Wat lief van je werkgever!!! Vanuit mijn werk heb ik het regelmatig mee gemaakt dat mensen niet verzekerd zijn. Dus geen basis verzekering. Vaak zijn dit mensen zonder woon of verblijf plaats of mensen die illegaal in Nederland verblijven. Zij kregen wel de zorg die nodig was (IC) maar was vaak wel een gedoe. Het ziekenhuis had daar wel een 'potje' voor maar die is ook niet onuitputtelijk
Hoi dames Hoop dat ik deze vraag hier kan stellen.. de kans is aanwezig dat ik zwanger ben, licht positief getest maar nog weinig hcg dus weekend nog maar keer. Ben ook over tijd.. nu moet ik maandag naar de kaakchirurg om een verstandskies te trekken. Ik heb wel eens gelezen dat dit wordt afgeraden voor 13 weken. Iemand ervaring?
Ik zeg toch niet dat een arts gratis moet werken? En niet verzekerd zijn is dan misschien niet nodig maar het is helaas voor vele mensen tegenwoordig niet meer op te brengen, ook niet alleen basisverzekering. En dan kan men zeggen dat iedereen het verplicht is maar goed, de werkelijkheid laat zien dat dit niet gaat. Armoede in Nederland is een steeds groter probleem aan het worden in Nederland, het is alleen zo jammer dat mensen hier nog steeds hun ogen voor sluiten.
Ik heb er verder ook geen verstand van maar ze zijn er wel degelijk, mensen die gewoonweg niet verzekerd zijn, ik vind het ook verbazingwekkend dat het bestaat maar het bestaat
Ik snap niet wat daar verbazingwekkend aan kan zijn. Zou het niet het financiële plaatje zijn tegenwoordig waardoor mensen niet verzekerd zijn?
CAK kan de premie laten inhouden op het inkomen, dit is bij een familielid van mij ook gebeurd. Maar daar gaat wel een weg aan vooraf, sowieso 2 boetes voor onverzekerd zijn en dan kan het nog best even duren voor ze dat op het spoor zijn. Dus de periode voordat je verzekerd wordt door het CAK en zij die premie mogen gaan inhouden kan zo jaren duren. Verder is het bij gemoedsbezwaren zo dat er wel een regeling voor is, je moet dan een bepaald bedrag aan de belastingdienst betalen en daar wordt een potje mee aangelegd bij het CAK. Als je dan toch bv medische zorg afneemt, kan dat uit dat potje worden gedeclareerd. Ook dan is er dus toch een constructie die zorgt dat er geld beschikbaar is voor die basiszorg, maar je moet zelf betalen en vervolgens declareren - dus ook daar kan het makkelijk fout gaan. Ik snap dus ook dat bv huisartsen niet zomaar ‘gratis’ werk doen, het feit dat je een basisverzekering moet hebben betekent nog niet dat iedereen die ook op ieder moment daadwerkelijk heeft. En dan kan de arts fluiten naar z’n geld... Maar voor de mensen die echt wel willen terugbetalen is het zuur.
Heel apart. Zelfs toen ik af en toe die premie niet betaalde (domme keuzes i know) bleef ik verzekerd. Heel krom. Jullie zien het op je werk dus blijkbaar kan dat.
Maar als de patient niet verzekerd is en de patiënt niet betaald is dat wel wat de arts doet, gratis werken. En het is helaas zeker zo dat armoede een steeds groter probleem wordt. Maar ik denk niet dat dit aan een huisarts is om dit op zich te nemen. Afgezien van het arts zijn en een bepaalde verantwoordelijkheid hebben is het ook gewoon een bedrijf. Er zijn in een reguliere praktijk geen potjes om dit regelen. In de supermarkt kun je ook niet zeggen dat je er even geen geld voor hebt. Ook daar zijn bepaalde regelingen voor en bepaalde wegen die je moet behandelen.
Verbazingwekkend in de zin dat het gewoon gebeurt omdat ik altijd in de veronderstelling leefde dat je verplicht verzekerd moet zijn Het financiële plaatje begrijp ik maar al te goed. Toevallig vorig weekend met mijn man over, toen we samen gingen wonen betaalde ik 25 gulden ziekenfonds, een rekening zag je nooit, je had geen eigen risico, hoefde niets te betalen bij de apotheek, nu betaal ik 152 euro per maand omdat ik me eindeloos aanvullend moet verzekeren ivm de beugels van mijn kinderen en dan nog zijn er bij zo’n topverzekering dingen die gewoon niet worden vergoedt. Tandarts heb ik enkel pakket 1 want als ik die nog hoger in ga zetten zit ik,op een premie van 200 euro per maand, schandalig.
Hier in Den haag hebben we wel een praktijk die open is voor prostutiees, junks, daklozen en mensen die tussen wal en schip terecht zijn gekomen. Hier zijn bijzondere potjes voor
Ik denk niet dat mensen hun ogen sluiten... er zijn veel mogelijkheden om hulp te krijgen. Verschillende regelingen en toeslagen. Niet dat het daarmee een vetpot is. Maar er is wel hulp.... het word niet genegeerd. Ik denk wel dat er een groep is die precies tussen wal en schip vallen. Te veel inkomen om in aanmerking te komen voor tegemoetkomingen en te weinig om alles te kunnen betalen. Daarnaast denk ik dat er ook echt wel een groep mensen is die in armoede leven maar ook 'verkeerde' keuzes maken die veel geld kosten. Zoals bv roken, dure smartphone, veel huisdieren enz. Dan bedoel ik niet ts.
Hier ook, iedere week spreekuren bij huisarts, tandarts en verloskundige voor mensen die het geld niet hebben. Mooi dat mensen dat doen, maar eigenlijk van de zotten dat het nodig is en basis gezondheidszorg (en basis tandzorg vind ik daar ook onder vallen) nog steeds niet voor iedereen toegankelijk is.
Klopt ook. Basisverzekering is verplicht. Pas nog een rechtzaak geweest met een vrouw die dat niet wilde.
Nogmaals, ik zeg nergens dat een arts dat moet doen, ik zeg alleen dat ik het belachelijk vind dat er voor deze mensen geen aparte regeling kan worden getroffen, de deur word gewoon letterlijk voor hun neus dicht geklapt, dat lijkt mij een groter probleem. En wat betreft je voorbeeld in de supermarkt, nee dat kan je inderdaad niet zeggen maar er zijn genoeg supermarkten die daar een andere regeling voor treffen door bijvoorbeeld te doneren aan de voedselbank zodat ook deze mensen kunnen eten en drinken. Wat ik daarmee wil zeggen is dat dit bedrijf ook zoekt naar oplossingen, dat idee krijg ik dan met de zorg niet, '' Geen geld? Dan ook geen bezoek aan de huisarts '' dat vind ik krom.
Was het maar zo ik zit nu 5 jaar bij die tandarts ga netjes ieder half jaar zowel ik als de kinderen. En altijd netjes voor mezelf betaald de kids worden wel gedeclareerd gelijk.
Ik snap je punt ook wel hoor. Als het gaat om mensen die heel welwillend zijn maar het echt niet kunnen betalen vind ik ook dat daar een regeling voor moet zijn. Of dit ook bestaat voor mensen met weinig geld weet ik niet. Wrs is daar de zorgtoeslag voor. Een andere regeling ken ik niet. Maar voor de illegalen, uitgeprocedeerden, mensen in detentie, prostituees enz is die regeling er wel. Krom als dat voor die andere groep niet zo zou zijn. Moet zeggen dat in de praktijk waar ik werk het niet zo zeer gaat om mensen die geen geld hebben. Dit zijn vaak mensen die zich niet wíllen laten verzekeren om het geld ergens anders aan uit te geven. En een beetje onder de radar willen blijven. Huidige adres niet willen geven, dat soort dingen.
Gemeentelijke zorgverzekering Gemeenten kunnen mensen met een chronische ziekte of een laag inkomen helpen om hun zorgkosten te betalen. De gemeente mag zelf bepalen hoe zij dat doet. Bijvoorbeeld met een collectieve zorgverzekering. Voor deze verzekering betaalt u een lagere premie. Er gelden wel voorwaarden die per gemeente kunnen verschillen. Kijk op Gezondverzekerd.nl. Daar staan de gemeenten die een collectieve zorgverzekering aanbieden. Dit komt van rijksoverheid. Nl af. Er is dus wel een regeling voor.