Hi dames, Kwam onderstaande petitie tegen op social media en dit forum leek me dé plek waar er handtekeningen gescoord kunnen worden! In het kort; Door een plotselinge beleidswijziging is discussie ontstaan over de vraag of vruchtbaarheidsbehandelingen voor alleenstaande en lesbische vrouwen nog vergoed moet worden door zorgverzekeraars. Het Zorginstituut vindt dat vergoeding alleen aan vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen plaats moet vinden. Doel van de petitie; Ervoor te zorgen dat vruchtbaarheidsbehandelingen voor alle vrouwen met een kinderwens en hun eventuele partners weer vergoed worden. Net als voorheen, dient dit vergoed te worden voor alle vrouwen, ongeacht geaardheid of het hebben van een relatie. De link: https://petities.nl/petitions/vergoeding-vruchtbaarheidsbehandeling-voor-elke-vrouw?locale=nl 3, 2, 1... go!
Ik heb m vanmorgen al getekend, wat een onzin, ik vind echt niet dat ze dit kunnen maken. Laat het zoals t was, en maak t mensen niet nog moeilijker.
Maar het betreft hier geen onvruchtbare stellen toch? Het insemineren kan toch zelf gedaan worden? Wanneer koppels onvruchtbaar zijn blijft de vergoeding toch bestaan? Twee heren kunnen zelf een dame Bevruchten en twee dames kunnen zelf insemineren?
Ik heb hier gemengde gevoelens bij. Enerzijds vind ik dat lesbische stellen dit gewoon vergoed moeten krijgen. Tenslotte kan een vrouw niet een kind verwekken met een andere vrouw, daar heb je toch echt een man voor nodig. En dan verwacht ik toch wel dat je daar medische hulp bij mag vragen. Blijft een moeilijk punt... Het gaat dan inderdaad om vrouwen die geen vruchtbaarheidsproblemen hebben....
Getekend! NL gaat ver terug in de tijd door deze nieuwe regel! In dit tijdperk waarin alles kan en mag, mogen lesbische/alleenstaande vrouwen niet hetzelfde als een heterostel? Belachelijk. Alsof zij minder rechten hebben.
Ook dan kan je tegen vruchtbaarheidsproblemen aanlopen. Ik zie namelijk niet in hoe een lesbisch stel ineens géén vruchtbaarheidsproblemen zou kunnen hebben, dat is onafhankelijk van het geslacht van je partner.
Ik teken hem niet, vind het namelijk geen slechte zaak dat dit niet meer vergoed wordt. Er staat volgens mij nergens dat ze het niet mogen. Er wordt toch geen verbod opnde behandelingen gegooid? Het wordt alleen niet meer vergoed, zoals er zoveel niet vergoed wordt. Iedereen doet nu alsof het niet meer mogelijk is. Ja, het wordt lastiger, maar de mogelijkheid blijft gewoon.
Ja de mogelijkheid is er zeker. Maar waarom krijgen heterostellen het wel vergoed en lesbische stellen/ alleenstaanden niet meer? Wij kunnen technisch gezien ook zo hup de kroeg in tijdens mn ovulatie en iemand oppikken. Maar wij krijgen de behandeling zelf toch ook vergoed? (Donorzaad niet, dat is een ander verhaal) waarom lesbische dames/ alleenstaanden niet? Waarom is onze noodzaak meer ‘waard’ dan dat van hen?
Ik vind het een lastige kwestie. Lesbische koppels en alleenstaanden hebben net zoveel recht op ouderschap als stellen met vruchtbaarheidsproblemen. Máár, er is geen medisch probleem. En er zijn heel veel ernstig zieke mensen waarvan zorg onvoldoende vergoed wordt, omdat het zorgstelsel onhoudbaar duur is. Ik denk dat deze schifting te kort door de bocht is, maar zou zo snel geen betere oplossing kunnen aandragen. Heb wellicht ook te weinig kennis over zelf insemineren, en hoe dat soort dingen in z'n werk gaan.
Ik wil nog toevoegen dat ik wel een lesbisch stel ken waar eentje vruchtbaarheidsproblemen had en de andere niet. Die wat geen problemen had moest dan maar zwanger worden van de dokter, om zorgkosten te besparen. Ze zijn trotse mama's van een zoon. En zij begrepen na uitleg van de arts dat dit de beste keuze was, ook vanwege de vele onzekerheden die de MMM met zich meebrengt.
Dit is ook precies waar ik aan dacht. Ik gun iedereen kindjes en een gezin maar het is geen medische noodzaak terwijl er zoals jij zegt ook lang niet genoeg vergoed wordt voor ernstig zieke mensen. Ik zie dan liever het gemeenschappelijke geld van de zorgverzekering daarheen gaan.
Geen idee, maar wellicht omdat het bij de heterostellen dan een medisch probleem is als ze geen kinderen kunnen krijgen. Bij lesbische stellen en alleenstaanden is het geen medisch probleem. Net als bv cosmetische chirurgie. Bij de ene persoon wordt een bepaalde behandeling vergoed omdat het medisch is, bij de andere wordt diezelfde behandeling niet vergoed omdat het cosmetisch is. Dezelfde behandeling, maad in een andere situatie.
Ik begrijp dat je deze vergelijking maakt, maar ik zie het principe heel anders. Natuurlijk zijn wij medisch, maar in essentie blijft het: ik kan zo de kroeg in of via internet een donor regelen. Maar voor ons wordt de behandeling (op zaad na) vergoed. Nu ben ik ‘toevallig’ hetero. Wat als ik lesbisch was en met een vrouw samen een kindje wilde? Zij kan mij evenmin zwanger maken als mijn partner. Dus omdat mijn partner toevallig een man is, krijgen we het wel?
Het is toch gewoon een feit dat er een man en vrouw nodig zijn om een kindje te krijgen? Als jij dus een man gevonden hebt en daar helaas geen kindjes mee kán krijgen, heeft dat een medische oorzaak. Als jij een vrouw vind, is het niet eens de vraag of je samen kinderen kan krijgen. Er is dus niets medisch aan de hand. Ik vind daar nogal wat verschil inzitten. Alhoewel ik persoonlijk ook niet achter KID bij heterostellen sta hoor, maar ik begrijp de keuze daarin wel.
Mag ik vragen waarom je daar niet achterstaat? Ik blijf het toch enorm krom vinden. Alsof je zelf beïnvloed op welk geslacht je valt. En om de redenen die ik al eerder noemde.
Ik heb ook getekend. En het argument; 'er is meer geld nodig voor andere zorgmiddelen.' Vind ik grote onzin. Alsof het geld wat dan bespaard wordt ineens naar een ander zorgmiddel vergoeding zal gaan. De premies gaan er in ieder geval sowieso niet mee omlaag.. Grootste probleem is gewoon dat het een grote winst oorlog is binnen het zorgverzekeringstelsel. Absurd vind ik het. Maar goed dat is een heel andere discussie. Ik vind dat iedereen recht heeft op die behandelingen, medisch of niet.
daar is toch helemaal geen medische hulp bij nodig in de eerste instantie? Het opwekken van een eisprong en de inseminatie is toch in de eerste instantie niet nodig? De dames moeten sowieso het zaad al zelf betalen, zelf inseminatie lijkt mij de eerste weg. Wanneer zwangerschap uitblijft zal er onderzoek gedaan worden en als blijkt dat er een vruchtbaarheidsprobleem is dan zijn er alsnog vergoedingen. Wel vind ik dat deze regeling voor alle koppels zou moeten gelden, dus ook voor heterostellen die zonder vruchtbaarheidsproblemen kiezen voor dure medische behandelingen.[/QUOTE]