Sorry, maar je kind vrijwillig 5 dagen per week (of langer) in een internaat stoppen vanwege je werk vind ik dus wel vreselijk (en schadelijk). Niets vergeleken met een kdv (waar al vaak discussie over is).
Leg dan maar eens uit wat daarin het belang van het kind is. Ik begrijp dat van de ouder nog enigzins. Maar waarom zou dit leuk/goed/gezellig zijn voor jonge kinderen?
Ik denk dat niemand hier voor een internaat is. Het is schijnbaar alleen goed als je alles 50/50 doet
Zoals jij het brengt lijkt het op je kind dumpen en er heel de week niet meer aan denken. Zo is dat totaal niet. Misschien moet je je eerst eens verdiepen in het schippersleven voor je zo oordeelt. Om te beginnen is er al een verschil in leeftijd. Met 4 maanden naar het kdv of vanaf 6 jaar naar het internaat(of ouder, onze oudste had dan vanaf 6.5 jaar gegaan). Dat gebeurd ook niet ineens pats boem maar gaat veel voorbereiding aan vooraf om het kind te laten wennen aan de nieuwe situatie. Een internaat moet je zien als gezinsvervangend tehuis, niet als een instituut waar je je kind opsluit. Als je als ouder moet kiezen tussen wereldschool aan boord of internaat dan heeft het internaat echt wel meer voordelen. Zo komt het in contact met andere kinderen, kan het op sport/muziekles/oid. Leert het in groepsverband leren en werken. En nee, stoppen met varen is echt niet altijd een optie. Ook 1 ouder aan de wal en 1 doorvaren ook niet (kosten vermeerderen erg hard doordat er een huis en extra personeel moet komen). Maar blijf jij het maar als mishandeling zien, gelukkig denken de meeste niet zo kortzichtig. Maar je geeft nog steeds geen antwoord op mijn vraag hoe part time mogelijk is in de binnenvaart zodat beide ouders 50/50 voor het kind kunnen zorgen en dat geeft mij het idee dat je het zelf ook niet weet.
Ik vind dat jij je echt niet tegenover haar of tegenover wie dan ook hoeft te verdedigen! Mensen vinden het woord internaat -denk ik- heel hard klinken.
Dat dacht ik echt er was een keer een interview en daarbij vertelde iemand dat in België het internaat als veel normaler word beschouwd als in Nederland. Maar daarom staat er ook tussen haakjes “geloof ik. ” Ik ben zelf niet woonachtig in België dus ik heb ook geen referentie kader.
Voor tieners gebeurt het wel. Lagere school veel minder, maar het kan natuurlijk wel voor bijvoorbeeld schippers. En geen idee hoe courant het in Nederland is, dus ik kan ook niet zeggen of het hier vaker is
In mijn directe kring iemand gehad die op een schippersinternaat zat (zijn ouders waren geen schippers maar wel reizend beroep). En nee die was niet positief. Ondanks de huiselijke sfeer is het dat natuurlijk niet. Er zijn geen ouders maar leiding. En ze komen je niet in de loop van de dag ophalenzoals op het kdv maar in het weekend of zelfs maar 1 of 2x per maand (dat wisselde voor sommige jongeren). Was ook geen heel weekend. Want een schip leg je niet voor de deur aan. Eerst een lang stuk met de auto. En op zondag weer in de middag terug (maandag begint school immers weer). Vaak maar 1 dag echt bij elkaar (de zaterdag). Natuurlijk bereiden ze dat goed voor. Maar toch kan het langdurig gescheiden worden van je ouders heel erg heftig zijn. Daar veranderd sport of muziekles niets aan. Je zit 24/7 vast aan andere kinderen die je niet zelf kiest met heel weinig rust en privacy. En ook een goede leiding ziet niet alles. natuurlijk kon hij bellen etc. Maar dat is echt wat anders. En als het echt zo geweldig was dan had jij dat toch ook gekozen? Je hebt bewust een andere keuze gemaakt. Ik zie gaan en ook blijven varen dus echt als keuze. En tuurlijk is een huis aan de wal duurder. Maar ook dat is dus een keuze. Er zijn er genoeg die in die situatie andere keuzes maken.
Dus nu ga je af op 1 iemand die het niet leuk vond? En nog steeds geen antwoord op het part time werken...
Puur uit interesse, waarom gebeurd het bij tieners meer in België? Mijn zusjes zijn woonachtig in Frankrijk en die gaan inderdaad naar een internaat (ook tieners) omdat ze anders 3 uur heen en 3 uur terug moeten reizen.
Geen idee. Ik heb totaal geen ervaring met internaat. Ik ken niemand die kinderen op internaat heeft of zelf op internaat geweest is. Zoals ik al zei: het is niet echt courant in België. Het leek me een logische gok: tieners hebben vaker issues met hun ouders en vragen er dan soms zelf om. Of ouders die hun tieners onhandelbaar vinden. Of tieners die gewoon snel zelfstandig (willen) zijn. En bepaalde studierichtingen worden maar in enkele scholen gegeven, dus dan is die optie van internaat ook al sneller het overwegen waard. Lijkt me redelijk standaard voor verschillende landen. Niet?