Jij woont in BE denk ik? Hier (NL) mogen ze vanaf 2 naar de peuterspeelzaal (geloof in sommige dorpen/steden vanaf 2,5), daar blijven ze tot ze 4 zijn. Dan gaan ze naar de kleuterklas en daar blijven ze tot ze 6 zijn en naar groep 3 mogen. Zelfs op de psz krijgen ze al het één en ander mee in de zin van VVE (vroegtijdige voorschoolse educatie). Ik snap dus niet zo goed je punt over het "pas met 4 naar school gaan"?
Omdat de tijd op de Volgens internet is psz kinderopvang die je moet betalen en vaak door vrijwilligers opengehouden. En dit gaat over uren ipv dagen. Zal mss foute info zijn dan.
Gelukkig kunnen ze hier nog met 4 starten, want dochter was er erg aan toe. En zoon wil ook al beginnen terwijl hij 3,5 is. Maar die ziet het natuurlijk bij zijn grote zus. Vanwege het lerarentekort hier wel een half jaar met 42 (!!!!!!) kleuters in de klas gezeten. Daarna gelukkig gesplitst toen er een nieuwe juf en lio stagiair kwamen.
Ik hoop dat het niet doorgaat. Mijn zoontje van 1 is nu al toe aan uitdaging. Laat staan over 3 jaar haha. Mijn dochter was met 4 jaar ook eraan toe en ik ook! Zou echt k°t zijn als dat door zou gaan dus..
Peuterspeelzaal moet aan dezelfde eisen voldoen als de reguliere kinderopvang. Vaak is het dan ook gecombineerd op peuterspeelzaal zoon zitten crèche en peuterspeelzaal kinderen in 1 groep (wel leeftijdsgroepen: 2-4 zitten bij elkaar). Alleen krijg ik voor de peuterspeelzaal subsidie vanuit de gemeente omdat alleen man werkt, als je recht hebt op kinderopvangtoeslag dan krijg je dat ook voor peuterspeelzaal. Zijn gewoon gediplomeerde pedagogisch medewerkers en ik mag kiezen of kind 8 uur in de week heen gaat, 12, 16 of zelfs 20 uur
Helemaal mee eens. Hier krijgen ze sinds dit jaar zelfs op de peuterspeelzaal al een rapport met scores. Mijn mond viel er van open.
Hier valt de peuterspeelzaal onder kinderopvang en omdat ik niet werk geen recht op toeslagen / subsidies. Hier is 2 ochtenden gangbaar, sommigen waaronder ik, doen 4 ochtenden. Ik betaal even grof uit mijn hoofd €190 per maand voor die 4 ochtenden van 2,5 uur. Maar dochter heeft het naar haar zin en ik denk dat voor haar de overgang naar basisschool (5x half 9 tot 2) over een paar maanden wel heel soepel zal verlopen.
Ik doe 2*4 uur omdat het gecombineerd groep is met de crèche dus hele korte dagdelen teveel onrust geven en ze het liever niet hebben (Al breng ik zoon op vrijdagochtend altijd veel later heen, meestal omdat ik zelf in slaap weer val haha) Tegemoetkoming vanuit de gemeente is overigens wel inkomensbepaald. Komt redelijk overeen met kinderopvangtoeslag alleen wordt het gelijk geregeld met de opvang en betaal ik gelijk netto. Anders had ik hem thuisgebleven, uurtarief is gelijk aan de kinderopvang... En dat is voor ons een te grote hap uit budget ff bijna 9 euro per uur af te tikken.
In Nederland zijn ze zo dom geweest om het bepalen van de regels uit handen te geven aan de gemeente. Dus in de ene gemeente kunnen de kinderen wel naar de psz als 1 ouder werkt en in de andere gemeente kost het zo'n 8 euro per uur als er maar 1 ouder werkt. In onze gemeente zijn er helemaal geen subsidies/regelingen. In de gemeente hiernaast alleen als mensen op bijstand niveau zitten.
Dat laatste is bij ons het geval inderdaad. Ik krijg geen tegemoetkoming omdat ik niet werk. Voelt als gestraft worden om voor je kinderen te willen zorgen. Ik vind de PSZ namelijk wel heel belangrijk voor dochter haar ontwikkeling en sociale vaardigheden. Net even gecheckt mijn grofe schatting zat er flink naast ik betaal voor 4x 2,5 uur per week € 343 per maand. Eigenlijk te gek voor woorden. Toen zoon nog naar de pzs ging werkte ik wel nog toen betaalde ik geloof ik 28 euro per maand voor 2x 3 uur per week.
Klopt, hier ook pas sinds dit jaar tegemoetkoming (en het dan raar vinden dat de taalachterstand toe neemt...) en gemeente 30 km verder heeft gewoon 1 schappelijk tarief voor iedereen. Vroegah betaalde je ook gewoon vast bedrag, ongeacht inkomen. Moet je kijken wat het kost dat dit via de gemeente gaat.... al die de extra handelingen....
Bij ons op de peuterspeelzaal van de kinderen 2 dagdelen, een ochtend (3,5 uur) en een middag (2 uur). Met vve indicatie gaan ze 4 dagdelen. Hier kan je niet zelf kiezen voor meer dan 2 dagdelen. De kinderen zitten apart van t kdv, ze spelen alleen soms samen buiten.
Hier hebben ze apparte peuterspeelzalen met vve indicatie en locaties zonder. Niets gemengt en je kan zelf kiezen uit 2 of 4 ochtenden. Weet niet hoe dat op de vve locaties gaat.
Hmmm ik heb nooit op de peuterspeelzaal gezeten en geen taalachterstand gehad. Mijn moeder was immers thuis, dus was dat ook niet nodig. En als ik de mogelijkheid had om thuis te blijven zou ik ook gewoon zelf voor mijn kinderen zorgen en ze dingen leren. Ik hoef geen toeslagen voor iets wat ik zelf kan en vrije tijd is natuurlijk lekker, maar ik heb immers zelf voor die kinderen gekozen. Oh ik zie wel in dat (zeker met mijn kind op het kdv) ze er veel leren, vooral in omgangsvormen. Maar ik denk niet dat je kind minder kan leren thuis. Taalachterstand en normen en waarden en omgangsvormen dienen immers ook door de ouders aangepakt te worden.
Ik geloof echt wel dat kinderen die niet naar een kdv en niet naar een psz gaan sociale vaardigheden tov leeftijdsgenootjes missen op het moment dat ze naar de kleuterschool gaan. En daarnaast is het voor kinderen ontzettend leuk om een paar keer per week in groepsverband leuke dingen te doen met leeftijdsgenoten.
Mijn dochter scoorde op alles goed, vormen had ze nog moeite mee te benoemen en kleuren kon ze beter verwoorden in het Engels stond er oa in. Als ze dan al een rapport geven op die leeftijd wil ik lezen hoe ze omgaat met andere kinderen, hoe ze zich in een groep gedraagt en dat soort dingen dat presteren boeit me voor geen ene meter.
Ja ik zie wel in dat ze er omgangsvormen leren ik vind alleen wel dat mensen er thuis ook meer aan moeten doen om ze die zelf ook bij te brengen. Niet alleen dat ze dat aan psz, kdv of school overlaten. (Geldt voor een hoop ouders niet, maar er zijn er die t daar allemaal aan over laten) Ik denk dat taalachterstand (van kind) wel verminderd wordt door naar een opvang te gaan. Maar tegemoetkomingen en opvang zijn niet de basis van problemen met taalachterstand
Als je alles optelt wat je 'mis' loopt door boven bijstandsniveau te zitten. Dan zit er een aardig gat nog tussen waarin men beter af zou zijn in de bijstand dan erbuiten.
Ja en dat blijf ik een slechte zaak vinden hier in Nederland. Werken word gestraft en bijstand word beloond. Maar dat is een andere discussie. Ik weer wel dat ik vanaf mei 2020 een leuk bedrag per maand ga overhouden. Al zal dat in praktijk dan wel weer opgaan aan zwemles en sportlesjes. en zo blijven we aan de gang