@Kimberley92 3x in de week een dagcurve prikken is echt te weinig als je suikers te hoog zijn. Ik moet echt alle dagen prikken. De ene dag 4x (nuchter en na alle maaltijden) de andere dag prik ik zelfs 8x (nuchter, voor en na alle maaltijden en 's avonds laat voor het slapen gaan). En dan 2 tot 3 keer in de week telefonisch contact met de diabetesverpleegkundige. Die zit er echt boven op.
Hier net zo! Alleen en ik heb een sensor gekregen omdat soms snel dalende suiker heb. Dit is alleen voor de zwangerschap
Net contact gehad en nu 4x daags prikken tot maandag en dan telefonisch contact. Mag nu wel weer (normaal) eten. De waardes vallen waarschijnlijk mee omdat ik amper iets eet Sochtends 1 boterham zonder korstjes. In de middag 2 boterhammen zonder korstjes met kipfilet/smeerkaas. Savonds nog geen half bordje groenten met kipfilet en kwart aardappel. Tussen door drink ik alleen water. Voor de zwangerschap was ik wel een zoetekauw dus ik vind het echt wel lastig. Zeker met al die gebakjes etc op mijn werk. Ik werk op de kraam en verlosafdeling in het ziekenhuis dus genoeg lekkers te vinden. Ook beweeg ik genoeg dus daar kan het ook niet aan liggen.
Goed bezig! Inderdaad je eet niet veel. Ik zou voor in de middag ook wat eten. Dan dippen je suikers ook minder waarschijnlijk. Meerdere eet momenten op een dag is veel stabieler voor je suiker. Ook omdat je veel beweegt heb je brandstof nodig.
Precies dit. Schommelingen in je suiker vind je kindje echt niet prettig. En zo bizar weinig koolhydraten vind jij niet prettig . Daar kan je echt boos en zelfs depressief van worden. @Kimberley92 Ik eet nu 2 boterhammen en 1 cracker met vlees of kaas bij ontbijt en lunch. En tussen ontbijt en lunch een tussendoortje (meestal iets van yoghurt, aardbei kwark van de Aldi is heerlijk en is heel laag in koolhydraten maar geeft mij wel het gevoel dat ik iets zoets heb gegeten). Tussen de lunch en avondeten moet ik 2 tussendoortjes eten (rond 2 en rond 4 uur, meestal 1x fruit en 1x een cracker of nootjes), avond eten eet ik gewoon zoals anders dus ook met aardappelen, rijst of pasta. En dan 's avonds om een uur of 9 drink ik een blikje cola zero met wat te knabbelen (augurkjes in plakje kipfilet, plakjes ham gevuld met roomkaas, tonijn met uitjes en slasaus of nog kwark). Jezelf uithongeren om je suiker maar zo laag mogelijk te houden is echt niet goed. Dat geeft je lijf stress en van dat stresshormoon stijgt je suiker en zit je dus vast is een ongezonde cirkel. Het beste is je suikerspiegel zo stabiel mogelijk op een zo gezondmogelijke waarde te houden. Voor mij betekend dat vanaf het slapen gaan tot het ontbijt tussen de 5 en de 5,3. En tussen ontbijt en mijn avondsnack tussen de 7 en de 7,5. Alles wat daar teveel onder of boven zit is reden om het eten of de insuline aan te passen. Het is voor jou en je baby gezonder om voldoende te eten met gezonde koolhydraten en insuline te spuiten. Dan om jezelf uit te hongeren om je suiker maar laag te houden. Na de 30 weken stijgt je insuline behoefte nog veel meer dus met eten alleen ga je dit echt niet redden tot de bevalling.
Thnx voor je bericht! Ik zal als ik ongeveer zoveel eet vast geen honger/ trek meer hebben. En dat ik dit niet gaat redden tot de bevalling dat weet iedereen al behalve de diabetes verpleegkundige Zelfs de diëtiste zei vorige week al zo snel mogelijk starten met insuline want dan voel je je een stuk beter!
Ik ben echt dood en dood moe. Dorst ook wel maar ik ga dan gewoon slapen en dan denk ik niet en drinken
Hihi dat is ook wat. Misschien is er meer aan de hand dan suiker. Vit d te weinig kan je ook heel. Moe van worden
Lotgenoten! Wat fijn! Nou ja...wat we fijn vinden he Wat mij nog t meest verbaast is dat er geen landelijk vastgestelde richtlijnen zijn omtrent de zwangerschapsdiabetes en welke waarden wel/niet goed zijn. Alsmede hoeveel dagcurves en wanneer er opgeschakeld wordt naar insuline spuiten.... @Kimberley92 jij eet echt te weinig op een dag Ik snap dat je haast omvalt van de honger ja! Zal even kijken of ik nog foto heb van voorbeeldmenu wat gehanteerd wordt door het Erasmus. Bij mij werd na 4 dagcurves (moest starten met 2 curves per week aanleveren) al gelijk opgeschaald naar dagelijkse curves (5x prikken) Toen na een week ongeveer werd al meteen besloten dat ik aan de insuline moest. Dat blijft inmiddels ook zo’n beetje wekelijks ophogen tot nu toe Dan gaat t paar dagen goed en dan vliegt t weer omhoog. Sowieso is er bij mij geen peil op te trekken....ja crackers gaan vaak nog wel goed dan, brood doorgaans niet (ja dan 1 of 2 x met insuline dat t goed gaat en daarna ook niet meer). Mn kwarkontbijt wisselt per keer... Enige wat eigenlijk structureel goed gaat is qua avondeten groenten, aardappels en vlees Maar ja om dat nou dagelijks te eten Hier houden ze overigens aan of prikken 2 uur na de START van je maaltijd of 1,5 uur NA het eten van je maaltijd. Dat beleid wisselt dus ook nogal per regio. Wat sowieso nog niemand mij nou nog Precies duidelijk heeft kunnen maken is waarom Die waarden die ik prik voor niet-zwangeren echt geen enkel probleem is, maar voor zwangeren ineens wel Geeft mij wel eens t idee dat ze gewoon nóg een manier hebben gevonden om ons zwangeren te martelen mn eigen risico vliegt er in elk geval doorheen met dagelijkse curves bijhouden Oh, en ik word er ook geregeld behoorlijk chagrijnig van hoor van die suiker vooral t feit dat je niet kunt eten wat je wilt eten maar constant op moet letten enzo
Ze hebben mij verteld dat die strenge waardes echt voor de baby zijn. Bij een niet zwangere is alles onder de 10 geen reden tot paniek. Een volwassen lichaam kan dat prima hebben. Voor een baby ligt dat anders omdat de stofwisseling en insuline aanmaak nog niet volledig ontwikkeld is. Ook een iets verhoogde waarde heeft al invloed op de groei en de ontwikkeling van de organen. Groei gaat te snel, rijping van de hersentjes en longetjes vertraagt. En na de bevalling geeft het problemen. De baby is gewend aan een hoge toevoer van suikers en leert daardoor zelf veel insuline aan te maken. Na de bevalling gaat dat niet goed. Ik heb dat met mijn jongste gehad. Tijdens de laatste 2 weken stegen mijn waardes heel erg en waren lastig onder controle te houden met insuline. De bevalling is ingeleid op de dag dat ik 37 weken was. Meteen na de geboorte leek hij het heel goed te doen. Maar na een uurtje begon hij blauw om zijn mondje te worden en werd hij helemaal slap. Ze hebben hem toen geprikt en hij had een suiker van 1,3. Zodra de navelstreng door geknipt is stopt de aanvoer van suiker via de placenta. Zelf krijgt de baby de eerste 2 dagen maar heel weinig voeding binnen terwijl hij/zij wel gewend is om heel veel insuline aan te maken. Met als gevolg dat een baby een enorme hypo krijgt. Vandaar dat ze proberen die suiker zo snel mogelijk stabiel onder controle te krijgen bij zwangerschapssuiker terwijl ze bij een niet zwangere rustig de tijd nemen om te kijken of dieet/afvallen/pillen ook werkt.
Kijk aan deze uitleg heb je tenminste iets... Bij mij kwamen ze tot nu toe niet verder dan een te groot kindje (wat nogal een contrast was aangezien er paniek was omdat hij juist te klein was) en dat hij idd gewend is aan die suikers via de navelstreng en dat hij daarom 24 uur in de gaten moet worden gehouden na geboorte. Veel meer uitleg heb ik er nog niet uit gekregen en helaas ook niet veel kunnen vinden online. Dan blijf ik t raar vinden dat er geen landelijk vastgestelde richtlijnen zijn. Zo weet ik dat ze bij t UMC een bovengrens van 6.7 aanhouden en bij t EMC dus 7.0 Andere regio’s hanteren weer andere richtlijnen. Dat vind ik dan wel erg bijzonder zeg maar Zo verschilt ook nogal per regio/vk wanneer ze je voor een suikertolerantietest sturen. T is dat mijn bmi op de grens lag aan t begin van de zws waarom ik m moest, want verder zijn er (tot op heden) 0,0 aanwijzingen dat ik suiker heb...
@Kimmetjuh90 misschien staan hier nog goede tips qua eten voor je! Zo verdeel je gelijk goed de koolhydraten.