Ik nam begin van de middag gedachtenloos een hap van mijn broodje. En terwijl ik het doorslikte dacht ik: shit mijn brood niet in de koelkast gedaan en er zit makreelsalade op. Heb het uiteraard weggegooid maar dus wel 1 hap doorgeslikt met makreelsalade. Kwam wel van de visboer (gister) maar nu zit ik onwijs in de stress: kan het zijn dat de listeriabacterie hierdoor kans heeft gehad zich te ontwikkelen/vermenigvuldigen? Ik ben 4,5 week zwanger
Ik zou het sowieso niet eten, app van voedingscentrum raadt het af.. nu zal een hap niet heel veel uitmaken en daarbij kun je het niet ongedaan maken.. stressen heeft dan ook geen zin Ik weet, dat is makkelijk gezegd.. maar probeer je er niet te al te druk om te maken. Volgens mij is besmetting met listerea bacterie voor jou erg vervelend, maar kan het voor het kleintje in begin van de zwangerschap niet zoveel kwaad. Kunt altijd voor de zekerheid verloskundige of huisarts bellen mocht je symptomen krijgen komende dagen..
Dank je voor je re Dank voor je reactie. Bij de visboer zeiden ze dus dat makreelsalade gewoon kan. Maar ik zag inderdaad net ook op Voedingscentrum dat het niet kan. Ik download de app ook maar meteen. Ik heb de visboer gebeld en die zeggen dat listeria zich nog niet kan hebben ontwikkeld. Ook een willekeurige verloskundige gebeld en die zegt dat ik me niet druk hoef te maken. Maar goed...dat doe ik natuurlijk toch wel een beetje..Ga in ieder geval geen makreel meer eten...
De hap heb je al op, daar kun je niets meer aan doen. Geen makreel dus meer vanwege de giftige stoffen voortaan. En leuk dat de visboer zegt dat zijn vis bacterie vrij is, maar die zou ik maar niet geloven. Listeria zit meestal op groenten en zachte kazen, dus de kans dat het op de makreel zat is heel klein, en dat je er dan iets van overhoudt is nog veel kleiner! Probeer het uit je hoofd te zetten en de volgende keer anders te doen.
Helaas hier ervaring met Listeriabacterie en daardoor een vroeggeboorte. Ik ben daar heel voorzichtig in, zeker met vis. En Listeria kan zeker kwaad in de zwangerschap ongeacht welk termijn.
Listeria kan inderdaad zeker kwaad, maar de kans dat je er door 1 hap mee in aanraking komt (tenminste, met een hoeveelheid die gevaarlijk is) is maar heel klein. Bij de oudste heb ik per ongeluk roofvis gegeten. Ik heb vooraf gevraagd of het goed doorbakken was ivm zwangerschap, maar er met de buitenlandse namen helemaal niet aan gedacht dat het misschien wel een roofvis was. Dan kan ik moeilijk over de dioxine enzo doen, maar die ene keer kan gelukkig geen kwaad. Goed opletten wat je eet en drinkt en wat je al hebt gegeten kun je toch niet meer ongedaan maken. Een zwangerschapsdieet is niet heel moeilijk vol te houden, want er zijn heel veel dingen die je nog wel mag gelukkig
Als ik makreel eet eet ik gestoomde makreel. Ik heb hier eerlijk gezegd ook nog nooit commentaar opgekregen van iemand als ik het eet. Dus vandaar dat het me verbaasd.
Komt ook omdat de 'regels' steeds veranderen. Mijn oudste is 4 en toen mocht je nog versgerookte zalm en bliktonijn. Nu staat bliktonijn op de 'verboden' lijst en raadt het ziekenhuis de vers gerookte zalm af omdat het niet voldoende verhit is. Nog even en je leeft alleen maar op vitaminepillen. Gewoon gezond verstand gebruiken en dingen tegen of op de datum vermijden ivm bacterievorming en je komt al een heel eind
Dat is niet de reden waarom het niet mag. Het is een roofvis, net zoals bv tonijn, daarom wordt het afgeraden.
Wat overdreven meteen. Die richtlijn van het voedingscentrum is prima vol te houden, er blijft meer dan genoeg over.
Ik ben het hier dus wel mee eens Het word steeds gekker wat je allemaal niet mag. Zo veel dat je een app bij de hand moet houden bij een restaurant om te kijken wat je wel of niet mag Ik hou me netjes aan de regels, maar ik vind het lastig vol houden. Omdat ik ontzettend gek ben op rood vlees rauwe vis gerookte vis en roofvis. Dus vind het van andere wel makkelijk gezegt dat het makkelijk vol te houden is. Dat is echt persoonlijk.. (daarbij heb ik ontzettende cravings naar vis en lust ik momenteel bijna niks dus geloof me dat is echt balen)
Er wordt steeds meer afgeraden en steeds meer aangeraden. Eerst hoefde je alleen foliumzuur te nemen. Inmiddels is het al aangevuld met vitamine d en eventueel omega 3. Er wordt zoveel geschrapt dat je blijkbaar je vitamines uit tabletten moet halen en dat vind ik best raar. Met gevarieerde voeding en regelmatig buiten zijn, krijg je ook als zwangere meer dan genoeg vitamines binnen als je geen medische afwijkingen hebt. Daar gaat het mij meer om. Toen ik ieder koudje oppakte in het griepseizoen heb ik ook mijn vitamine c wel iets aangevuld, maar dat was ook omdat ik van veel fruit maagzuur kreeg en dus uit normale voeding te weinig haalde. Daarom gewoon je gezonde verstand gebruiken
De reden dat je roofvis en tonijn En makreel niet mag is niet listeria maar kwik. We hebben de wereld zo vergiftigd dat dit soort vissen vol zitten met deze zware metalen en dus zijn super slecht voor je baby. Gerookte verse zalm mag wel, alleen deze moet je zelf verhitten om eventuele listeria te doden. Deze kun je dus niet koud eten. Ook staat de zon in Nederland 80% van de tijd te laag voor voldoende vitamine D. Ik werk de hele zomer buiten en zeker mijn armen en gezicht zijn nooit bedekt en ik heb een lichte huid. Toch heb ik vaak een tekort. Daarnaast zijn vele andere groeten en vlees en vis allemaal zo doorgeplant/gefokt dat vitamines en smaak verloren gaan en er steeds meer landbouwgif en hormonen terug te vinden zijn. De regels zijn niet zozeer strenger geworden maar de wereld veranderd helaas.
Overdreven? Elke maand wordt er wel iets toegevoegd aan de niet-eten lijst. Het is te bizar. Gewoon gezond verstand gebruiken. Ik zat in het eerste trimester ook continu te kijken wat ik wel en niet mocht eten.. daar ben ik snel van afgestapt.
Dat is gewoon echt niet waar De lijst nu is maar iets anders dan tijdens mijn zwangerschappen. Overdrijf niet zo. Als jij je er niks van aan wil trekken omdat je het onzin vindt, dan doe je dat toch lekker? Maar dat gezeur over ‘we mogen niks meer!’ is gewoon onzin. Het is príma te doen om 9 maandjes je aan die adviezen te houden. Zelfs als grote vis-fan, alcohol-fanaat, rood-vlees-idool etc.
Waar zeg ik dat ik mij er niets van aan trek? Vorig jaar stonden basilicum en pesto op de niet eten lijst... blijkbaar vonden ze dat zelf ook wat overdreven en hebben ze het inmiddels aangepast.
Mijn vriendin is 40 weken zwanger en heeft de hele zwangerschap makreel gegeten, ook haring en rauwe zalm van de visboer. Ik confronteerde haar ermee en ze zei: oh dat heb ik mn vorige zwangerschap ook gedaan.... Ik zelf durf het niet. Maar 1 hap kan echt geen kwaad.