Kom ik na het eten van een pizza tonijn ineens achter dat tonijn uit blik niet meer mag..bij de vorige zwangerschap nog wel. Zijn er zo nog meer dingen die ineens niet meer mogen? (balen want vond home made sushi met tonijn zo lekker )
Ach niet mogen niet mogen.. Een keertje niet al te veel kan geen kwaad. Maar het gaat om de hoeveelheid kwik en dioxines die in deze vis zitten. Maar eet je bijvoorbeeld eens in de maand home made sushi, een salade of pizza met tonijn, dan zou ik me daar absoluut niet druk om maken. Daarnaast zou ik eens nakijken waarom bepaalde voeding afgeraden worden, wat de risico's zijn en hoe groot de risico's zijn. Neem nou een zachtgekookt eitje. De kans dat er salmonella in een eidooier zit is heel klein, de besmetting zit bijna altijd aan de buitenkant van het ei. Het Is dus risicovoller om je handen niet goed te wassen na het vastpakken van rauwe eieren, dan wanneer je zachtgekookte eitjes eet. En zo zijn er wel meer van die dingen.
Volgens mij is dat al ff zo hoor... ik at bij mijn jongste (nu bijna middelste) ook geen tonijn en die is al bijna 6. Maar Tis inderdaad ruk. Niks mag je meer
Precies wat @hoop28 zegt. Maar verder wat zijn die paar maanden nou? Je wilt toch een gezond kindje? Anders moet je daar gewoon niet aan beginnen en kan je alles blijven eten en drinken wat je wil!
Vind t geen probleem hoor. Wilde alleen weten of er afgelopen 2 jaar nog nieuwe dingen bij zijn gekomen. 2 jaar geleden mocht je volgens voedingscentrum absoluut nog wel tonijn uit blik.
Heb je geen info gekregen van je vk of gyn? Ik heb een boekje gehad met allemaal info over alle do's en dont's
Mijn zoon is van juli 2018, en toen mocht je nog tonijn uit blik inderdaad. Vlak na zijn geboorte kwamen ze met deze nieuwe inzichten. Volgens mij is er verder niet veel meer veranderd. En tja, ieder moet gewoon voor zichzelf kijken wat ze wel/niet eet toch, welke risico’s je aan wilt gaan en welke niet. Zo was ikzelf bijvoorbeeld (vooral in het prille begin) voorzichtig met cafeïne, dat zal ook heus niet iedereen doen. Maar ik heb dus wel af en toe lekker genoten van een (toen blijkbaar nog veilig) toastje met tonijn uit blik
De info van mijn VK was dat het Voedingscentrum tegenwoordig wel errug streng is en dat je vooral met gezond verstand, geen alcohol, geen tabak, geen rauw vlees en geen ongepasteuriseerde kazen een heel eind komt . Ik ben het helemaal eens met @hoop28 dat je beter kunt kijken waarom iets wordt afgeraden en vervolgens je eigen afweging maken.
("Teveel" tonijn is trouwens voor niemand goed. Eigenlijk is dit al jaren bekend, maar weet bijna niemand dit. Zelfde geld voor pangasus en tilapia. Word gekweekt in vies water vol met antibiotica.)
In 2014 mocht tonijn, maar niet te vaak. Ik heb toen ook geleefd op de voorverpakte salades van AH, maar dat mag nu ook niet meer. Net als voorverpakte pannenkoeken..
Amen to this! En waaróm zou je geen voorverpakte pannenkoeken mogen hebben? Of salades? (Afgezien dat vers gewoon véél lekkerder is natuurlijk )
Omdat beide een verhoogd risico hebben op listeria. Pannenkoeken zijn toegevoegd nadat die de bron waren van een listeria uitbraak. (https://www.ziekenhuis.nl/onderzoek-en-innovatie/listeria-in-pannenkoeken-en-poffertjes/item14719) Listeria is sowieso een nare vond ik tijdens de zwangerschap. Het kan op alle verwerkte producten zitten (ook bijv gesneden vleeswaren of tapashapjes uit de super e.d.), maar het risico is ZO klein, maar de gevolgen ZO groot. Vond die afweging soms best moeilijk.
Ja je vaatdoekje elke dag vervangen en koelkast wat vaker schoonmkn is ook wel een ding. Tuurlijk is de kans enorm klein maar ja je zult maar net diegene zijn bij wie het misgaat door een nasty bacterie in de pannenkoek. Moet iedereen zelf weten maar ik loop dat risico (zeker na 2 MA's) liever niet. En idd in het geval van tonijn/vis met kwik is het een opeenstapeling en is het uitgesloten dat 1x een gevaar is maar ga het niet meer wekelijks eten zoals in vorige zwangerschap toen er expliciet werd gezegd dat tonijn uit blik geen enkel probleem was.
Koelkast schoonmaken? Oeps daar mag ik dan wel eens mee beginnen . Niet dat 't supervies is hoor. Maar ben niet zo'n poetser. Ik was altijd wel makkelijk met eten maar mijn vriendin en buurvrouw is haar kindje verloren met 20w wrsch door een bacterie (weet ff niet meer hoe die heet) in 't eten (zij was ook wel makkelijk en at eigenlijk gewoon waar ze zin in had, op vakantie was dit). Dus ben nu toch wat voorzichtiger idd. Tonijn wist ik niet. Uit blik eet ik sowieso niet ivm BPA, maar ik dacht juist dat tonijn gezond was tijdens zwangerschap. Koop het nu in een potje en eet het heel soms.
Zal vrees ik listeria zijn. Tonijn is voor iedereen een van de minder goede keuzes qua vis, maar als je het sporadisch eens eet zal het echt reuze mee vallen. Het gaat om de kwik erin. Zou het niet wekelijks eten.
Ben daar ook niet zo'n ster in en het meeste zit toch in een verpakking maar bijv zo'n pakje vleeswaren wat open is daar kunnen "ze" dan wel inkruipen . Maar nogmaals het gaat in 99,999% ofzo vd gevallen goed. Mijn moeder zegt dan Ja vroeger hadden we al die regels niet en in het buitenland waar we woonden was het helemaal onhygiënisch..maar ja toen ook veel meer babysterfte..