Vraag aan huisartsen..

Discussion in 'De lounge' started by bunchy, Oct 16, 2018.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Juul75

    Juul75 VIP lid

    Apr 8, 2010
    12,092
    7,843
    113
    En arts verdient uiteindelijk ook meer dan een cultureel antropoloog. Ik bedoel ook dat de artsen in spe zelf hun opleiding moeten betalen. En dan krijg je veel meer artsen die veel uren willen maken om hun studie schild terug te betalen. En dan worden de die opleidingsplekken ook niet door part timers ingevuld.

    Eerlijk, ik word erg soms chagrijnig van. Als je maar één keer die numerus fixus voorbij bent heb je bijna baan garantie. En dan word je opgeleid en zeg je: ik heb geen zin onregelmatigheid, ik word waarnemer. Ik wil parttime en geen diensten. En zo wordt het tekort alleen groter want niet alleen wordt er te weinig opgeleid, degenen die opgeleid worden willen ook niet het aantal uren werken dat hun voorgangers wel doen dus daarmee krijg je een netto terugval in beschikbare capaciteit.

    Dus: voor zowel artsen als tandartsen: onbeperkt naar de universiteit, meer opleidingsplekken maar niet zoveel dat er voor iedereen plek is (je moet de goede en getalenteerde mensen er wel uit kunnen vissen) en dan maatschappen en vestigingsplekken uitbreiden. Het lijkt mij als patiënt ook erg fijn om zelf mijn huisarts en tandarts te mogen kiezen, en niet alleen degene die nog plek heeft.
     
    DastyQueen and tuc like this.
  2. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    Dec 27, 2011
    9,279
    11,001
    113
    Oké. Duidelijk.
    -schaalvergroting in de opleiding leidt onherroepelijk tot kwaliteitsverlies. De instroom is al enorm toegenomen. Toen ik begon, waren er 250 plekken in mijn jaar. Een paar jaar later waren dat er iets van 400. Mét numerus fixus. Gevolg: studenten na mij hebben gewoon echt minder goed onderwijs gehad. Denk aan snijzaal: er zijn echt niet ineens anderhalf keer zoveel lichamen beschikbaar. Snijzaal is een keuzevak geworden, in plaats van een soort rite de passage waarin je zoveel meer leert dan hands-on 3d anatomie. Niet alle studenten konden meer samen in een collegezaal. En dan hebben we het nog niet eens over coschappen: je kan maar een maximum aantal studenten tegelijk een zinnige stage bieden.
    - een medisch specialist opleiden kost al gauw anderhalf tot drie ton per jaar, naar schatting. Veel meer mensen in opleiding nemen kost dus ook een hoop geld, wat zich uiteindelijk niet gaat terugverdienen. Bovendien is er ook niet zoveel werk op alle benodigde deelgebieden dat je heel veel meer mensen kan opleiden met genoeg exposure.
    - je kan vinden dat artsen maar moeten fulltimen, maar hey, wij zijn ook mensen en veelal jonge ouders. Wij "parttimen" als specialist in opleiding in 37 contract-uren per week, met veel onbetaald overwerk. Excuseer ons dat we dat genoeg vinden.
    - en ten overvloede: het is niet de beroepsgroep zelf die de instroom bepaalt he...
     
    Chelsey88, KleineLai, ffff and 6 others like this.
  3. Juul75

    Juul75 VIP lid

    Apr 8, 2010
    12,092
    7,843
    113
    Ik bedoelde ook dat niet iedereen Co schappen gaat lopen. In plaats van selectie aan de poort van de universiteit kan iedereen na zijn basisopleiding solliciteren op stageplaatsen en specialisatie plaatsen. De goeden krijgen en plek en de rest niet.

    Stel dus ook voor dat de mensen hun eigen opleiding en specialisatie betalen. Het is inderdaad duur. Dus goed dat de mensen met veertienlepel hun eigen opleiding betalen. Stimuleert ook om je vaak te blijven oefenen.

    Als we zo weinig artsen opgeleid worden vind ik het onbestaanbaar dat ze dan ook gaan part timen. En als je kiest voor geneeskunde weet je dat je een beroep kiest dat onregelmatigheid met zich mee brengt. Maar het zou inderdaad mooi zijn als we zo veel artsen zijn als verpleegkundigen, dan kan iedereen relatief kleine banen doen en combineren met hun gezinsleven.
     
  4. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    May 29, 2008
    20,418
    3,298
    113
    En wat doe je met de rest? Die niet “goed” zijn?
    6 jaar studie voor niks? Juist de co schappen tijdens de opleiding leert men veel van! Vaak komt men er dan al achter als dit vakgebied niet iets is en vallen studenten uit.

    Ja want eigen specialisatie betalen ( wat enorm duur is) maakt het aantrekkelijk om bijvoorbeeld huisarts te worden! Waarvan moeten ze het überhaupt betalen? In opleiding verdien je niet eens zoveel.

    Verder eens met USA, partime is inderdaad heel anders binnen de geneeskunde als andere beroepen. Mijn man werkte ook “partime” 4 dagen en deed daarnaast ook nog vaak wel 2 diensten. Verwachten dat ze fulltime gaan werken zou zorgen dat er uitval door ziekte komt, helemaal met de werkdruk van nu.

    Was het allemaal maar zo simpel, dan was er nu geen probleem geweest!
     
  5. MnnW

    MnnW Fanatiek lid

    Jun 10, 2013
    3,246
    2,364
    113
    Female
    Met het huidige personeelstekort in de zorg 'aan het bed' zou je dan ook kunnen stellen dat het belachelijk is dat verpleegkundigen massaal part time werken.

    Ik werk overigens 32-36 uur per week (3 dagen van 9 uur plus gemiddeld 1 avond/nacht/weekenddienst van 6 à 9 uur), plus nascholing (minimaal 40 uur per jaar), bijhouden van de literatuur, etc. En dat is dus part time in dit vak.
     
  6. tuc

    tuc Niet meer actief

    Tja er zijn genoeg studies waarbij mensen uiteindelijk niet aan een baan komen. 6 jaar studie is sowieso nooit voor niks, maar waarom zou je na een studie geneeskunde een baangarantie moeten krijgen terwijl dat bij andere studies niet is?
     
    Syane and Juul75 like this.
  7. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    May 29, 2008
    20,418
    3,298
    113
    Baangarantie heeft niemand, bij geen enkele opleiding en ik beweer ook nergens dat geneeskunde studenten recht hebben op een baangarantie.

    Het gaat over de “goeden krijgen de plek”, juist door co schappen krijg je uitval en hoeft er niet achteraf gekeken te worden wie goed is. Scheelt meer dan iemand 6 jaar laten studeren ( wat geld kost) en dan bedenken nee je bent toch niet goed genoeg ga maar wat anders doen. In mbo en hbo moet je tenslotte ook stage lopen om ervaring op te doen en komen mensen er op die manier ook achter of het vak wel daadwerkelijk iets voor hun is.
     
  8. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    Dec 27, 2011
    9,279
    11,001
    113
    De coschappen zijn een essentieel onderdeel van de basisopleiding tot arts, tegenwoordig ingebed in de masterfase van de geneeskunde. In mijn tijd kon je nog doctorandus in de geneeskunde worden zonder coschappen, maar dat bestaat volgens mij niet meer. De beste studenten in de theorie-fase maken nog niet de beste clinici.
    Ehmmm... tsja. Dus van alle opleidingen die je kan doen, gaan we de meest maatschappelijk relevante zelf laten bekostigen. En dus niet alleen dat ton van de basis opleiding maar ook die 6-9 ton erna.
    Wat voor wereldsalaris heb jij in je hoofd waarmee we die schuld op een redelijke termijn aflossen, als we eindelijk uit de aios salarisschalen (en denk daarbij aan uurloon in dezelfde range als een basisschool leraar) zijn en rond ons vijfendertigste een "echte" baan krijgen? Jeeeeej, misschien kunnen we dan tegen ons pensioen ook wel een huis kopen! Alles voor je vak, nietwaar?
    Of zullen we uiteindelijk toch maar een beter betaalde baan bij een zorgverzekeraar of farmaceut of zo nemen?
    Onbestaanbaar dat we gaan parttimen... goh. gelukkig heeft het capaciteitsorgaan het inmiddels begrepen en wordt de parttime factor meegenomen in de aantallen studenten en aios. Want ook in ons vak is de tijd van moeder de vrouw thuis en een man die geld verdient en af en toe eens een kind ziet gelukkig voorbij. Ja.
     
    Chelsey88, KleineLai, Treez and 4 others like this.
  9. Ikke77

    Ikke77 Lid

    Jul 11, 2007
    53
    20
    8
    Ik blijf het wonderlijk vinden dat er toch veel mensen zijn die geen idee hebben van het werk van artsen en het salaris daarbij. Als arts kan je op z’n vroegst vanaf je 24e werken. Daarvoor niet, je bent dan nog in opleiding tot arts en krijgt niets! Zelfs geen stagevergoeding als co-assistent terwijl je wel veel meer dan 40 uur per week aan het werk bent. Daarna ben je basisarts, dus vanf je 24e, en moet je nog specialiseren. Ook dan krijg je pas een salaris vergelijkbaar met een leraar basisonderwijs. Als je dan rond je 30e of vaak nog jaren later eindelijk gespecialiseerd bent, wordt het salaris wel wat hoger. Maar iemand met een ander beroep heeft dan in zijn werkbare leven al veel meer verdiend. Hoe moet die arts dan ooit zijn eigen studie betalen, dat kan echt niet.
    En dan over niet parttime werken. Parttime werken is geen 24 uur per week. Nee dat is als arts bijna 40 uur. Het is toch niet zo raar dat artsen parttime willen werken? Als mensen in andere beroepen minder dan 40 uur willen werken, wordt dat heel normaal gevonden.
    Waarom worden van artsen dan hele andere dingen verwacht dan van mensen in andere beroepen?
     
    maliro and Poolvos like this.
  10. Fluss1984

    Fluss1984 Fanatiek lid

    Jun 2, 2015
    3,393
    1,595
    113
    Noord-Brabant
    Inderdaad. Ik werk "parttime" als arts: 36uur (4×9), dus ben dan 1 dag thuis. O ja, er komen wel nog diensten bij. Wat ben ik toch lui eigenlijk he...
     
  11. Fluss1984

    Fluss1984 Fanatiek lid

    Jun 2, 2015
    3,393
    1,595
    113
    Noord-Brabant
    O ja, en na die 9uur kan ik natuurlijk niet zomaar naar huis. Waar ik dan mee bezig ben moet ik mee doorgaan, als er nog een spoedgeval is kan ik dat niet negeren, er is nog allerlei overleg/vergaderingen/nascholing. Maar ja dat is eigenlijk vrije tijd want dat wordt toch niet betaald...
     
  12. Fluss1984

    Fluss1984 Fanatiek lid

    Jun 2, 2015
    3,393
    1,595
    113
    Noord-Brabant
    #72 Fluss1984, Nov 3, 2018
    Last edited: Nov 3, 2018
    Voor iedereen die vindt dat artsen hun opleiding maar zelf moeten betalen: ik ben wel eens benieuwd wat jullie denken dat mijn maandsalaris is, dus voor 36uur, (aanwezigheids)diensten etc. 6 jaar werkervaring, 1e jaar werkzaam als profielarts (dus 3-jarige vervolgopleiding net zoals huisarts). Ik ben in loondienst in een ziekenhuis. hoeveel krijg ik maandelijks netto op mijn rekening?
     
  13. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    Dec 27, 2011
    9,279
    11,001
    113
    Edit: eerst anderen laten raden
     
  14. Fluss1984

    Fluss1984 Fanatiek lid

    Jun 2, 2015
    3,393
    1,595
    113
    Noord-Brabant
    Niemand durft :roflmao:
     
  15. MnnW

    MnnW Fanatiek lid

    Jun 10, 2013
    3,246
    2,364
    113
    Female
    Ik durf wel hoor!

    Rond de 2500 euro netto volgens mij, (dat is iig wat ik ongeveer kreeg tijdens de huisartsenopleiding toen ik die fulltime deed) . Misschien iets meer door ORT vergoeding van de diensten.
     
  16. Lisa280887

    Lisa280887 Niet meer actief

    Over het online stukje: niet elke huisarts heeft dit helaas. Mijn oude huisarts had dit niet, met gigalange wachttijden aan de tel tot gevolg. Ik was soms weken bezig met het krijgen van een recept. Ook omdat ik door mijn werk maar beperkt kan bellen op die tijden dat hij zijn lijnen open had staan.

    Mijn nieuwe huisarts heeft dit gelukkig wel. Ik mail hem weleens via de portal en krijg dan vaak binnen 24 uur al antwoord.

    En het mag ook weleens gezegd worden: diep respect voor de huisartsen! Alle artsen overigens...
     
  17. Fluss1984

    Fluss1984 Fanatiek lid

    Jun 2, 2015
    3,393
    1,595
    113
    Noord-Brabant
    Ik ben niet meer in opleiding he, 3-jarige vervolgopleiding is afgerond.
     
  18. MnnW

    MnnW Fanatiek lid

    Jun 10, 2013
    3,246
    2,364
    113
    Female
    O wacht, overheen gelezen.. Dan ongeveer het dubbele..?

    (AMS trede 1 is 7400 bruto, nog wat ort en onkosten erbij, belasting en pensioen etc eraf..)

    Dat is dus netto nog geen 30 euro per uur..

    Dat is natuurlijk prima omvan te leven, maar daarmee los je natuurlijk nooit een studieschuld van een paar ton af (nav het voorstel om de opleiding zelf te laten betalen)
     
  19. Fluss1984

    Fluss1984 Fanatiek lid

    Jun 2, 2015
    3,393
    1,595
    113
    Noord-Brabant
    Helaas zit ik niet in de AMS maar in schaal 75, trede 0, komt op 4994€ bruto. Daarop komt 12%ORT voor de diensten. Jaarlijks komt daar ongeveer 200 euro bruto bij (ervaringsjaren) tot een maximum van 12 jaar geloof ik.
    Als je daarvan ook nog 5 ton mag gaan afbetalen is er al helemaal niemand meer zo gek om dit vak te beoefenen.
     
  20. MnnW

    MnnW Fanatiek lid

    Jun 10, 2013
    3,246
    2,364
    113
    Female
    Niet 30/uur netto, maar 30 euro per uur bruto dus, na 23 jaar opleiding (ok, dat is incl basisschool gerekend, maar toch).

    Maar.. Profielartsen (in jouw geval SEH?) zouden natuurlijk net zo goed in de AMS horen..
     

Share This Page