En wat is volgens jou onzin dan? Want ik als Nederlander in België kan me in dit stuk best vinden. Vrijwel alles wat er in dit stuk staat is op de scholen van onze kinderen van toepassing. Behalve het boterhammetje, hier word er zeker wel warm geluncht op school(80%)
Kringgesprek is hier al vanaf de peuterklas, dus 2,5 jaar. En niemand zegt hier «u» tegen een leerkracht. In tegendeel, van wat ik hier op het forum lees, wordt in België net veel mínder u gebruikt dan in Nederland. Maar dat van vanbuiten leren, examens, discipline, huiswerk etc is inderdaad wel waar
Inderdaad, ik kan zo verschillende punten weerleggen maar dat discussiëren zit niet in mijn Belgische aard. Jammer wel dat we zo worden neergezet want dat klopt totaal niet met mijn beeld. Niet dat ik vind dat het Belgisch of Nederlands onderwijs beter is want elk kind heeft ander onderwijs nodig. De ene leerling leert het meeste van klassikaal lesgeven en de andere leert het meeste van projecten en nog een andere van bewegend leren of individueel leren. Ik denk dus dat elke ouder (als je nu net bent verhuisd of niet) naar de verschillende visies van scholen in de buurt moet kijken en dan kiezen voor de aanpak die het beste bij hun kind past. Naar mijn gevoel gebeurt dat in België nog te weinig en wordt er vaak naar het dorpsschooltje gegaan omdat het praktischer is.
Poeha, wat zijn onze kinderen te beklagen als ik dit artikel lees . Ze worden hier op school echt ook wel aangemoedigd om te spreken over emoties, ervaringen etc. Elke week staat een ander kind centraal als "zonnetje van de week", complimentenmonstertje, ze krijgen tot 5 schooltassen per schooljaar mee om tijdens weekends rond te werken en een stukje te schrijven in een bijhorend boekje (waar ben ik trots op, wat heb ik dit weekend gedaan, wat zijn mijn hobbies, leuke opdrachtjes...) om zo hun leefwereld te delen... Verder worden er lessen buiten gegeven in de schooltuin, zijn er regelmatig excursies etc... Er is bij ons ook een beloningssysteem en het ene kind reageert daar beter op dan een ander kind, maar dat heb je ook als je later werkt...
Ach ik weet niet of je met zo'n algemeenheden onderwijssystemen kan vergelijken. Ik herken de scholen van mijn kinderen alvast niet in de beschrijving van het Belgische systeem. Maar een vriendin (uit mijn geboortestreek) zal zich hier vast wel in herkennen. Net zoals sommige Nederlanders de school van hun kinderen niet zal herkennen in de beschrijving van het Nederlandse systeem. En om op basis daarvan dan te zeggen welk systeem beter is? Nee, daar waag ik mij helemaal niet aan. Mijn dochter past perfect in de school waar ze nu zit: zelfstandig werken, veel onderzoekend leren, extra uitdagingen voor dingen die ze vlot leren/kunnen en de nodige ondersteuning bij dingen die moeilijk gaan. Mijn zoon liep daar echt verloren. Voor hem hebben we nu een school gezocht met meer structuur, meer begeleid leren/werken, ... En dat geldt denk ik voor veel zaken. Er zijn evenveel verschillen tussen Belgische steden/plekken onderling als er verschillen zijn tussen België en Nederland.
Ik heb ook het idee dat kinderen in de kleuterklassen veel meer moeten kennen in Nederland. Krijg ik te horen dat zijn letterherkenning niet goed is. Euhm,...ja en dan? Hij is een kleuter! Maar dat is hier dus normaal dat ze dat moeten kennen. Maar vanaf groep 3 of het 1e studiejaar krijgen de kinderen in België dan weer veel meer huiswerk mee volgens mij. Dus vanaf dan moeten de kinderen in België meer doen dan de kinderen in Nederland naar mijn gevoel.
Letters is in België spelenderwijs in de kleuterklas, maar zeker nog geen vereiste. Huiswerk is inderdaad in de meeste scholen gebruikelijk vanaf het eerste leerjaar. Vind ik alleen maar goed. Duurt ook maar vijf minuten per dag, dus het is niet alsof ze moeten studeren. Maar als ouder ben je wel meteen mee in wat ze leren op school, en waar je kind het eventueel moeilijk mee heeft.
Ja dat is misschien veranderd maar ik weet nog dat ik vanaf het 4e of 5e jaar dagelijks een uur tot anderhalf uur bezig was met huiswerk en leren.
Vast, het is ook een behoorlijk geberaliserend stuk, dus afhankelijk van de specifieke situatie zal de één zich beter in herkennen dan de ander. Qua school sluit het wel aan met wat wij (in NL) zien bij onze kinderen, en ook redelijk aan op de verhalen over meer traditionele 'feitelijke' onderwijs in België. Al begint die ook te veranderen lees ik hier.
Vorige maand tijdens de schoolraad liet de directrice vallen dat ze een evaluatie ivm huiswerk maken. Want, hoe weet je dat het kind dit gemaakt heeft (bv rekenen), in hoeverre was er hulp van de ouder en mogelijk legt een ouder het anders uit dan de leerkracht, wat dan weer verwarrend kan werken.