Ik ben zelf ook leerkracht. Ik heb geen cito’s of zoiets geoefend hoor. Wel weet je gewoon goed wat er aan bod komt en misschien hoe je dingen uit kan leggen. Maar dat betekent niet automatisch extra oefenen of toetsen voor mij. Dochter vroeg in de vakantie af en toe extra te rekenen. Voor haar zelfvertrouwen en dat ze niet zo snel in paniek raakt. Prima, maar dan pak ik de dingen die ze al gehad heeft en wat belangrijk is, zoals automatiseren. En als zij niet wil doe ik het niet.
Dat kan gewoon toeval zijn. Ik ga er van uit dat ze de eindcito niet van tevoren kunnen inzien. Hier heeft mijn oudste dochter vorig jaar de Dia toets gedaan, die is digitaal en die gaat mee met het niveau dus wordt dan steeds moeilijker en daaruit komt het advies, zij had een ruim vwo advies en dit klopte ook echt. Van al haar vorige groep 8 klasgenoten zit het gros wel op het niveau waarop ze destijds de eindtoets hebben gemaakt. Ik denk dat je daar weinig mee kan sjoemelen.
Mijn oudste gaat echt niet naar het VWO. Ze zit in groep 7 en ik verwacht VMBO-GL. Het zou wel heel stom zijn om allerlei cito's te oefenen en vervolgens met de eindtoets door de mand te vallen/ of op het VO zelf.
Ohnee wat erg! En sneu voor dat ventje! Die leert niks zelf zo.. maar alle toetsen oefenen? Als wij dat in de klas doen wordt daar heel streng op gehandeld! We hebben weleens een leerkracht gehad die dat deed. Hij oefende de cito’s gewoon letterlijk... Hij werkt nu dan ook niet meer bij ons...
Is het jullie weleens opgevallen dat alle kinderen die in de serie Friends ter wereld komen, uit een ‘bijzondere’ situatie voortkomen? Adoptie, draagmoeder, een stel dat uit elkaar is, lesbische moeders... Las daar een stukje over! De makers van de serie hebben dit bewust gedaan om deze onderwerpen meer bespreekbaar te maken.
Nee natuurlijk mag dit niet... als leerkracht ben je er om de kinderen iets te leren. En om ze te leren leren. Toetsen zijn er om te kijken wat de kinderen kunnen. Voor zover je dat nog niet weet. Als je de kinderen deze toetsen dus letterlijk laat oefenen, krijg je een scheef beeld van wat ze kunnen. Maar ook het leren leren en toepassen van kennis blijft achter. Daar komen ze later mee in de knoop.
Was me nooit opgevallen. Ik begreep wel dat veel jongeren de serie nu kijken nu hij op Netflix staat. Ik voel me echt oud als ik bedenkp dat ik het 13 jaar geleden keek op mn dvdboxen
Oh? De lerares van mijn zoontje van afgelopen jaar gaf na afloop van elke periode de woordleestoets mee naar huis om te oefenen. Mijn moeder die ook onderwijzeres is, vond dat ook heel vreemd en ik zelf ook, maar toen ik het aangaf op school werd er niks mee gedaan.
De letterlijke toets die afgenomen wordt tijdens cito momenten? Wat supergek dat de school daar niks aan doet! Want in weze krijg je zo geen eerlijk beeld van wat de kinderen kunnen.
Jep de letterlijke. Precies dezelfde. En dat is dus precies waar ik ook van baal. Mijn jongste leest niet zo goed, maar op papier dus wel nu. Ik denk dat ik het nog eens ga aankaarten, want de enige die hier voordeel bij heeft is de juf. Zij scoort goed en van de kinderen is er een verkeerd beeld. Edit: ik wilde ook niet oefenen met het papier, maar zoontje wilde het zelf graag, immers juf had gezegd dat het belangrijk was. Hij las iets van 15-20 woordjes meer (!) na het oefenen. Heb het zelf maar bijgehouden.
Je krijgt pas een goed beeld wanneer je hem een ‘nieuw’ lijstje met woordjes laat lezen. Dan weet je echt of hij het kan. Ik snap wel dat hij het wel graag wilde overigens. Als je juf zegt dat het belangrijk is dan neem je dat gewoon aan. Ik zou dit eerst met de juf bespreken inderdaad. Als zij er niks mee doet, dan naar directie.
Ja dit is precies wat mijn moeder ook benoemt. Ik heb het al besproken met de juf. Zij vindt het normaal. Ik ga denk ik inderdaad maar even contact opnemen met de directie. Had het er al wel met de ib-er over gehad (goede vriendin van mijn moeder) en zij vond het ook niet kunnen, maar zij is nu met pensioen.
Maar is het met de cito's dan niet als met examens, dat de vragen in een dichte envelop gestuurd worden en de leraar ze ook pas bij de toets ziet?
Goed dat je er actie op onderneemt!! Als dit het beleid is op deze school zou ik er persoonlijk niet willen werken. Voor mij zegt het dat een school de cijfers/resultaten veel belangrijker vindt dat het aanleren van vaardigheden. Dit cito-oefenen heeft naar mijn mening op deze manier dan ook niks te maken met goed onderwijs.
De eindcito is zover ik weet ieder jaar anders en ze gaan steeds meer digitaal toetsen, misschien ook wel om dit soort taferelen te ondervangen.
Ik ben zelf docent (VO), maar ik vind het ook belachelijk dat mijn dochter (groep 7) al volop huiswerk moet maken. Nu maakt ze het wel en ik begeleid haar vooral met het proces, want daar heeft ze wat aan. Niet aan een grote hoeveelheid huiswerk, maar juist aan het leren plannen en hoe je kunt leren. Ik vind persoonlijk dat huiswerk op het VO langzaam opgebouwd moet worden; dat we dan de leerlingen leren hoe ze zaken aan moeten pakken. Laat ze alsjeblieft nog even kind zijn op de basisschool.
Helemaal met je eens! En waar mijn zoon vorig jaar in groep 7 af en toe een keer huiswerk meekreeg voor een toets, krijgt mijn dochter dit jaar leer- en maakwerk mee (zelfde school).