Mijn situatie is niet het zelfde maar miss kun je er iets uit halen Maar reizen zou ik wel overwegen. Hier reis ik nu minder dan 10 min naar haar school. Dankzij de scoot die ik nu heb. Dit was met de fiets wel anders 25 min en met de auto 15min. Thuis onderwijs zou ik zelf dus echt niet aan kunnen. Maar c heeft wel een half jaar halve dagengedraait. Dit ging haar niet ten goed. En heeft haar geremd in omgaan met anderen kinderen van haar leeftijd zaten op school dit hebben we wel op kunnen lossen door haar naar de zorgboedrij te laten gaan. Daar zie je helaas meer kinderen die buiten de boot vallen door hun problemen. Maar ook deze krijgen een aanbod op de boedeij in leren in de hoop dat ze wat oppakken. Alleen om deze reden het contact met anderen speel genoten en het leren op zich zou ik zoeken naar een school verder weg. En vraag me af he is er geen zondagse scholen meer waar geloof wel gegeven word. Is het niet een idee om dit met je kerk te bespreken of er niet een uurtje in de week les hier in gegeven kan worden?
Ik zou gerust tot 5 jaar wachten voor je je kind naar school brengt. Ik heb ook vrienden in het buitenland waarbij dat gebruikelijk is, ik heb niet het idee dat hun kinderen nou minder sociaal zijn of wat dan ook. Net wat je zegt, van TO naar school gaat makkelijk, andersom niet. Ik heb ook wel eens gelezen over iemand wiens kind 2 of 3 dagen naar school ging en 2 of 3 dagen TO kreeg. Dat ging alleen wel om een kind wat hele schoolweken tussen andere kinderen niet trok, volgens mij ook in overleg met de leerplichtambtenaar. Het ging daarvoor fulltime. Eerlijk gezegd zou ik zoiets zelf ook prettig vinden als die mogelijkheid er zou zijn. Mijn kind heeft een paar weken thuis gezeten door een toestand op school. Ik vond zelf onderwijzen niet zo’n probleem. Je kunt samen met je man afstemmen wie welk vak behandelt, net waar jullie talenten liggen. Ik had ook geen klein broertje of zusje rondlopen, dat scheelt denk ik ook. Alleen sociaal gezien vond ik school wel een gemis. Gewoon de speelafspraakjes, het dagelijks contact met vriendjes, functioneren in een groep enz. Dat je je kind gewoon een veilige basis wilt bieden vind ik helemaal niet zo’n gek idee. Ik zie duidelijke verschillen tussen mijn schooltijd en die van mijn kinderen en ik had niet verwacht dat het verschil zo groot zou zijn. Net als wat anderen al aangaven, ik zou je zoekgebied ook vergroten. Je merkt dat ze hier in kleine dorpen in de omgeving op scholen vaak toch andere normen en waarden hebben en het wat gemoedelijker is dan in de stad. Je zou ook eens bij Vrije scholen kunnen kijken, of sluit die hele gedachtengang van Steiner niet aan bij jouw geloof? Al zat mijn kind maar kort thuis, ik heb wel gemerkt dat thuisonderwijs niet mijn ding is. Gewoon omdat ik het prettig vind dat mijn kind naast ons gezinsleven ook een eigen leven heeft en ik ook graag even zonder kinderen ben. Al zou ik 2 of 3 schooldagen wat dat betreft al genoeg vinden.
Bedankt voor je verhaal, super duidelijk! Jullie oplossing klinkt echt perfect. Helemaal icm de hulp van de leerkracht met de lesstof enzo.
Ik begrijp het. Bedankt voor je uitleg. Zoiets als universiteit snap ik ook niet. Mijn enige wens voor mijn kind is dat hij gelukkig wordt.
Bedankt voor je verhaal! Onderwijs over de bijbel krijgen ze inderdaad ook in de kerk. En bij ons thuis, want ons geloof is verweven met wie we zijn en wat we doen. Het gaat me meer om de mentaliteit op de scholen waar we nu zijn geweest en de manier waarop ze nog super beïnvloedbaar zijn als ze zo jong zijn. Thanks voor t meedenken!
De mentaliteit en beïnvloedbaarheid blijft. Bij ons is het niet de christelijke achtergrond maar hebben wij wel een eigen normen en waarden idee waar wij een visie en idee over hebben. Wij doen na school dus veel specifieke dingen die met natuur en werken met je handen te maken hebben. Ook hebben wij geen BSO of vakantie opvang en doen dan actief dingen zelf. En dat is niet van pretpark naar dierentuin en terug. Je ziet juist dat als mensen op later leeftijd zich moeten mengen met ‘ de wereld’ dat er uit naïviteit verkeerde keuzes gemaakt worden.
Ik ben heel benieuwd over wat voor mentaliteit je het dan hebt? En wat het oplevert om vanwege die mentaliteit een aantal jaar thuisonderwijs te geven? Ze moeten eens deelnemen aan de samenleving, dat wordt alleen maar lastiger als je jaren eenzijdig opgevoed wordt. Bovendien had je het over de psz en dansles oid, daar is die mentaliteit niet dan? Wat is daar anders aan dan een school?
Jij hebt het over de eerste paar jaren. Maar mijn ervaring is dat ze juist ook in die latere jaren veel meekrijgen van school. Ik zie weinig nut van (bijvoorbeeld) de kleuterklas to doem en dan in groep 3 instromen. Ze vormen zich in al die jaren. Het is niet zo dat jullie ze in de eerste jaren volledig in een vorm gieten waar ze in al die jaren op school niet meer uitkomen. Als jullie thuis, in de kerk en op de zondagsschool het goede voorbeeld geven zou dat toch sterk genoeg moeten zijn. Of ben je bang dat ze te werelds worden en opgaan in de maatschappij met gewone kinderen? Ik krijg het gevoel dat je wat neerkijkt op anderen kinderen en scholen. Waarom voldoen de scholen waar de rest van jullie kerk heengaat niet? Er zijn toch ook zeker in Nederland zeer strenge christelijke/reformatorische scholen waar kinderen strak in de leer worden opgevoed?
Naar mijn mening is goed lesgeven een vak, en tenzij je een stevige pedagogische of onderwijskundige achtergrond hebt, zal je als thuisonderwijzer niet kunnen tippen aan een echte leraar. En vanwege religie, tsja, daar heb ik toch wel moeite mee. Je wilt je kind niet blootstellen aan de wereld buiten je eigen bubbel, en die bubbel heb je zo nauw gemaakt dat er op redelijke afstand geen school zou zijn die erin past, hier in Nederland waarin elk zuiltje zijn eigen school heeft kunnen stichten? Ik vind dat enorm benauwend klinken. Waar ben je zo bang voor? Ik vind religie onderwijs ook geen taak van een school. Wij zijn ook religieus, maar hebben geen moment overwogen om onze kinderen naar een school met die religieuze signatuur te sturen. Ik bepaal graag zelf hoe ik de religie bijbreng, en thuis is daar meer dan genoeg tijd voor. Ik wil niet voor verrassingen over dogma's of hel of onverdraagzaamheid komen te staan, of een achterhaald pedagogisch klimaat, of grappen als het niet behandelen van evolutie. (We rekenen onszelf tot een kleine stroming, en zouden binnen het bestaande aanbod uitkomen bij een mainstream die op wezenlijke punten verschilt, maar ook binnen "onze" groep zowel lokaal als in groter perspectief zie je veel achterhaalde ideeën, verwarring van religie en cultuur, en inzetten van religie voor de eigen agenda - ik zou daar geen school van willen) De schoolse dingen leren ze van de professionals. Ook sociaal zou ik nooit voor een kleine niche school kiezen. Allemaal uit hetzelfde kleine wereldje, met dezelfde achtergrond? Verschrikkelijk. Wij hebben gekozen voor een openbare school, en in onze gemengde wijk betekent dat dat de bakfiets en het matje, de khimaar en de hotpants, de aanhangers van ataturk en gulen, de afghaanse en de afrikaanse vluchteling, de antroposoof en de hindoe, de tupac lookalike en de rastafari bij elkaar op het schoolplein staan. En dat is het soort wereld waar ik mijn kinderen in stuur, want dat is Nederland. Wat wil jij je kinderen leren over diversiteit?
Er wordt gelijk vanuit gegaan dat wij onze kinderen alleen maar willen opvoeden volgens wat WIJ allemaal denken of geloven. Dit is 1 van de dingen die wij zullen behandelen als we TO gaan geven, maar we zijn niet dom? Ik begrijp heus wel dat een kind zich straks staande moet houden in de maatschappij. Daar leef ik toch zelf ook in? Kijk maar eens hoeveel vragen en conclusies ik over me heen krijg in dit topic, omdat ik óók op een andere manier naar onderwijs kijk dan wat de "standaard" is. En wat betreft het neerkijken op andere scholen of mensen, dit is gewoon niet waar. Misschien krijg je dat gevoel, maar ik kijk puur naar de beste onderwijskeuze voor onze kinderen.
Hoe jullie je vrije tijd indelen klinkt als een goede oplossing! Als we wel voor een basisschool zouden kiezen zou dit voor ons ook een oplossing zijn. In de vrije tijd en vakanties meer tijd besteden aan de dingen die we op school dan misschien zouden missen.
De dingen waar ik aan moest denken toen ik dit typte was het taalgebruik wat ik regelmatig op het schoolplein hoor (als ik onze dochter breng bij de psz, dat zit in hetzelfde gebouw). Een ander voorbeeld is dat ze voor de zomervakantie een keer kinderyoga gaven bij de psz. Ik wilde dit helemaal niet, maar ik heb geen poot om op te staan als je naar een psz/school gaat waar dit geen issue is en als je een kind hebt wat nog te jong is om te begrijpen waarom we dit niet voor haar willen. Een aantal jaar TO geven is een optie, maar je kan ook al het onderwijs thuis geven. Als we wel voor TO zouden kiezen, zijn dit ook nog keuzes die we moeten gaan maken. PSZ en dansles/sporten is natuurlijk zijn natuurlijk wel veel kortere periodes dan een kind 5 dagen in de week naar school doen. Dus ik zie daar zeker wel verschil in, een paar uurtjes per week of 5 dagen.
Een gedeelde tijd TO en basisschool zou echt super zijn Maar dat is denk ik inderdaad alleen mogelijk in hele specifieke situaties. Ik heb even gekeken naar de Vrije School, maar dat past helaas niet bij ons. We zijn ons nu inderdaad aan het oriënteren op scholen die een stuk verder weg liggen en gaan hier een aantal van bezoeken, om te kijken hoe het is en voelt. Bedankt voor je bericht. Het is fijn om te horen dat je je in mij kan verplaatsen en dat je een tijdje TO hebt gegeven maar het toch niet zou kiezen als definitieve keuze. Je laatste argumenten zijn ook zeker gedachten die bij mij leven. Ik geniet ook van de tijd dat de kindjes soms even weg zijn en misschien is het ook wel fijn voor ze dat ze, buiten de hun gezin, hun eigen dingetje kunnen doen op school.
De Vrije School is echt heel anders, dat zou ik inderdaad niet doen als je vanuit een andere geloofsovertuiging ‘problemen’ hebt met scholen. Ik ben heel benieuwd hoe de scholen verderop bevallen! (Misschien zelfs wel een optie om die richting op te verhuizen als je er meerdere kinderen naar toe brengt?) Hopelijk vind je iets dat wel goed voelt! En 100% passen zal het nooit, vrees ik, dat geldt voor iedereen.
Nu snap ik niet wat je tegen kinderyoga kunt hebben, maar dat hoeft ook niet. Het klopt dat je zegt dat je in principe "geen poot hebt om op te staan" als ze zo'n activiteit verzinnen, omdat het de bedoeling is dat ze het gezellig met zn allen doen en het ook niet practisch is als elke ouder andere wensen/eisen heeft. Maar in een latere groep op de basisschool is dat ook. Dus met eerst 2 jaar thuisonderwijs win je daar niks mee.
Laat ik voorop stellen dat ik respect heb voor iedereens ideeen en levensovertuigingen. Leef en laat leven en ieder zijn ding is mijn motto. Maar wat thuis onderwijs betreft dat kan ik gewoon niet begrijpen. Punt 1 dat het überhaupt mag. De strenge toelatingseisen voor de Pabo staan al jaren ter discussie. Studenten moeten vier jaar studeren, diverse assessments afleggen en dan nog wordt je als leerkracht verondersteld je regelmatig bij- en na te scholen. En dan zou je dat als ouder 'zelf wel even allemaal kunnen' omdat jouw ideeen en visie over onderwijs en de wereld veel beter voor de ontwikkeling van je kind zouden zijn..... voorzichtig gezegd vind ik dat bijzonder. Punt 2 snap ik niet dat je je kind zoveel wilt onthouden. Want dat doe je. Welke ideeen, opvattingen, geloofsovertuigingen etc je wel niet hebt, volgens mij is het doel van elke opvoeding dat je je kind leert te functioneren in de maatschappij en ze leert zelfstandig te zijn, keuzes te maken en hun eigen pad te volgen. Ook al is dat niet jouw pad....Heb je dan zo weinig vertrouwen in jouw opvoeding dat je zo bang bent voor invloeden van buitenaf? Wij zijn niet gelovig maar hebben zoals iedereen dat heeft, ook onze eigen normen en waarden, ideeën, visie op het leven etc. Maar ik heb niet de overtuiging dat mijn waarheid DE waarheid is. Ik wil mijn kinderen datgene meegeven waarvan ik denk dat het goed is. Maar laat ze alsjeblieft ook in aanraking komen met andere visies en ideeën en dan zélf bepalen wat zij denken dat goed is. Beinvloeden kun je tot op zekere hoogte, sturen nog minder. Ik denk dat je kind steviger in de maatschappij staat wanneer ze in aanraking komen met andere kinderen al op jonge leeftijd, meedraaien in de maatschappij zoals alle andere kinderen. En niet alleen in de bubbel van thuis en van de mensen waarvan je als ouder bepaalt dat je kind daarmee in aanraking mag komen. Nee, gewoon willekeurig. Daar leren ze van dat niet iedereen gelijk is. Dat anders zijn niet beter of minder is, maar gewoon anders. En dat je van al dat verschillende, de beste dingen mee kunt nemen in jouw leven. Wat je van thuis meekrijgt zal altijd sterk blijven, dat is ook gewoon bewezen volgens mij. Dus ik zou vooral verder zoeken naar een school.
Dan vraag ik me wel af waarom je zo tegen kinderyoga bent? Hier op school is het puur een vorm van gym... af en toe doen ze wat oefeningen, zoals staan als een flamingo. Ik begrijp echt niet wat je daar nu tegen kan hebben... En je verhaal voelt tegenstrijdig; jullie willen zelf ook andere geluiden laten horen als jullie TO geven, maar bv kinderyoga gaat kennelijk al veel te ver?