Hier ook een juf van groep 8. Onderschat niet de vaardigheden die worden gevraagd op de HAVO. Hierbwordt echt verwacht dat kinderen zelfstandig kunnen werken, kunnen plannen etc. Jij geeft aan dat hij een 3 scoort bij Cito op begrijpend lezen (ontzettend belangrijk op het VO). Een 3 score is gemiddeld.. bij een gemiddelde score hoort een Vmbo advies. Dit kan kader zijn maar ook TL. Dit hangt ook af van de andere vaardigheden van het kind. Tempo en kotivmoti hoort hier ook zeker bij Alle leerkrachten hebben als doel ieder kind op een goede plek te krijgen op het VO. Er is geen juf of meester die een advies geeft om een kind of de ouders te 'pesten' Ik vind persoonlijk dat je veel bij de juf neerlegt. Als ik het zo lees heeft ze volgens jou veel laten liggen. Wat heb je hier de laatste jaren zelf aan gedaan om dit aan te kaarten en te veranderen? Vind het namelijk altijd makkelijk om 'achteraf' de schuld bij de school te leggen als het advies niet is wat ouders er van hebben verwacht
Begrijpend lezen en rekenen is het belangrijkste, die moet je minimaal een A of B scoren om een Havo advies te krijgen en dan spelen er nog veel meer factoren mee die een rol spelen en veel belangrijker zijn. Je inzet en motivatie, hoe maak je je huiswerk, ik zou me niet blind staren op al die testen. ik denk dat je zoon prima zou passen op de Mavo oftewel TL, Kader is ook prima en kun je gewoon doorstromen naar het MBO. Ik heb al twee kinderen op het VO en ik heb al zoveel kinderen onderuit zien gaan omdat de ouders denken dat hun kind een verkeerd advies hebben gekregen. Kinderen die starten in de havo/ vwo brugklas, dan naar de Havo en uiteindelijk op de Mavo komen, niet omdat ze niet slim genoeg zijn maar gewoon niet gemotiveerd zijn en er met de pet naar gooien en ja dan red je het niet. Een leerkracht gaat een kind echt niet met opzet een lager advies geven, dit advies komt voort uit een lijn die een kind zijn hele schoolcarrière laat zien en dit in combinatie met inzet en motivatie. Succes.
Ik heb er heel veel aan gedaan om het aan te kaarten! Hij scoort namelijk al een tijd laag op de cito's en goed op de methode toetsen. Er waren afspraken gemaakt over extra hulp op school, en vervolgens hoor je dan dat dat niet door kon gaan omdat er geen juf voor was. Of extra hulp is gewoon oefenen met bloon. Eind groep 6 leek het allemaal beter te gaan en zat er een hele duidelijke stijgende lijn in, om vervolgens in groep 7 weer helemaal in te zakken. En die juf leek het allemaal wel best te vinden. Wij hadden er toen geen vertrouwen meer in dat zij er echt iets mee konden en hebben externe hulp ingeschakeld. Daarnaast hebben we hem dus laten toetsen in de zomervakantie. Dat hebben we allemaal besproken met de docenten. In het begin werd dat voortvarend opgepakt zouden toewerken naar een mavo of mavo/havo advies, maar later wilden ze geen aparte afspraken meer. Bijvoorbeeld omdat het tien minuten gesprek snel (was pas na een paar weken overigens) gepland zou worden. Tijdens het 10 minuten gesprek was alles koek en ei en waren ze heel tevreden. Dat gaf mij dus de indruk dat een mavo advies dus nog steeds aan de orde was. In het advies nu spreken ze zichzelf ook tegen. Aan de ene kant zeggen ze dat mijn zoon hard gewerkt heeft en veel groei laat zien met een goede werkhouding en aan de andere kant zeggen ze dat hij niet gemotiveerd is. Dat vind ik vreemd.
Nogmaals: ik had absoluut geen havo advies verwacht!!! Ik had wel een mavo advies verwacht. Dat ze nu een kader advies geven, geeft mij het gevoel dat ze niet geloven dat hij de groei die hij nu laat zien door kan zetten. Alle leerkrachten op school hebben tegen ons gezegd: ik denk dat hij toch minstens mavo moet kunnen... Wat is er dan nu veranderd? Nu voelt het alsof ze ons gewoon naar de mond hebben gepraat. Als ze echt denken dat hij kader niveau heeft, zeg dat dan gewoon! Maar niet pas bij het definitieve advies. Ze hebben letterlijk met mijn zoon gezeten en hem laten zien dat hij op bepaalde onderdelen al mavo niveau had bij de eindcito groep 7 en dat hij op bepaalde zaken nog verder moest werken.
Dat zou je dan toch bij het gesprek wat nog gaat komen moeten vragen. Blijkbaar zijn ze toch van mening dat hij beter kan starten op het Kader en dan evt nog wat verder kan rijpen richting de Mavo. Ik vind die gedachtengang helemaal niet zo vreemd. Wat vind je zoon er zelf van en wat zijn inn gedachten erover? Hebben jullie al VO scholen gekeken?
Het gaat toch ook om wat bij een kind past? Mijn jongste heeft bijv een iq van 124, maar vooralsnog een vmbo-t uitstroomprofiel. (Sbo)Zijn iq is hoog genoeg voor vwo, maar we denken dat dat bij hem als persoon tegen die tijd teveel voor hem kan zijn. Anderzijds is hier een middelbare school die kinderen met vmbo advies en hoger iq kinderen wel wil plaatsen om hen een kans te geven, waarna ze kunnen doorstromen naar het niveau waar ze uiteindelijk echt thuishoren. Is er bij jullie misschien niet ook zo'n school?
Ik zou zelf praktisch onderwijs ontzettend stimuleren. Het is belangrijk dat iemand succes en nut voelt van zijn uiteindelijke baan. Als je met passie een prachtig ambacht uitvoert ben je zoveel gelukkiger ( en verdien je uiteindelijk meer) dan als je altijd maar de matige bent. Want met een matige schoolcarrière wordt je onzeker, kies je vaak voor wollige algemene studies om daarna van matige baan naar matige baan te hoppen. Zowel mijn vriend als ik komen uit grote gezinnen en hebben we allebei 1 broer/zus met afwijkende intelligentie tov alle anderen. Al iets om onzeker over te zijn en dan hebben onze beider ouders deze kinderen nog eens volgeplempt met bijles, privé onderwijs en weet ik wat meer. Uiteindelijk een havo diploma, daarna een algemene hbo met weinig potentie. Een leven vol onzekerheid, altijd angst om niet te kunnen presteren, buren outs. Als ik mijn ouders en schoonouders iets kwalijk neem is dit het wel. Wij zijn beide WO’ers maar als er iemand hier Stucadoor wil worden sta ik vierkant achter ze. Denk daar alsjeblieft aan, aan je kind zijn eigenwaarde niet aan normen en hokjes.
Dit zijn uiteraard hele nare ervaringen, maar is hier echt niet aan de orde. Ik ben het niet eens met het advies omdat iedereen (bijles docent (bevoegd onderwijzer), zijn docent groep 7, de IB-er, zijn docenten groep 8, onafhankelijk testrapport) zegt dat hij tenminste mavo aan zou moeten kunnen. Ik ben bang dat hij in een kader/tl brugklas minder wordt uitgedaagd dan in een mavo of mavo/havo brugklas.
Maar waarom al die bijles en testrapporten? Ik zou ook zo graag eens willen weten hoe je zoon erin staat. Mijn oudste zoon heeft van de basisschool een aantal jongens waarmee hij nog omgaat, zij gingen naar het Kader onderwijs en halen alleen maar mooie cijfers zonder al teveel moeite, wellicht hadden ze naar de Mavo gekund maar wat zijn die jongens opgebloeid en wat een zelfvertrouwen stralen zij uit. Op de basisschool zaten zij zelf altijd bij de “ domme kinderen” zoals zij dat letterlijk hebben gezegd want zo voelden zij zich met al die extra lesjes die ze moesten volgen. Maar hoe lekker is het nu voor die knullen om gewoon lekker mee te draaien en zonder al teveel moeite de ene 9 na de 10 te halen en een docent te hebben die tegen je zegt dat je zo’n geweldig gevoel voor humor hebt en dat je daar echt iets mee moet doen? Ik herken het verhaal van champetter zo enorm goed want dat gaat zowat over een familielid van mij. Ook zo’n uitzichtloos verhaal maar als dat vanaf de kern goed was aangepakt zonder pushende ouders had die jongen nu gewoon een beroepsopleiding kunnen afronden.
Maar andersom kan natuurlijk evengoed ook. Mijn ouders hebben mij nooit gepusht ed. Dit leidde er toe dat ik eerst mavo heb gedaan. Vervolgens havo, daarna hbo en vervolgens universiteit. Ik ben er niet enorm veel slechter van geworden oid, maar ik ben wel heel lang bezig geweest en pas op de universiteit had ik het gevoel enigszins op mijn plek te zitten. Ik had het niet heel erg gevonden als ze iets actiever waren geweest mbt stimuleren ed. En ik ken ook genoeg verhalen waarbij kinderen door gebrek aan betrokkenheid en inzet van hun ouders helemaal geen opleiding afronden. Uitersten zijn nooit goed, aan geven enkele kant. Net als dat je kind uit het oog verliezen/onrealistische verwachtingen hebben niet werkt. Maar dat eicel krijg ik bij Rosao helemaal niet, net zo min als een ‘pushgevoel’... Volgens mij zou ze zowel basis als kader prima kunnen accepteren als het in lijn was geweest met de eerdere communicatie door school. Maar dat is het voor haar gevoel niet. En dat maakt het dan lastig, zeker als ‘externen’ ook een andere mening hebben (die wel in lijn is met die communicatie vanuit school). Ik zou het gesprek in januari afwachten, wie weet hebben ze wel hele goede redenen, waarmee je je er wel in kunt vinden. En mocht het toch dit advies blijven, hopelijk is er dan een school met meerdere richtingen waar hij naar toe kan en hopelijk komt het er dan volgend jaar of het jaar er op ‘eruit’ (en zo niet, dan vermoed ik dat je dat ook prima vindt, omdat het er dan gewoon op dat moment niet niet in zit/uit komt, maar wie weet later wel). En ik denk dat het verschil tussen kader en theoretisch soms zeker in een brugklas kl/tl misschien minder groot is dan je denkt. Als je een diploma hebt met je ook met beiden naar een mbo niveau 3 of 4 opleiding, in die zin maakt het dus ook niet zo extreem veel uit.
Bijles, IB’er, extern testen, mijn ouders deden het ook bij mijn zusje. De schaamte om niet minimaal de havo te kunnen voltooien. Kinderen voelen de verwachting van hun ouders en willen dolgraag voldoen maar als je vaardigheden het niet aankunnen komt er niets anders dan frustratie. Bereid je voor op een stevige puberteit. Echt laat het los, een vmbo duurt slechts 4 jaar en ben je amper 16/17. Tijd genoeg om daarna verder te ontwikkelen. Ontdoe je kind van bijles en al die extra ogen en laat het eens voelen wat het zelf kan op een vmbo. Gun hem om daar eens bij de beteren te horen. Dat gevoel kan geen bijles tegenop en motiveert vanzelf.
@NiekeKris , die externen verkopen sprookjes met hun havo advies. Mag duidelijk zijn toch. Die leggen de lat nog nét even hoger want daar hebben de ouders om gevraagd en betaald.
Ja dat is ook een beetje de indruk die ik krijg. Want van alle gevallen die ik hoor krijgen ze een hoger advies van het extern bureau.
Ja waarom zou je het alleen zeggen als je een hoger advies krijgt? Ik heb wel het idee (hier op zp en in het dagelijks leven) dat men een hoge opleiding nog steeds het belangrijkst vind ja.