Ik ben benieuwd of er hier vrouwen zijn die na 2 keizersnedes alsnog vaginaal zijn bevallen van een derde. Volgens mij hebben de artsen het ook liever niet, maar het kán wel. Zal afhankelijk zijn van de situatie vermoed ik ook. Ben benieuwd of er voorbeelden zijn hier en hoe het verlopen is.
Tja, jou lijf, jou leven. Volgens mij als je het heeeeel persé wilt, mogen ze zoiets niet weigeren. Vraag me af waarom je dat uberhaupt zou willen. Zo'n risico nemen als je al 2 kinderen hebt rondlopen.
De eerste keer vanwege stuitligging en de tweede keer kwam de ontsluiting niet op gang en begon het hartje te dippen. Ik weet ook nog helemaaaaal niet of dit iets is wat ik zou willen. Maar het grote verschil nu is dat ik 45 kg minder weeg. En bij mijn laatste keizersnede de chirurg echt niet blij was vanwege de enorme hoeveelheid verklevingen die ik heb. Dus tja... iets om over na te denken misschien. Ik weet het niet.
Het risico na twee keizersnedes is dat de baarmoeder erg dun kan zijn op de plek van het litteken. Het litteken kan dus openscheuren door de weeën. Daarom hebben artsen liever niet dat je vaginaal bevalt na twee keizersnedes.
Ik weet het. Bij mij was het alleen juist mega dik. De gynaecoloog zei letterlijk “ik wil jouw buik nooit meer in!” Hihi dus nou ja ben benieuwd wat haar mening deze keer zal zijn.
het gaat om de hoeveelheid druk die erop komt te staan.. het is en blijft een litteken en dat is kwetsbaar..
De reacties hier dat je niet meer vaginaal mag bevallen na een of meerdere keizersnede(s) zijn echt totale onzin. Er is niemand die het jou kan verbieden. Het is áltijd jouw keuze. Alleen het is ook het recht van een arts om zijn/haar grenzen aan te geven. Er zijn tegenwoordig wel meer gynaecologen die zeker niet afwijzend tegenover een VBAC-2 (de term die voor een vaginale bevalling na 2 keizersnedes wordt gebruikt), zeker omdat recente onderzoeken aantonen dat het kans op scheuren van een litteken niet significant hoger is dan na 1 keizersnede (risico na 1 keizersnede is 1%). Daarbij kleven er aan een keizersnede ook risico’s.
Ik hoop niet dat je het als een aanval ziet maar waarom ben je dan toch weer zwanger geraakt? Als je zo'n opmerking krijgt met de wetenschap dat je eigenlijk ook niet meer vaginaal mag bevallen, zou ik niet zomaar weer zwanger raken. Ik krijg aanstande week mn 3e ks en zou misschien ooit nog wel een 4e willen maar dit echt alleen als ik groen licht krijg van de gyn. Wil echt niks doen tegen doktersadvies is. En het feit dat je veel verklevingen hebt, betekend niet dat je baarmoeder niet dun is. Juist als je veel verklevingen hebt, is de plek op de bm wat niet mee-rekt groot waardoor er altijd een zwakkere plek naast je litteken ontstaat. @Stakato, ik denk dat je idd gelijk heb wat betreft je rechten om vaginaal te bevallen. Denk ook dat als het spontaan begint, ze je ook zullen helpen met een natuurlijke bevalling. Maar wat als je richting de 42 weken ga? Vraag me af of een gyn dan bijvoorbeeld wil strippen om nog maar niet te spreken over inleiden. Daarbij zit het kind steeds langer en dus groter en dus steeds meer druk op het litteken. Prima als je zoiets op eigen houtje op eigen risico wilt doen maar vind eigenlijk niet dat je medici kan verplichten jou te helpen met iets waar ze totaal niet achter staan.
Er is mij niet gezegd dat ik niet meer zwanger mocht worden. Het was meer een beetje grappend vanuit haar. Ik ben daarna nog meerdere keren zwanger geweest, helaas miskramen, en toen is er ook niet gezegd dat ze liever hebben dat ik dat niet meer doe. Maar dit is wel absoluut de laatste keer. Ik heb net de gyn gesproken en ze gaan het operatieverslag erbij zoeken en alles nalezen over hoe het toen gegaan is. Zijn voorkeur is sowieso zeer duidelijk wederom een sectio en hij benadrukte dat hij, zeker in mijn geval, geen spoedsectio wil. Dat betekent dus dat hij waarschijnlijk de baby wat eerder wil halen. Wat het concreet betekent zien we tzt wel. Mijn zoontje is met 38+0 gehaald en was daar duidelijk nog niet aan toe. Dus ik zou liever wat langer wachten als het mag. Ik ben nog nooit uit mezelf begonnen met bevallen dus ik vraag me af of dat überhaupt wel zou gebeuren haha (neem aan van wel )
Verloskundigen mogen zwangeren nooit hulp weigeren, zeker niet in acute situaties. Of je het tot zover moet laten komen ga ik niet oordelen, dit is een afweging die ieder voor zich zal moeten maken. Ik denk wel dat elke zwangere uiteindelijk hetzelfde doel voor ogen heeft: een gezond kind ter wereld zetten zonder daarbij zelf blijvende schade op te lopen. Het belangrijkste is dat je met elkaar in gesprek gaat. Als zwangere krijg je dan ook informatie over de absolute(!) risico’s. Daarnaast kan je in gesprek gaan over wat voor jou als zwangere acceptabel is en wat zijn voor de verloskundige de grenzen. Dan kan je daarin wellicht ook een compromis vinden, bijvoorbeeld dat je afwacht tot 41 weken voor spontane VBAC en dat het anders toch een keizersnede wordt, extra controles, CTG-bewaking etc. Ik ben wel van mening dat jouw wens als zwangere altijd dient te prevaleren in je oordeelsvorming.
Ik ben het eens met @Stakato . Pas 3 of meer sectio's zijn een contra-indicatie voor een vaginale baring. Er zijn wel gunstige en minder gunstige situaties, zie document van de nvog (stukje over succeskans trial of labor vooral) https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.nvog.nl/wp-content/uploads/2017/12/Zwangerschap-en-bevalling-na-een-voorgaande-sectio-caesarea-1.0-04-06-2010.pdf&ved=2ahUKEwjG7NaFv-zeAhUOC-wKHRjgBp4QFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw1mtn4LdGdga1eO0bfa1s4X
Ik heb er een tijd over nagedacht en de gynaecoloog hier wees het ook zeker niet meteen af, maar na de hele situatie te hebben bekeken adviseerde hij mij wel om gelijk voor een ks te gaan. Dat advies heb ik uiteraard ter harte genomen.
Ik snap het wel hoor van de gyn, mijn buik is zo erg dat er 3 gyn nodig waren om te openen en te sluiten plus uiteindelijk een uroloog omdat ze ondanks alle voorzichtigheid toch Mn blaas geraakt hadden. Echter weet ik als ik de tweede keer zwanger mocht worden ik het vaginaal wel mag proberen. Maar daarnaast is het idd zo dat vanuit onderzoek ze heel duidelijk zijn dat ze liever niet willen dat je vaginaal het nog gaat proberen. Echter is het wel zo dat het dan vaak is anders dan bij jou aangezien jij de eerste vanwege stuit hebt gedaan. En met de tweede ze waarschijnlijk eerder een sectio gedaan hebben omdat je er al een hebt gehad en bij dippen van de hartslag meteen zullen denken dat je baarmoeder aan het scheuren en is en ze daarom het zekere voor het onzekere nemen. Ik zou het gewoon bespreken maar denk eerlijk gezegd dat er weinig gyn zullen zijn die het willen proberen.
Heb de gyn gesproken ondertussen en die gaf duidelijk de voorkeur aan een geplande sectio en “voorkomen dat het een spoedsectio wordt”. Dus op tijd halen. Wat op tijd betekent moeten we dan nog een discussie over hebben want week 38 weiger ik. Op 31 dec spreken we elkaar weer dan zou hij het operatieverslag hebben bekeken en hoor ik verder
Voor de baby is in principe zo lang mogelijk blijven zitten het beste, ben ik ook een absolute voorstander van, maar probeer in je achterhoofd te houden dat de gynaecoloog die dingen niet beslist om jou dwars te zitten.
Begrijp ik ook. Alleen mijn zoontje is met 38+0 gehaald en die was daar duidelijk niet aan toe. Heeft het eerste jaar het echt zwaar gehad (en ik ook!). Dus ik hoop dat we een soort afspraak kunnen maken dat we week 39 minimaal afwachten en daarna per dag bekijken ofzo. Ik ben nog nooit vanzelf begonnen met bevallen dus ik acht die kans niet al te groot hihi
Ik ben net 42 weken ingeleid, met 41+5 begonnen en kreeg met 39 weken een geplande keizersnede. Hier is 39 weken standaard en gaan ze er zelden voor zitten. Als het aan mij had gelegen was het idd nog een week later geweest, maar 39 ging prima.