Zijn er nog meer kinderen die vroeg beginnen met schaken? Onze knul is 4.5 en wou graag mee doen met papa. Mijn man schaakt tegen de computer en lost puzzels op. Met kerst hebben we een schaakspel gekocht. Samen nemen ze stap voor stap door wat elke stuk doet en lossen ze schaakpuzzels op en spelen ze een partijtje. We zitten nog te wachten op een schaakboek en werkboek, de internetwinkel levert ze niet. Als het goed is krijgen we vandaag de boeken binnen.
Hier ook met net 5 begonnen, maar heel ver komt ze niet, want ik kan het niet en mijn man maar een beetje. Dus je brengt me op een idee! Ik zal eens kijken of ik een app kan vinden voor haar! Ze weet wat alle stukken mogen/kunnen, maar heel ver vooruit denken if strategie verzinnen zit er nog niet in. Wel ziet ze gevaren en uitdagingen, maar dan binnen 1/2 zetten. (Ze had een klasgenootje van 6 die ook speelde, maar die is naar een andere groep)
Ja hij schijnt al die tijd onder gepresteerd te hebben. Ik kwam er eigenlijk achter doordat hij boekjes M3/ E3 las terwijl hij op school pas bij letter 6 was ofzo (SBO hè) en ook met rekenen dat hij toch wel sommen tot 20 plus en min sommen kon oplossen terwijl hij op school nog 3+3 kreeg. Nu vanaf vandaag naar regulier en ben heel benieuwd! Deze klas waar hij in terecht is gekomen zijn kinderen waaraan hij zich kan optrekken zowel op cognitief gebied als op sociaal emotioneel gebied dus ik heb echt goede hoop! Morgen begint dochter met haar eerste halve dag en ze wil eigenlijk gewoon de hele dag blijven haha maar dat gaat echt niet!
@merah hives is een goed idee!!! Betreft apps zou je kunnen kijken naar taktiek beginners van chess king. In het gratis gedeelte zitten al heel veel schaakpuzzels. Kun je uitproberen of het was is. @NiekeKris wat leuk dat ze al zo vroeg schaken krijgen op school! Ze krijgen het hier ook maar weet niet vanaf welke leeftijd het is. Tot nu toe heeft hij daar echt interesse in en doet het heel graag. Hopelijk heeft hij op deze manier genoeg uitdaging thuis. We spelen ook meer gewone spelletjes omdat hij niet bepaald tegen zijn verlies kan. Alles al snel wat flauw. We zeggen ook als je wat leert kun je ook nooit verliezen.
Top van het debatteren, maar wat naar dat hij (weer) geen aansluiting vindt in zijn klas. Had voor jullie gehoopt op een kalmer jaar. Heeft je zoontje wel vriendjes bij zijn (sport)clubje o.i.d.? Hebben jullie het gesprek op school al gehad?
Pff lijkt me echt heel lastig... heb je inmiddels al een gesprek gehad? Weer naar een andere klas lijkt me ook niet echt een optie toch? Ik begrijp wel dat hij het heel graag wil, maar hij zal ook moeten leren dat je moeilijke situatie niet altijd maar uit de weg moet gaan. Heeft hij misschien zelf ook een beetje de hoop opgegeven om aansluiting te vinden? Zou daar misschien nog wat te behalen zijn?
we hebben een gesprek gehad. de juf geeft aan dat hij totaal op een andere niveau zit en zijn interesses, zijn taal niveau etc totaal anders zijn(veel hoger) en hij ook geen concessies wilt maken(jawel, doet hij altijd) maar goed, hij wordt natuurlijk niet geslagen omdat hij andere interesses en niveau heeft. uitleg was: Er zijn nu eenmaal vele adhd etc kinderen met gedragsproblemen.(maar dat weten we ook) die krijgen nu weer een gesprek met de school, de ouders moeten meer opletten. afgelopen week was hij blij naar buiten gekomen. dat is zo prettig, en hij is dan ook zo aangenaam als gezelschap. de directrice was sprakeloos over de verhalen die we hebben verteld. onaanvaardbaar allemaal. heel verdrietig. dat hij zo weinig aan ons vertelt en aan de juf hebben we ook uitgelegd,(Hij accepteert dat alles (ze hebben adhd autisme etc en heeft geen zin meer in de lange gesprekken met de juf waarbij hij met de schuldige kinderen moet zitten,uitpraten en vertellen wat zij doen en omdat de kinderen elkaar dekken liegen en later weer bozer worden etc heeft weinig effect; EN excuses aanbieden neemt het probleem niet weg want ze doen t weer= daarom stopte hij met het vertellen, en wilt geen vrienden in deze groep) Hij wilde mij ook besparen helaas. maar goed, hij hoeft nu niet meer in het gezicht van die kinderen te vertellen, en geen lange gespreken -want hij beleeft alles weer opnieuw wanneer hij moet vertellen; vaak inderdaad huilend vertelt alsof hij iets verkeerd gedaan heeft- schaken= zoontje kreeg elk jaar 1 les van me, half uurtje, vanaf 3 jaar oud:) hij wilde met 7 jaar 8 maanden oud of zo het echt leren, bij zomer vakantie. toen verloor hij een paar keer van mij, en hij wilde met de leeftijdgenoten spelen zodat hij ook af en toe kan winnen.(schaken leer je door heel goed te verliezen) Hij is sindsdien lid bij een schaakclub, elke week 1 avond speelt hij. hij wint binnen club wel bekertjes. daarbuiten spelen vindt hij nog te spannend. geprobeerd maar niet veel genoten. hij heeft bij schaken vrienden. Buiten zijn groep op school heeft hij ook vrienden. hij is niet alleen tijdens de pauzes bijvrbeeld. veel kinderen in de groep bewonderen hem zei de juf omdat hij wel dingen kan/weet die zij echt niet kunnen. Hij helpt ook anderen met rekenen, snel typen van stukken bijvrbeeld. wiskunde lessen gaan deze week beginnen als verrijking en de juf had het over verbreding. Hij mag zelf ook met de dingen komen. Nou hij maakte dan in weekeind bij topomania Turkije oefenkaart met 81 provincies dat vindt hij erg leuk om te doen, hij gaat dat aan de juf laten zien. zodat hij een gespreksonderwerp heeft met haar(de juf kon niets vinden voor hem en hij vertelt heel weinig), maar ja, je ziet het al die vreemde namen, en zoveel steden; een oefenkaart maakt eigenlijk de juf, niet de leerlingen denk ik.het ziet er erg leuk uit. sorry voor NED.pfff.
op advies huisarts sleepzz gegeven voor slaap probleem. wow. binnen 2mn viel zoontje in slaap en vrolijk weer wakker. we waren echt moe van zoontje dat niet in slaap kon vallen in de laatste maanden.
Nog meer kinderen met een energielevel ver boven die van jezelf? Ik denk dat hij de energie van mij in pikt want die van mij zit ergens bij mijn enkels Hij ziet en hoort alles, zo wel in de klas als thuis. Het lijkt wel of hij alles tegelijk kan. Gisteren voor de eerste keer naar zwemles geweest, de badmeester vond dat hij het zwemmen heel goed deed. Hij deed ook alles mee. Daar komt de maar, hij luisterde slecht, hij was zo blij dat hij aan het spetteren was met zijn benen, 1 keer prima maar hij bleef bezig. Als hij naar de overkant moest bleef hij nog even hangen aan de kant en dan pas terug. Hij deed wel wat hij vroeg zwem naar de overkant en terug, alleen niet meteen. Net als het uit het zwembad moeten na het kort spelen, hij wou eerst de bal meenemen en dan pas eruit. Volgende week mag hij nog een keer proberen als het weer zo is mag hij niet terug komen. Hoe kan ik hem helpen? Hij is overigens 4 (over paar maanden 5)
Lijkt mij geen raar gedrag voor een 4jarige. Zo hebben die van mij de eerste paar maanden gezwommen. Gaat mi. niet om de energie, maar om de focus.
Die van mij luisterde ook voor geen meter als het tempo te laag was. Gelukkig hadden ze hem als eerste al snel in een badje hoger gezet en kort daarna nog een badje hoger. Toen was de badjuf langdurig ziek en kreeg hij invaller na invaller, die wisten werkelijk niet wie wie was en hielden de voortgang ook niet bij. Toen luisterde hij na zoveel weken dezelfde oefeningen ook niet meer. Op ons verzoek weer een badje hoger gedaan (in het diepe, dan moest hij wel goed meedoen, anders ga je koppie onder) en toen ging het meteen weer goed. Mijn dochter had zwemles volgens de Easyswim methode (de helft van de zwembad doet er alleen deels iets mee i.p.v. de methode echt te volgen) en dat is nog prettiger, veel afwisselender, andere opbouw en speelser. Dan ga je zelf geen vermaak zoeken als het te saai is. Had voor mijn zoon vast ook beter gewerkt, maar in onze nieuwe woonplaatst en de plaatsen er omheen werd dat niet gegeven. Ze waren allebei 4 toen ze begonnen.
@belize, ik lees nu pas je berichten. Hoe gaat het met je zoon nu? Echt zo herkenbaar, wij hebben hetzelfde gezeur op school met pesten enzo. Alleen werkt school niet echt mee, dus we zijn er nog mee bezig. Mijn zoon heeft hetzelfde. Kinderen met behoorlijke gedragsstroornissen in de klas die gewoon maar doorgaan. Ze moeten hun excuses aanbieden en zeggen dat ze het niet meer zullen doen en dezelfde dag of de volgende dag gaat het weer net zo. Hij wordt ook gek van die gesprekken en hij zegt zelf ook dat het toch geen nut heeft (en daar ben ik het mee eens), dus hij meldt het vaak ook niet eens meer. Volgens mij weten de leraren ook niet meer wat ze met die kinderen aanmoeten.
Ik vond het zelf ook geen bijzonder raar gedrag. Ik snap dat de badmeester het niet wil omdat hij hem zo extra in de gaten moeten houden maar om te zeggen anders mag hij niet op zwemles vond ik streng. Weet niet goed hoe we dit nu moeten doen, het is net of hij niet oplet maar hij odet het allemaal. Inclusief hoofd onder water, ver in het water springen en duiken.
zoontje hoeft geen gesprekken meer van de school. hij vertelt en de ouders worden aangesproken. ze houden die kinderen misschien beter in de gaten? maar goed, zoontje komt wel vrolijk naar buiten dezer dagen. toch weet ik dat het steeds weer mis kan gaan. ze laten zoontje met rust, maar nog steeds vele ruzies in de groep. echt fysiek tijdens de pauze. zoontje komt ook steeds beter op voor zichzelf. (hij keurde dat af omdat hij juist niet op deze kinderen wilde lijken met zijn gedrag)
Voor mij voelt het ook echt te streng. Mijn oudste (niet versneld of hb) zou nog steeds haar diploma biet hebben gehad als ze haar weg hadden laten gaan om dit speelse gedrag. Zeker als je kind nog 4 is, kom op zeg! De eerste paar weken gaat het voornamelijk om watervrij maken. Dan zou spelen, spetteren of niet gelijk op commando naar de overkant geen probleem moeten zijn. Ik zou er toch nog eens over ik gesprek gaan en je kind zeker niet pushen. Zwemmen moet leuk zijn (en blijven).
Nou dat eerste sowieso haha, hij lijkt nooit moe en zit altijd vol ideeën. Dat alles horen en zien (en ook nog eens onthouden) herken ik ook heel erg. Dat is op dit moment een dingetje in de klas. Hij is doorgezet naar groep 3, maar wat ze daar doen weet hij eigenlijk al allemaal. Probleem nu is dat hij met vanalles en nog wat bezig is maar zich niet genoeg focust/ concentreert op zijn werkjes. Dingen die hij thuis een half jaar geleden al gewoon foutloos deed doet hij nu in de klas vol fouten. Gewoon te snel/ niet goed gekeken of met andere dingen bezig geweest. Hij houdt alles en iedereen in de gaten. Juf is al een paar keer boos op hem geweest omdat hij "maar wat had gedaan". Deze week is hem zelfs gevraagd of hij liever in groep 2 of in groep 3 wil. Hij vond het een vreemde vraag en kon niet kiezen vertelde hij me. Toen ik vroeg waarom de keuze zo moeilijk is zei hij dat er zowel in groep 2 als groep 3 een aantal kindjes zitten die niet zo aardig zijn Gaat dus niet om vak inhoudelijke dingen maar om het gebeuren eromheen waardoor hij twijfelt. Ik vind het ook maar een vage bedoeling.. waarom hem die vraag stellen? Het is tenslotte een zeer weloverwogen beslissing geweest om hem in groep 3 te plaatsen (en ook volgens de leerkracht en IB'er de beste keuze geweest.. tenminste dat is wat mij verteld werd tijdens een gesprek vorige week). Enfin terugkomend op jouw stukje over zwemles: hoe groot is de groep waarin hij meedoet? Mijn zoontje is ook nogal snel afgeleid bij zwemles, maar het groepje waarin hij nu zit is klein (5-6 kindjes) en ik moet zeggen dat het zo wel redelijk gaat.