Ik was vandaag op zoek naar informatie over de Antilliaanse keuken. Mijn jongste dochter is van Afrikaans (specifieke land hou ik even voor me) en Antilliaanse afkomst (van haar biologische ouders dus) en ik merk aan haar dat ze nu toch wel aan het zoeken is naar waar ze nou bijhoort. Ze heeft een Antilliaans vriendinnetje en ze was dolgelukkig toen ze hoorde dat zij ook Antilliaanse roots heeft. En nou wilde ik dus wat van ‘haar cultuur’ in huis halen en het beste wat ik tot nu toe kon bedenken was dmv de keuken. En daarbij kwam ik dus dit leuke artikel tegen (ik vind het iig een leuk artikel): https://jurino.com/nederlanders-kunnen-niet-koken/ Want hoe vaak ik iets van de strekking ‘Nederlanders kunnen niet koken’ heb gehoord. Ook hier op zp kan ik me de opmerking als ‘Hollanders kunnen geen nasi maken’ nog wel herinneren. En ik (als multicultureel kokende Hollander) vind dat wel wat ergerlijk/onzinnig. Ik denk dat als je de basisprincipes van het koken kent, je dat prima bij verschillende keukens toe kan passen. Zo is nasi goreng niks meer dan gebakken rijst, daar is toch niet zoveel moeilijks aan. Daarbij verschilt het recept per regio, huishouden etc. Dus dan kan je eigenlijk al helemaal niks fout doen, en weet ik zeker dat er genoeg Nederlanders zijn die goed in staat zijn om witte rijst te koken en op te bakken met wat smaakmakers. En wat dan nog als het meer een ‘Hollandse nasi’ is, vermenging van culturen is juist mooi. Net zo goed als dat er een ‘Indische macaroni’ is. Ik vraag me dan af hoeveel mensen zeggen dat Indische mensen geen macaroni kunnen maken (want macaroni is nou niet echt een Indisch ingrediënt). Dus wat vinden jullie: zijn jullie het eens met het artikel en de stelling dat afkomst niks te maken heeft met kookkunsten of kunnen Nederlanders echt niet koken? En welke keuken vind je het lekkerste? Wat kook je het meeste, Hollandse pot of multicultureel?
Ik denk dat Nederlanders dat zeker wel kunnen maar dan moeten ze het van iemand hebben geleerd met de juiste ingrediënten. Je hebt toch spullen uit toko’s nodig die de meeste Nederlandse mensen niet kennen. Mijn man is Surinaams/Hindoestaans maar kookt zelf nooit. Zijn moeder kan lekker koken en zo krijg ik dat nooit klaar. Simpel weg omdat ik de ingrediënten niet heb en de tijd momenteel ook niet. Koken is best tijdrovend. En dan heb ik het niet over een aardappeltje of pan macaroni
Ik denk wel dat er Nederlanders zijn die kunnen koken maar de Nederlandse en Belgische keuken vind ik op niet veel trekken. Hutspot bweihhhh. Of een ketel groenten, aardappelen en vlees waarvan alles alleen maar gekruid is met zout en peper. Ik begrijp onze kleine moeilijke eters wel Zelf kook ik graag Italiaans en Aziatisch. Ook gebruik ik veel kruiden. Natuurlijk is het niet te vergelijken met de echte Italiaanse of Aziatische keuken of wat ik ook probeer na te doen maar het is lekkerder dan de Nederlandse en Belgische keuken.
Ik heb het eigenlijk allemaal zelf uitgezocht. Mijn grote bron is wel internet of kookboeken en dan zoek ik dus ook uit waar je bepaalde ingrediënten kan krijgen. Of ik loop een toko in en zoek of vraag het daar. Leuker was het wel geweest om het van iemand te leren trouwens.
Ik denk dat het anders ligt. Namelijk dat de traditionele Hollandse keuken gewoon niet zo interessant is. Flauwe smaken (in vergelijking), redelijk makkelijke recepten. Maar dat betekent niet dat Nederlanders niet kunnen koken.
Ik denk dat als je in de basis goed kan koken en veel diverse keukens proeft, je best eten uit andere culturen kunt maken. Ik kook al vanaf jongs af aan (en dan bedoel ik niet alleen aardappels, vlees, groente) met mijn moeder mee. Dan leer je proeven en wat kruiden doen. Nu kook ik inmiddels heel divers. Vaak doe ik inspiratie op uit een boek/internet en kopen we de bijzondere ingrediënten bij de toko en dan maar koken en veel proeven! Ik woon in een grote stad dus ook met uit eten gaan en boodschappen doen is het wel makkelijker om met veel verschillende culturen kennis te maken.
Dat is echt super knap en moet je ook liggen en leuk vinden! Maar zo kan het zeker en kun je als Nederlander wel lekker leren koken. Van iemand leren is vast veel leuker dat klopt.
Is natuurlijk ook smaakafhankelijk. Ik ben ook dol op kruiden en specerijen en dat komt inderdaad wel minder voor in de Nederlandse keuken. Maar per sé makkelijker (of moeilijker) ik het niet. Zo vind ik het maken van een pan rendang net zo makkelijk als een pan zuurvlees. Beide stoofvlees, alleen andere kruiden. En verse friet bakken is meer werk dan een pan nasi maken.
Nou ik kan inderdaad niet koken nee, totaal geen gevoel voor. Mijn zusje echter wel. Zij heeft een Surinaamse man en heeft gerechten leren koken met hulp van haar schoonmoeder. En die gaf haar veel complimenten hoe snel ze zich de keuken heeft eigengemaakt. Maar inderdaad, de Hollandse pot is simpel. Maar dat is dan ook het enige wat ik kan
Haha, dan komt het iig niet door afkomst. Maar wat ik me wel afvraag: kan je het echt niet of vind je het gewoon niet leuk om te koken, waardoor je misschien minder moeite doet? Want als je sperziebonen kan koken in water, kan je ze ook koken in kokosmelk (met wat kruiden e.d.) om maar even een voorbeeld te geven.
Ik heb het van huis uit niet geleerd en ik heb er ook geen gevoel voor (hoe lang moet iets in de pan, wat doen bepaalde kruiden met een gerecht). Vaak staat er dus iets simpels op tafel, ook ivm gebrek aan tijd. 1x in de week maak ik een maaltijd van een recept dat ik dan online heb gevonden. Recept volgen kan ik wel, maar iets zo uit m'n hoofd bedenken..... Wat voor Antilliaanse gerechte ga je op tafel zetten @Adje? Ik moet daarbij denken aan funchi en pastechi.
Ik heb een mooi kookboek gevonden (van dezelfde auteur als het artikel) en doordat artikel was ik ook wel om, om gewoon dat boek aan te schaffen. Dus eerst eens uitgebreid dat boek lezen. Ik denk wel dat mijn dochter als eerste saté ku batata wil maken, want dat heeft ze ook bij haar vriendinnetje op een daar heeft ze het steeds over
Ik kan zeker koken (al zeg ik het zelf haha) ik krijg elke avond de complimenten van m'n dochter dat ik zo lekker gekookt heb. Nederlanders kunnen zeker wel koken zolang je er maar wat tijd, de juiste kruiden/ingredienten en een klein beetje liefde in steekt, zo ben ik echt van mening als je niet van koken houdt dat je minder lekker kan koken.. het ligt het natuurlijk ook wel aan of je het een en ander van huis uit heb meegekregen, ik had de mazzel dat m'n moeder echt super lekker kon koken.. m'n zus daarin tegen die houdt totaal niet van koken en heeft er ook niet echt gevoel voor en zij vindt dus echt dat ik veel lekkerder kan koken.. ik vind heel veel keukens lekker/leuk om te maken, maar hollandse pot koken vind ik echt niet bijzonder haha
Ik kan alleen voor mezelf spreken maar deze Hollander kan echt niet koken en mijn moeder ook niet (komt niet verder dan avg en soepen) en mijn tantes ook niet. Hier eten we max 1x per week echt hollandse maaltijd als in AGV. Ik hou meer van pasta en rijst gerechten, maar dan wel verhollandst door de knorr wereldgerechten
Nou wat mijn probleem is dat ik altijd het recept nog moet volgen, ik maak het me op een een of andere manier niet eigen ofzo. Ook hoeveelheid kruiden, welke kruiden. 10 keer checken of het nu echt een theelepel is van dit bijv. En echt koken is toch met gevoel. Dus of ik het nu niet zo leuk vind omdat ik er geen gevoel voor heb of er geen gevoel voor heb omdat ik het niet leuk vind weet ik niet. Beetje kip-ei verhaal
Mijn moeder kookt heel simpel aardappel, groente, vlees. Wij zijn zelf veel meer andere dingen gaan maken. Kookboeken en internet helpen daar erg aan mee. Ik vind het heerlijk verse kruiden te gebruiken. Sinds we vegetarisch zijn gaan eten zijn we nog meer aan het experimenteren. Niet alles lukt, maar veel wel. Man houdt meer van pittig en kruidig en vindt de oosterse keuken erg lekker. En beiden vinden we de Italiaanse keuken erg lekker. En ik vind stiekem de Hollandse en Engelse keuken ook erg lekker hoor. Stamppotten, stews en pies, heerlijk. Alleen is dat wel vaak met vlees dus dat eten we nog maar weinig. Vrienden komen hier graag mijn zelfgemaakte falafel eten. Super simpel, maar schijnbaar krijgen ze het zelf niet gemaakt. De kinderen daarentegen... eten het liefst droge aardappelen, groente en een vleesvervanger. Komt ons de neus uit, maar maak ik toch 2 a 3x per week zodat ze wel gezond eten. Je moet koken denk ik vooral leuk vinden. Dan komt het “kunnen” vanzelf
Ik denk om te beginnen dat iedereen in staat is om een recept te volgen. Om er daarna gevoel voor te krijgen is een kwestie van veel doen, zo krijg je de ervaring. Dan ga je op een gegeven moment niet alleen maar een recept klakkeloos overnemen, maar nadenken waar je mee bezig bent: vind ik dat het recept voldoende kruiden heeft, vind ik het aangegeven soort vlees wel het lekkerst voor het recept (of: shit, vergeten te kopen, wat heb ik in de koelkast liggen om het te vervangen ). Hier ga je vanzelf over nadenken als je je wat meer thuis voelt in koken. En zo is het voor iedereen aan te leren, en tuurlijk, een goed voorbeeld thuis hebben gehad is zéker gunstig. Wat betreft het onderwerp, wat ook eerder gezegd is, ik denk dat de Nederlandse keuken vanuit de traditie vrij beperkt is: aardappelen, vlees, kool en dan op zn allersimpelst bereid (eigenlijk alleen maar gegaard). MAAR ik denk dat er ook binnen deze keuken toch ook veel recepten verloren zijn gegaan. Denk bijvoorbeeld aan de term 'vergeten groenten'. En bijvoorbeeld ook hoeveel delen van de koe tot onherkenbaar gehakt worden vermalen, omdat ze intact niet meer worden gekocht (gegeten) door de consument. Wat vroeger gewoon gegeten werd, omdat het bijv heel goedkoop vlees was. En orgaanvlees. Traditionele recepten lijken in het buitenland langer stand te hebben gehouden.
Haha, nou ik vind dat ik niet kan koken. Heel af en toe denk ik wauw dat smaakt echt goed, maar nee aan mij niet besteedt. Helaas! Mijn oma kan heerlijk koken, bij haar lust ik echt alles!
Misschien is dat laatste wat je zegt, juist de invloed van de verschillende culturen die we in ons land hebben. Die beïnvloeden ons kookgedrag en daarnaast de noodzaak om dus van niks iets te maken, zoals Nederland in tijden van nood wel had, is er niet meer. Maar ik vind juist bepaalde echt Hollandse stoofpotten echt heerlijk en smaakvol. Zo mag je me wakker maken voor Limburgs zuurvlees! Ik denk dat juist het hele simpele agv (dus puur gekookte groentes, aardappelen en een stukje vlees) ook niet per sé de Hollandse keuken helemaal vertegenwoordigd, maar meer het deel wat wijst op gemaak en snel een maaltijd kunnen maken. Edit: het is nu ook steeds makkelijker om ‘bijzondere ingrediënten’ in huis te halen. Zo zocht ik me jaren geleden nog suf naar de oranje zoete aardappel, nadat ik dat voor het eerst gegeten had in een restaurant. En nu ligt het al een tijd gewoon bij de appie.