Ik vermoed dat het misverstand is ontstaan vanwege de klakkeloze overname van Trouw van het woord ‘data’ wat in het Engels ‘gegevens’ betekent (staaltje slechte journalistiek), maar in het Nederlands is gerelateerd aan datum. Vandaar de reactie van @babyhope...
Ohhh, ik ben heeel blij met deze opheldering want ik kon het écht niet plaatsen! Data is overigens in die betekenis ook gewoon Nederlands.
Ja idd ik heb eigenlijk heel dat artikel nog niet gelezen Maar reageerde puur op het topic titel hahahhaa
Zeg ik dat?? Nee he! Ik zeg dat het toch wel algemeen bekend is dat oxycodon en opioiden verslavend kunnen zijn. Persoonlijk ben ik een groot voorstander om zelf ook nog na te denken bij wat je krijgt. Iedereen weet (hoop ik toch) dat morfine niet iets is wat je zomaar moet nemen, ivm verslavende werking. Nou... Oxycodon (en Xanax, tramadol etc) vallen in precies diezelfde categorie...
Het artikel gaat dan ook over de UK, waar ik uit ervaring weet dat artsen nogal trigger happy zijn om bepaalde middelen voor te schrijven, onder toejuichen van de farmaceutische industrie. En iemand die pijn heeft, of niet lekker in zijn vel zit, slikt wat hij voorgeschreven krijgt. Toch? Want de dokter weet toch zeker wel wat goed is?
Met name senioren slikken vrachten medicijnen en die weten heel vaak niet eens waar de medicijnen voor dienen, laat staan of ze verslavend zijn. Ik denk dat je er niet vanuit moet gaan dat elke patiënt wel weet hoe de (bij)werking van een medicijn is. Vaker niet dan wel, ben ik bang. En ik denk dus ook niet dat iedereen wel weet dat oxycodon en tramadol een morfine-achtig medicijn en dus verslavend is. Hoe zou " iedereen" dat moeten weten?
Je hebt gelijk. Verklaart een hoop haha. Zo helder was ik duidelijk niet toen ik het artikel las (en maar niet snapte hoe ze daarbij kwam).
Als dat het geval is vind ik niet dat het probleem hem zit in de farmaceutische industrie, maar bij de doktoren.
Maar waar zit dan de fout? De farmaceutische industrie mag het niet voorschrijven hoor. Dat doet alleen de dokter.
Nogmaals... Als je weet hoe de regelgeving voor de pharma werkt dan is dit niet mogelijk. Iederen eurocent waarvan het VERMOEDEN bestaat dat dat tegen de regels in wordt zwaar bestraft. Corporate compliance en transparantie en iedere eurocent wordt heftig op geaudit. Ik moest ieder jaar een verplichte training volgen over compliance, on kostenvergoeding en dergelijk. De hele nhs is een algemeen slecht opererend log instituut. Ik zou sowieso niet graag ziek zijn in de UK, maar dat de pharma juichend aan de kant zit te kijken is domweg niet waar. Dat kost ze namelijk hun bedrijf en een zware straffen voor bestuurders.
Het probleem is dat de farmaceutische industrie loyalties hangt aan het voorschrijven van medicijnen. M.a.w.: een puntensysteem. Vakanties/auto’s enzo. Dat soort werk. Dan kun je de dokter corrupt noemen, maar ik denk dat het probleem eerder van bovenaf komt...
Maar precies hoe is onwetendheid en de onwil om meer geïnformeerd te zijn op datgene wat je tot je neemt een probleem van de pharma? Niet lijkt me. Als er al onnodig iets wordt voorgeschreven is dat een probleem van de artsen primair en in dit gevang de nhs. Niet de pharma.
Echt als je nou niet weet waar je over praat... zeg dan gewoon niets.... Dit is pertinent niet waar. Onmogelijk ook...
Ik ben heel benieuwd hoe je aan deze informatie komt en vooral ook heel benieuwd naar het bewijs hiervoor.
Is dat belangrijk? Maar ter info... Ik was verantwoordelijk voor de expense reimbursement programma van een grote pharma. Ergo... Ik moest zorgen dat de betreffende onkosten werden nageleefd. Mijn werd werd ieder jaar geaudit en als er ook maar een zweem van belangenverstrengeling was dan werd dat onderzocht. Dus ja... Ik weet wel waar ik over praat ja...
Omg. Wat erg als je zo achterdochtig door het leven moet gaan. En wat dat betreft. Mijn man is R&D manager bij een farmaceutisch bedrijf en echt wat jij denkt/roept hier slaat echt totaal nergens op.