Dames, Misschien weten jullie nog mijn vorige topic, waarbij ik in de woningen die ik zo mooi vind een briefje door de brievenbus heb gedaan of ze hun huis wilden verkopen. We hebben 1 reactie terug ontvangen, maar niet iemand die het wil verkopen (hadden we eigenlijk ook niet verwacht) Nu komt er vlakbij die woningen nieuwbouw, er staat nog 1 bouwkavel te koop, maar wij hebben helemaal geen ervaring met nieuwbouw en we durven dus ook geen knoop door te hakken.. (lees, slapeloze nachten) wie heeft ervaring? De dubbele lasten, is dit te doen? wat komt er allemaal overheen? Denk aan tuin, vloeren etc. Hoeveel gemiddeld? Heeeeelp !
Dubbele lasten is natuurlijk heel persoonlijk. Wij hebben 1,5 jaar dubbele lasten gehad, al snel hadden we namelijk het grootste deel van de hypotheek die we moesten betalen van het nieuwe huis. Maar ons oude huis was vrij goedkoop in lasten (bij elkaar ong 1000 euro bruto totaal) en dat konden we gelukkig best een tijd volhouden. En het ligt er ook aan wat de grondprijs is en hoe groot en luxe het huis is uiteraard waar je op uitkomt. En voor de rest moet je inderdaad denken aan dat als het huis opgeleverd wordt, je een blok beton hebt. Wij hebben een niet zelf ontworpen huis gekocht en daar kwam ook nog flink wat meerwerk bij ivm keuken, zolder en badkamer. Daarnaast vloeren, muren, tuin, raamdecoratie, het gaat behoorlijk in de papieren lopen. Inclusief alles hebben wij zeker 25% bovenop de aankoopprijs van de woning uitgegeven. En we zijn er nog niet maar dat is vooral aankleding (meubels etc) De grond alleen was ongeveer de helft van de aankoopprijs, het huis (zonder alle opties) de andere helft. Ik weet niet of je er wat aan hebt
Wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht, momenteel wordt het gebouwd en hebben we dus dubbele lasten. Nu zijn ze nog vrij laag, maar naarmate de bouw vordert stijgen de lasten natuurlijk. Wij hebben ons goed laten adviseren met de hypotheekaanvraag en hebben tot de oplevering van ons huis een aflossingsvrije hypotheek, zodat de dubbele lasten in die periode binnen de perken blijven. Na oplevering wordt de hypotheek vanzelf omgezet in een andere vorm en gaan we pas daadwerkelijk ook voor de nieuwe woning aflossen. Op die manier is het voor ons prima te doen. Je kunt hiervoor zelf een goede berekening laten maken natuurlijk. Verder komen er idd wel een hoop kosten bovenop de aankoopprijs: denk aan meerwerk voor bijvoorbeeld badkamers of keuken, aangezien de standaardversies vaak wel erg basic zijn. En dan moet je ook maar net tevreden zijn met de geboden meerwerkopties. Wij vonden de verhouding tussen kosten en mogelijke opties bij het geboden meerwerk niet toereikend, dus hebben ervoor gekozen badkamer en keuken casco op te laten leveren. Het voordeel bij nieuwbouw is wel weer dat je dit soort kosten kan meefinancieren in je hypotheek. En dan zijn er nog meerwerkopties waar je op voorhand niet zo snel aan denkt, maar die wel aantikken, zoals vergroten ramen, aanbouw, openslaande tuindeuren, buitenkraan, loze leidingen, extra stopcontacten, andere binnendeuren, enzv. Alles bij elkaar denk ik dat wij toch wel voor een dikke 30.000 euro aan meerwerk erbovenop hebben kunnen tellen. Na oplevering moet je natuurlijk ook alles nog doen: vloeren, muren, raambekleding, tuin, je kan niets op de lange baan schuiven, maar zult alles erbij moeten nemen. Wij hebben voor we de knoop doorhakten een heel goed overzicht gemaakt van alle bijkomende kosten die we konden bedenken, daar een geschat (beetje ruim) budget aan gehangen, en toen bekeken hoever we gingen komen met spaargeld en wat voor hypotheek we nodig zouden hebben om alles te bekostigen. Op die manier konden we goed duidelijk in beeld krijgen of het voor ons wenselijk was en hebben we de beslissing kunnen nemen. Ik vind het wel een geweldig leuk idee dat dit echt in alle opzichten ons huis wordt en dat we het nu stukje bij beetje zien verrijzen. Je moet er even op wachten, maar dat proces is ook wel weer spannend.
Oh ik hou van mijn nieuwbouw huis! Wij hebben paar maanden dubbele lasten gehad. Geen idee meer hoe dat ging maar het viel me denk ik mee anders had ik het onthouden Gekocht voor 232 en hypo van volgend mij 320. Bijkeuken aanbouw was duur (13000), zolder al laten timmeren met extra ramen, overal stucen en laten schilderen (= duur), keuken, tuin, waterontharder, inloop kast, badkamer aan laten passen, overal vloeren uiteraard en wat opties wie bekabeling en lichtpunten en buitenkraan etc. T tikt snel aan, maar we hebben het nu exact zoals we wilden. Echt elke dag loop ik met een glimlach mijn prachtige huis in.
Wij wonen nu 1,5 jaar in ons nieuwbouwhuis. Heb het hele proces eigenlijk als heel prima ervaren, absoluut niet stressvol (en wij zijn in een jaar tijd 2x verhuist, alles voor het huis geregeld en hebben een kind gekregen ) je moet gewoon niet over ALLES willen nadenken, ik ging er van uit dat ik niet elke deur en lichtknop moest evalueren Dubbele lasten waren op het laatst even pittig. Je gaat meer betalen naarmate de bouw vordert dus pas op jet laatst heb je 2 volledige hypotheken/hypotheek&huur. Onze bouw ging snel dus dat was heel fijn! Wij hebben het huis ook casco laten opleveren. Ons vorige huis hadden we goed verkocht dus we hebben alles meteen laten doen zoals wij mooi vonden. Vond de keuken en badkamer die vanuit de bouw meegeleverd eerden erg karig. We hebben ongeveer 60K extra uitgegeven aan het huis: meerwerk (uitbouw was met 15K het duurst), washok bouwen op zolder, keuken, badkamer, vloeren, muren en tuin.
Wij hebben een nieuwbouwhuis wat ondertussen al bijna 6 jaar staat. Destijds met de crisis in de huizenmarkt gekocht, dus toen konden we nog aardig wat onderhandelen over meerwerk enzo. Dat lukt nu niet meer zo snel denk ik (al moet je het altijd proberen). Nadelen: - we hebben 8 maanden een huis moeten huren, 2 x verhuisd dus ook. - er komt in een keer veel werk bij kijken en dat kun je meestal niet allemaal zelf doen binnen een korte tijd, dus moet je wel wat uitbesteden wat extra geld kost. - je hebt geen idee wat voor een buren je krijgt. - het is gewoon een kale boel de eerste tijd, je tuin enzo. Voordelen - je kunt echt alles zo maken zoals jullie het willen. - ons huis is gewoon goed geïsoleerd en we hebben weinig onderhoudskosten. - ons huis is enorm in waarde gestegen, een stuk meer t.o.v. bestaande huizen in die tijd die ook te koop stonden.
Laat je goed voorlichten bij een adviseur, dan hoef je niet wakker te liggen en kun je kijken of het jullie financieel past.
Hier net een nieuwbouw gekocht waar nog een vijfde aan meerwerk bij komt ... en dan zijn ze nog niet gestart met bouwen. Dubbele lasten kunnen we 15 maanden dragen zonder problemen dat geeft me wel een gerust gevoel.
Wij dachten dat de hypotheek op zou lopen tijdens de bouw (projectbouw met fases), maar dit was niet zo, we gingen meteen het volle bedrag betalen. Dat was toen een verrassing voor ons dat het zo werkte. Over het openstaande bedrag in het bouwdepot kregen we een rentevergoeding, die in het depot werd gestort. Je kunt ook een prefab huis overwegen, dat wordt in korte tijd geplaatst en dan heb je minder tijd dubbele lasten.
Prefab is helaas geen garantie voor snelle gang van zaken. Wij hebben prefab, en de bouw duurde van 8/9 maanden, totale proces van inloten tot oplevering 14 mnd. Maar bij een kennis die ook een prefab huis had gekocht duurde het hele proces ruim een jaar langer. Ze tekende een half jaar eerder en kon een halfjaar later er in. Zat continue vertraging in de bouw
Hier voor de 2e keer een nieuwbouwwoning gekocht. Extra kosten is o.a. Afhankelijk van: - standaard opleverniveau: met luxe keuken, of casco, met al in de basis mooi sanitair of niet. - wil je een uitbouw (1.2m was hier 15.000 euro) - eigen wensen en eisen badkamer. Nisjes inde badkamer kosten een hoop extra, net als omleggen van de leidingen. - afwerkniveau. Wil je muren en plafonds laten stukken, of is in eerste instantie glasvliesbehang ook prima. Wil je een dure houten vloer of is een laminaat in eerste instantie ook goed. Ik vind het een heel leuk proces, alleen vind ik de afhankelijkheid naar de bouwer toe vervelend.
Dit lijkt me inderdaad stap 1. Wij hebben er ook naar gekeken. Uiteindelijk waren de kavels een tonnetje duurder dan verwacht en er waren zoveel eisen waar we niet mee uit de voeten konden (o.a. verplichting tot 10 meter uit de erfgrens bouwen, twee parkeerplaats op eigen terrein achter de gevelgrens en max 750m3) dat we ervan af hebben gezien en een bestaand huis hebben gekocht.
De bouwregels zoals de 10 meter regel en 750m3 gelden alleen voor het vergunbare deel van de bouw. Daarnaast mag je ook altijd nog vergunningsvrij bouwen. Hoeveel is afhankelijk van je kavel en het achter erfgebied. Een goede architect kan hier prima mee omgaan. Zo kan je dus best een huis van 1000m3 bouwen en toch aan de eisen van de vergunning voldoen. Bedenk echt wel of je het wenselijk vindt om bijvoorbeeld een groot deel van je kavel te bebouwen en dat wat je zelf kan en mag bouwen mogen de buren ook. In stedelijk gebied leidt dit nogal eens tot buitenmuren vlak tot de erfgrens van het kavel. Wij hebben zelf ervaring met nieuwbouw met een project ontwikkelaar als zelfbouw met zowel een huizenbouwer als zelfbouw met een architect en aanbesteding. Onze ervaring is dat als je handig bent en er tijd en energie in wilt steken zelfbouw goedkoper uit kan pakken dan nieuwbouw van een project ontwikkelaar. Ons rijtjes huis was duurder dan onze half vrijstaande huis op een kavel 2x zo groot. Bedenk los van de financiën ook of je überhaupt de persoon bent voor het maken van heel veel keuzes of dat dit niet bij je past. Zo niet is bestaande bouw minder stressvol.
Wij wonen anderhalf jaar in ons nieuwbouwhuis. Vond de dubbele lasten meevallen, al is het zonde geld, maar goed we moesten een jaar huren ivm verkoop en bouw van het huis. Zou het allemaal zo weer doen Wij hebben zo'n 40k in hst huis gestopt ook meevallers gehad met de tuin en mensen om ons heen die in de bouw werken. Onze uitbouw koste het meest ( €12.000 ) 2.4m maar is het zeker waard. De zolder hebben we even gelaten voor wat het is, daar gaan we eind van de maand 2 slaapkamers bouwen en een washok. Het hoeft allemaal niet in 1x. Al is dat natuurlijk wel fijn als dat mogelijk is.
Ik ben dol op ons nieuwbouw huis; helemaal naar wens en goed geïsoleerd. Zou niks liever meer willen en zou zo weer een nieuwbouw huis kopen. Ons huis is overigens ook bijna verdubbeld in waarde. De dubbele lasten waren zwaar, maar wel te doen als je spaargeld hebt. Wij hebben uiteindelijk zon 35.000 extra kosten gemaakt; de de tuin, keuken, badkamer, gietvloer, wanden laten doen, laminaat boven maar ook dingen als een stopcontact verplaatsen kostte geld.
Oeps, ik ben idd niet helemaal duidelijk geweest, maar het betreft projectmatige bouw van twee onder 1 kap woningen en vrijstaand. We hebben gisteren de knoop doorgehakt, we doen het niet. Het lijkt ons heerlijk, nieuwbouw maar met alle bijkomende kosten zijn wij bang dat het boven ons financieel kunnen ligt zeg maar. Ons huis gaan we wel verkopen, vanuit daar kunnen we weer verder kijken. Volgende week fotograaf, spannend! Bedankt voor al jullie reacties dames !
Wij hebben 7 jaar geleden, midden in de crisis een nieuwbouw huis gekocht. Het was toen al gebouwd, maar stond nog leeg. Daardoor flinke korting gehad, badkamer en keuken zaten erbij en nog subsidie van de gemeente en de bouwrente hoefden we ook niet meer betalen. Nu nog steeds super blij mee, maar ik weet niet of ik in de huidige markt zo snel weer een nieuwbouwhuis zou kopen. Wij wonen in een kleinschalig project in een al lang bestaande wijk en dat vond ik wel fijn. Die wijk leeft al en alle voorzieningen zijn er ook al. Ook is het hier niet hutjemutje op elkaar, wat je toch in veel nieuwbouwwijken ziet. Daarnaast weet je niet wat de huizenmarkt doet, als je nu een nieuwbouwhuis koopt wat over 1.5 jaar af is, weet je niet wat je eigen huis waard is tegen die tijd.
Voor de dames die een nieuwbouwwoning hebben gekocht of hebben laten bouwen. Wat waren de kosten van een stenen garage met plat dak? Wij hebben een optielijst gekregen en daarnaast zowat een hartverzakking.