En pak snoep is vaak heeeeeel lang houdbaar. Zal je zien dat dat voortaan bij de buren gehaald wordt. Ik let nooit op de datums, maar ik vermoed dat er genoeg tussen zit wat een jaar houdbaar is. 1 vakantie in het buitenland per jaar, achterbak vol en je hebt bij wijze van een jaar voorraad. Als het in huis is wordt het sneller gegeten. Ik ben er niet zo zeker van dat voor meer gezondheid zal zorgen. Als voeding veel in prijs zal stijgen dan wordt het druk aan de grens. En dat zou ook een hoop geld betekenen wat niet in onze kringloop beland. Er moeten pionnen tussenuit. Als je makkelijk voeding kan kopen bij de boer dan zit bijv de supermarkt er niet tussen. Scheelt een pion die geld verdient. Het scheelt ook transport (zolang je niet ver hoeft te rijden, en nog beter de fiets pakt). Daarbij vind ik to good to go een goed concept. Maar ik denk dat er nog meer eten van de prullenbak gered kan worden. Hoe efficiënter wij omgaan met het voedsel dat er is. Hoe meer er daadwerkelijk naar onder andere de boer zou kunnen gaan. En hoe minder dieren er nodig zijn om ons te voeden.
Dit is juist de reden waarom ik heb besloten om zoveel mogelijk te betrekken bij de bron. Wij kopen gezamenlijk met 2 andere gezinnen voedsel in. Vlees bijvoorbeeld, bij een biologische boer uit onze woonplaats. Hij verkoopt een paar van zijn geslachte koeien in delen aan particulieren. Ook koop ik daar melk per liter. (Zelf jerrycan meenemen) Ook vis koopt de buurman op de visafslag (hij werkt daar in de buurt, anders kon het qua rijden niet uit) Eieren haal ik eens per 2 weken bij een kippenboer uit de buurt. We kopen dan 2 trays van 24 stuks per gezin. (Ik bak veel, anders was het teveel voor ons) Groenten en fruit komen of uit eigen moestuin of van de markt waar er tegen sluitingstijd leuke deeltjes te sluiten zijn. Ik vermoed zoveel mogelijk de supermarkt. Zij verdienen wel erg veel op levensmiddelen. Helaas kan ik niet alles elders kopen en moet ik soms wel. Maar alles wordt duurder en duurder..
Ik vind dit soort berichten altijd zo lastig. Want aan elk verhaal zitten wel 3 kanten. Het enige wat ik kan doen is vanuit mijn eigen financiële positie uitspraken doen. Ik merk wel degelijk dat de boodschappen duurder worden. Voor een klein rot tasje van 40 euro koop je tegenwoordig gewoon niks meer. Gooi je er kipfilet, fruit, eieren, brood, wat noten en een fles Coca-Cola bij, dan betaal je je gewoon scheel. Ik persoonlijk heb geen 6€ over voor gerookte(!) zalmblokjes voor een maaltijd voor 2. Ook een goed stukje vlees van de slager vind ik gewoon echt te duur. Wat betaal je tegenwoordig voor een half brood bij de bakker? Ook al gauw 1,50! Doe normaal denk ik dan, dit eten wij in 1 dag gewoon op. Het is maar net wat je ervoor over hebt denk ik. Als ik andere supermarktkeuzes maak en daar dus veel meer spendeer (nog meer), dan moet ik er andere dingen voor laten. Ga ik niet doen.
Wij hebben ook een moestuin. Scheelt in de zomermaanden aanzienlijk. En ik vind het leuk. Tja en dat de cola zo duur is... ik weet niet zo goed wat ik daar op moet zeggen. Tuurlijk is dat lekker! Maar je hebt het niet nodig. Ik schaar dat eigenlijk niet onder voeding maar onder extra’tje. Hier doen we op vrijdag avond, filmavond met de kinderen. Op die avond kopen we een literfles frisdrank en chips of we maken popcorn. Dat is dan echt een traktatie. Voeding is voor mij groente, fruit, aardappel, rijst, pasta, brood en in kleinere hoeveelheden melkproducten, eieren, vlees (wij eten zelf vegetarisch)
Ik zal niet zeggen dat mijn portemonnee geen pijn doet hoor, wij brengen ook veel geld naar de Albert Heijn elke week. Maar ik begrijp wel wat de minister hier zegt. Het eten is duur, maar niet duur genoeg om te kunnen compenseren voor de schade aan het milieu. Het wordt niet CO2-neutraal of klimaatneutraal geproduceerd en ik denk dat de prijs wel een paar keer vermenigvuldigd zou moeten worden om het dat wel te kunnen maken.
Nee een site heb ik niet, sorry. Ik woon in het noorden van het land, in een klein dorp met veel boeren rondom. Dus bij ons komt dat vaker voor. Maar ik weet wel dat het best vaak gebeurt ook elders. Dus wellicht is het te googelen? "Koop en koe" "eieren van de boer" zulke termen? En dan met je regio uiteraard.
Vorig jaar heb ik niks kunnen vinden maar inmiddels heb ik het 1 en ander gevonden https://www.lekkersdichtbij.nl/fruit/ Hier staat helaas nog niet heel veel op. Hopelijk breidt het nog wat uit. https://www.productenvandeboer.com/
Je zou eens kunnen kijken naar de markten bij je in de buurt? Ik woon in een stad met diverse markten en heb er eentje gevonden waar boerderij winkels staan. Drie kraampjes waarvan 1 de groenteman de op bestelling kip levert en een kraam met zuivel en kaas, gedroogde goederen als broodbeleg, peulvruchten en pasta/rijst/meel. Zoveel fijner om je geld naar een persoon te brengen. Ik heb nauwelijks plastic verpakkingen. Kwaliteit is goed, ik kan een week met alles vooruit minimaal. Vlees en vis koop ik regelmatig bij Streek initiatieven. Eens in de zoveel weken worden allerlei dier soorten geslacht en dan kun je inschrijven. Net delen rund en eend gehaald in de vriezer.
Daar moet ik indd eens naar gaan kijken! Ik zou nog niet eens weten wanneer het hier marktdag is. Ik woon in een stad die grenst aan boeren gebied waar veel groente en fruit vanaf komt. Dus ik verwacht wel dat er nog best veel kraampjes zullen staan waar ik nog niet vanaf weet. Dit topic is wel weer even een reminder om daar meer over te weten te gaan komen.
Ik fiets ook regelmatig naar de rand van onze stad om bij de boeren zelf wat te halen in bepaalde seizoenen. Daar staat dan een automatiek of zijn tijdelijke winkeltjes. Denk aan aardbeien, kersen, asperges, aardappelen.
Vind je 1,50 voor een half brood echt duur? Bij mijn bakker is een heel 2,50 en een half 1,30. Geen idee wat je bij een super betaald maar na een dag al niet lekker meer, bakkersbrood daarentegen. Maar behalve lekker, er zitten zóveel vulmiddelen in super brood en wel eens reportage gelezen over Bakkersland? Waar vieze asbesthoudende ovens staan die de broden van AH en Jumbo bakken? Dan heb ik het helemaal gehad. Dubbel zo ongezond en vies.
En ambacht kost geld Wat betreft de markt (reguliere markt, niet boeren streekmarkt): ja het kan goedkoper zijn ( vooral fruit, dingen als courgettes vind ik daar vaak juist duur) maar is het ook duurzaam? 3 mangos voor 3 euro, kilo bananen voor 1 euro... en die groeien echt niet in de achterhoek. Zo'n klein bedrag, dat van de lokale boer, de inkoper, vliegtuig, fruithandel, marktkraam komt, dat kan toch eigenlijk niet voor 1 euro?
Ik vind 2,50 per brood niet duur maar heel erg duur. Ik betaal voor dat vies brood van de AH 0,99, er gaat hier ongeveer 1,5 brood per twee dagen doorheen, reken maar uit. En die biologische boeren producten hier op de markt zijn niet te betalen, ik wil het graag kopen maar de prijzen zijn te hoog. Een fles sap van 0,75 kost 3 euro? Vlees haal ik tegenwoordig bij een islamitische slager, groente en fruit soms ook, brood gewoon bij de AH en verder alles wat in de aanbieding is, anders betaal je je scheel
Zolang zoveel eten in Nederland wordt weggegooid is het te goedkoop. Hoeveelheden vlees die tegenwoordig worden gegeten zijn ook veel te hoog.
1,5 voor een half brood vind ik zeker duur. Ik denk dat wij misschien wel 3 broden per week weg eten. 9 euro aan enkel brood. Vind ik zeker veel. Tel maar uit hoeveel je kwijt bent per week aan boodschappen als je op die manier je brood, vlees, groente en fruit haalt. En dan ben je er nog lang niet. Beleg, drinken, non food, drogisterij.. Nee dankje, ik heb meer behoeftes dan enkel de boodschappen! ieder zn ding natuurlijk. Ik kan echt wel genieten van een tijgerboterham of een 'normale' boterham. Tuurlijk is de bakker lekkerder, maar het is maar net wat je gewend bent. Gelukkig hebben we tegenwoordig vriezers waar het brood in kan om het langer vers te houden
Zit nog eens te kijken, toevallig heb ik ter afwisseling vorige week 2 halfjes bij de bakker gekocht. Half waldkorn en half donker meergranen. 3,30 moest ik afrekenen...
Dit doen wij dus ook. Vlees kopen we ook bij de boer met een eigen slachterij. Zo kan de boer de volledige marge behouden op zijn producten. Eieren die bij de super liggen hebben al 3-4 schakels in de keten gezien met ieder zijn eigen deel in de marge. Daar denkt de menig consument amper over. Idem voor marktproducten, wat hier al iemand schreef. Als je hier tropisch fruit verwacht te kopen voor een prikkie. Wat denk je dat de oorspronkelijke boeren daaraan verdienen?
Rij het dichtsbijzijnde dorp met boerenbedrijven in en vraag daar om informatie. Bijna elke boer is blij als hij zijn producten direct aan consument kan verkopen. Wij rijden op zondag een paar boerenbedrijven rond (ook die zonder eigen winkeltjes) en kom dan thuis met tassen vol groente, fruit, eieren, champignons. Producten die in regio groeien en de halve aardbol rond hoeven om hier verkocht te worden.