Top geregeld. Zo zie je maar weer niet elke werkende moeder brengt haar kind naar de opvang en niet elke tbm kijkt de hele dag soaps... net echte mensen met al die verschillen
Ik ben manager van 2 afdelingen, 60 mensen, en werk 4 dagen. Er is niet iemand om de 5e dag op te vullen want dit is geen duo baan. Maar dat hoeft ook niet. Als je op je 'vrije' dag maar bereikbaar bent en de afdeling zelfstandig leert werken gaat het prima.
Er zit ook wel verschil tussen manager en manager en bedrijven. Maar goed, als je op je vrije dag bereikbaar moet zijn zie ik dat ook niet als 4 dagen werken, maar als 4 dagen aanwezig zijn en 1 dag (onbetaald) thuiswerken. Als (team)manager op een callcenter oid heb je een heel andere baan dan als districtsmanager bijvoorbeeld (mijn vorige leidinggevende had ter vergelijking 20 managers en 500 mensen onder zich). Dat is dus appels met peren vergelijken. En daarin verschillen bedrijven ook nog eens enorm van elkaar. Dus dat jij 4 dagen kunt werken (nou ja, als je bereikbaar moet zijn, eigenlijk dus toch 5), zegt maar heel weinig.
Ja, dat is wel vaker het geval als je 4/5e werkt. Maar als je daardoor én de job én de tijd met je kinderen hebt, is het dat voor sommigen waard.
Ik heb het nog wat aangepast, maar dan zou mijn man ook deeltijd werken, want hij is ook 1 middag in de week thuis. Het verschil is alleen dat hij dat doorbetaald krijgt.
Of je deeltijds werkt, hangt af van het aantal uren dat je presteert. Niet wanneer je precies thuis bent. En omgekeerd is het niet omdat je bereikbaar moet zijn, dat je ook aan het werk bent. Op vrije dagen ben ik ook bereikbaar voor mijn team. Dat betekent niet dat ik dan achter mijn computer zit, of zelfs maar dat ze mij dan elke vrije dag bellen. Gewoon dat ze het kúnnen.
Eer is een verschil tussen thuis werken en bereikbaar zijn. Ik neem 1 of 2 telefoontjes aan. Jouw man werkt en kan dus niets met kinderen doen want hij is aan het werk. Logisch dat hij daarvoor betaalt krijgt. Maar ik lees uit jouw antwoord op mijn post en eerdere posten dat je helemaal niet geïnteresseerd bent in hoe het kan of alternatieven hoe mensen het doen. Dus bij deze: jullie doen het geweldig. Heel toevallig ben ik tegen een baan aangelopen waar ik 4 dagen betaald krijgt en 5 week maar dat is een uitzondering. Jouw man als verantwoordelijke R&D manager kan dat niet. Jouw keuze is goed geweest suus. Je hoeft je niet aangevallen te voelen en hoeft je niet te verdedigen. Je hebt volledig gelijk. En bovenal hoef je niet steeds op alles 'ja maar' te zeggen. Ik raad je wel aan om over een tijdje heel rustig samen met je man te evalueren of dit is wat JIJ wil, los van wat werkt of wat goed is voor het gezin. Je reageert zo heftig en primair op deze discussie dat ik me oprecht af vraag waar die vandaan komt. En denk tijdens die evaluatie weer terug wat in deze discussie stond, los van alle woede, emoties en aanvallen. Wat goed is voor het gezin moet ook goed zijn voor jou als mens. En als dat niet is zijn er alternatieven.
Alsjeblieft zeg. Je hebt duidelijk helemaal, maar dan ook helemaal niets van deze discussie begrepen. Niet alle tbm zijn zielige vrouwen door onderdrukking in deze op mannen gerichte maatschappij! Ben er gewoon klaar mee en tenzij je ineens ook psychologe bent, houd alsjeblieft die zogenaamde diepzinnige shit van je voor je.
Dat is fijn voor je Juul maar jij bent vast geen manager van een bedrijf dat een fysiek product maakt of wel.
Wat betreft het TBM gedeelte ben ik het helemaal met je eens hoor, maar hoezo is onze maatschappij compleet op mannen gericht? Hoe zie je dat precies? Ik denk eerder dat het Nederlandse bedrijfsleven gewoon moeite heeft met deeltijd werken. VEEL vrouwen kiezen bewust voor minder werken wanneer ze kinderen krijgen en 'moeten' dan een stapje terug doen, of kiezen voor een baan onder niveau waar parttime werken wél mogelijk is. Ik ben dus eerder van mening dat vrouwen bewuster kiezen voor meer balans tussen werk & prive, waardoor er in NL nog steeds meer mannen in hogere / management functies zitten. Ben wel benieuwd of dit komende jaren gaat veranderen, vergrijzing speelt in veel sectoren bij hogere functies. Steeds meer meisjes maken een HBO of hogere studie af (ik dacht 60 vs. 40), dus wie gaat er water bij de wijn doen....? Wordt deeltijd werken ook een optie op hoger (management) niveau of worden al deze vrouwen 'gedwongen' fulltime te werken?
Nee, dat bedoelde ik juist ook niet hoor, maar dat werd eerder beweerd. Ik ben het namelijk helemaal met jou eens.
Dat is toch totaal niet relevant? Vind trouwens persoonlijk dat 32 uur werken gewoon fulltime is en alles daaronder parttime, maar dat is weer een heel ándere discussie
Ja wel. Met enorme boetes als het niet op tijd komt. En voor er nog meer aanames gedaan worden: ik ben manager van 2 operationele afdelingen en dus verantwoordelijk voor het behalen van de productie doelstellingen. Ik geef alleen maar aan omdat ik vaak overal hoor (niet alleen hier) dat sommige functies niet in deeltijd gedaan heb worden. En dat kan dus wel. Het hoeft niet. Maar het kan wel. Dus als iemand tegen je of je man zegt dat een functie niet in deeltijd gedaan kan worden hoeft dat zo te zijn als je naar deze argumenten kijkt. Maar men hoeft deeltijd te werken. Vaak alleen niet voor het argument 'dat je partner in deeltijd kan werken' als het gaat om dit soort functies. Als jullie het de over eens zijn dat je de verdeling vindt, prima. Maar het argument moet kloppen. En voor mij, vanuit mijn situatie, kan een argument van carrière maken of in zijn functie niet deeltijd kunnen werken niet kloppen. Omdat ik tegendeel leef. Nogmaals: ik werk in een produktiebedrijf, ,2 afdelingen, lid van het MT. Ik heb carrière gemaakt terwijl ik deeltijd werkte (en afwerking erbij gekregen en lid van het MT geworden). Alleen om aan te geven dat je best in deeltijd carrière kunt maken. Het hoeft niet. Maar het kan wel. En ik zit in een keiharde mannen omgeving dus daar kan ook.
Volledig eens met Juul. Als je je zo heftig moet verdedigen zit er toch iets niet goed. En je reacties en taalgebruik zeggen weinig positiefs over de gemiddelde tbm. En de maatschappij op mannen gericht? Juist niet als je taken evenredig weet te verdelen. Wel als je traditionele rolpatronen in stand wil houden. Ik zie hier gelukkig tal van voorbeelden van hoe moderne stellen het ook kunnen regelen. Met partners die beiden betrokken zijn bij alle onderdelen van het gezinsleven en werkende leven.
Dit dus. In mijn omgeving ken ik juist diverse mannen die door dat patroon van fulltime en anders niets zijn heengebroken! Sommige juist in traditione mannenberoeoen. Anderen als 1e manager bij grote en kleine bedrijven. En ook mensen in de productie of lager betaalde banen. Zelfs iemand die van baan is gewisseld zodat hij een dag of dagdeel thuis kon zijn. Alles is een keuze! Dat kan niet! Is vaak dat wil ik niet. Want het is natuurlijk zoveel makkelijker om moeders thuis te laten en al die moeite en tegenwerking (Die mannen zeker ook tegenkomen als ze dingen willen veranderen) niet aan te gaan. Als je beiden echt betrokken wilt zijn bij de opvoeding en wilt werken zijn daar tal van mogelijkheden voor.
Is mooi gezegd en ik denk ook dat het klopt. Mijn ervaring op mijn baan niveau is dat het daar langzaam begint te veranderen. Ik ga over een maand met een nieuwe baan beginnen. In gesprekken met de directie van het bedrijf heb ik het ook gehad over waar ik belangrijk vind, hoe ik de werk-prive balans de komende jaren zie. En heel langzaam merk ik dit geaccepteerd wordt. En hopelijk druppelt dit verder door het bedrijfsleven. Want omdat ik nadenk over die balans moedig ik mijn (helaas allemaal mannelijke) medewerkers ook aan om daar over na te denken. Dus bij mij op de afdelingen is het normaal dat iemand een dienst onderling ruilt omdat zijn kind bijvoorbeeld af moet zwemmen. Of dat een planner een paar maanden halve dagen thuis werkt omdat zijn vrouw moet revalideren na een zware operatie. Of dat iemand een uur eerder naar huis gaat omdat zijn kind ziek van school komt. Part time werken en vooral flexibeler werken zou de norm moeten worden. Soms ben je meer thuis nodig en soms meer op het werk. Daar moet ruimte voor zijn. Maar zowel voor mannen als voor vrouwen. En in sommige werkgebieden is dat makkelijker dan in andere. Maar de mindset zou overal wat meer in de richting van flexibiliteit moeten gaan. We hebben de komende decennia alle mensen die kunnen werken hard nodig.
Hoewel ik het helemaal met je eens ben is dit denk ik wel erg zwart-wit. Het hangt erg van de sector af en daarnaast ook of je al (langer) ergerns werkt of op zoek bent naar een baan. Voorbeeld: Mijn werkgever verhuisde naar de andere kant van het land, dus ik ging op zoek naar een andere werkgever. In 95% van de gevallen werd ik afgewezen omdat ik niet fulltime wilde werken. Werkgevers kiezen liever voor een mindere kandidaat die 40 uur wil werken als voor een betere kandidaat die 32 uur beschikbaar is. Dit is natuurlijk maar één voorbeeld, maar zo zijn er echt talloze voorbeelden te bedenken waarbij deeltijd werken (of een andere werk/prive verhouding) niet heel simpel te regelen zijn. Het is écht niet altijd een 'keuze'.