Gewoon koken zonder vlees. Ik ben opgegroeid met een vegetarische vader en die eet nooit vervangers. Ik eet zelf gemiddeld 3 x per week vlees. Ipv vlees een gekookt ei Wokgerechten kunnen ook prima zonder vlees. Truc bij het meeste is gewoon meerdere en dan niet te zuinig kruiden. Nasi en bami is natuurlijk super simpel te maken zonder vlees. Pastasaus met olijven/ zongedroogde tomaatje/ olijfolie/verse kruiden en gedroogde kruiden.. heerlijk. Rijst met een groentestoofpot en saté saus. Overschotel van aard./ Broccoli/ kaas / room met een lekker salade. Of gewoon aardappels , groente en appelmoes of een kaasplak of lekker champignons is wat kruidenboter gebakken erbij.
Eten nu 4 keer per week vlees en al wel veel minder in de macaroni ofzo. Falaffel ken ik alleen van naam, ga ik naar kijken. Tempeh vind ik heerlijk. Wist niet of dat qua voedingswaarde ook een goede vervanging kan zijn. Ijzer? En nee tot nu toe nooit een gerecht met kikkererwten en linzen lekker gevonden.. Ik blijf het proberen. Man en kinderen willen het helemaal al niet.
Goede tips! Dankjewel!! Ik hoor juist steeds om me heen dat je wel iets qua vervanging moet hebben ivm tekorten?
Noten en peulvruchten geven naast ei en zuivel ook dezelfde voedingsstoffen als vlees. Vroeger vroeger aten we ook niet altijd vlees hé.. dat is met de welvaart een nieuwe normaal geworden. Je hebt wel iets qua met name eiwit extra nodig maar dat is heeeeel goed uit andere voedingsmiddelen te halen.
Ons weekmenu voor deze week, net boodschappen besteld: ma: gevulde aubergine, soep + quiche uit vriezer di: agv: paksoi met kerrie/kokosmelk, krieltjes, vlees/vleesvervanger wo: pasta (spinazie/tomaat/champignon/paturain/pijnboompitten) do: tomatensoep met kruidenstokbrood en mozzerella/tomaat salade vrij: koude pastasalade met spinazie, tomaat, feta, paprika, basilicum(olie) zat: veg curry met zoete aardappel/wortel zon: past met brocolli en zakje knorr maa: pitabroodjes met falafel en vulling Mijn niet vega vriend eet dus 1 keer vlees, rest vega. Het hoeft niet moeilijk te zijn.
Hier ook kinder vlees in de macaroni en meer groente. We eten ook lokaal scharrelvlees en dan maar 50-70 gram ipv de 120+ grams stukken uit de supermarkt. Dat scheelt ook in hoeveelheid vlees. Beter minder vlees maar kwalitatief lekkerste en kwa prijs niet duurder door gewoon een minder groot stukje te eten.
Jumbo eigen merk heeft de allerlekkerste vervangers . Die worstjes... o men die smaken naar frikandellen, zooo lekker
Ja hoor. Vlees heb je sowieso al niet nodig, het is best ongezond. Dus echt vervangen is niet nodig. Het is belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, dat zit erin. En ijzer is ook belangrijk en vitamine b12, maar als je alleen maar minder vlees gaat eten is het zeker goed om tofu of tempeh te eten. Als je nog wel dierlijke producten eet krijg je dat echt wel genoeg binnen allemaal. En ijzer zit ook in veel groentes dus als je die gewoon eet zou er geen probleem moeten zijn.
Totaal off topic, maar: wat bedoelen jullie met 'macaroni'? Ik ken macaroni enkel met ham en kaas, maar aangezien het hier over gehakt gaat, is het dus iets totaal anders? (Het is weer tijd voor mij om iets nieuws over Nederland te leren )
Eieren en kaas zijn ook vleesvervangers. Dus bijvoorbeeld pasta met groentensaus en strooikaas is een volledige vega maaltijd. Of bami zonder vlees, maar met een omelet je (of ei met de groenten mee roerbakken)
Macaroni is de elleboogvormige pasta waar je die ham en kaas bij doet. Maar dat kan natuurlijk met heel veel meer sauzen, groenten en vlees.
Macaroni word in Ned. Ook gebruikt als een pasta soort dus net zoals spaghetti, fusilli of penne en dergelijke waar je een saus bij doet. Vaak word hier op zp een soort bolognese saus er bedoeld.
Saus bestaat vaak uit gehakt, diverse soorten fijngesneden groente (bijv paprika, ui, prei), tomaten en kruiden (bijv oregano). Ik maak soms de witte variant met champignons, prei, ui, melk, kaas en kruiden. Eventueel hamblokjes of kipstukjes erbij als vlees.
Dit dus eigenlijk: kan met verschillende groenten. Je hebt macaronimixen (kruiden/saus), maar je kunt het ook zelf maken. Er bestaan kant en klare gesneden groentenpakketten in de supermarkt, kijk maar eens in het groentenschap. Vaak wordt er ook nog geraspte kaas over gedaan.
Ja ik snap het wel, maar hier in Vlaanderen wordt naar dat gerecht verwezen als 'spaghetti'. Dat is dan met zo'n type saus. Ik heb nog nooit iemand hier 'macaroni' horen zeggen tegen die maaltijd. Altijd grappig om dat soort compleet triviale verschillen te ontdekken tussen Vlaanderen en Nederland. Maar goed, dat was totaal naast de kwestie. Ik was gewoon benieuwd
Het heet hier alleen spaghetti als er spaghetti bij gegeten wordt gaat er macaroni in heet het dus macaroni