Nederlanders kunnen niet koken (zeggen ze...)

Discussion in 'De lounge' started by Adje, Jun 20, 2019.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Strandbal

    Strandbal VIP lid

    May 3, 2013
    8,890
    3,414
    113
    #61 Strandbal, Jun 20, 2019
    Last edited: Jun 20, 2019
    Ja misschien heb ik het niet handig geschreven. Maar ik bedoel te zeggen dat nederlanders best karig en vaak gemakkelijk eten en vaak hetzelfde.
    Andere culturen koken veel uitgebreider. Ik denk dat mensen daarom vaak vinden dat nederlanders niet goed kunnen koken. Omdat het vaak simpel is.

    Maar goed, meningen en smaken verschillen (gelukkig).
     
    Anna009 and DQueen like this.
  2. Aries

    Aries Niet meer actief

    Ben ik de enige die de Hollandse keuken helemaal niet zo simpel vindt? :D Ik kook veel en graag, zelden AVG, maar als ik dat een keer doe vind ik het zoveel pannen en wat een gedoe om zowel A, V als G tegelijkertijd precies gaar te hebben en alles warm te serveren. :roflmao:

    Interessant topic trouwens!
     
    Zara75, Iertje81, Kanarie and 4 others like this.
  3. Pechvogol

    Pechvogol Fanatiek lid

    Jun 19, 2014
    1,361
    678
    113
    O dan heb ik het onduidelijk neergezet, ik bedoelde dat er minder gevarieerd werd, niet dat het minder gevarieerd is.
    Je kan zoveel met een aardappel.
     
    Adje likes this.
  4. Zomerbloem

    Zomerbloem Fanatiek lid

    Mar 19, 2018
    2,122
    2,577
    113
    Female
    Ik vind koken verschrikkelijk. Het is dat het moet... Het is niet vies ofzo maar heb er geen geduld voor:|
     
    RoIn and Adje like this.
  5. Pechvogol

    Pechvogol Fanatiek lid

    Jun 19, 2014
    1,361
    678
    113
    Koken is niet mijn allergrootste hobby, maar eten zit toch wel in mijn top 3 van hobby's. En ik ben er op een gegeven moment helemaal klaar mee als ik het idee heb dat ik steeds maar hetzelfde aan het eten ben. Dus moet ik vanzelf gaan variëren.
    En dat vind ik nog het meest vermoeiende, steeds maar weer bedenken wat we nú dan weer gaan eten, dus dwing ik mn man om wekelijks een 1 of 2 gerechtenideeën in te brengen. Gelukkig eet hij alles.
    Ik doe dat het liefst toch echt wel een paar dagen vooraf, zodat er een plan is en de boodschappen in huis zijn om eventuele langere voorbereidingen op tijd te doen, zonder haast.
    Als ik het van last minute af laat hangen wordt het over het algemeen inspiratieloze groenten met een laf stukkie vlees. Word ik dan weer zo ongelukkig van, eet ik bijna nog liever niks :confused:
     
  6. EdN

    EdN VIP lid

    May 27, 2011
    8,830
    3,627
    113
    Ik denk dat het niet zozeer de Hollandse keuken is die minder is of dat Nederlanders niet kunnen koken, maar meer dat onze eetcultuur van oudsher anders is dan bijvoorbeeld in Italië of Turkije. Zoals iemand eerder al schreef: Nederland is natuurlijk jarenlang vooral een land van hard werken en functioneel eten geweest: goed vullende kost, om daarna weer aan de slag te kunnen. Dat betekent niet dat er geen variatie in zit of dat het smakeloos is. Ik vind een goede stamppot of met zorg gemaakt stoofvlees heerlijk, en ik vind de meeste Hollandse groenten hartstikke lekker en veelzijdig.

    Verder ben ik dol op de Italiaanse keuken en probeer graag allerlei recepten uit. En daarnaast probeer ik ook lekker gevarieerd te koken en daarbij naar andere keukens te kijken. Ik zal mezelf geen keukenprinses noemen, maar ik kan wel iets lekkers op tafel krijgen. Mijn moeder en 2 zussen zijn wel geweldige koks en allemaal hartstikke Hollands.

    Overigens moet ik wel zeggen dat verjaardagen bij mijn nichtje met Molukse schoonfamilie wel echt een feest zijn, ongelofelijk veel en overdadig eten en allemaal even heerlijk. Hoewel wij ook allemaal altijd voor lekker eten voor onze gasten zorgen, is dat toch nog andere koek dan de ladingen lekkernijen die daar voorbij komen. En op kraamvisite (!) bij een Turkse collega werden we ook getrakteerd op tafels vol lekkers. Dat vond ik zwaar indrukwekkend, ze had een pasgeboren baby en had toch een hele dag staan koken voor een paar collega’s die een uurtje langs kwamen. Dus toch wel een duidelijk cultuurverschilletje. Maar dat heeft volgens mij dus minder te maken met kunnen koken, dan met de rol die eten en koken in het leven speelt.
     
    chrystel73 and DQueen like this.
  7. Suthern

    Suthern Actief lid

    Dec 21, 2018
    368
    221
    43
    Female
    Wat een leuk onderwerp! Als ik aan koken en eten denk word ik gelukkig!

    Ik kan zelf zeker wel koken, heb er aanleg en talent voor denk ik. En dat groeit met ervaring. Maar het is net als met ritmegevoel denk ik; je hebt het of je hebt het niet. Ik kan in mijn voorraadkast en kruidenla kijken wat ik in huis heb en daar een heerlijk smaakvolle maaltijd van maken, omdat ik gevoel heb voor smaken die elkaar aanvullen en goed combineren. Ik kan (mede door die eigenschap) op de een of andere manier me moeilijk aan een recept houden.

    Hangt dat af van je roots? Dat weet ik niet. Wel van de eetcultuur waarmee je bent opgegroeid. Er zijn Hollandse families waar eten een belangrijk samenzijn is en iedereen altijd kan aanschuiven, maar ook gezinnen die in 10 minuten voedsel naar binnen schuiven en weer doorgaan.

    Ikzelf heb Indische roots, maar at niet vaak Indisch. Toch is die eetcultuur wel heel bepalend geweest denk ik. Daarentegen kon mijn Nederlandse oma heerlijke gekookte aardappels maken (precies lang genoeg gekookt, beetje drooggestoomd) met groente, vlees en zalige jus.
     
  8. Manolito

    Manolito Fanatiek lid

    Sep 12, 2016
    2,659
    2,110
    113
    Ik kook vaak Aziatisch.
    Chinees, Indonesisch, Moluks en Indiaas.
    De toko is mijn supermarkt.
    Ik kom daar vaker dan bij Jumbo.
    Haha.
    Ook Surinaams vind ik een fijne keuken.
    Veel verschillende invloeden.
    Het mooiste compliment kreeg ik van een kennis (hindoestaanse surinamer) die mijn Roti kip lekkerder vond dan die van zn moeder!
    Mijn molukse buurvrouw zei eens tegen me; jij hebt wel een wit velletje, maar daar zit geen blanke onder.
     
    amdaa, Mamavanvier95 and DQueen like this.
  9. DQueen

    DQueen Niet meer actief

    Ik krijg van de vader van mijn beste vriend (Javaans-Surinaams) juist altijd te horen dat ik geen Nasi maak maar rijst met een smaakje :oops::roflmao:
     
    Petra82, PenF and Manolito like this.
  10. PenF

    PenF VIP lid

    Aug 20, 2009
    8,387
    2,241
    113
    Female
    Coach
    Dordrecht
    @Adje Mooi hoe jij dat aan jouw dochter mee wil geven!

    Ik denk dat er zat Hollanders zijn die kunnen koken. En ik vind de Hollandse keuken vaak juist veel tijd kosten.Echter denk ik dat de verschillen liggen in het feit dat in NL zowel man als vrouw werken waardoor er minder tijd voor word gemaakt. Volgens mij kan iedereen koken als je er maar de tijd voor neemt en er zin in hebt.
    Ik kook allerlei keukens al is Italiaans en Frans favoriet.
    Maar het kost wat tijd, planning en aandacht en dat moet je willen. Mijn Roti en Moksi Alesi, werden door surinaamse collega's van mijn man vol lof ontvangen. Dus ik denk wel degelijk dat het kan!
     
  11. snoes79

    snoes79 Fanatiek lid

    Jun 9, 2014
    1,312
    1,192
    113
    De Hollandse pot is van oudsher vrij simpel, vinden we nu!
    De Nederlanders zijn nasi en macaroni gaan maken met groenten pakketten:roflmao::roflmao::roflmao:

    Dat is natuurlijk niet hoe de oorspronkelijke keuken het bedoelde, maar........

    Ik vind de Nederlanders over het algemeen erg open staan voor eten uit andere landen. Ik vind het een applausje waard dat ze wel proberen om die curry, nasi, pom of wat dan ook proberen te maken!
    En zo dus andere eetculturen bezoeken!

    Een een nasi uit Bali, zal anders smaken als een nasi uit Java! Dus de nasi uit NL is ook weer anders.
    Ik maak ook graag nasi en bijgerechten, zoals wij ze graag eten. Lekker elke woensdag!!!!
     
    DQueen likes this.
  12. Petra82

    Petra82 Fanatiek lid

    Jul 10, 2008
    1,619
    1,332
    113
    Westland
    Ach man... Ik ben zo'n slechte kok... Ik laat gerust water aanbranden.
    Ik ben al blij als er überhaupt iets eetbaars op tafel staat :roflmao:

    Er zijn maar 3 dingen die ik (ook volgens familie en vrienden) goed kan maken:
    - erwtensoep
    - paprikasoep met garnalen
    - stoofpeertjes

    Voor de rest is het hier agv of de gerechten met een p :thumup:
     
  13. DQueen

    DQueen Niet meer actief

    gelukkig dacht dat ik de enige hier was die zo slecht kon koken
    Enige wat ik echt goed kan is een ossenhaasje perfect bakken en eigenlijk al mijn koude gerechten en salades zijn favoriet bij onze vrienden/familie. Besef me door dit topic nu ook dat het vooral dus komt door de ingredienten liefde en aandacht. Ik vind warm eten zelf eigenlijk helemaal niet zo lekker en koude gerechten wel, dat maak ik dan met veel meer aandacht omdat ik het zelf heel lekker vind.
     
    Petra82 likes this.
  14. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,394
    21,776
    113
    Ik houd erg van koken en kan het volgens mij ook redelijk goed. Nu moet ik wel zeggen dat waar wij wonen echt met basisproducten wordt gekookt. Pakjes en zakjes bestaan er amper en het enige in blik wat veel wordt gebruikt is tomatenpuree (en dan ook gelijk weer voor bijna ieder gerecht :rolleyes:).

    Zelf eet ik amper AVG maar vind het vooral zo'n gedoe om alles tegelijk klaar te hebben, plus saai om het vaak te eten. Ik houd vooral van variatie, en na een week word je iedere dag Tunesisch eten ook echt zat (ik tenminste wel).
    Mijn schoonmoeder maakt ook echt maar 3 verschillende gerechten wat steeds roeleert en dat is ook iemand uit "een andere cultuur", ik denk zelf dat er in ieder land wel mensen zijn die saai of makkelijk koken. Mijn Nederlandse oma daarentegen kookte altijd erg uigebreid en gevarieerd. (Andere oma is een ander verhaal, die at alleen brood met kaas...)
     
  15. EdN

    EdN VIP lid

    May 27, 2011
    8,830
    3,627
    113
    Dat is wel echt zo. Ik kan echt wel lekker koken, maar ik heb zelf geen enkele interesse in een stuk vlees. Wel door iets heen of in combinatie met wat anders of zo, maar ik zal echt nooit een biefstukje of varkenshaasje bestellen in een restaurant of zo, dan heb ik veel liever een lekker stukje vis. En ik kan dat dus ook echt niet, goed vlees bereiden. Ik heb er weinig enthousiasme voor en het wordt dus al snel taai of flauw.
     
    DQueen likes this.
  16. bosi333

    bosi333 VIP lid

    Aug 1, 2006
    37,265
    6,790
    113
    Nou ja...ik ben opgegroeid ( tot 12) met een heel goed kokende Italliaanse vader.
    Mijn broertje kan ook zo goed koken. ooral mijn broertje maakt iets met een soort finesse...


    Ik kook niet echt maar maak dingen klaar. Wel heel anders dan Nederlands eten. Zo eten we eigenlijk nooit gekookte aardappelen/groente/vlees

    Meer mediterraans. Beetje brood, veel saus, beetje vlees en veel groente en fruit. Als je het in delen zou moeten uitleggen hebben we elke maaltijd 50% groente/fruit, 20% koolhydraat ( brood, rijst, pasta en soms gebakken aardappel) en 30% vis, kip of ander vlees.

    Zie bij bijvoorbeeld schoonouders 40% koolhydraat, 40% vlees en 20% groente.

    Ik vind denk ik daar ook wel een groot verschil zitten.
     
    DQueen likes this.
  17. amdaa

    amdaa VIP lid

    Mar 28, 2015
    9,670
    11,009
    113
    Ik vind dat jij 2 thema's raakt.

    1: natuurlijk kunnen 'Nederlanders' koken.
    Of eigenlijk anders: kunnen koken verschilt per mens. Dat kun je niet generaliseren.

    2: authentieke gerechten vanuit een bepaalde cultuur worden echt anders bereid door 'natives' dan door andere culturen. Eetcultuur is echt wel iets dat bij een cultuur hoort, en gerechten worden overgedragen van generatie naar generatie.
    Dat wij hier dan een gerecht volgens een leuk recept ook kunnen maken vind ik toch anders.

    Authentieke snert met rookworst smaakt echt anders bereid door een Hollandse oma, dan iemand in Zuid China die het recept op internet heeft gevonden.

    Daarnaast smaken Aziatische gerechten die wij hier eten in de verste verte niet hetzelfde als de oorspronkelijke smaak van de gerechten met dezelfde naam.
     
    DQueen likes this.
  18. amdaa

    amdaa VIP lid

    Mar 28, 2015
    9,670
    11,009
    113
    Dit bedoel ik dus.

    Ik vind kookcultuur een onlosmakelijk deel van een cultuur.
    En koken is natuurlijk veel meer dan een recept volgen.

    En ik kan echt genieten van heerlijk authentiek bereide AGV. Vooral bij oma's, want die nemen er (in mijn beleving) veel tijd voor, en bereiden de maaltijden zoals ze het van hun ouders hebben geleerd en jarenlang naar eigen hand hebben geperfectioneerd.
     
  19. amdaa

    amdaa VIP lid

    Mar 28, 2015
    9,670
    11,009
    113
    Hier kun je mij midden in de nacht voor wakker maken, hemels! (En ik ben half Italiaans haha)
     
    Adje likes this.
  20. Salentein

    Salentein Niet meer actief

    Goede vraag. Ik denk dat heel veel mensen wel kunnen koken als het een recept volgen is. Ik denk dat minder mensen met wat ze in de kast hebben liggen een leuke maaltijd op tafel kunnen zetten.

    Daarnaast denk ik dat de hollandse keuken gewoon bij onze cultuur hoort. Praktisch want het vult en dooorrrr. Ik vind dat niet persé slecht overigens want bij bijvoorbeeld de Pastinaeck heb ik toch echt heerlijke oud hollandse maaltijden gegeten dus die kok kon het in elk geval wel ;)

    Ik vind zelf koken heel leuk eigenlijk. Ik heb alleen moeite om de rust ervoor te vinden. Maar wellicht ligt dat aan de fase waarin ik zit (kleine kinderen, pittige baan) Maar als ik dan de ruimte heb experimenteer ik graag.

    Wij eten eigenlijk 1x per week AVG (aardappelen (altijd gebakken, gegratineerd, uit de oven, zoet of gewoon, aardappeltoefjes, in de schil of uit de oven, nooit gekookt dat krijgen we allemaal niet weg haha) met groenten dus (van rode kool met appel tot gesmoorde boontjes tot gewoon een maiskolf) en vlees. Veel meer eten we pasta, rijst, ovenschotels, mexicaans, indisch etc. Die laatste dingen zijn ook veelal favoriet.
     
    Adje likes this.

Share This Page