Daaag dames, Ik ben al zzp’er, maar doe dat hooguit 4 uurtjes per werk. De rest werk ik in loondienst ( ongeveer 20 uur ). Nu wil ik het serieuzer aan gaan pakken en volledig als zzp’er aan de slag te gaan. Ik kan bij de sportschool waar ik nu 3 jaar werk als zelfstandige aan de slag. Ik huur een kantoortje, mag gebruik maken van de sportschool en het klantenbestand. Het is geen gigantische investering gelukkig, en ik ben nog in overleg met het termijn ( dus eerst een half jaar huren i.p.v. een jaar. Minder risico Ik ga naar de startersdagen van de kvk op 2 november. Ik vind het wel spannend. Nu heb ik elke maand 1 factuur die ik opstuur en meer niet. Ja de btw die ik op moet geven eens per 3 maanden en dat is hooguit 150 euro haha. Wie heeft er tips? Wel of niet een boekhouder nemen? Met welke factuur programma’s werken jullie? En hoe doen jullie het met de belastingdienst? Zetten jullie de btw en loonheffing opzij? Ik heb slechte ervaring met de belastingdienst dus ben er best huiverig voor. Ik kan alles wel aan de kant zetten, maar wil uiteindelijk er gewoon geld aan verdienen wat ik uit kan geven
Een goede accountant is echt zijn geld waard! Ze kunnen vaak een prima inschatting maken obv je omzet en vorige belastingaangifte hoeveel inkomstenbelasting je ongeveer zou moeten betalen (grofweg is dat bij starters meestal 25-30% van je omzet). Zet alle afspraken goed op papier en maak een goed bedrijfsplan om te kijken hoeveel uur je zou moeten kunnen factureren om je gewenste inkomen te halen. Kijk of er ondernemerscafe's oid georganiseerd worden in je buurt en verdiep je in een AOV of broodfonds. Ik gebruik snelstart als boekhoudprogramma, maar heb een hele basic administratie dus gebruik 90% van de mogelijkheden niet. Facturen maak ik in excel..
Een goede accountant is idd erg handig. Gelukkig mag ik de mijne pa noemen en kost mij dat hooguit een etentje per jaar. Maar daar niet op bezuinigen. Ik ben niet BTW plichtig dus daar kan ik je niet mee helpen. Ongeveer 25/30% zoals mijn voorganger zei klopt wel om opzij te zetten. Ik doe dat nog steeds elke maand. Maar met goede aftrekposten en de startersaftrek de eerste 3 jaar heb ik veel van dat geld tot nog toe overgehouden. Ook denken aan pensioen bijvoorbeeld, eventueel wat extra's opzij zetten. Een arbeidsongeschiktheidsverklaring is heel erg duur en kon voor mij niet uit. Maar dat is ook weer afhankelijk van hoe belangrijk jouw inkomsten zijn. Wij redeneerden zo: als ik dit niet als zzp'er thuis had kunnen doen, dan had ik gewoon thuis geweest zonder inkomen. Ik heb wel een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.
Wij maken ook gebruik van SnelStart, maken hier ook de facturen in. Super simpel, zeker met de app. De btw aangifte doen we eens per kwartaal, dit doet onze boekhouder/accountant voor ons, hij kijkt dan meteen na of alles nog klopt, scheelt weer tijd bij de jaaraangifte. Ik zou ook adviseren om een bedrijfsplan te maken. Hierin wordt je gedwongen om vanuit verschillende perspectieven en hoeken naar je bedrijf te kijken. Kijk goed naar alle kosten die je moet gaan maken, naast de huur. Bijvoorbeeld verzekeringen, marketing, accountant, etc. Ga je hetzelfde werk doen als wat je nu in loondienst doet of is het totaal anders?
Ik heb ook de luxe om niet te ‘moeten’ werken. Mijn inkomen is extra. Ben al even om mij heen aan het horen voor een goede accountant. De gemeente organiseert eens in de zoveel tijd een ondernemers café, waar ik ook heen ga binnenkort.
Bedrijfsplan heb ik losjes op gezet, op papier. Ik wil het binnenkort even goed gaan uitwerken ( laptop is dood gegaan dus moet even een nieuwe kopen haha ). Heb de kosten op rij gezet, en met 5 klanten per maand maak ik winst. Verzekeringen worden geregeld zit bij het huurcontract in, alleen mijn eigen arbeidsongeschiktheid niet. Maar die is te duur. Dus dat risico moet ik nemen. Verder is het vooral tijd en energie die ik er in moet steken. Nee het werk dat ik nu doe lijkt er heel erg op, alleen dan een actievere rol en moet ik dus zelf voor klanten zorgen. Ik ken de collega’s die hier werken erg goed na zoveel jaar en ‘het volk’ dat hier sport ook. Eerdere PT ers ( 2 stuks ) zijn na een jaar gestopt, maar dat lag vooral aan hun eigen inzet en energie. Ik heb het beide keren zien gebeuren en wil het heel anders aanpakken.
Leuk!!! Dan krijg je uiteraard wel meer factuurtjes, elke klant die je begeleid krijgt per uur een factuur neem ik aan? Ik vind moneybird een heel fijn boekhoudprogramma. Hiervoor met exact gewerkt ook heel fijn maar stuk duurder en had qua mogelijkheden niet heel veel meer opties dan money bird. Ik zou zeker een boekhouder/accountant nemen voor de BTW en IB aangiftes. Met stempel van hun onder je aangifte minder kans op belasting controle. Daarnaast, zet ik alle BTW die ik ontvang appart, als die verrekend is met de BTW die we uitgeven kom je nooit voor verassingen te staan. In het begin zette ik 30% van elke betaalde factuur (en dan de btw) appart voor de IBaangifte. Dat was de 1e drie jaar altijd te veel omdat je dan nog starters aftrek hebt. Het vierde jaar was ik blij dat ik alles altijd had laten staan want toen ging de IB toch wel flink omhoog zonder die startersaftrek (en inmiddels waren we al flink gegroeid). Tegenwoordig betaal ik de IB en ...heffing (kan niet op het woord komen) maandelijks vooruit (boekhouder maakt begin van het jaar een schatting en op basis daarvan worden die maandbedragen gebaseert) en zet ik nog steeds 20% van elke ontvangen factuur + de BTW appart op een rekening die ik alleen aanbreek voor belastingaanslagen. Op die manier is er altijd voldoende buffer aanwezig, ook als de omzet onverwacht flink stijgt. Zo gaat het inmiddels nu 9 jaar al goed dus kan het iedereen adviseren.
Mooie stap! Ik ben sinds 2011 zzper, sinds 2013 fulltime. Ik kan je 1 ding aanraden voor inzicht in je financien: profit first. Ik gebruik dit nu een paar maanden om mijn financien te ordenen en het werkt zooooo fijn. Hiervoor zette ik 40% van mn inkomsten opzij en hoewel dat in principe genoeg was, geeft dit mij daadwerkelijk inzicht in hoeveel geld ik nu daadwerkelijk te besteden heb / gereserveerd heb. Werkt voor mij heel fijn, want ik weet precies hoe ik er voor staen dat geeft rust!. Is ook heel geschikt voor starters Mineybird gebruik ik om facturen te maken, je kunt er ook in boekhouden en dat schijnt heel makkelijk te zijn, maar ik stuur alles naar mn boekhouder. En die boekhouder is ook wel heel fijn! Misschien niet meteen voor Q1 als je maar 3 facturen oid schrijft, maar zodra je het zelf niet meer snapt/ genoeg verdient om zulke kosten te maken zeker doen!
Thanks voor de tips! Ik gebruik nu rompslomp voor mijn facturen, verder niets. Ik zet 30% van de inkomsten opzij ( die inkomsten zijn hooguit 150 euro elke maand maar goed haha ) en de btw hoef ik niet af te dragen. Ik zal me eens even inlezen in de programma’s. Bedankt voor de tips! @DQueen in principe is het uurtje factuurtje, maar ik ga ook werken met pakketten en small group trainingen. Dus die facturen zullen wat groter zijn.
Ik ken profit first niet maar met money bird kun je ook echt voor elke dingetje die je maar kunt verzinnen een financieel overzicht uitdraaien. Ik vind het daarvoor ook erg fijn werken in ieder geval. Wat ik aan money bird fijn vind is de offerte functie. Ik stuur een offerte naar de klant per mail, gaan ze accoord klikken ze op een link in de mail en moneybird maakt er automatisch een factuur van. Ook naar betalingsherinneringen heb ik geen omkijken, moneybird geeft een melding van iedereen die te laat is en als ik accoord geef word de herinnering automatisch gemaild. Mijn accountant heeft een eigen inlogcode en kan daarmee de BTW aangifte simpel doen. Oh ja ik ben ook fan van de foto functie voor inkoopbonnetjes. Niets raakt meer tussen wal en schip door een verloren bonnetje en het scheelt zoveel ruimte tov de ouderwetse hard copy administratie.
Misschien is het een goed idee om eerst met een accountant te gaan zitten en kijken waar hij/zij mee werkt en wat handig is. Ik wil daar best wat voor betalen haha. Wat is een reëel bedrag om per kwartaal aan een accountant te betalen?
Oh ja nog een tip, als jij een aantal maanden vast zit aan de ruimte qua kosten ga voor je klanten dan ook werken met een opzegtermijn van minimaal een maand en kijk of je een korting kan geven als ze bijvoorbeeld zich vastleggen voor een periode van 6 of 12 maanden (afhankelijk van hoe lang jij aan de ruimte vast zit). Geeft je net wat meer zekerheid. Wij hebben dit toen we startten gedaan met onderhoudscontracten zoals het reinigen van dakgoten 2x per jaar, jaarlijks onderhoud aan cv ketels en dat soort dingen. Die contracten dekte al onze vaste lasten van het jaar zodat al het andere werk al echte winst werd en we ook in rustigere tijden altijd de onkosten gedekt hadden.
Lastig te zeggen, echt afhankelijk van hoeveel facturen en inkoopbonnen jij te verwerken hebt. Je kunt ook vaak kiezen tussen een vast jaar bedrag waarin ze alles voor je doen, of uurtje factuurtje (wat in realiteit kwartiertje factuurtje is). Wij betalen nu 600 euro per kwartaal en daat doet de accountant alles voor. Ook als ik tussentijds vragen of extra werk heb. Voorheen betaalden we per kwartier en dit tarief was uit mijn hoofd €35 per kwarier.
Ja dat vind ik wel lastig. Ben nog qua huur aan het onderhandelen. Of ik een jaarcontract met minder huur, of een half jaar met de huur die ze vragen. De investering is wat dat betreft niet gigantisch. Ik weet nog niet zo goed hoe ik klanten echt vast kan leggen voor een jaar, want voor een PT er is dat niet heel erg gebruikelijk. Dat is echt meer met pakketten. Nu kan ik natuurlijk vaste klanten kortingen etc gaan geven.
Profit First is een methode om je inkomsten te verdelen a la de ouderwetse envelopjes. Ik gebruik moneybird ook voor offertes en herinneringen ja. Ik heb ook veel collegas die al hun uitgaven invoeren in moneybird maar dat doe ik zelf niet. Mn boekhouder verwerkt dat allemaal en werkt volledig digitaal.
Ik heb bij mijn huidige PTer een lessenpakket afgenomen van een x aantal lessen (wat neerkomt op 6 maanden 2x per week sporten). Volgens mij.moet ik de lessen ook binnen een jaar oid opmaken. Vind dat zelf prima werken! Hiervoor ook een gehad die met een abonnement werkte a la x bedrag per maand voor 2x per week trainen. En ook dat als je x maanden vooruit betaalde je korting kreeg.
Ja zoiets ga ik ook doen. Werken met een houdbaarheid etc. Mensen betalen al geld aan de sportschool voor een maand abonnement, dus mijn kosten komen er boven op. En small group training zie ik ook erg positief in.
Ik werk bij een accountantskantoor en bij ons kun je gewoon offerte opvragen dan weet je waar je aan toe bent. Dat kan denk bij heel veel kantoren wel. Qua programma zou ik inderdaad even met je boekhouder afstemmen.
Ja ik doe echt alles in Moneybird, doe ook zelf de btw aangiftes voorbereiden en de accountant checkt en verzend alleen. Ik vind het ook leuk trouwens en op deze manier blijf ik ook betrokken bij de zaak.