Ooit heeft iemand mij verteld dat je een kiwi niet kan combineren met zuivelproducten als melk, yoghurt en vla. Maar waarom niet? Is het schadelijk voor je? In verband met onze vakantie wil ik de fruitschaal leeg gaan eten. Vanavond wilde ik een bananenmilkshake maken. Maar ik heb nog zoveel kiwi's liggen dat ik er kiwi doorheen wilde doen.
Volgens mij reageert het niet goed op elkaar, waardoor zuivel gaat schiften. Of het schadelijk voor je is, weet ik niet.
Volgens mij is het niet schadelijk, maar het is gewoon niet lekker. De melk gaat schiften en de smaak wordt bitter. Dit kun je voorkomen door de kiwi eerst te koken. Je kunt de milkshake ook heel snel opdrinken, dan is de smaak nog wel goed. Maar dan gebeurt dit proces dus in de buik i plaats van in het glas. Dit vond ik op internet: In kiwi zit een speciaal enzym, actinidine, dat eiwitten splitst en oplost. Als je de kiwi bij eiwitrijke producten voegt, dan beginnen die af te breken. Dat verklaart waarom je kiwimilkshake gaat schiften als je hem te lang laat staan.
Volgens mij gaat het schiften en word het bitter als je het te lang laat staan, net als met ananas. Maar als je het maakt en daarna gelijk opeet lijkt het me geen probleem! Eet smakelijk!
Mijn kinderen maken regelmatig een smoothie met kiwi. Gaat prima. Ze drinken hem inderdaad meteen op en dan is er niks aan de hand.
Heeft inderdaad te maken met dat het bitter word en gaat schiften als je het lang laat staan. Ik heb een tijdje in een smoothiebar gewerkt als student en om die reden verkochten we geen zuivel-shakes met kiwi, meloen of ananas. Maar het is verder niet schadelijk oid
Als je verder normaal en gevarieerd eet en geen tekorten verder hebt is dat inderdaad niet erg lijkt mij. Zelfs niet als je het altijd doet. Dit is de enige reden die ik kon bedenken om kiwi en melk niet te mixen en meteen op te drinken
Bedankt voor de uitleg! Het is een gewone bananen milkshake geworden. En dan neem ik vanavond nog een fruitsalade met kiwi.