit is prima mogelijk!

    Dus om antwoord te geven op de eerste vraag: ja dat is mogelijk
     
  5. Evanesco

    Evanesco Niet meer actief

    Ik werk in een huisartsenpraktijk die gevestigd is in een achterstandswijk.

    Volgens mij krijgen wij niet meer per consult hoor.
    En ook hier duurt een consult gewoon 10minuten.
    Bij de echt "lastige" patiënten plannnen we een dubbel consult. Maar lang niet altijd.

    De arts krijgt wel een wat hoger tarief bij de inschrijfvergoedingen.

    De optie om minder patiënten aan te nemen is er ook niet altijd.
    Wij werken een een hagro. Dus in een groep met meerdere praktijken.
    Wij kunnen niet zomaar zeggen een patiëntenstop te hebben. Want dan moeten de andere praktijken (die ook vol zitten) hier voor opdraaien.

    Het is nou eenmaal niet allemaal zo simpel als dat het voor de buitenwereld lijkt.
     
    Liekje81 vindt dit leuk.
  6. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.610
    2.403
    113
    Excuus ik bedoelde bij achterstandswijk dat juist de inschrijfvergoeding hoger is en niet het consult tarief (maar indirect komt het op hetzelfde neer). Er gelden overigens andere inschrijf tarieven voor verschillende doelgroepen. Voor meer info over inschrijf en consult tarieven zie hier:
    https://www.independer.nl/huisarts/info/wat-kost-een-huisarts/inschrijvingstarief-huisarts.aspx
    https://mcgroenveld.praktijkinfo.nl/pagina/175/tarieven-huisartsenzorg-2017/

    Bij jullie in praktijk heeft men dus blijkbaar niet voor een langer consult gekozen, maar dat is eigen keuze. Bij de vorige praktijk in achterstandswijk van mijnzwager wel, het kan en gebeurt dus
    Zoals ik al aangaf kan een patiënten stop idd niet zomaar, maar de praktijk eigenaren zijn altijd vrij om aantal consulten per uur te verlagen en extra ha in te huren. Dit zal ze dus in eigen portemonnee treffen als ze hier wel voor kiezen maar het kan wel
     
  7. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    29 mei 2008
    20.418
    3.298
    113
    Moet er wel een waarnemer zijn;). Hier in het Noorden staan ze erom te springen, maar ze zijn er gewoon niet.
     
  8. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Ja dit is wel een beetje een kip en ei verhaal. Er zijn weinig huisartsen dus moeten ze heel veel patienten aannemen. Opbrengsten per patient zijn laag, mede doordat de verzekeraars en de NZA prima kunnen rekenen en de gemiddelde patientenpopulatie per praktijk uit kunnen rekenen vs de vaste kosten, en zo op een tarief komen. En vervolgens zijn huisartsen te druk om nog nieuwe huisarteen op te leiden waardoor er een lagere numerus fixus komt. Waardoor er te weinig huisartsen zijn. En dan gaat het rondje verder.

    Ik heb wel eens voorgesteld om de numerous fixus op geneeskunde eraf te halen en gewoon onbeperkt op te leiden, en te zien waar het schip strand. Dan loop je het risico dat je je opleiding hebt gedaan maar niet kunt specialiseren. Maa ja, dat heb je wel met meer opleidingen, dat je geen baangarantie hebt. En dan heb je een veel grotere poule van artsen waardoor de cyclus doorbroken wordt. Niet alleen bij huisartsen trouwens, maar bij alle geneeskunde specialisaties. Het is natuurlijk kul om zo weinig oogartsen te hebben dat je gemiddeld een wachttijd van 3 maanden hebt.
     
    Syane, Limburgertje en Blijdorp vinden dit leuk.
  9. Evanesco

    Evanesco Niet meer actief

    Zoals ik zei werk ik in de huisartsenzorg, ik ken de tarieven ;)

    Ik ben het er overigens niet helemaal mee eens dat dit op het zelfde neer komt als je het hebt over verschil in consulttarief.

    In een achterstandswijk zijn de consulten complexer, duren langer en is er meer agressie aanwezig.
    Daarnaast komen patiënten ook vele malen vaker. Sommige patiënten in de praktijk zien we zeker 2x per week. Als het niet vaker is.
     
  10. knutselkitty

    knutselkitty Fanatiek lid

    30 jan 2013
    2.026
    66
    48
    Vrouw
    Sprookjesbos
    ik wist niet eens dat dit mogelijk was? ze hebben mij er nooit op gewezen in ieder geval, en zie nu net op hun website dat er wel een inlog-gedeelte is ervoor... bijzonder! maarja, als men het niet weet, kunnen ze ook geen gebruik ervan maken toch?
     
    Syane vindt dit leuk.
  11. marb

    marb VIP lid

    21 okt 2007
    11.070
    4.729
    113
    Haha, ik doe dat dus altijd en elke keer krijg ik "huh, een online afspraak gemaakt, oooooh... Euh... Even kijken hoor... " :roflmao:
     
  12. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.169
    10.678
    113
    Maar een arts opleiden kost aardig wat meer geld dan een cultureel antropoloog of communicatiewetenschapper opleiden ;)
     
  13. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    29 mei 2008
    20.418
    3.298
    113
    Inderdaad.
    Daarnaast moet er ook plek zijn om op te leiden.
    Na de basis opleiding geneeskunde, moet jij je bijvoorbeeld als je huisarts wil worden ook nog specialiseren. Daarvoor heb je een plek nodig, en die moet er uiteraard dan ook zijn.
    Als mijn man nu naast zijn gewonen taken ook nog iemand in opleiding moet begeleiden gaat dit hem nog meer tijd kosten. Hij wil dit natuurlijk wel, maar de vraag is meer hoe en wanneer.
     
  14. famofthree

    famofthree Fanatiek lid

    13 sep 2017
    1.024
    1.031
    113
    Vrouw

    Tja en ik denk dan gewoon ehh als hij niemand opleid hoe wil jij het dan ooit rustiger hebben. Dat er nu dus geen enkele tijd voor is betekend dat de huisartsen het te ver hebben laten komen .

    De verzekeraars zijn de grote lachende met weet ik hoeveel winst, het gaat wel om de gezondheid zorg . Ga in die verzekeringen heen en ga direct in gesprek met de ministers.

    Hoe kan een verzekering.. diegene waar je als KLANT ( iets met klant en koning) premie betaald zodat je niet opgezadeld word met hoge kosten ineens..bepalen hoe de administratie gedaan word. Dat gaat er echt niet in bij mij. Hun bestaan omdat ons systeem zo werkt dat het verplicht is en natuurlik is het op deze manier voor iedereen zo ongeveer betaalbaar maar als de arts in Detail uitgaat leggen waarom deze of deze keuze om een vergoeding te krijgen slaat in mijn ogen nergens op..

    Die arts vertelt de verzekeraars toch ook niet hoe ze hun vak moeten uitvoeren.
     
  15. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    29 mei 2008
    20.418
    3.298
    113
    Het grootste probleem is dat er gewoon te weinig huisartsen zijn en de zorgvraag groter is geworden. De huisartsen hebben dit absoluut niet zelf zover laten komen. Als huisarts heb je er geen invloed op hoeveel mensen voor hetzelfde vak kiezen. Niet veel mensen vinden huisarts een aantrekkelijk beroep.

    Uiteraard wil mijn man gerust iemand opleiden. Maar hij heeft net sinds begin oktober een eigen praktijk, werk makkelijk 65 uren per week. In deze drukte kan hij iemand niet eens fatsoenlijk opleiden. Over max 5 jaar wanneer hij alles goed draaiende heeft en de praktijk zich helemaal eigen heeft gemaakt zou hij dat zeker wel willen.
     
  16. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.491
    13.945
    113
    Vrouw
    Wij hebben momenteel 4 huisartsen in opleiding. Dat betekend spreekuren met 30 minuten per patiënt (1e jaars), daarna elke patiënt nabespreken met de eigenlijke huisarts. Daarnaast heeft de arts in opleiding ook nog eens terugkomdagen op het instituut en moet ook de opleider regelmatig op het instituut komen. Dit kost tijd, heel veel tijd! Er zijn bij ons niet voor niets ook nog eens 4 huisartsen in dienst, dus zzp-'ers die extra worden ingezet. Echter kan niet elke praktijk dit doen, qua tijd, ruimte en op financieel gebied is hier niet altijd de mogelijkheid hiervoor.
    Daarnaast zijn er ook nog eens een hoop patiënten die niet bij een huisarts in opleiding willen komen, maar alleen bij een 'echte' huisarts.
     
  17. ffff

    ffff Bekend lid

    9 okt 2012
    911
    545
    93
    Ik ben ook waarnemend huisarts. Het ligt wat complexer dan sommigen hier schetsen. De consulten gewoon met 5 minuten verlengen en de inkomstenderving op de koop toenemen is geen reële optie. Ik hoor nog regelmatig dat artsen zoveel verdienen, maar dat valt voor huisartsen echt wel mee (/tegen). Er is niet zoveel marge om in te leveren en uiteindelijk moeten wij natuurlijk ook ergens van leven en is het niet allemaal ideologie. Ik heb laatst een loodgieter langs gehad voor een 10% lager uurloon dan ik verdien. Maar niet pas op zijn 30e begonnen met werken met 10.000en studieschuld ;)
    Als we in heel Nederland meer tijd willen, moeten er meer huisartsen (en hoe stimuleren we dat?) en moet de patiënt meer aan zijn ziektekostenverzekering betalen omdat de huisarts per patiënt meer moet gaan verdienen om zijn toko draaiende te houden.
    Willen we het met 10 minuten door blijven doen, dan moet er denk ik uitgebreidere voorlichting dat een patiënt maar 1 klacht kan bespreken. Het bewustzijn daarvan is nog te beperkt, waardoor je als arts sneller uitloopt. Ik heb regelmatig patiënten die zeggen 'Ik sta in 10 minuten weer buiten dus aan mij ligt het niet'.. nou ja, wel dus: we hebben 10 minuten van het moment dat we uit onze stoel opstaan, je uit de wachtkamer halen, je bent gaan zitten, je weer weg bent en we de verslaglegging en eventuele verwijzing / labaanvraag hebben gemaakt. Je mag dus hooguit 6 a 7 min binnen zitten, wil de dokter op tijd blijven. Dat is een moeilijke taak en daarom loopt het overgrote deel van de huisartsen uit... Klein kind of oudere: sowieso uitloop want al 3 minuten zoet met aan/uitkleden. 2e klacht of 'nog een klein vraagje': uitloop. Psychische klacht: uitloop. Taalbarriere: uitloop. Klagen over de tijd dat dokter uitloopt en dat het altijd hetzelfde liedje is: nóg verdere uitloop voor de volgende :roflmao:
    Maar de frustratie van patiënt-kant snap ik hoor. Als ik zelf eens patiënt ben ben ik ook super gefrustreerd :oops:
     
    Evanesco en PenK vinden dit leuk.
  18. olleke

    olleke Fanatiek lid

    8 mrt 2012
    4.842
    4.103
    113
    Met alle respect, maar ik denk dat jij het niet begrijpt hoe het systeem daadwerkelijk in elkaar zit. Ik ben geen huisarts maar werk wel in de (paramedische) zorg. En geloof me...de zorgverzekeraars hebben gigantisch veel macht en bepalen heel veel in de zorg. En voldoe je niet aan hun eisen omdat je de verslaglegging niet volgens hun regels doet, of niet genoeg avondopenstelling hebt, of de telefoon/antw.app niet snel genoeg binnen 30 min. beantwoord, of je behandelgemiddelde in hun ogen te veel is...dan word je gewoon gekort of moet je terugbetalen.
    Het is echt niet zo simpel om je eigen plan te trekken.
     
    Treez, PenK en Fuddey vinden dit leuk.
  19. sleutelbloem

    sleutelbloem Bekend lid

    10 sep 2018
    940
    1.039
    93
    Hier is dat inderdaad ook. Maar dat vind ik geen probleem. Als mijn huisarts de tijd neemt voor een andere patient, neemt ze dat ook voor mij denk ik altijd maar. En ik moet ook eerlijk zeggen dat ze gewoon écht de tijd voor je neemt. Niks geen gehaast of de deur uitgekeken worden. Ik vind dat prettig. En ja, dat betekend soms dat ik niet op dezelfde dag terecht kan, bij sommige "klachten" die geen haast hebben zeg ik zelf tegen de assistente dat het wel ergens volgende week mag worden gepland. En bij ingewikkelder dingen vraag ik om een dubbel consult.

    En voor dringender zaken, zeker als er wat met de kinderen is, kunnen we echt altijd dezelfde dag terecht. heel fijn!
     
  20. Blijdorp

    Blijdorp Niet meer actief

    Ik hou ervan! Mijngezondheidsnet werkt echt geweldig. Afspraken plannen, korte vragen stellen, uitslagen bekijken! Heerlijk. Merk ook dat mn huisarts op rare tijden antwoord, weet niet of ze soms op de hap zit, maar kreeg pas om 2u in de nacht een berichtje haha.
     

Deel Deze Pagina