Maar ze hebben daar neem ik aan toch een spaarpolis tegen over staan? Daarin bouw je toch de aflossing van je huis op. Meestal heb je dan nl wel een lage hypotheek last maar een (relatief) dure levensverzekering voor je spaarpolis
Ook dat ligt aan de situatie. Mijn ouders hebben ook nooit afgelost, maar het huis is wel 2 keer meer waard dan de hypotheek. De hypotheek loopt nog 8 jaar, dan is mijn vader 80 en gaan ze sowieso (zo niet nog eerder) het huis verkopen. Daarbij kun je na 30 jaar alsnog een nieuwe hypotheek aflsuiten, blijf je goedkoper uit dan huren.
Nou nee. Ligt maar net aan wat je verdient. Als je onder modaal werkt dan is het zeker genoodzaakt om beiden te werken, en dan heb je niet eens luxe van 2 auto's en 3x op vakantie. Gewoon om 1x per jaar op vakantie te kunnen, te kunnen sparen en nog geld te hebben voor leuke dingen. Je moet ook nog wel een beetje plezier kunnen hebben vind ik. Daarom werk ik nog 4 dagen
Dat is wel zo, verdien je boven modaal en werk je er kei hard voor (wat normaal is vind ik), dan heb je nergens meer recht op maar ga je wel steeds meer betalen aan belasting etc. Ook lonen zijn amper gestegen, maar de lasten wel degelijk. Zeker boodschappen. Het enige waar wij dan maar blij mee moeten zijn is de inkomensafhankelijke combinatiekorting.. ja, bedankt
Wat jij bedoelt is een spaar hypotheek, die vorm bestond ook. naast een aflossingsvrije hypotheek en beleggingshypotheek. vroeger, ik weet niet precies maar zo'n 15 jaar geleden kon je een volledig aflossingsvrije hypotheek krijgen, daar stond geen dure levensverzekering tegen over. gewoon het bedrag wat je wilde hebben voor de aankoop van je huis, incl kosten koper, etc. kon je gewoon als hypotheek krijgen. dus je kocht een huis van 200.000 euro, 20.000 euro aan kosten koper erboven op, dan had je 220.000 euro hypotheek, waar je alleen maar rente over betaalde en niets afloste. Echter toen kwam die hele huizen crisis. En stonden dus veel huizen "onder water" want die mensen hadden dus niets afgelost, en het huis was opeens nog maar 180.000 euro waard. dus een hypotheek schuld van 40.000 euro als je wilde gaan verkopen. en iets anders wilde gaan kopen. daar is toen vanuit de overheid vanalles aan gedaan zodat nieuwe hypotheken niet meer op die manier konden worden aangeboden. maar als jij dus 20 jaar geleden een huis hebt gekocht met aflossingsvrije hypotheek, kan dat dus nog zo zijn dat je alleen maar rente betaald. en niets aflost. het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek was dat je veel hypotheek rente teruggave kon krijgen, waardoor je maandlasten relatief lag waren. anyway dit is wat ik er van weet.
Klopt, wij hebben voor de helft een aflossingsvrije hypotheek. Toen wij ons huis kochten werd dat bijna altijd gedaan bij starters (dus half aflossingsvrij, helft spaar of annuïteitenhypotheek of dergelijke). Want dan had je wel nog recht op NHG ( en daardoor korting op rente) en de kans was natuurlijk aanzienlijk dat je inkomen nog stijgt waardoor je kon aflossen. En woningen bleven maar stijgen in prijs. Wij hebben toen gelukkig een tophypotheek op 1 inkomen genomen, want 2 jaar later stortte de economie in, raakte mijn man (en ruim de helft van zijn collega's) zijn baan kwijt en bleef de inkomstenstijging nogal achter bij de verwachtingen. Dat konden we goed opvangen, maar extra aflossen lukte toen echt niet meer. Inmiddels gelukkig wel een beetje en mijn vader heeft ook een voorschot op de erfenis gedaan een paar jaar geleden toen dat fiscaal heel aantrekkelijk was, dus dat geeft nog meer lucht. Ik heb er wel moeite mee dat de huidige woningmarkt dusdanig oververhit is en tegelijkertijd de eisen voor hypotheken zo hoog zijn geworden, dat er echt een groep ontzettend vast zit. Dure huur moeten betalen, maar niet kunnen kopen ivm kosten koper en absurde prijzen. Dat vind ik geen gezonde situatie. Wonen in Nederland blijft gewoon een issue.
Of niet meer uit huis kunnen. Hier is de gemiddelde wachtlijst voor huurwoningen 5 tot 7 jaar. Kopen is voor starters bijna niet haalbaar en daardoor moet de jeugd noodgedwongen thuis blijven wonen. Door het afschaffen van de studiefinanciering moeten ze flink lenen wat het kopen van een huis nog moeilijker maakt in de toekomst. Zeer zorgwekkende situatie
Nou idd. Hier is de wachttijd op een huurhuis in theorie ook 5 jaar maar wij grepen steeds mis terwijl we ruim 10 jaar stonden ingeschreven. We hadden wel al ons huis verkocht. 2 maanden bij een schoonzus ingewoond en daar hebben we nog geluk mee gehad. Dus de eerste de beste woning hebben wij genomen
Nee jij hebt ruim 4 ton geleend met een hypotheek van 1100 euro. Dat is het zelfde als je voorbeeld van 220 ofzo voor 700 bruto. Tis fijn dat jij dat hebt. En ik hoop oprecht dat je ook gewoon over 30 jaar alles afbetaald hebt. Maar dat is niet de standaard. Zoveel geld lenen voor zo weinig hypotheek.
Nee ook niet. Geheel aflossingsvrij. En als je dan een dure spaarpolis hebt, dan reken je dat toch als je hypotheek? Want feitelijk betaal je dan dáár je huis mee af.
Dat is ook wel zo. Maar als er dingen anders lopen dan je bedacht had ben je de sjaak. En das best dom vind ik zelf..
Zou het in deze tijd ook zeker niet meer doen. Voor hun heeft het gelukkig goed uitgepakt. Wij lossen ook niet alles af, maar wel een groot deel.
@nelta Ouders veel meer geld kwijt aan kinderopvang https://www.ad.nl/binnenland/ouders-veel-meer-geld-kwijt-aan-kinderopvang~aa79cbaa/
Dat gaat over dit jaar, maar over de afgelopen 10 jaar is de toeslag echt een stuk omhoog gegaan. Hier in de omgeving zijn er trouwens veel KDV's die gewoon de tarieven van de belastingdienst hanteren.
Ik teken voor een wachtlijst van 5 tot 7 jaar voor mijn kinderen. Hier is dat voor huren minimaal 13 jaar. Wij overwegen hierdoor nu 2 appartementen te kopen en te verhuren tot de kinderen op hunzelf willen maar daar zitten ook haken en ogen aan.
Vind je niet dat 52% belasting betalen al voldoende is voor iemand die ruim een ton binnen haalt? Mijn man verdient als zelfstandige huisarts genoeg, maar betaald daarover ook meer dan genoeg belasting. Geloof mij, dat voelt erg zuur hoor! Want voor dat geld werkt hij net als ieder andere keihard, misschien wel harder want de gemiddelde Nederlander werkt geen 60+uren in de week. Ik ben blij dat we nog wat kinderopvangtoeslag krijgen bijvoorbeeld. Anders zijn de uren die ik werk voor niks omdat mijn loon dan helemaal op gaat aan de kinderopvang.