Maandag begint het weer: de vleesloze week. Wie van jullie gaat meedoen? Wij gaan het doen, maar het zal lastig zijn voor ons als echte vleesliefhebbers. Ben benieuwd hoe de vleesvervangers gaan smaken komende week
O echt? Daar heb ik nog niet eerder van gehoord. Dat is echt niets voor mij, ben een echte vleeseter. Ik zorg wel dat we niet heel veel vlees eten, maar helemaal zonder zou ik niet kunnen . Op brood eet ik ook t liefste vleeswaren, ben echt van de hartig. Wat knap dat jij dat als vleeseter wel wil doen, super!
Ik ben niet voor geen vlees dus doe niet mee. Ik ben wel voor het duurder maken van vlees zodat er minder van wordt gekocht en zo de productie omlaag kan. En dat niet alleen. Ik zie graag dat er dan alleen nog dieren met een goed leven worden gehouden. Dus veel duurder en productie veranderen en dan slechts een heel klein beetje in de week kopen en eten.
Mooi gezegd. En daarom kan een week als deze helpen om de verstokte vleeseters te laten zien dat je ook lekker kan eten zonder vlees. Ik ben zelf al vele jaren vegetariër, en de rest van het gezin daardoor flexitarier. Hier thuis komt er denk ik 1-2 keer per week vlees/vis/gevogelte op tafel, en soms eten ze het buiten de deur. Vandaag heb ik dan toevallig een lamsschouder 6 uur laten garen in de oven, we kregen bezoek. Dus voor de familie wordt het geen vleesloze week, er is nog een hoop over
Ik ben "flexitariër" en ben al jaren bezig steeds minder vlees te eten. Maar 't is zo lekker en ik ben zwak. En vleesvervangers... bwegh! Sommige soorten vind ik in het begin wel lekker, maar het gaat snel vervelen. En veel soorten vleesvervangers zijn om te beginnen al niet te eten. Het merendeel is droog en flauw. De meeste Valess soorten gaan nog wel (vaak wel flauw maar in ieder geval niet droog.) En we hebben af en toe een vegetarische rookworst die niet verkeerd is. Mijn man en onze oudste zoon vinden de MC2-burgers van de vegetarische slager lekker. Maar eerlijk gezegd denk ik dat als je één weekje geen vlees eet, dat je die vleesvervangers wel achterwege kunt laten. In die ene week ga je echt geen tekorten oplopen. Dus in plaats van een traditionele "aardappelen - vlees - groente" maaltijd waarbij je het vlees vervangt door smakeloze soja-prut, zou ik dan eerder gaan voor gerechten waarbij je vlees niet direct mist. Er zijn bijvoorbeeld zat ovenschotels, pastagerechten* of pizza-varianten te bedenken waarbij je vlees helemaal niet hoeft te missen en dus ook niet hoeft te vervangen. Ik denk dat je dan echt veel lekkerder eet en misschien een aantal recepten ontdekt die je in de weken hierna misschien ook nog wel eens wilt klaarmaken. * vegetarische 'gehaktballetjes' door een tomatensaus zijn ook prima te doen trouwens. Door de saus mis je niet veel aan de smaak en je hebt toch even die 'bite' van vlees. Ik eet nu nog één of twee keer per week vlees en vrijwel elke week een keer vis. Af en toe eet ik nog wel nepvlees. Vooral omdat mijn man het toch hoopvol voor me blijft kopen. En ook omdat oudste zoon wel volledig vegetarische periodes heeft en ik dan met hem meedoe met die vervangers. Anders ben ik bang dat hij wel tekorten oploopt. Ik eet wel geregeld falafel (AH heeft lekkere), noten, ei en kaas als 'soort van vleesvervangers'. Aangezien ik niet helemaal vleesloos eet, denk ik dat dat wel voldoende aanvulling is om geen tekorten op te lopen. Soms bedenk ik wel dat ik eigenlijk ook geen kaas en ei zou moeten eten, maar dan wordt het me gewoon te ingewikkeld. En ik eet echt al véél minder vlees en dat voelt al best als een opoffering. Als ik dan m'n eitje en kaas ook nog moet laten, word ik wel heel zielig dus ik vergelijk mezelf gewoon niet met vegetariërs en veganisten en voel me moreel verheven boven mensen die wel elke dag vlees eten.
Maar vleesvervangers zijn bij een normaal dieet echt niet nodig. Niets in vlees dat niet in ander eten zit. Alleen als je ervoor kiest volledig plantaardig te eten, dus ook geen ei, melk, yogurt etc, moet je letten op vitamine b12. Verder kan er niet zoveel fout gaan.
B12 zit inderdaad alleen in dierlijke producten, maar als je geen vlees en of vis eet, wordt het toch aangeraden om extra B12 tabletten te slikken. Je haalt namelijk te weinig B12 uit zuivelproducten. Overigens zijn wij echte vleeseters. Wel eten we 1 a 2 keer per week vis en 1 keer per week vegetarisch. Dit puur voor het milieu, wij zijn tenslotte niet voor niets als omnivoor geboren.
Maar ook niet om meer dan alleen hele kleine restjes vlees te eten daarnaast hebben we het oprecht niet nodig en kan er door plantaardig te eten zoveel leed bespaard worden! Van b12 hebben we ook niet veel nodig.
Klopt! Kijk vind die vleesvervangers echt niet te doen dus op onze vleesloze dagen eten wij veel gerechten uit het midden Oosten of Azië. Daar een zich prima zonder vlees en het is super lekker Veel peulvruchten, stoofpotjes curry's en zo. Ons Hollandse aardappel groente vlees dieet laat zich niet zo goed vegetarisch maken vind ik.
Oh maar antwoord op de vraag: nee, niet meer of minder dan anders. Wij eten 2 a 3 keer per week vlees, 2 keer vis en zo'n 2x vegetarisch.
Dat er in deze week veel nadruk ligt op vleesvervangers, is trouwens niet zo gek. De voedingsindustrie is zwaar betrokken. En die verdienen niet aan linzen en kikkererwten Gemaksvoedsel is sowieso een trend natuurlijk. En kan mensen in dit geval over de streep helpen. Als je bijvoorbeeld de Thaise keuken zou willen leren kennen, is de kans ook groot dat je eerst je kruidenpasta's koopt voordat je zelf met laos en citroengras in de weer gaat. https://weekzondervlees.nl/wie-zijn-we
Ik at nooit veel vlees en als ik het al at was het een hamburger, gehakt of een kipfilet.. Sinds vorig jaar helemaal geen vlees meer. Wel vis.
Nee, ik doe niet mee. Vorige jaar wel een poging gewaagd, maar het beviel me niet genoeg. Ik probeer hier wel wat vaker vegetarisch te eten. Maar ik hou te veel van koken en lekker eten dat ik daar niet alle vlees- of visgerechten uit wil schrappen. Voor mij heeft het dan ook geen toegevoegde waarde om een week vegetarisch te eten.
Wij doen mee. Vorig jaar ook gedaan en beviel goed . Wij hebben er nieuwe gerechten aan overgehouden en zijn een stuk minder vlees gaan eten.