Mijn man klaagde wel in het begin maar inmiddels niet meer. Van de kinderen krijg ik ook geen klachten. Maar ja, die zijn natuurlijk niet anders gewend.
Die eten we niet vaak. Maar als ik wel eet, dan bak ik meestal wat ui en champignons en een tomaatje met het vlees mee. Dat gaat bij ons door als jus. 'echte' jus of uit een potje maak ik dus echt nooit.
Nee droge, gekookte aardappels met niks eten we echt nooit. Sowieso eigenlijk weinig agv, maar als we dat wel doen meestal gebakken krieltjes of op smaak gebrachte puree, of hoogstens plakjes in een ovenschotel ofzo. (man en kinderen dan, ik eet helemaal geen aardappels)
Heeeel soms maak ik jus. Dat is eigenlijk alleen als ik stamppot boerenkool eet. Ik begin met een beetje boter of olijfolie. Dan een fijngesneden uitje, een geperst teentje knoflook. Dat fruit ik ff en gooi er dan wat fijngesneden paprika, wortel en champihnoons bij. Ff fruiten. Dan gooi ik er wat bouillonpoeder. bij. Deze poeder maak ik eens in de zoveel tijd zelf. Er zit geen korreltje zout bij. (Zelf bouillonpoeder maken is trouwens super makkelijk) Nog een klein scheutje olijfolie en dan een lepel bloem. Ff goed roeren en soort van gaar maken. Hoeft echt maar minder dan een halve minuut. Dan een beetje water, scheutje ketjap, theelepel tomatenpuree en een blaadje laurier. Oh en bij deze stap ook een halve fijngesneden tomaat. Dit ff goed een poos laten borrelen/laten inkoken. Deze jus is echt lekker en niet mega slecht. Leuke is ook dat je het prima in kleine bakjes kunt invriezen zodat je altijd een voorraadje hebt.
Wij eten minimaal 2 x in de week gekookte aardappelen met vlees en groenten. Ik zorg voor vlees waar jus het lekkerste van is. Bv slavinken, worstjes etc. Dan bewaar ik een bakje jus voor de keer erna als we bv een snitzel bij eten. Daar heb je geen lekkere jus van. Je kan dat ook invriezen.
Als ik jus maak dan doe ik dat gewoon door water bij het vet van het gebakken vlees te doen en dat wat in te laten koken. Ik voeg niets toe en ik vind het lekker zo. Ik zou wel eens een keer “echte” jus willen maken maar ik zou niet weten hoe. Ik hou enorm van jus maar we eten het bijna nooit (meer). Ik ben ook de enige in huis die het lekker vind.
Zoals jij het doet kan het ook maar echt jus, vindt ik lekkerder. Niet gaan lachen ik ben dus heel ouderwets maar ik heb nog een echte braadpan. Jus maak ik nog echt van rundvlees. Rundvlees met wat peper en zout insmeren en bijvoorbeeld 1 uurtje laten intrekken. 2 pakjes margarine of als je een grote pan heb 3 rustig laten smelten en daar staat het vlees dan 3 uur in te sudderen. Dit doe ik dan s avonds na het eten en voor ik naar bed ga is het klaar. Afkoelen gaat s nachts vanzelf en de volgende ochtend gaat de pan de koelkast in. Vet open snijden dikke jus opvangen in een andere pan, beetje water erbij en je heb groot moeders jus. Aardappels zonder zout komen er bij ons niet in. Wij eten nog vaak hollandse pot. Soep, aardappels, vlees, groente.
Oh daar moet ik echt niet aan denken Ik eet ook geen kale rijst, pasta of losse wraps e.d. Gekookte aardappelen horen voor mij in dat rijtje thuis, dus we doen altijd iets met die aardappel om het lekkerder te maken.
Helemaal als het nieuwe aardappelen zijn, geschraapt heb je er dan zo'n lekker velletje omheen zitten, mmmm
Wij eten eigenlijk nooit gewoon gekookte aardappelen, dat vind ik echt zo saai. Wel krieltjes of zo, maar daar gebruik ik een beetje olijfolie met kruiden, of roomboter voor. Jus eigenlijk alleen bij stamppot, en die maak ik dan meestal van gehaktballen (beetje water en ketjap toevoegen aan de bakresten, evt beetje bloem), of ik heb er stoofvlees bij, dus dan heb je daar al weer vocht van voor de smeuïgheid. Bij andere gerechten dan stamppot vind ik jus niet lekker.
Dat was ook mijn eerste gedachte. Ik maak het gewoon van het kookvocht/vet van het vlees. Scheutje water in de pan (ik gebruik ook geen dingen om het dikker te maken), je had evt. een uitje ofzo mee kunnen bakken en het zo nog even op een zacht vuurtje zetten waardoor het wat dikker wordt, af en toe roeren en klaar is Kees. Zo deed mijn moeder het ook. Ik vind er genoeg smaak aan zitten. Al eet ik maar af en toe jus. Ik vind het bij sommige gerechten echt lekker, maar ik eet niet vaak vlees en gekookte aardappelen enzo eet ik ook maar een paar keer per maand, dus ik heb het niet zo vaak nodig.
Haha, ik eet juist wel kale rijst, pasta en losse wraps. De saus ed eet ik erna Maar door elkaar vind ik zoooo vies....
Hier net zo, ik eet geen gewone aardappel, man en kinderen wel. Allemaal zonder jus, zout of saus. Van thuis uit wel zo meegekregen maar ik ben er mee gestopt. Kinderen weten niet beter.