@bunchy , doe je eigenlijk BTW vrijgesteld werk? Vanwege je opmerking dat je niets met BTW te maken hebt.
Helaas is het niet altijd zo dat als een boekhouder iets doet dat dat betekent dat iets ook mag. Er zijn helaas ook boekhouders die verkeerd adviseren, omdat ze te weinig kennis hebben van fiscaliteiten. Ik wil hiermee trouwens niet al stellen dat je een slechte boekhouder hebt. Daarvoor ken ik jullie situatie te slecht. Nu even inhoudelijk. Het aftrekken van kosten bij werken vanuit huis is maar in beperkte gevallen toegestaan. De belangrijkste eis daarvoor is dat er sprake moet zijn van een zelfstandige werkruimte. De voorwaarden voor een zelfstandige ruimte zijn zodanig dat bijna niemand daar aan voldoet. Denk hierbij aan een eigen opgang, eigen toilet etc. Onderstaande link legt het wel duidelijk uit vind ik. https://www.google.com/url?q=https://zzp-belasting.tips/werkruimte-eigen-woning/&sa=U&ved=2ahUKEwiev5qok5DgAhVQK1AKHaMVDtwQFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw35aidI3UyAgPV9ocnxhkqw Mocht er wel sprake zijn van een zelfstandige werkruimte dan moet het altijd gaan om de werkelijke kosten en niet om een forfait. Vandaar dat ik nogal stellig was. Ik hoop dat je er wat mee kunt.
Dank je wel! Er zitten inderdaad enorme prutsers als boekhouders bij. Echter, wij geven geen zelfstandige werkruimte op. Iets in detail tredend: Wij mogen dit opvoeren omdat we voor de rest niets aan telefoon, verwaming, internet etc op de zaak hebben staan. Dus dit is een aannemelijk te maken portie onkosten die wij prive maken voor de zaak, en zo dus op kunnen voeren. Net als een prive auto die je tegen kilometervergoeding opgeeft bijvoorbeeld. BD is hier ook akkoord mee. Ligt dus aan de basis keuze wat je op de zaak koopt en wat je prive op de zaak opvoert aan kosten. Als je je internet etc zakelijk hebt kun je dat natuurlijk niet meer opvoeren. En dan kom je eventeel ook nog in de problemen omdat je het ook prive gebruikt. Mensen denken vaak ten onrechte dat een zakelijke rekening en BTW nummer maar voor alles gebruikt kan worden, dat je bij wijze van spreken de luiers nog bij de groothandel kunt kopen en de BTW op mag voeren
Ik ben zeker niet btw plichtig. Het gaat om soort van supervisie voor bedrijven. Hiervoor huur ik een ruimte voor een dag per week...
Die minimale uren eis van 1255 is de eis om voor ondernemersaftrek in aamerking te komen. Dit staat los van of de BD je als ondernemer ziet. De kans is dus groot dat je omzetbelasing en winstbelasting moet betalen, en geen ondernemersaftrek hebt als je niet aan de uren eis komt. Ik meen he echt, doe me een groot plezier, en neem een administrateur of boekhouder. Kost je de kop niet. En anders kan je wel heel naar op de koffie komen met de belastingdienst. Uit wat jij omchrijft (supervisie voor bedrijven) kan nik niet afleiden dat je werk doet dat niet BTW plichtig is. Als je je zelf verhuurt, of een ruimte, of diensten, breng je gewoon BTW bij je opdrachtgever in rekening en die moet je elk kwartaal bij de BD afdragen.
ik kom zeker niet aan de uren maar dan heb ik volgens mij nog steeds recht op aftrekposten.... en nee ik ben 100% niet btw plichtig. Dit is zorgvvuldig uitgezocht en bevestigd door de bd.
@bunchy echt... Neem haar advies ter harte. Wij hebben nu een aanslag gehad van €21.000 ivm 3 jaar onterecht zelfstandigenaftrek. Deze is ons nota bene geadviseerd door de belasting telefoon. Klein foutje in de aangifte, door hun advies, en hele hoop gezeik nu. Het derde jaar hebben wij hem niet gedaan, maar door een fout in het systeem is die alsnog grdaan. Wij hebben zelf de fout erkend en gevraagd om herziene aangifte en wisten dus dat dit kwam maar jeetje wat zuur en een klap geld. Kortom, schakel aub iemand in die hier écht verstand van heeft voordat je zelf gaat kloten en maar iets doet, en dan over een tijdje zo'n situatie hebt als wij. De regels zijn enorm aangescherpt, en je moet goed kunnen aantonen eraan te voldoen. Want ondanks dat wij dat 95% konden. Gingen we toch op die 5% onkunde van nota bene de belastingdienst nat. Maargoed nu een goede boekhouder, even een jaartje nagels bijten en we komen er wel.