Ja hier ook. Maar toegegeven, dat eten en drinken we zelf ook. Al vind ik het erg fijn om het sowieso in huis te hebben voor het geval dat.
Ik stuur die kinderen ook gewoon om 5/5.15u naar huis als ik aan tafel wil. Voel me er echt niet gierig of minder gastvrij om omdat ik er geen zin in heb. Smiddags mee eten vind ik minder erg
Echt altijd? Of soms? Ik vraag eigenlijk zo goed als altijd (tenzij ik echt me niet goed voel) als hier kinderen rond etenstijd binnen zijn of ze mee eten of naar huis gaan. Misschien scheelt het ook dat mijn zoon zijn vriendjes vriendinnetjes allemaal 10/11/12 jaar zijn daar heb je wat minder omkijken om dan naar kleintjes die echt aandacht van je nodig hebben.
Snap ik ook heel goed, er is een tijd van komen en een tijd van gaan en bij sommige kinderen ben je gewoon aan rust toe en wil je kalm eten! Hier geen buurtspelers, dus alles gaat op afspraak. Ik vind spelende kinderen altijd vrij vermoeiend, en hou erg van kalm eten. Maar dat iemand kan blijven eten, betekend niet dat het ook moet
Ja altijd. 10 minuten vooraf ongeveer zeg ik dat het eten bijna klaar is en dat hun dan naar huis moeten. Kinderen vragen er zelf ook zelden om of er savonds meegegeten mag worden, zowel kinderen hier als mijn kinderen bij vriendjes. Etenstijd = eindtijd
Mijn man heeft ooit geholpen met de ouders van een vriend te verhuizen. Hij had aan zijn baas gevraagd of hij de bedrijfsbus mocht lenen. Heeft van 7 tot 17uur geholpen. Meerdere malen heen en weer gereden van het oude naar het nieuwe huis (35 min retour) toen het klaar was zeiden ze bedankt, we gaan nu bbqen. En hij kon gaan Het zou ze hebben gesierd als hij mee had mogen eten en dat ze de benzine hadden vergoed. Nu was hij een hele dag bezig en heeft het hem nog geld gekost ook
Mijn man had dat voor zijn zus gedaan: komt hij daar, jaaaa het was niet meer nodig want ze had iemand geregeld. Ze was te lui was om even een berichtje te sturen: 'sorry, niet meer nodig'. Bedrijfsbus voor niets gereserveerd.... Ook geen cent gekregen uiteraard.... Terwijl het mijn man wel genoeg heeft gekost: voor niets ook nog! Hij heeft gelijk gezegd: je hoeft mij niet weer voor zoiets te vragen.
Hier bleven we meestal spelen tot we naar huis moesten en moest zelf altijd 18 uur naar huis. Rond 16:45 werd de tafel bij ze gedekt en zaten ze al bijna aan tafel en werd er gezegd “ we gaan eten, je moet nu naar huis” Rond 15 uur naar huis is uiteraard heel wat anders. Geloof me, geeft echt een ongemakkelijk gevoel als je dan nog bij iemand thuis bent en ze gaan allemaal aan tafel.
Idd en vaak heb je dan al vooraf afgesproken met de ouders hoe laat ze worden opgehaald. Pas als ze ouder worden gaan ze zelfstandig naar huis maar bij ons was eigenlijk in die tijd heel normaal dat iedereen rond 18 uur naar huis ging. Meeste aten dan ook daarna thuis. Een enkeling die eerder at rond 17 uur dus en dan werd je gewoon eerder naar huis gestuurd.
Oei klinkt wel heel hard dit. We waren 10+ en rustige meiden die gewoon op de slaapkamer speelde met Barbies of kletsen of Iets op tv keken in de woonkamer. Dan werd er geklopt op de deur , “je moet nu naar huis want we gaan eten” terwijl 18 uur een gangbare tijd was om naar huis te gaan. Zodra ik dit thuis vertelde, verbood mijn moeder dan ook om nog bij dat soort mensen over de vloer te komen. Iemand wegsturen omdat je gaat eten vind ik echt te ver gaan. We waren 15:30 uit van school, dan ging je snel naar huis om door te geven bij wie je ging spelen en dan rond 16 uur bij diegene thuis om te spelen dus die moeder wist toen al dat er kindje was die kwam spelen.
Dit is wel heel schaamteloos. Dat men dit gewoon zo keihard kan zeggen in iemands gezicht vind ik echt geen fatsoen.
Zo zal het hier ook gaan. Vanaf het avond eten zal het tijd gaan zijn om tot rust te komen om daarna huiswerk te kunnen gaan maken. Maar ook tijd als gezin. Niet omdat het geld kost om kinderen mee te laten eten. Wat de exacte tijd gaat worden dat weet ik nog niet. Maar ik ga niet een bepaalde tijd kiezen omdat anderen dat doen. Het zal toch echt worden wat ons het beste uit komt.
18.00 een gangbare tijd? Hier echt niet, alle kindjes moeten hier tussen 17.00 en 17.30 naar huis. Vind 18.00 echt laat. En de reactie van je ouders best apart. Ik heb afgelopen jaar telkens om 17.00 gegeten omdat de jongste 2 dan echt moe en vervelend werden. Dus dan had ik al 2 piepdozen aan tafel. Plus oudste met ass die er niet top op reageert als er vaak (onverwachts) iemand mee eet. En zo kunnen er nog meer redenen zijn waarom ouders het niet willen. Als de ouders van de andere kinderen hun kind dan verbieden om te komen zou ik ook gelijk klaar zijn met hun. Gastvrijheid is meer dan alleen laten mee eten. Maar zal misschien ook wel weer per dorp etc verschillen wat normaal is. Hier is tussen 17.00 en 17.30 naar huis en niet mee eten zeker op schooldagen heel gewoon in het dorp. Als er hier een kind mee eet is het vaak lunch op woensdag of vrijdag door een kind uit een ander dorp zodat ze niet heen en wwer hoeven
Ja precies, (ook) voor rust/rustig worden, huiswerk, douchen etc. Nou gaan ze hier ook alle 4 nog om 7u naar bed/hun kamer dus veel spelen zit er dan toch niet meer in @Marsepein wanneer gaan/gingen de kinderen dan naar huis, gelijk na het eten? En over welke leeftijd heb je het dan?
Ik heb het hier over 30 jaar geleden, toen was het bij ons in het dorp heel normaal en alle moeders waren toen gewoon thuis. Uiteraard is het nu een andere en drukkere tijd. Mijn kids haal ik ook rond 17 uur op, dat is tegenwoordig een gangbare tijd en ook andere kids worden rond dat tijdstip opgehaald. Zodra de kinderen wat ouder worden, zoals mijn middelste nu, gaan ze langzamerhand zelf spelen en maken zelf afspraakjes en houden mij dan op de hoogte. Mocht er dan een kindje pas om 18 uur weg te willen gaan en wij zouden om 17 uur gaan eten dan mag en zou hij gewoon mee kunnen eten, zou hem dan zeker niet wegsturen. he
Zie reactie hierboven, het ging hier om mijzelf 30 jaar geleden. We waren toen 10 jaar en ouder. Paar reacties terug heb ik het uitgelegd. Tegenwoordig gaat het natuurljk anders en het vers hier uiteraard per leeftijd. Voor de kleinere is het niet te doen om te blijven eten aangezien die met een strakke planning zitten qua eten/douchen/slapen.
Het maakt niet uit om welke jaartal het gaat. Om voor mijzelf te spreken zou het hier niet om een strakke planning gaan maar juist vrij ouderwets om rust, reinheid en regelmaat. De enige verschillen die ik nu zou kunnen benoemen, vergeleken met vroeger, zijn dat er nu misschien meer aan schoolprestaties verlangt wordt en dat er nu meer bekend is over waarom rust, reinheid en regelmaat belangrijk kan zijn. Ik ben zelf een tbm. En alsnog vind ik het belangrijk dat de kinderen tot rust kunnen komen. Ondanks ze met zijn 3e zijn en wellicht ooit met zijn 4e zijn.
Waar staat die t voor in tbm? Zelfs googlen levert geen resultaten op. Bm kan ik nog wel snappen.. Edit: ik heb inmiddels antwoord van iemand anders.