Is ook best wat ja. Die 10% zijn vrouwen met multi problematiek dus meerdere zware problematieken. Denk aan drugsverslaafd en dakloos, psychiatrisch patiënt en dakloos, zwakbegaafd en verslaafd. En dan verschillende combinaties van boven. Vanuit abortus krijgen zij dan een medische status voor behandeling en opname. Als jij morgen met 20 weken zwangerschap een abortus kliniek binnen wandelt gaan alle knoppen op rood en stap jij daarna niet zomaar weer naar buiten je normale leventje in. Wederom, ik schets nu niet-medisch.
Ik werd met 14 weken al geweigerd. Ondanks dat ik de baby wel wilde houden wilde zijn bio vader dit niet. Ik ben dus wel in gesprek gegaan bij een kliniek met 12/13 weken (ik zat een miskraam af te wachten na een lege echo) dus om die reden pas erg laat duidelijk dat ik wel degelijk zwanger was. Maar in princiepe mag het wel tot 22. Zie alleen eens een arts zo gek te krijgen. Alleen in Leiden en in Heemstede zit een kliniek waar ze nog abortussen na de 18 weken uitvoeren. De wet legt een beperking op tot 22 weken. Ivm dat het niet onomstotelijk vast te leggen is hoe lang je zwanger bent. Overigens zijn abortussen in Nederland niet legaal. Er is een gedoogbeleid dat is vastgelegd in de wet.
En vergeet niet de vrouwen die uit het buitenland komen. Daar eerst hemel en aarden moeten bewegen om het geld bij elkaar te krijgen voor rijs en abortus. Deze leven vaak in erbarmelijke omstandigheden of worden anders verstoten door familie.
Ik betwijfel dat laatste. Er is namelijk geen medische nazorg voor buitenlandse vrouwen. En er zijn enorme complicaties bij late abortussen, bevallen is vele malen veiliger. Maar zo’n kliniek zal niet het hartje inspuiten met kalium en een bevalling opwekken. Dat duurt gerust 36 uur zo’n ingreep. Abortus toerisme, vast, maar om per definitie laat te aborteren niet zozeer.
Een Amerikaanse vrouw krijgt twee weken betaald verlof na haar bevalling en dan zijn er nog wat regelingen maar dat is het. Ik heb jaren voor een Amerikaanse corporate gewerkt met meer dan 50.000 werknemers.
Nee nee nee, het is ONbetaald verlof, UNpaid. Dus het bedrijf moet je dat geven als je dat wil, maar je mag het volledig zelf betalen. Dat wist ik al maar als je even Google gebruikt lees je het meteen. Dat zou ook wel heel bijzonder zijn he. Ik lees dat er een aantal staten zijn waar men bezig is de regels te verbeteren dus dat is goed nieuws. Maar dat betreft dan de moeders.
Je kletst https://www.elsevierweekblad.nl/americandreamers/achtergrond/2017/11/563486-563486/ ONbetaald verlof, alleen voor vrouwen, 12 weken. Verder is er niets geregeld in de VS omtrent verlof en al helemaal niet voor mannen.
Misschien dat het veranderd is. Maar ik heb een tijd terug een docu gezien over de kliniek in Heemstede en die gaf aan dat er wel degelijk meisjes uit het buitenland kwamen die vaak al ver in de zwangerschap waren. Maar goed dit is al wel een jaar of 5 geleden dat ik die heb gezien.
Nee, vast niet. Gelukkig zijn er ook bedrijven die het wel goed geregeld hebben. Maar dat zal maar een deel van de bedrijven zijn, en waarschijnlijk grotere bedrijven waar hoger opgeleiden vrouwen werken. Vrouwen die minder snel in zo’n situatie komen. Op die manier worden armere, minder hoog opgeleide, mensen van Afro Amerikaanse/ zuid Amerikaanse afkomst etc wederom gestraft, omdat die vaak niet bij deze bedrijven werken
Ik klets helemaal niet. Zoals ik al zei; niet bij alle bedrijven dus. Er zijn namelijk Amerikaanse bedrijven die wel 12 of zelfs 16 weken betaald verlof hebben voor mannen.
En wat heeft een alleenstaande tienermoeder die waarschijnlijk bij walmart oid achter de kassa zit daar aan?
Ja leuk. Alleen is in de meerderheid van de gevallen (en dus zeker voor de sociale klasse die het broodnodig heeft om financieel te overleven) enkel onbetaald verlof de norm. Maar als je bij Google etc werkt, ja, dan heb je het wat makkelijker. Hoera.
Wél! Er is wettelijk GEEN verlofregeling zoals in Nederland met onze 16 weken. Dat er misschien een enkel bedrijf wel een regeling toekent aan mannen of vrouwen is individueel. Dat zou kunnen maar is dus maar voor een enkeling toegankelijk. In Nederland is de 16 weken verlof regeling voor 100% van alle werkende vrouwen toegankelijk en die 2 dagen voor 100% van alle Nederlandse mannen. Verschilletje niet?