Soms heb je niks te kiezen wat school betreft. Gelukkig is de groep niet het hele jaar zo groot geweest, veel instroom van de afgelopen 3 maanden. Ik vind smeren de verantwoordelijkheid van de ouders. Als het je niet zint moet je zelf maar zorgen dat je op school komt om extra te smeren. En op school spelen ze niet de hele dag buiten, het verbranden valt echt wel mee. En ja, ik weet waar ik het over heb, zowel mijn dochter en ik zijn rossig met lichte huid. Je moet alleen zorgen dat je echt goed insmeert. En zorgen voor iets met een mouwtje ipv blote schouders. Ik vind het absurd wat de juffen en meesters moeten op school. Mensen verwachten soms serieus dat juf/meester prima elke dag de billen kan afvegen van hun geliefde spruitje (terwijl er geen reden is dat het kind het niet zelf zou kunnen). Kinderen die zichzelf nog nooit hebben aan- en uitgekleed. Soms hebben kinderen een ongelukje en moeten ze omgekleed worden. En dan heb ik het niet eens over de kinderen die extra hulp/aandacht nodig hebben vanwege medicijnen, een beperking of gedragsproblemen. Nee, smeren mag een ouder zelf voor zorgen en laat de juffen en meesters zorgen dat de kinderen onderwijs krijgen.
Hier zat zoon met 34 in groep 3. Dochter met 21. Mooi dus dat de klas van zoon veel rustiger en leuker was als die van 21. Aantallen zegt lang niet altijd wat. Buiten dat ga je niet alleen omdat je kind ineens (kleuterklassen waren wel klein) in een grote klas komt wisselen.
Ja de dynamiek in een klas zegt ook wat. Natuurlijk wissel je niet zomaar van school, maar sommigen weten van te voren dat de klassen op de school van hun keuze zo groot zijn en dan zou ik dus verder kijken.
Ja dan is het wat anders. Hier is dat niet zo. Gemiddeld zitten er rond de 21-24 leerlingen per klas, alleen de oudste heeft al jaren een grotere klas.
Maar zelfs als je goed smeert om 8u 's ochtends, werkt dat in de namiddag toch niet meer? Ik vind kinderen insmeren, zorgen voor kinderen. En zorgen voor, dat is wat opvoeders doen. En dus ook een juf of meester. Als een kind valt, dan verzorgt de juf dat. Als het verdriet heeft, dan praat een meester ermee zodat dat kind zich gehoord voelt. Als het heet is, zorgt de juf dat het kind niet kan verbranden. Als dat al niet meer gezien wordt als onderdeel van de taak van een opvoeder, wat dan wel? Dan scheelt er mijns inziens écht iets aan de instelling van een school.
Nee, nee, nee! Ik ben een juf! Een onderwijzer, een docent, een leerkracht! Ik ben op school geen opvoeder, ik ben niet een ouder van de kindjes. Ik moet de kinderen dingen leren. Ik hoef ze niet te verzorgen. Daar zijn de vaders en de moeders voor. Daarnaast: natuurlijk zeg ik tegen mijn leerlingen dat ze zichzelf moeten insmeren, natuurlijk haal ik een pleister, natuurlijk heb ik een luisterend oor, natuurlijk help ik met van alles en nog wat. Maar, nee, ik ben geen verzorger of opvoeder op school. Die taak is al vergeven en niet aan mij!
Ligt het niet ook aan je definitie van opvoeder? Ik vind de juf van mijn kinderen namelijk wel degelijk opvoeder; ze brengt hen immers, net als wij als ouders, waarden en normen bij. Als ouder zijn we, als het goed is, hoofdopvoeder, maar anderen die dichtbij het kind staan voeden wel mee op en een leerkracht zeker. Zo kijk ik er tenminste tegen aan.
Er zijn meer manieren om een kind tegen de zon te beschermen: binnen blijven is ook een optie. Als je ze niet in kunt of wilt smeren, dan moet je dus niet de hele dag naar buiten gaan en de kinderen zo veel mogelijk uit de zon houden.
Wat jammer dat je jezelf niet beschouwt als een opvoeder. Los daarvan: jij bent misschien een juf voor tienjarigen, niet voor vierjarigen?
Je hebt helemaal gelijk. Het is aan de ouders om normen en waarden bij te brengen, om kinderen te leren hoe ze hun billen moeten vegen, veters te strikken en alsjeblieft en dankjewel te zeggen. Wordt er bij jullie in de kleuterklassen (weet niet voor welke groep je staat) door juffen en meesters gesmeerd? Lijkt mij een onmogelijke opgave om 20 tot 30 (of 35) kleuters echt goed in te smeren. Iedereen lijkt te vergeten dat het normale gebeuren in de klas ook gewoon doorgaat en dat het insmeren nog eens bovenop alles moet. Overigens smeer ik mijn dochter 's ochtends heel goed in met de hoogste factor en ze is nog niet verbrand thuis gekomen.
Nu inderdaad wel, 12/18 jarigen, maar ben ook juf op de basisschool geweest. Ik zie en zag mijzelf niet als opvoeder. Er zijn weleens ouders die ook tegen mij zeiden: wat ga jij daarmee doen? (Ging meestal over gedrag dan), dan was en is mijn antwoord steenlaag: ik niets, het is nl niet mijn zoon/dochter. @Emma86 ik was wel een smeerder, maar veel ook niet. Op mijn dochters basisschool. Doen ze dit nog wel bij de kleuters, vanaf groep 3 niet, dat moeten ze zelf kunnen. Er staat wel in de aankondiging van de waterspelletjes op he5 plein dat UV-shirtjes handig zijn.
Ik zie juffen meesters zeker wel als opvoeder. Als kinderen bv ruzie maken op het schoolplein... Als een kind valt, huilt, getroost moet worden en een pleister nodig heeft. Als een kind een grote mond heeft. Of juist heel onzeker is. Dat is toch iets waar je als juf wat mee doet? Dat is opvoeden. En bij groep 1 is dat misschien wel heel anders dan in groep 8, maar in beide gevallen vind ik dat het gaat om opvoeders.
Ik vind zwemmen met een groep 3 klas zorgelijker dan het niet insmeren door de juffen of meesters Als mijn groep 3er ging zwemmen hield ik hem thuis of ging ik mee (en hij is een late leerling) niet elk kind is op die leeftijd al vertrouwd in het water.. Ik vind insmeren echt een taak van de ouders. Twijfel je aan de juf dan leer je het je kind zelf of je maakt afspraken om tussendoor zelf maar te komen smeren..
Tja, ik sta daar helemaal anders in. Waarschijnlijk omdat hier in België kinderen vanaf 2,5 jaar vrijwel altijd voltijds naar school gaan. De kleuterjuffen spelen veel met de kinderen, ook buiten, en hier wordt dus absoluut wel een hele klas ingesmeerd door de juf. Dezelfde juf die ook regelmatig ongelukjes moet verschonen etc, en dat ook gewoon doet. En natuurlijk is het aan ouders om hun kinderen normen en waarden te leren. Maar op school leren kinderen een vorm van samenleven die je in een gezinssituatie niet kan aanleren. Alleen al daarvoor beschouw ik de leerkrachten van mijn kinderen als opvoeder. En voor wie benieuwd is: zo ongeveer alle leerkrachten die ik ken, beschouwen zichzelf ook als dusdanig.
@Youtan: maar als er in de klas iets gebeurt, doe je daar dan niets mee? Ik vind dat een taak van de leerkracht: die was erbij, ik niet. En ja, natuurlijk praat ik er met mijn kind over ed, maar dat betekent niet dat de leerkracht zich enkel kan richten op het didactische vlak, pedagogisch (en daarmee een stukje opvoeding) is ook gewoon onderdeel van het vak in mijn ogen. Ook omdat een veilige omgeving voorwaarde is om überhaupt tot leren te (kunnen) komen.
Maar precies dat onderdeel maakt je in mijn ogen dus een medeopvoeder. Niet als rol, maar wel als taak. Niet de primaire misschien, maar zeker geen onbelangrijke.
Ben ik het mee eens, nu zorg ik ervoor Dat de oudste een fles bij zich heeft en zusje en broertje insmeert op school. Maar als ik het had gekunt was ik zelf ook nog wel gegaan. Hele blanke huid rossig en hoogblonde ze moeten in gesmeerd worden maar dat is mijn verantwoording niet die van de juf of meester.