Ik vind het een mooi initiatief om erachter te komen dat maaltijden zonder vlees/ met minder vlees ook heel lekker kunnen zijn.
Ja wij doen ook mee. Dacht alleen dat het vandaag al begon . Dus vandaag chili con ‘carne’ met vegagehakt van Naturli gemaakt, was erg lekker.
Ik heb eind deze week Boeuf Bourguignon op het programma staan voor 10 mee-eters, dus ik sla dit jaar over... Tenzij iemand een goed alternatief weet voor twee kilo runderstoofvlees en gerookte varkensspekjes...
Hoi, Wist niet af van de vleesloze week, goed idee! Wij eten sowieso 2x per week vegetarisch en ik denk dat dat in de toekomst nog vaker gaat gebeuren. Een van de dingen die we proberen te doen om onze voetafdruk kleiner te maken. Wij eten dan bijvoorbeeld vegetarische Vietnamese loempia’s uit de oven met vegetarische bami, (dus ook zonder kroepoek) erg lekker! Falafel is hier thuis ook favoriet! En gevulde soep kan echt wel zonder vlees. Als je niet vegetarisch wilt eten kun je ook gewoon minderen met vlees. Wij deden eerst altijd 500 gram gehakt door de macaroni (4 personen) maar dat is echt onzin! 250 gram is zeker genoeg. Dan maar een uitje extra voor de hartige smaak. Voor nasi kun je ook wel de helft van de kip erdoor doen. Of geen kip maar een handje pinda’s erbij, vinden ze hier ook erg lekker. Maaltijdsalade kan ook heel goed zonder vlees...
Wel een leuk idee. Wij proberen vlees te minderen, maar mijn man is een echte carnivoor dus het is lastig. Bovendien zijn onze kinderen moeilijke eters die het liefst aardappels vlees en groente eten. En dat is zonder vlees wel erg saai, aangezien ze de aardappels en groente ook al niet zo denderend vinden.
Bedankt voor de tips!! Wat super dat je zo bewust bent! Ik dacht aan vleesvervangers uit nieuwsgierigheid, niet eens aan eventuele tekorten (totaal niet aan gedacht eigenlijk). Ik heb nog nooit gehoord zelfs van een vega rookworst. Ik ga deze week lekker vegetarisch koken en soms een vleesvervanger. Ik heb echt zin in deze uitdaging en mijn man ook. We willen (indien het bevalt, maar dat geloof ik wel) ook vaker vleesloos gaan eten in de toekomst, dwz zeker 2x per week NIET om mee te beginnen.
Dat zal wel meevallen. Ik word alleen zo moe van de hele CO2 discussie. Natuurlijk moeten we er op letten en er iets aan doen, alleen vind ik wel dat we op dit moment doorschieten. Het is zo'n hype aan het worden en we zijn maar een heel klein land, dus wat voor een verschil zal het maken als wij "vergroenen" en de rest van de wereld denkt "dikke neus". Kijk bijv. maar naar China. Die openen weer een paar kolencentrales, terwijl die bij ons zo snel mogelijk gesloten wordt. Dus deze ene week geen vlees, haalt in mijn ogen niets uit.
Tja dat is wel een heel makkelijk excuus. Je kunt iig proberen om zelf een steentje bij te dragen. Hoe meer van ons dat doen, des te groter de impact zal zijn.
Als alleen jij één week geen vlees eet, heeft het wat CO2-uitstoot betreft inderdaad weinig zin. Maar het idee achter zo’n week is natuurlijk bewustwording, zodat heel veel mensen op het idee gaan komen om vaker vleesloos te eten. En als na zo’n week een paar 100 mensen bedenken dat ze best 2 keer per week vleesloos kunnen eten, scheelt dat op termijn wel een hoop CO2. Wat betreft ‘maar wij zijn klein en China is groot’... ik heb niet zoveel met dat soort Calimero redenaties. Als “wij” niet veranderen omdat “zij” dat toch ook niet doen, wordt er nooit meer iets positiefs in gang gezet. Wie wordt daar beter van? Bivendien is Nederland ècht niet het enige land waarin deze ‘hype’ speelt. En we zijn ook ècht niet het braafste jongetje van de klas. Er zijn ook heel wat landen die het al een stuk beter doen, wat betreft terugbrengen van CO2-uitstoot. Die staan ook niet naar ons te wijzen dat wij eerst maar wat moeten. Buiten dat, is de wereldwijde CO2-uitstoot niet de enige reden om te minderen met vlees. Ander argument is bijvoorbeeld dierenwelzijn. Daarnaast zorgt minder vleesconsumptie op termijn tot een kleinere veestapel, wat hard nodig is omdat de grote hoeveelheid vee in Nederland ook zorgt voor andere problemen waar we echt ‘lokaal’ last van hebben. Daar heeft China niks mee te maken. (Soms letterlijk lokaal, dus binnen een paar kilometer. Maar ook binnen Nederland / NW-Europa) Denk aan veeziektes die overslaan op mensen (Q-koorts), fijnstof, resistente bacteriën door overmatig gebruik antibiotica, mestoverschot e.d. Kortom: als jij vlees wilt eten, moet je dat lekker doen. Ik ben ook niet Roomser dan de Paus en lust ook graag een lekker beenhammetje. Maar wees dan gewoon zo eerlijk dat he het gewoon niet laten kunt om vlees te eten. En ga dan niet China erbij halen alsof het allemaal hun schuld is. Of doen alsof het ècht niet uitmaakt of jij wel of geen vlees eet. Want samen staan we sterk en als méér mensen meedoen met dit soort acties (en dan blijvend minder vlees eten) heeft dat wel degelijk zin!
Je hoeft mij niet zo aan te vallen..... ik denk er zo over en Calimero redenatie, valt mee hoor. Als je het nieuws gevolgd had, weet je dat dit waar is. En nogmaals, ik weet heus wel dat we iets moeten doen en dat heb ik ook al gezegd, alleen ik vind dat we erg door slaan. Zo denk ik er over, maar ik respecteer een ieder die er anders over denkt. Zonder CO2 wordt de wereld wel een dorre boel, want we hebben het toch nodig om te kunnen leven, zowel mens als plant als dier.
Dat ligt er denk ik aan wel nieuws je volgt. Telegraaf of Trouw of NRC maakt een wereld van verschil Enne, we komen echt nooit zonder CO2 te zetten hoor. Het bestond in de oertijd ook al. Het bestond al voordat er mensen waren in voldoende mate om planten te laten leven. Het overschot dat we nu hebben is echt aan de mens te danken.
Het is op het nieuws geweest, maar dit ter zijde. Ik stop met deze discussie, want we zullen het toch nooit eens worden. Succes met de vleesloze week.
https://www.melkveebedrijf.nl/nieuwsartikel/2019/true-food-coalition-zet-website-over-ontmoedigen-vleesconsumptie-op-zwart/b24g4c50o4747/ als je vlees schrapt, zet je er wat anders voor op tafel. Is dat zonder footprint ontstaan?!