Stond er beide keren een afspraak op jullie beider namen? Dan denk ik dat je er weinig mee kan. Als het maar op 1 van jullie stond, denk ik datvje er wel achteraan kunt gaan...
Afspraken voor een vruchtbaarheidsbehandeling zijn natuurlijk wel anders dan een afspraak bij de oogarts waarbij je als moeder mee gaat. Bij de eerste zijn beide partijen betrokken. Ik snap te haar frustratie wel hoor. Ik was een hoek die zich Kno arts en de laatste twee keer binnen een minuut stond ik weer buiten. Blij dat ik van hem af ben maar als dit enige was dan zat ik toch door m'n eigen risico heen.
Wij hebben even diep in ons geheugen gegraven. Het eerste gesprek stond wel op 2 namen. Want wij gingen voor het eerst heen dus ik moest zijn naam ook opgeven bedacht ik mij later. Daar werd ik ondervraagd over mijn cycles, werd het hsg onderzoek uitgelegd. Tegen man is alleen gezegd dat het zaad onderzoek normaals moet gedaan worden en hij kreeg een formulier ( met nog geen 5 min klaar) Dus dat is '' oke'' 2de gesprek was de uitslag van mijn man en stond alleen op zijn naam. En tegen mij werd gezegd dat ik moet wachten op mijn menstruatie zodat het HSG onderzoek gepland kan worden( 1 min tijd om dit te zeggen want hier hebben wij het vorige keer al over gehad, had net zo goed verteld kunnen worden in de supermarkt ) Dus ja hij heeft het over ons 2en gehad dus blijkbaar op ons beide berekend. 3de gesprek HSG onderzoek is alleen op mij berekend. Dus uiteindelijk ging het in zijn ogen om ons beide. Iets wat ik nog steeds bizar vind want wij waren met 10 minuten weer buiten. Hij is echt geen 2 keer consult tijd aan ons kwijt geweest. En zo maak je het allemaal onnodig duur. Dit had prima gebundeld kunnen worden in 1 consult. En loopt het wel uit schrijf je het op 2 consulten. Ik hoef en ga er verder ook niks mee doen heb wel wat beters aan mijn hoofd maar het is gewoon krom.
Dat ligt er dus maar aan. Zoals eerder gezet werd. Ziekenhuizen werken met een DBC/DOT tarief. Als het eerste consult bestond uit DOT-code 1234 met een x-bedrag en het 2e gesprek bestond uit DOT-code 4321 dan kan dat niet samen. Het zijn twee aparte consulten. Het enige wat je kan doen is even informeren bij de administratie van het ziekenhuis.
Ook nog zoiets. In april ging ik naar de huisarts voor een verwijzing. Man kon geen vrij krijgen dus ik dacht ik ga alleen heen. Was ik daar wilde ze dat hij zijn zaad voor onderzoek liet nakijken. Maar dat moest ze van hem horen. Ik zeg kan dat niet telefonisch, nee dat kan niet hij moet langs komen. Hij langs geweest, was nog geen 5 minuten binnen. Ik hoorde van genoeg andere dat hun man helemaal niet mee hoefde daarvoor. ALs de man dat vervolgens doet is dat genoeg toestemming toch lijkt mij. Dat de vrouw een formulier mee kreeg voor de man. Dit is allemaal allemaal zulke onnodige kosten.
Dat heeft ook te maken met de nieuwe privacywetgeving, waarin ze niet zonder (schriftelijke) toestemming van de patient iets mogen doorgeven of meegeven aan een ander. Bovendien moet hij natuurlijk zelf toestemming geven voor het aanvragen van het onderzoek, en dat kan alleen als het hem is uitgelegd en hij de kans heeft gekregen evt vragen te stellen (informed consent). Maar ik ben het met je eens dat dit ook telefonisch had gekund en dan het formulier per post (maar daar is geen tarief voor, dus dan zouden ze niets kunnen declareren)
Ja hoor een telefonisch consult wordt gewoon getekend. 220 euro uit m'n hoofd. Het is ter vervanging van een poli consult en zo doende niet goedkoper.... Als de arts in beide dossiers moet zijn en dingen noteert zijn het 2 consulten. Ook als het maar 2 regels zijn. Dit kan administratief ook niet anders!
Ik snap je frustratie, hoor, maar zo werkt het nu nu eenmaal. Helaas. Ik moet twee keer per jaar naar het ziekenhuis voor controle en krijg dan de uitslag van bloedonderzoek te horen. Meestal sta ik na 2 minuten weer buiten, omdat alles goed is. Hierdoor ben ik elk jaar door mijn eigen risico heen, terwijl ze die uitslag van mijn part ook gewoon mogen mailen. Scheelt mij en hen tijd. Maar ja, wat doe je er aan?
Tja in het geval van vruchtbaarheidsproblemen wordt er inderdaad voor beide kosten in rekening gebracht. Is ons overigens ook direct verteld door het ziekenhuis. Ik moet ieder jaar op ‘controle’ bij de neuroloog ivm epilepsie. *komt binnen* Neurloog: ‘Hoe gaat het met je? Heb je nog aanvallen gehad’ Ik: ‘ het gaat goed, niets aan de hand’ Neuroloog: ‘en heb je nog last van bijwerkingen van de medicatie’ Ik: ‘niet anders dan voorheen’ Neuroloog: ‘oke, zo doorgaan en dan zie ik je volgend jaar weer’ *gaat weg* Dag eigen risico...
Aan de andere kant heb je ook wel eens een consult dat heel lang duurt, omdat het ingewikkeld is en dan betaal je ook hetzelfde bedrag. In Nederland hebben we besloten dat mensen solidair zijn met elkaar en dat mensen die ernstig ziek zijn verzekerd zijn dat hun zorgkosten niet belachelijk oplopen en dat kost de mensen die gezonder zijn meer dan dat ze gebruiken en de mensen die erg ziek zijn minder dan dat ze gebruiken.
klopt het zit allemaal heel logisch in elkaar. Ik had/heb een chronische code bij de verzekeraar zodat ik de eerste 21 behandelingen bij de fysio zelf moet betalen en daarna neemt de verzekeraar het over. Dit ging gewoon op een doorverwijzing van de huisarts, niets aan de hand. Toen besloot de verzekeraar dat dit alleen nog maar kon met een verwijzing van de behandelend neuroloog. Die wilde mij zien en dit niet telefonisch doen, dus consult neuroloog. Die stuurde mij door naar iemand die keek hoe ik liep en een verplegingsarts (of zoiets), die eerste stuurde mij door voor elastische kousen de tweede stuurde mij door naar een dermatoloog omdat ze een sproet niet vertrouwde ( daar bleek niets mee aan de hand te zijn) en om alles af te romen nog een afspraak met de ms verpleegkundige. En dat alles voor een simpel papiertje waarop staat dat ik ms heb en er dus baat bij heb om elke week fysiotherapie te hebben. Met de fysio ben ik overigens gestopt, na 2,5 jaar kwam ik op een punt dat ik na het uurtje fysio de hele dag niets meer kon (en dat is best vervelend wanneer je 2 kinderen hebt om voor te zorgen ) Eerst ging ik 2 keer per week, daarna 1 keer, toen ging de fysio de prijs omhoog doen en betaalde ik € 60,- per keer. Lekker makkelijk verdienen, we waren met 12 mensen in de zaal oefeningen aan het doen, er was dan 1 fysiotherapeut aanwezig die een keertje langskwam om te vragen hoe het ging en de rest van de tijd achter de computer zat. Die fysio vond het dus erg noodzakelijk dat ik 2 x per week zou blijven komen, toen ik uitlegde dat dit zoveel van mij vroeg en dat ik dus de rest van de dag bijna niets meer kon doen was haar oplossing dat ik dan maar een huishoudster moest nemen. Nee de hele gezondheidszorg is 1 grote melkkoe.
Precies, en vooraf weten ze ook niet altijd wie meer tijd nodig gaat hebben en wie snel klaar is - als ze dat nauwkeurig moeten incalculeren ipv een gemiddelde tijd bepalen (en dus gemiddelde kosten), kost dat juist ook weer meer tijd (en dus meer geld). Voor het ene individu is het zo naar verhouding duurder, maar voor de ander juist goedkoper. Als je zelf heel specifiek wil betalen wat er daadwerkelijk geleverd wordt (qua tijd, incl voorbereiding/nabespreking, expertise etc etc) denk ik dat iedereen juist duurder uit gaat zijn omdat er veel meer administratie bij komt.
Het is gewoon heel moeilijk declareren in de gezondheidszorg, ook door de enorme stroom van patienten. En als dat allemaal individueel bekeken moet worden heb je daar veel personeel voor nodig = veel geld, dus duurdere zorg. Daarom hebben ze die dbc/dot bedacht Bij onze herhaalde miskraam analyse zei de gynaecoloog dat het wel ons probleem was, maar dat mijn vriend geen consult gerekend zou worden. Vond ik wel fijn. Ik zag bij m'n zorgverzekeraar dat mijn twee miskramen, waarvan 1 mola zwangerschaps, met 2 curettages en 2 dagopnames en wekelijks bloedcontrole en veelvuldig policontroles en belafspraken slechts 2000€ oplevert voor het ziekenhuis. Nou, dat vind ik dus slecht verdiend voor het ziekenhuis, als je bedenkt wat voor personeel en faciliteiten daarvan allemaal betaald moeten worden.
Bij mijn ziekenhuis kreeg je destijds bij de eerste afspraak op de fertiliteit een folder mee dat ze bij vrouw en man kosten in rekening gingen brengen, omdat het een gezamenlijk probleem is. Is op zich deels waar... En deels fijn declareren natuurlijk. Wij wisten het in ieder geval. Geloof niet dat de kliniek in Duitsland het nodig vond om dit zo te declareren.
Ja bij het eerste gesprek begrijp ik dat maar het 2de gesprek was alleen maar om de uitslag van mijn man te bespreken. Waarom zou dat dan ook op mij verhaald moeten worden? dat slaat gewoon nergens op. Dat had hij vast niet gedaan als mijn man alleen naar het uitslag gesprek ging. Ik begrijp dat het allemaal met codes te maken heeft en dat het lastig is allemaal, dat je nooit weet hoe lang je bezig bent dus het ook wel eens uitloopt en je daar het zelfde voor betaald. Maar toch is daar vast wel wat winst uit te behalen.
Had dit dan niet telefonisch gekund? scheelt jou in ieder geval een ritje, parkeerkosten etc. @Pepijnn nee je doet er weinig aan maar er is veel uit te halen door dAT gewoon wel via de mail te doen of telefonisch. Gewoon onnodige kosten maken zijn dat. @Ukkie1 Zo belachelijk, om dan voor die ene zin een heel consult te vragen. Ze kunnen beter per minuten ofzo werken. Zo werk ik ook, ben ik een kwartier bezig voor een client schrijf ik een kwartier op. Ben ik een uur bezig dan schrijf ik een uur. Maar ja dat zal wel weer te moeilijk zijn.
Maar hoe zie je dat dan voor je met poli draien bijv? We boeken voor alle patiënten met een eerste consult bij de MDL arts 30 min en een herhaalconsult is 15 min. De meeste patiënten zijn die tijd ook binnen. Een telefoontje staat 5 min voor maar incl administratie zijn de artsen hier vele malen langer mee bezig. Want al zegt hij tegen jou misch alleen dat alle bloeduitslagen goed zijn en je zo door mag met je medicijnen... Tegen mij zegt hij dat er afwijkingen zijn in m'n ontlasting en hij toch graag een scopie wil maken. Ik wil daar informatie over en ben 10 min aan de telefoon. Daar moet hij vervolgens aanvragen voor doen etc. En dat moet dan ook nog ingepland en uitgewerkt worden door een assistente. Ik snap wel dat mensen het bedrag hoog vinden maar dat krijgt een arts ook niet zo in z'n handen gedrukt.. En ik durf echt te zeggen dat iig bij ons de artsen het retedruk hebben. De wachtlijsten zijn lang, ze draaien poli, scopie, spoeddienst, achterwacht, groot overleg 2 x in de week, visites lopen.op de afdeling... Ik snap wel dat die kosten zo oplopen.