GBS bacterie gevonden in kweek

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Spikkeltje, 25 jul 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Ik ben nu 16+5 en had afgelopen maandag een controle bij de gyn. Hier heb ik, net als bij de intake, aangegeven dat ik toch wel érg vaak moet plassen. Bij de intake hebben ze iets van sediment (?) getest, maar de gyn van maandag stelde voor om een kweek te doen. Zo gezegd zo gedaan. Krijg ik vandaag een brief van het lab dat ze de GBS-bacterie hebben aangetroffen.

    Ik meteen in alle staten de gyn gebeld, want in de brief stond dat ik dat moest doen. Degene die de telefoon opnam was echter vrij laconiek, zei dat ik morgen een belafspraak heb en dat ik morgen dan ook een recept krijg voor antibiotica. Ook moet ik bij de bevalling een infuus. Dat vind ik allemaal niet zo'n probleem, mijn zorg is of het nu kwaad kan voor mijn kindje. Volgens haar niet gelukkig, alleen bij gebroken vliezen of bij de bevalling. Toch vind ik het eng en zou ik het liefst vandaag nog starten met AB.
    Iemand ervaring met GBS?
     
  2. vlinder12345

    vlinder12345 Bekend lid

    23 jul 2014
    887
    45
    28
    NULL
    Omdat je nog geen reacties hebt gekregen wil ik toch reageren. Ik ben 3x zwanger geweest. Het kan idd kwaad bij gebroken vliezen en de bevalling. In de zwangerschap heb ik geen antibiotica gekregen. Doen ze vaak alleen bij een blaasontsteking.
    Ik heb 3x een keizersnede gehad en daar krijg je standaard antibiotica toe gediend. Bij een bevalling krijg je het idd toe gediend, mijn ervaring is wel dat je de verpleegkundige moet waarschuwen en extra moet vertellen dat je de gbs-bacterie bij je hebt. Soms lezen ze hier overheen.
    Als je vragen hebt hoor ik het wel ;).
     
    Spikkeltje vindt dit leuk.
  3. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Dankjewel voor je reactie! Ik krijg wel antibiotica, de bacterie is gevonden in mijn urine. Geen idee wat ie daar ineens doet, want een paar weken terug had ik m nog niet. Afijn gelukkig is ie nu ontdekt. Bij de bevalling ga ik ook AB krijgen. Ik zal hier ook zeker zelff om vragen, bedankt voor de tip! Wel vraag ik mij af hoelang je na de bevalling moet blijven, misschien weet jij dat? Aan de andere kant, jij moest natuurlijk sowieso blijven vanwege je keizersnede. Zijn er nog extra maatregelen genomen mbt je kindje, of is na het geven van de AB de kous af?
     
  4. vlinder12345

    vlinder12345 Bekend lid

    23 jul 2014
    887
    45
    28
    NULL
    Vaak is het dat ze de bacterie pas vinden als ze het op kweek zetten. Hebben ze vaker een kweek gedaan bij je?
    Een kweek is anders dan een snelle check voor een blaasontsteking.

    Het kan zijn dat je 24 uur moet blijven, maar dat hoeft niet perse. Als ze geen infecties bij je kindje opmerken is er vaak niets aan de hand.
    2 van mijn kinderen waren prematuur hebben in de couveuse gelegen, geen infecties gehad en mijn andere kindje niets bijzonders. Alleen de laatste keer dachten ze aan een infectie, bleek later niet zo. Kreeg uit voorzorg antibiotica. Maar ze was prematuur en de longen waren gewoon nog niet rijp.
    Dus zelf geen negatieve ervaringen gehad met de bacterie.
    Maar wel dat verpleegkundige het niet in het dossier zagen staan, wat ik dus niet fijn vond!
     
  5. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.588
    10.485
    113
    Ik heb bij 3 bevallingen actieve gbs gehad. Bij deze zwangerschap is het (nog) niet actief. Inderdaad moet je 2x antibiotica krijgen voor je gaat bevallen. Ik had ook nog zwangerschapssuiker, dus ik weet niet of ik als ik dat niet had direct naar huis had mogen gaan. Nu moest ik sowieso 24 uur blijven.

    Ik weet dat een lid van deze pagina rond de 20 weken gbs had en zij is rond die termijn bevallen van haar zoontje door de bacterie. Ik kan het verhaal niet snel terug vinden.
     
  6. Wen86

    Wen86 Fanatiek lid

    12 apr 2011
    2.165
    178
    63
    Ik heb maar 1x tijdens de bevalling antibiotica gehad en dat was gewoon al voldoende.
     
  7. Dansprinsesje

    Dansprinsesje Fanatiek lid

    15 mrt 2014
    2.913
    3.417
    113
    Ik heb er ervaring mee
    Op 24 weken een blaasontsteking , ook GBS gevonden, antibiotica genomen
    En met men bevalling 2 baxters AB gekregen
    Zoontje kerngezond
    (Met 7 cm binnen gegaan, vliezen gebroken op 9 cm)
    Ik was eerst ook in paniek omdat mijn man zijn oudste broer er 34 jaar geleden meteen na de geboorte aan gestorven is.
    Maar paniek is voor nergens nodig
    Nu volgen ze dat heel goed op
    Een 1/3 vrouwen is drager
     
  8. Asley

    Asley Actief lid

    4 apr 2018
    494
    156
    43
    Vrouw
    Ik heb ook sinds het begin van mijn zwangerschap een actieve hbs bacterie, ook in mijn urine. Ik heb een paar keer (2?) AB gehad en sindsdien slik ik cranberrycapsules. De bacteriën (heb er meerdere waaronder gbs) zitten er nog, maar het ontsteekt niet meer, dus geen ab meer nodig. Ik met elke maand urine op kweek laten zetten hiervoor. Inmiddels bijna 31 weken zwanger en ik moet ook aan een antibiotica infuus bevallen. Mijn verloskundige gaf aan dat we erna een paar uur moeten blijven voor observatie. Het ligt eraan dus wanneer je bevalt. Maar we moeten maar rekenen op een overnachting. Hoop dat ik je wat gerustgesteld heb. Ik was er eerst ook best van geschrokken!
     
  9. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Bij de intake heb ik aangegeven dat ik op GBS gecontroleerd wilde worden, dit omdat mijn vriendin iemand kent die haar pasgeboren baby verloor aan GBS. Ook weet ik dat er in België standaard getest wordt. Maar nee, ik kreeg geen test. Wel aangegeven dat ik zo vaak kleine beetjes plas en dat ik in het verleden vaak blaasontsteking had. Toen heeft ze het bezinksel laten testen en daarin zaten wel bacteriën maar zo een twee drie geen GBS.

    6 weken later moest ik bij de gyn komen en ik vertelde dat ik zo vaak moest plassen, wel 4 keer per nacht, maar dat mijn bezinksel op orde was. Ze stelde toen voor om een kweek te doen "want in sediment zie je niet alles" en hoppa toen plofte er een brief van het lab op de mat: GBS gevonden.
     
  10. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Ik had bij de zwangerschap van mijn zoon geen GBS maar wel suiker. Ik moest een nacht blijven. Hij is eind van de middag geboren en we mochten de volgende dag eind van de ochtend naar huis. Dus wellicht had je sowieso moeten blijven ivm je suiker.

    Vraagje, als je 2x AB moet krijgen als je gaat bevallen, wanneer beginnen ze dan met de eerste kuur? Moet je bij de eerste wee naar het ziekenhuis racen of word je ingeleid?
     
  11. AvdY

    AvdY Niet meer actief

    Je moet minimaal 2x krijgen, kan ook meer, om de vier uur een gift.
     
  12. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.588
    10.485
    113
    Ik werd ingeleid, maar dat kwam door mijn historie en mijn suiker. Komende dinsdag zal het wederom worden gecontroleerd, maar ik wordt wederom ingeleid vanwege mijn historie. Ik zou het even aan je gynaecoloog vragen.
     
    Spikkeltje vindt dit leuk.
  13. Spikkeltje

    Spikkeltje Fanatiek lid

    Die weet dat nog niet, omdat ik pas 17 weken ben en het nog maar de vraag is hoe mijn suikerwaardes en mijn ziekte (de ziekte van Graves) zich gaan ontwikkelen. Daar hangt een hoop van af zei ze vorige keer.
     
  14. Mamabella12

    Mamabella12 Bekend lid

    22 okt 2017
    789
    790
    93
    Ikzelf niet maar een vriendin van mij wel. Ze kwamen daar pas tijdens de bevalling achter (vanwege koorts). Zij heeft toen AB gekregen en haar zoontje daarna ook nog een week lang. Ik denk dat omdat jij het nu al krijgt je kindje dit straks niet hoeft. Ze zullen je in ieder geval extra in de gaten houden.
     
  15. Wen86

    Wen86 Fanatiek lid

    12 apr 2011
    2.165
    178
    63
    Zoals ik al eerder heb gepost is het streven 2 keer, maar 1x is ook voldoende.
     
  16. AvdY

    AvdY Niet meer actief

    Ehm, nee:

    Behandeling durante partu:
     Antibioticaprofylaxe durante partu: start Penicilline G 2 miljoen IE i.v., hierna à 4 uur
    Penicilline G 1 miljoen i.v. tot het einde van de partus.
     Er wordt van adequate profylaxe gesproken wanneer de zwangere minstens twee
    giften heeft gekregen vóór de geboorte van het kind. Als alleen de startdosering is
    gegeven voor de geboorte van het kind, is de profylaxe ongeveer 70% effectief.
     
  17. Kikkertjekwak

    Kikkertjekwak Fanatiek lid

    5 jan 2017
    1.035
    966
    113
    Hier ook actieve gbs, en na 3 ab kuren nog blaasontsteking. Bij het zkh voor bevalling 2x4 uur infuus met ab, 1 is volgens zkh hier in ieder geval echt niet voldoende, en als ik die 2x4 niet haal, blijft het kindje ter observatie. Wanneer je vliezen breken moeten ze 't kindje op tijd halen want dan kan die gbs sneller bij je kindje komen.

    Dat je het nu weet is positief, vele weten het niet! De eerste 3 maanden na geboorte kan je zo extra goed opletten en de eerste 48 uur zijn belangrijk. Als je kindje ziek is weten ze gelijk waarvan en kan het direct behandeld worden voor het juiste.

    Overigens streptokokken B komt bij 1 op de 3 vrouwen als natuurlijke bacterie voor. Dit hoeft niet voor blaasontsteking te zorgen. Bij mij is er sprake van overkolisatie en dan is die gewoon teveel aanwezig. Maar na 3 ab kuren ben ik met ab gestopt. Op advies gyn.

    Elke blaasontsteking kan in meestal 3e trimester tot vroeggeboorte leiden, ongeacht welke bacterie.

    Ik doe er alles aan allee leefregels en supplementen maar 't baat helaas niet. Zolang mijn vk zich niet druk maakt ga ik dit ook niet doen (geintje natuurlijk ik maak me overal druk om)
     
    baby90 vindt dit leuk.
  18. LJJ

    LJJ Fanatiek lid

    20 nov 2015
    2.376
    1.350
    113
    NULL
    NULL
    Ik kwam er pas achter ná mijn bevalling. Gelukkig heeft onze zoon geen klachten gehad.
    Ik moet nu in week 36 mijn urine laten testen en als er GBS gevonden wordt krijg ik voor de bevalling idd een kuur.
    Het heeft voor mij nu bijvoorbeeld geen zin om AB te nemen als ik nu positief ben.
    Die bacterie komt en gaat namelijk. Dat is de reden dat ze het kort voor de bevalling checken.

    Het vreemde is dat ze dus niet standaard op screenen. Dat vind ik vreemd aangezien best veel vrouwen drager zijn en het gevaarlijk is voor je newborn.
     
  19. Mammie87

    Mammie87 Fanatiek lid

    17 mei 2016
    1.995
    273
    83
    Ik werd tijdens mijn tweede zwangerschap er bij een onderzoek op blaasontsteking ook op gewezen. Was toen best in paniek, maar uiteindelijk viel het allemaal mee.

    Ik heb geen AB gekregen tijdens de zwangerschap. Wel moest ik in het ziekenhuis bevallen onder antibiotica. Ik werd ingeleid, maar omdat het personeel dacht dat het zo’n vaart niet liep kreeg ik nog geen AB. Zd wilden wachten tot de vliezen gebroken waren. Superdom achteraf, want toen dat gebeurde ging ik binnen een half uur van 3 naar 10 cm ontsluiting en vloog mn baby eruit :roflmao: geen tijd gehad om een kuur binnen te krijgen. Gelukkig dat het zo vlot ging, weinig kans gehad de baby te besmetten en die was helemaal gezond, wat extra checks gekregen die nacht en zo’n 24 uur later mochten we gaan.

    Ik heb wel geklaagd bij de VK omdat er van tevoren een heel drama van gemaakt werd (‘meteen naar het zkh gaan, vk pas bellen als je er bent’) en iedereen in het ziekenhuis heel laconiek reageerde. Dat strookte niet echt met elkaar. Gingen ze ook oppakken met het zkh.
     
  20. Kikkertjekwak

    Kikkertjekwak Fanatiek lid

    5 jan 2017
    1.035
    966
    113
    Gisteren gebeld door de gyn... Nu voor de 4e x dezelfde antibiotica.. Tot nu toe zijn die streptokokken nooit weggeweest. Ben nu bang voor resistentie. Straks krijgt die kleine gbs door mijn bacteriën en kunnen ze niets meer doen omdat ze resistent zijn. Maargoed ze vond het wel super belangrijk dat ik behandeld werd. Voelt zo dubbel nu weer
     

Deel Deze Pagina