Ik heb een vraag. Vorige week had ik voor mijn dochter haar verjaardag een fondant taart gemaakt met een vulling van botercreme en aardbeienjam. Ik heb deze taart een dag van tevoren gemaakt en buiten de koelkast bewaard. Hij zag er stevig uit maar bij het aansnijden was de fondant heel zacht en plakte ontzettend. Waar zou dit door komen? deze week is mijn jongste dochter jarig en wil ik opnieuw een taart maken. Jullie een idee waar het de vorige keer mis is gegaan?
Waar heb je de buitenkant van de taart mee ingesmeerd (onder de fondantlaag)? Welke fondant heb je gebruikt? En was de taart ook aan het zweten (nat aan de buitenkant)?
Een dag buiten de koelkast vind ik persoonlijk erg lang. Volgende keer in de koelkast bewaren en er kort voor serveren uit halen
Ja, ik denk dat het gewoon te zacht was door de omgevingstemperatuur.. Zou hem indd gewoon in de koelkast bewaren, en ik haal hem er niet een half uur vooraf uit. Ik snij hem gewoon direct uit de koelkast, en laat dan de stukjes nog even staan voor opdienen.
Eens met de anderen, waarom buiten de koelkast? Zou ik zelf niet durven te serveren met al die producten erin die in de koelkast bewaard hadden moeten zijn.
Omdat ik juist op internet las dat als je geen melkproducten gebruik je hem het beste buiten de koelkast kunt bewaren omdat hij anders kan gaan zweten door het grote temperatuurverschil. Andere jaren bewaarde ik hem ook buiten de koelkast en ging het prima vandaar. Maar nu toch te warm geweest waarschijnlijk ik zal hem deze wk maar in de koelkast bewaren en hopen dat hij niet gaat zweten. Fondant ging nu overigens niet zweten maar hij was gewoon super zacht echt geen nette punten van te snijden. Had de taart trouwens ingesmeerd met botercreme dus de jam is niet in aanraking geweest met het fondant. Maar bedankt voor jullie tips ik ga hem maar gewoon in de koelkast bewaren.
Ik zou m juist buiten de koelkast bewaren, want anders wordt ie te hard. (als er geen slagroomvulling in zit uiteraard). Heb zelf jarenlang taarten gemaakt op bestelling. Waar heb je hem mee afgesmeerd? Met botercreme 1:1 of wat anders? Want waarschijnlijk heeft er teveel vocht onder je fondant gezeten.
Oh, zie net je nieuwe post... Niet in de koelkast bewaren inderdaad ivm zweten. Afsmeren met botercreme 1:1 zou goed moeten zijn, dus niet met de botercreme die je als vulling gebruikt.
Cake en jam bewaar ik normaal gesproken ook niet in de koelkast en boter kan ook buiten de koelkast bewaard worden dus nee in die zin kon het prima. Ik heb eens een taart bij een professionele bakker gekocht met dezelfde vulling die ik juist buiten de koelkast moest bewaren.
Wat bedoel je met botercreme 1:1? Ik heb gewoon de botercreme van dr oetker gebruikt en daarmee gevuld en afgesmeerd.. hoe maak je deze 1:1?
Ah, dan ging het daar waarschijnlijk mis. Die is te nat. Wel lekker als vulling gebruiken hoor! Voor het afsmeren kun je het beste 1 deel roomboter met 1 deel poedersuiker (gelijke gewichten dus), mixen tot een luchtig geheel. Is zwaar qua smaak, dus dit niet als vulling gebruiken, maar alleen om (dun) mee af te smeren.
En anders afsmeren met chocolade ganache van witte chocolade. Heerlijk! En strak af te smeren. Daar maak(te) ik altijd mijn taarten mee. Heel lekker en echt strak af te smeren, zodat je taart er heel mooi uit komt te zien.