Eens. Maar ik denk dat de kern in de meeste betogen hier ook deis dat meeste besturen van scholen incompetent zijn. Ik zie niet in wat staken en meer salaris vragen daar aan verandert. Ga als leraren via de MR gesprek met je bestuur, voer druk op via een RvT en kom met concrete verbeterplannen voor de specifieke problemen van je school. Ik hoor voornamelijk gemeenplaatsen en klachten, ook bij mij op school. Lichtpuntje: na heel lang dieren over de achtergronden van het probleem van administratieve drukte gaven de leraren aan dat het grootste probleem het computer system was, dat heeft bestuur vervangen en nu is men tijd kwijt aan administratie. Zo makkelijk kan het zijn! En een ding dat mij stoort: door al dit geklaag wordt het vak van leerkracht nog onaantrekkelijker dan dat het al is. Hoeveel studenten zullen naar de PABO gaan terwijl hun toekomstige vakgenoten het vak afzetten als te druk, onderbetaald, werkstress, geen uitzicht op vaste banen, kleine baantjes, gedemoniseerd? Daar helpt een paar euro in de maand salaris verhoging echt niet aan.
Helemaal mee eens! Er is/komt een tekort aan leraren. Dat kun je niet a la minute oplossen. Nieuwe aanwas moet vooral komen van de onderkant: nieuwe PABO-studenten. Scholieren zullen door al deze negatieve berichtgeving nog eens goed nadenken of ze wel het onderwijs in willen.
Ik zou best het onderwijs in willen, maar de omscholing icm met mijn kinderen is niet goed te doen. Juist omdat ik zie hoe het er aan toe gaat zou ik het onderwijs wel on willen. Maar goed, ik ben moeder, een scholier ziet dat nog niet zo
Dat leerkrachten negatief over hun vak doen herken ik echt niet zoals het hier geschetst wordt. Ook van de stakende docenten in de media enz hoor ik vooral mensen die dol op hun vak zijn en het ook graag doen. Alleen dat de druk en administratieve rompslomp zo toegenomen is dat ze aan dat mooie vak zo amper toekomen. Het feit dat de leerkrachten in opstand komen betekend toch niet dat ze over het hele beroep negatief zijn? Bovendien bij de allereerste staking werd door half NL al geroepen: o leerkrachten moeten niet zeuren met al hun vakanties, echt vanaf het eerste moment. Want werkend NL had die eerste datum al een probleem met het feit dat hun kinderen een uurtje later naar school gingen, nou sorry hoor, wat een gezeur! Ik vind dat er vanaf het begin van de stakingen al ontzettend weinig begrip is en heel veel ouders (dat zie ik ook op onze school)geen idee hebben van wat een leerkracht precies doet buiten in de klas staan van 8.30-15.15. Dus ja dan moeten zij talloze keren duidelijk uitleggen waarom er gestaakt moet worden en is dat dus niet klagen, maar verhelderen. En het gros van de mensen heeft nog steeds geen idee. Pas als je zelf een kind hebt wat extra behoeften heeft en begeleiding moet hebben dan zie je pas wat daar allemaal bij komt kijken, en dan hoeft het nog niet eens iets groots te zijn.
Hier ook niet hoor. Ze hebben net nog een klas kunnen splitsen. Vonden 30 kids wat veel. En hebben zonder problemen een nieuwe leerkracht kunnen vinden (of eigenlijk 2: parttimers). Maar goed. Ik wil op zich best geloven dat dat niet in alle regio’s geldt. Alleen geloof ik nog steeds niet dat een extra bak geld dat probleem gaat oplossen. Waarom willen leerkrachten niet in de grote steden werken (voorbeeld). Zou je je ook af kunnen vragen.
Hier idem dito. De grootste klas heeft hier 22 leerlingen. Daarnaast nog een onderwijsassistent en een vakleerkracht voor gym. Laat duidelijk zijn dat ik respect heb voor de leerkrachten op school. Ze doen prachtig werk en doen dat met liefde. Ik heb wel het idee ( en daar praat ik ook weleens over met ze) dat ze in hun eigen klaagwereldje leven. Ze vinden dat ze het zo zwaar hebben en zoveel extra taken! Nu kan je dat natuurlijk zo ervaren maar als je kijkt naar hun werktijden ( ja, ik weet dat ze, net als heeeeel veel andere beroeps groepen, thuis ook nog werken), de werkdruk op onze school en de vakanties, is dit echt niet waar! De school is hier elke middag om 16 uur op slot. Op woensdag om 13.15 uur. De leerkrachten staan al jaren voor dezelfde groep (lesvoorbereiding dus veel makkelijker) en ouders helpen extreem veel mee. En dan toch altijd klagen ( maar tegelijk ook prima hun werk doen hoor).
Ik denk dat jullie dan echt een uitzondering zijn met zo weinig leerlingen per klas en extra vakleerkrachten. En iedereen om 16 uur weg?? Hier rijden wij 3x per week langs school om 17 uur en dan is bijna iedereen nog volop bezig.
Hier idem hoor. Klassen van max begin 20 kinderen, vakleerkracht gym, IBer en twee klassenassistentes en nog een handjevol aan iT, administratie etc. Onze kids zitten op de bso in het schoolgebouw. Als ik ze rond 17:00 kom halen is er eigenlijk nooit meer iemand.
Maar jullie denken dus dat het overal zo gaat, omdat je het als een soort stelling erin gooit hier? Dat op het grootste deel van de scholen er vakleerkrachten zijn, allemaal ondersteunend personeel en iedereen om 16 uur pleitte is? Volgens mij heb je dan een verdraaid beeld van de werkelijkheid. Hier een school met 300 leerlingen, 12 klassen. Een congierge en een administratief iemand die we met een andere school moeten delen. 1 ib'er op de 300 kinderen. En na het geld dat laatst is toegekend een leraarondersteuner. En nu is het bij onze school nog best te doen zo. Er zijn heel veel scholen waar het nog minder is. In onze stad is er op geen enkele school een aparte vakleerkracht.
Dat zeg ik helemaal niet. Misschien even mijn andere Posts lezen. Ik zeg alleen dat het zeker niet overal zo is. En dat het volgens mij dus niet de oplossing is om over heel Nederland een deken van extra geld neer te leggen. Kijk eerst waarom in sommige delen van het land (blijkbaar) wel moeizaam gaat en pak daar de oorzaak van aan.
Nou dat laatste sowieso natuurlijk. Maar niemand gaat staken voor zn lol. Half nl valt over de leerkrachten heen, je laat dat echt niet gebeuren als daar geen enkele reden voor is.
Ach...het zijn toch ook vaak juist die mensen die je nooit ziet helpen op school, die de grootste mond hebben over dit soort dingen. Dat merk ik bij de school van mijn kleintjes in ieder geval wel. Mijn vriendinnetje is leerkracht en als ik haar verhalen hoor... Ik snap volledig dat er weer gestaakt gaat worden.
Klopt idd. Hier op school ook een paar van die pareltjes die nooit verder komen dan het hek, geen tijd hebben voor bijeenkomsten op school en een mond vol hebben over wat er niet goed gaat op school en dat "school" nooit iets doet. Nou met 2 bijzondere kinderen met speciale behoeften weet ik toevallig wel wat er allemaal op school gebeurd.
De leerkrachten hier staken dus wel " voor de lol". De genoemde problemen spelen hier niet en ze hebben lekker een extra vrije ( betaalde) dag. Daar heb ik dus 0,0 begrip voor.
Dat is hier dus ook zeker niet het geval. Alle ouders helpen hier heel vaak en zijn erg betrokken. Juist omdat die problemen hier helemaal niet spelen en de leerkrachten toch gingen staken, is er onbegrip en verwijdering gekomen.
Heb kunt natuurlijk ook staken vanuit solidariteit met je collega’s. In andere landen heel normaal. (Frankrijk bijv)
Als ik om 17u met mijn kind naar huis fiets vanaf ballet zitten er in de meeste lokalen nog leerkrachten aan hun bureau. De kleuters hier hebben ook een gymdocent. Niet omdat de kleuterjuffen geen gym willen/mogen geven, maar omdat ze dan even een uurtje hun administratie kunnen bijwerken. Nog los van het gebeuren na school.