Missschien een wat vage titel maar wist het even niet te omschrijven.. Ik en mijn dochter zijn best slechte (avond) eters. .Hollandse kost gaat nog aardig en pasta ook redelijk. Maar ik wil echt het roer om gaan gooien wbt eten.. Beter, gevarieerder en gezond eten. (vooral gevarieerder dus) Dus mijn vraag aan jullie: Hebben jullie nog suggesties voor mij? Waarvan zeg jij nou; dit is echt een 'succes gegarandeerd recept'? Met name dan ook voor de kids? Ben helaas niet echt een keuken prinses maar vind het zeker niet erg om te koken, alleen omdat we zo weinig lusten gaat de lol er wel vanaf. Daarnaast, omdat ik zelf dus ook een slechte eter ben, weet ik gewoon niet wat te verzinnen. Het liefst recepeten die gewoon simpel, lekker en gezond zijn. (als in vitamines, niet perse de calorieen ). Al heb ik maar weer een paar opties erbij, dan ben ik weer blij. Man lust alles (echt alles!) en zoon tot zover eigenlijk ook wel! (ruim 1,5 jaar oud)
Gewoon lekker aardappel groente vlees eten. Niets mis mee. Verder eten ze hier wel macaroni, nasi, hartige taart (met groente en hamblokjes bijv). Rijst is minder populair dan pasta gerechten. Het korrelige van de structuur vinden ze minder lekker. Ook pittigere indiase of thaise curry is hier geen succes. Voor die kinderen is het wel proeven proeven proeven, je moet het leren lusten, soms moet je dingen wel 100 x proberen om het te leren eten. Het was hier ook vaak drama aan tafel. Maar sinds we met beloningen werken, als het bord leeg is krijg je 2 punten een extra schep groente is een extra punt. Bord leeg maar zeuren is maar 1 punt en bord niet leeg is 0 punten. bij 20 of 50 punten gaan we een uitje doen. het is een stuk gezelliger aan tafel. Je kunt bijv ook een poster maken en dat ze iedere keer erop kan schrijven/plakken wat ze nu weer heeft leren lusten.
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R555310/hartige-ham-kaastaart Zo iets is bij ons vaak wel een succes!
Pasta ipv gehakt lekker tonijnsnippers gebruiken. En dan alles mengen en in een ovenschaal gooien en geraspte kaas eroverheen. Even in oven tot kaas gesmolten is en klaar.
Koop die verse maaltijdpakketen die nun in de supermarkten ligggen, kijk in de Allerhande, koop eens wat kook boeken, kijk op blogs etc ik probeer elke maand een paar dingen uit de Allerhande en heb boeken van o.a. Ottolenghi en Jamie Oliver. De succes recepten staan in een lijstje en daar kiezen er elke week weer uit. Rn standaard staatber elkr week wel pasta en AVG op het menu
Zoals mamameer zegt: smaak moet je ontwikkelen. Dat geldt voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen leren eten. Blijven proberen is een optie, maar een andere optie is om langzaam de dingen die je wel lekker vindt aan te passen en zo op variatie uit te komen. Voorbeeldje: als je graag pasta met courgette en aubergine eet, dan kun je op een zeker moment eens een halve courgette vervangen voor champignons, en zo rustig aan leren champignons te eten zonder dat je een bord vol hebt van wat je nog niet graag eet. Merk je na verloop van tijd dat ook de champignons er met smaak in gaan, dan heb je alweer een heleboel opties die je kunt proberen. Hier gaan pasta en soep (gepureerde soepen op basis van groenten) er goed in. Daar varieer ik dan ook veel mee. We eten elke week wel een keer pasta, steeds met andere groenten, en ook heel vaak soep. Stukjes groente zijn nog een brug te ver voor mijn argwanende peuter, maar dat komt later wel. Iets aanbieden waar in ieder geval van gegeten wordt geeft mij een gerust gevoel, dus ik houd veel rekening met voorkeur.
Maar ze hoeven toch ook niet alles te lusten? Er zit natuurlijk wel verschil in het niet willen of het echt niet lusten. Mijn man en ik houden heel erg van champignon door de pasta, onze kinderen niet, dus die staan apart op tafel. We hebben met de oudste en tijdje geprobeerd dat ze er 2 eten moest om aan de smaak en textuur te wennen. Ook na 100x vond zij ze nog steeds niet lekker. Soms verstoppen we er 1 om te kijken of ze het echt niet lusten, en dus zonder dat ze het door hebben er 1 in hun mond steken, maar die wordt meteen weer uitgespuugd. Ik ga ze dus echt niet dwingen om ze op te eten omdat ze het maar moeten leren lusten.
Een recept wat eigenlijk uit nood geboren was (moest snel iets hebben met wat er nog in huis was) : pasta en dan met een pak spinazie a la crème er door heen. Ik had er nog een uitje, knoflook en spekjes bij gebakken, maar zou bv ook met kip of een blikje tonijn kunnen. Bij de kinderen in ieder geval een succes. Maak het zelf ook wel eens met verse spinazie en dan bv cherrytomaatjes er door heen. En dan met wat roomkaas (philedelphia) of crème fraiche er doorheen en afmaken met pijnboompitjes... Soep doet het bij ons ook altijd goed. En daar kan je dan ook extra groenten in verstoppen, daarna pureren en kinderen merken het niet. Had pas van een halve bloemkool en 2 zoete aardappelen een soep en die was verrassend lekker. Maar gebruik ook vaak broccoli of courgette voor soep.
Wauw wat een reacties al dames, bedankt! Ivm werk (was pauze) kan ik nu niet uitgebreid op iedereen reageren, maar zal ik vanavond zeker doen!
Aardappel groente vlees eten we al best vaak en dat gaat ook prima, dus die houden we er zeker in! (vind ik zell ook lekker) Het was meer wat extra recepten voor variatie erbij. Ik moet er zelf ook echt aan om meer en vaker te gaan proeven. Maar ik blijf dus een beetje steken op wat? en hoe?
Wij eten juist zelden aardappel, groente, vlees en als we het eten is het nooit gekookte aardappels met gekookte groente. Ik doe dan altijd iets anders met de aardappel en de groentes. Komt vooral omdat ik dat dus niet lekker vind, niet omdat dat niet goed zou zijn hoor. Maar je kan dus alleen al op die manier gaan variëren: door verschillende bereidingswijzes toe te passen. Dat beïnvloedt structuur en smaak. Bv geroosterde wortel met lekkere grillkruiden erover, puree van wortel, gestoofde wortel met honing en sinaasappel, etc. Verder hou ik alle gerechten die we lekker vinden bij op een lijst (onderverdeeld in o.a. bijgerechten, kip, vlees, vis, vegetarisch, soep, slowcooker, Indisch, pasta, eenpansgerechten, e.d.) Als ik iets nieuws maak en het valt in de smaak, komt het op de lijst. Zo niet, dan komt het dus ook niet op de lijst. Inmiddels hebben we zo veel dingen op die lijst dat we de meeste dingen maar een paar keer per jaar eten. Dus mijn tip zou zijn: ga gewoon dingen uitproberen en hou bij wat lekker is. op ah.nl staan enorm veel recepten met ingrediënten die makkelijk in de winkel verkrijgbaar zijn. En je kan op ingrediënt zoeken. Dus heb je zin in witlof, voer je het daar in en krijg je al veel variatie in hoe je dat kan bereiden. En mijn favoriete kookboeken die ik eigenlijk altijd aanraad, zijn ‘spice wise’ en spice wise too’. Daar staan alleen maar kruidenmixen in en daarbij natuurlijk ideeën en recepten voor gebruik. Je kan daar ook zelf mee variëren en extra smaak aan je eten geven. Gooi bv wat cajun kruiden over krieltjes terwijl je ze bakt, etc. En als jullie iets echt niet lekker vinden is dat toch ook geen probleem. Zo eten wij hier eigenlijk nooit boerenkool. En ik geloof dat we daar ook niks aan missen.
Deze pasta maken we ook vaak Pasta, spinazie boursin met spekjes. Maar eten we nu best vaak dat het soms je neus uitkomt Soep lust mijn dochter dus niet. Maar dat wil ik dus zeker blijven proberen, om de reden welke jij benoemd. Je kan er zoveel instoppen. Daar ga ik me een meer in verdiepen. Of heb jij nog een recept?
Ik snap helemaal wat je bedoelt. Ik zie jou ook vaak in topics over eten, ik vemoed dat jij wel de keukenprinses bent die ik niet ben Ik ben dus zelf ook een slechte eter en weet niet zo goed waar te beginnen. wat kan je combineren, wat niet etc etc, snap je? Daarom eigenlijk ook mijn vraag: hebben julli nog recepten, voorbeelden waar ik wat mee kan. Dat beginnetje maken. Ik snap dat ik veel moet gaan proberen, maar daar stokt het bij mij al; hoe dan? Met enkele recepten waarbij ik die fantasie niet nodig heb kom ik misschien een eindje op weg
Morgen eten we bv onderstaande recept. Ik laat dan de gerookte zalm even weg en ipv peterselie doe ik wat van mijn eigen viskruiden door de room. Daarbij eten we dit: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1185700/roerbak-van-koolrabi-met-venkel-citroen-en-karwijzaad met een komkommersalade Maar je kan ook voor simpele doperwtjes gaan of wat als tip in het recept staat oid.
Uh, ik doen eigenlijk altijd maar wat, meestal ui en knoflook bakken, dan groenten die ik er in wil, water en 1 of meerdere bouillonblokjes en soms wat room. En peper en zout en soms wat anders uit de kruidenla... Wraps is bij ons ook bijna altijd goed. Met gehakt of kipstukjes en dan groentenpakketje. Ik eet zelf graag salade, maar kinderen vinden niet alles lekker. Nu zet ik het in aparte bakjes op tafel zodat ieder zn eigen salade maakt. Ik heb het idee dat ze daardoor wel meer pakken. Dus bv komkommer, paprika, tomaatjes, blikje mais, gekookt eitje, evt stukjes gerookte kip, augurk. En dan kan ieder nemen wat ie wil... Zag vorige week een recept van pannekoeken waar ze spinazie door heen hadden gedaan om iets ongezonds toch nog een beetje gezond te maken. Dat wil ik nog proberen.
Pasta van Jamie Oliver. Zelfs mijn oudste dochter eet het en geloof mij: Zij lust niets. Om te janken! Ik gebruik overigens geen munt en ipv cherrytomaatjes gewone tomaten. Ook gooi ik er nadat de tomaten, met de knoflook, in de oven geroosterd zijn een blik gepelde tomaten in. (Even pletten) Dan de gehaktballetjes erbij. Heeeeerlijk. Edit: Ik gooi de saus soms ook door de blender (zonder de gehaktballetjes natuurlijk) want mijn dochter eet geen groente. Ze is zo blij als we deze pasta eten want.... "Mama! Dit is alleen saus met pasta!"
Dat is misschien ook lastig om zo uit het niets van alles uit te proberen. Maar dan zou ik dus in de recepten van ah duiken. Welke groentes of vlees vind je echt lekker, en dan begin je daarmee om het een keer op een andere manier te bereiden. En verder nog 2 recepten die hier goed bevallen: aardappelgoulash: Pondje krieltjes 250 gram sperziebonen 2 rode paprika's 2 uien 150 gram chorizo (stukje) 600 gram kipfilet 1 eetlepel milde paprikapoeder (of gerookte paprikapoeder (pimenton)) 1 blikje tomatenblokjes (400 gram) 1/2 eetlepel tijm 2 1/2 dl vleesbouillon zout en peper Zure room Bereiden Snij de aardappelen in halve stukken. Maak de sperziebonen schoon en halveer ze evt. Maak de paprika's schoon en snijd ze in blokjes. Pel en snipper de uien. Snijd de chorizo en het vlees in blokjes. Bak de blokjes chorizo zachtjes uit in een braadpan. Schep ze op een bord. Bak het vlees in het bakvet van de chorizo rondom bruin. Voeg de ui, sperziebonen en paprika toe en bak alles een paar minuten. Schep de aardappel en paprikapoeder erdoor en bak alles nog heel even. Voeg de tomatenblokjes met het vocht, tijm en bouillon toe. Stoof de aardappelen en het vlees in ca 15/20 minuten zachtjes gaar. Schep de chorizo door de goulash en warm het geheel nog 2 minuten zachtjes door. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de goulash in diepe borden en strooi er evt verse peterselie erover. Schep in het midden van elk bord een lepel zure room. En deze is ook erg lekker: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R409180/romige-ovenschotel-met-tonijn
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R486906/indiase-curry-met-kikkererwten-en-mango https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R524744/pasta-met-courgette-en-zalm Als.we AVG eten is het nooit met gekookte aardappels en groente, maar met krieltjes met verschillende kruiden of zoete aardappelpartjes uit de oven. Wua groente vaak salade
En deze wordt regelmatig door de kinderen aangevraagd: Ovenschotel met kip banaan en perzik: 3 kipfilets 1 blik tomatenblokjes 2 of 3 hele bananen in plakjes 1 blik perzikschijfjes, uitgelekt 1 eetlepel dille 1 grote ui, gsnipperd 250cc kippenbouillon bloem peper en zout naar smaak olijfolie of bakboter Kipfilet schoonmaken, bestrooien met zout en peper, en goed door de bloem wentelen. Boter in ruime koekepan verhitten en kip even aanbraden (beetje bruinen, hoeft niet gaar). Kip in de overschaal leggen. In het baksel van de kip het gesnipperde uitje fruiten. Vervolgens tomatenblokjes, bouillon en dille toevoegen. Banaan en perzik aan de saus toevoegen en even meewarmen. Saus over de kip in de ovenschaal scheppen. Ovenschaal ca 30-40 minuten in voorverwarmde (180 C) oven plaatsen. Hier eten we vaak ook iets van aardappelen bij, zoals: frietjes uit de airfryer, pommes duchess, rösti (rondjes), geroosterde aardappeltjes, gebakken krieltjes, aardappelpuree. Maar het zou ook met rijst kunnen.